Kolaudace v roce 2018 - jak to bude?

Profilova fotka
Prosím vás, vyznáte se v tomto někdo? Jak to bude s těmi kolaudacemi po novém roce? Jaké dokumenty budou potřeba? Četla jsem, že nebude ani chodit kolaudační komise? To jim jako pošleme fotky a nazdar? :) Pro koho tedy kolaudace platí a pro koho ne? Uměl by to nám smrtelníkům někdo pěkně vysvětlit? díky! Jak již bylo uvedeno, vzhledem k tomu, že došlo ke změně v oblasti povolování staveb do užívání, (kolaudace staveb), budou stavebníci, kteří dokončí stavbu RD až po 1.1.2018, moci užívat RD bez dalšího ověření ze strany stavebního úřadu, byť jejich oprávnění k realizaci vznikla před nabytím účinnosti novely. V dalších aspektech by neměly být novelou dotčeni. Snad nejdiskutovanější změnou v oblasti výstavby RD je fakt, že od 1. 1. 2018 už nebude fungovat institut oznámení záměru užívat dokončenou stavbu upravený v § 120 SZ, který byl bez náhrady zrušen. Stavebník tak do budoucna zpravidla u RD nebude potřebovat ze strany SU žádné povolení o užívání stavby, resp. ani ho nebude moci ale získat, což se mnohým stavebníkům může jevit jako problematické zejména v závislosti na již uzavřených smlouvách (hypotéky, smlouvy o smlouvě budoucí kupní smlouvy apod.) Navíc tato právní úprava se bude aplikovat na všechny stavby RD, které stavebník dokončí po 31. 12. 2017. U staveb RD tak stavební úřad již nebude ani vykonávat závěrečnou kontrolní prohlídku stavby. Zákon rovněž nestanovuje stavebníku ani povinnost oznámit SU, že stavbu dokončil a započal s jejím užíváním, což z mého pohledu úplně v pořádku z podstaty logiky věci a účelu stavebního zákona není. Bude tedy na samotném stavebníku, odkdy se rozhodne stavbu užívat. Kolaudaci by RD mohli podléhat pouze za předpokladu, kdyby u nich byla naplněna podmínka, že se jedná stavbu, jejichž vlastnosti nemohou budoucí uživatelé ovlivnit, což se u RD nepředpokládá. Navíc, na rozdíl od stávající úpravy (§122), již stavební zákon ve znění od 1. 1. 2018 přiblížení termínu stavba, jejichž vlastnosti nemohou budoucí uživatelé ovlivnit ani neobsahuje, čímž celou oblast kolaudace ještě více komplikuje pro novou aplikační praxi. V souvislosti s dokončením stavby tak stavebník bude moci získat ze strany Stavebního úřadu pouze osvědčení, že stavba existuje, nikoliv však, že byla povolena do užívání. Co se týče přidělení popisného či evidenčního čísla nové stavbě, tam se bude aplikovat stávající § 121/2, který stanoví, že pokud stavbou vzniká nová budova, které se přiděluje číslo popisné nebo evidenční, stavební úřad po předložení podkladů uvedených v odstavci 1 (§121/1 SZ) vyzve písemně příslušnou obec o přidělení čísla popisného nebo evidenčního případně orientačního. Jedná se zpravidla o předložení dokumentace skutečného provedení stavby, pokud došlo při realizaci k odchylkám od původně schválené dokumentace a doložení geometrického plánu.
Odpovědět
1
2
12
Profilova fotka
taky jsem to cetla a jsem z toho jelen teda, bylo by fajn, kdyby nam to nekdo vysvetlil :-)
Odpovědět
podla mna je to plus. Akurat sa obavam, ze co vymyslia banky, pretoze v zmluve k hypotekam je podmienka kolaudacie. Myslim, ze banky to presunu na odhadcu, ktory budu robit nieco na sposob finalneho odhadu a podobne.
Odpovědět
Nevztahuje se toto vse na stavby, ktere budou po 1.1.2018 povolene? Minuly tyden jsem byla na stavebnim uradu zjistit doklady ke stavebnim upravam u nas v dome (zadost na urad dam nejdriv v polovine ledna) a pry dosud nejsou ani provadeci vyhlasky a stavebni urady teprve zjisti, jak se budou stavby "kolaudovat".
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin taky by mě to zajímalo, máme od hygieny nařízeno ke kolaudaci doložit měření hluku a zajímalo by mě, jak by to fungovalo, kdyby se nekolaudovalo.
Odpovědět
@jakuda Myslim, ze to budete muset predlozit oproti tomu dokladu, ktery se bude predkladat na katastr a na obci. Ona tam hygiena pise "ke kolaudaci", ale ta nebyla ani doted a presto se to predlozit muselo...
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin ne právě že se tam píše, že je to pro všechny stavby, které budou po 1.1. dostavěné.
Odpovědět
@jakuda Myslím, že tato jejich podmínka z právního hlediska, pozbyde platnosti. Ve vyjádření je sice uvedeno, před uvedením stavby do užívání. Ale pokud institut oznámení o užívání stavby zanikne, měly by zaniknout i podmínky, které jsou na něj navázané. Nemůžete dokládat měření, když nemáte k čemu. Jsem na to zvědav, ale bude to maxibordel. To mi řekli i na SÚ, že jestli si lidi myslej, že se něco zjednoduší, tak se můžou ve výsledku dost divit. U nás je teda výhoda, že vodoprávní nebude řešit ČOVku, protože jim to trvá neskutečně dlouho. A bude to jen na jejich stanovisko dělat místní SÚ.
Odpovědět
Profilova fotka
Já byla před 2 týdny na SÚ zeptat se, co budeme ke kolaudaci potřebovat (dům do 150 m2). A paní mi řekla, že od ledna budou změny, ale pro nás to platit nebude, protože stavební povolení bylo v roce 2016. Že pro nás platí staré pravidla. A řekla že oznámení o užívání nebude, ale bude klasická kolaudace jako u domů nad 150 m2. Sama teda řekla, že zatím nic neví i když už je prosinec a platnost je od ledna, tak to bude pro ně zajímavé řešit ty změny. Oproti tomu co píšete vy, je to přesný opak tomu, co mi tam řekly ony :-S
Odpovědět
než budou prováděcí vyhlášky tak SÚ určitě nebudou sami od sebe nic zjednodušovat a pojednou minimálně postaru
Odpovědět
@plaintruth Otazkou je, jestli je nějaké přechodné období, definované v zákoně. Pokud ne, budou se SÚ muset řídit platným zákonem. A věřte, že žádný úředník nebude riskovat žalobu, že něco neudělal podle zákona. Jak jsem psal výše, bude to asi pro všechny zúčastněné pěkný bordel. Koneckonců, jako velká část zákonů v tohle státě.
Odpovědět
tak jsem se na to trochu podíval: - v paragrafu 190: U staveb pravomocně povolených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se provede kolaudační řízení podle dosavadních právních předpisů. pro mě je současné OZNÁMENÍ O UŽÍVÁNÍ STAVBY kolaudačním řízením podle novelizace, takže co bylo povoleno dříve než 1.1.2018, tak se bude postupovat jako dnes... dále nevím kdo z čeho přišel, že když se zrušil paragraf 120, tak sú už nebude nic kontrolovat a podobně, v paragrafu 119 je nově řečeno, že stavby se smějí užívat na základě kolaudačního souhlasu nebo kolaudačního rozhodnutí ... v paragrafu 122 plynule navazuje kolaudační souhlas, kde stojí: (2) Stavební úřad do 15 dnů ode dne doručení žádosti stavebníka stanoví termín provedení závěrečné kontrolní prohlídky stavby a současně uvede, které doklady při ní stavebník předloží. Závěrečná kontrolní prohlídka stavby musí být vykonána do 45 dnů ode dne doručení žádosti o vydání kolaudačního souhlasu. Při závěrečné kontrolní prohlídce stavební úřad projedná nepodstatné odchylky od ověřené dokumentace nebo ověřené projektové dokumentace uvedené v § 118 odst. 7. paragraf 122a hovoří o kolaudačním rozhodnutí.. ..takže?
Odpovědět
@plaintruth To zní logicky. V nějakém rozboru od právničky jsem viděl, že se zabývala § 120, ale vypadá to, že § 119 trochu přehlédla.
Odpovědět
Článek se načítá
@people a to momentalne odhadci nedelaji jo ? :)
Odpovědět
Profilova fotka
Kdo má stavbu RD pravomocně povolenu do konce tohoto roku, bude kolaudovat postaru, tedy oznámení užívání na starém formuláři. To je dáno v přechodných ustanoveních § 190. I dnes se ještě kolaudují stavby podle strého stavebního zákona 50/1976, pokud byly podle tohoto zákona pravomocně povoleny. RD, pravomocně povolený od 1.1.2018 se skutečně nebude kolaudovat, pokud jej nebude stavět developer k prodeji a tedy "vlastnosti stavby nemohl uživatel ovlivnit". Ten § 119 je třeba přečíst celý. Musí být vyloučeny všechny podmínky a) - d), aby se nekolaudovalo. Protože se bude jednat o stavby povolované až po novém roce, budou mít banky dost času na to reagovat a upravit smlouvy tak, aby nevázaly podmínky na kolaudaci. Můj názor je, že je to velmi nešťasné řešení, pro stavebníky dost nevýhodné.
Odpovědět
@jitulkaka Dnes jsem se na to akorát ptala na stavebním úřadě a pán mi říkal, že se to bude vztahovat i na stavby povolené letos (možná i dříve). Docela mě to překvapilo. Když jsem se ho ptala, jak to tedy bude se zápisem do katastru, s číslem popisným, když nebude rozhodnutí o kolaudaci, tak mi říkal, že to oni zatím neví, ale že to bude na magistrátu hl.m. aby to dal nějak dohromady. Je to zajímavé, že ani na úřadech neví, jak to tedy bude:-(
Odpovědět
Profilova fotka
@adelkav Nevím, jestli ti dal mylnou informaci, nebo ty sis to špatně vyložila, ale skutečně je v přechodných ustanoveních a měli to i na školeních ministerstva, že pravomocně povolené stavby do konce roku se kolaudují jako dosud. Slovo "pravomocně" je důležité. Pokuid má někdo stavební povolení v ruce a nabude právní moci třeba 2.1.2018, nebo se mu povolení stavby již delší dobu vleče kvůli odvolání sousedů a právní moc nastane po Novém roce, už se na něj bude vztahovat novela a nebude kolaudovat. Je pravda, že se zatím neví, jak to bude se zápisem stavby a přidělením č.p. To ale nemusí úředníky ani stavebníky trápit, protože tohle nebudou řešit hned po novém roce. Než stavebník postaví, bude to ještě trvat.
Odpovědět
ten paragraf 119 je pěkně dementní teda, strašně nepřehlednej.. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@adelkav předpokládám, že máme toho stejnýho pána, a po Novým roce se chystám schrastit papíry a vlítnout na to. Kdybys mi byla ochotná přepsat (do sz, ať to tu neplevelíme), co pán co nejpřesněji řikal, budu ti moc vděčná. Protože zákon je pěkná věc, ale požadavky konkrétního SÚ jsou často rozdílné - jak jsem se tu na MS poučila... (už jsem za ním byla zhruba před rokem, na náš dům si pamatoval, tak ho nechci dráždit osobními dotazy...) ;-)
Odpovědět
@zuzekk nemáme stejného pána. Tohle povolení řeším na Pha 8. Ale ten Tvuj je v pohodě. Místní si ho dost chválí, tak mu brnkni. Nebo zavolej páni Kopecke, ta je moc ochotná. Nám povolení řešila její kolegyně a když tam nebyla, radila mi právě ona a i u nás byla na kolaudaci a naprosto v pohodě.
Odpovědět
@jitulkaka vylozila jsem si to správně. Ještě jsem se ho ptala zda to platí i pro stavby, povolené před 1.1.2018. Ptala jsem se ještě jestli to znamená, že už mu jen ohlasim zahájení stavby a pak se už neuvidíme a to mi odsouhlasil a bylo to dvě minuty potom, co orazitkoval rozhodnutí, že nabylo právní moci.
Odpovědět
@jitulkaka No a jak to tedy bude s podmínkami v závazných stanoviscích, když jsou psaná ke kolaudaci nebo ohlášení o užívání a tento institut nebude existovat ? Mohou být vydaná letos, ale povolení či ohláška bude až po 1.1.2018
Odpovědět
@kocicak123 Jaký je zdroj toho textu?
Odpovědět
Profilova fotka
@adelkav To je zajímavý výklad. Vypadá to, že školení ministerstva prospal :-) @petros4 Podmínky závazných stanovisek by měly být součástí podmínek rozhodnutí a měly by také být zapracovány do dokumentace stavby, takže jejich splnění zkrátka je závazné. Tak to bude se vším. Veškerá odpovědnost za správnost provedení stavby bude na stavebníkovi. Z toho by se možná mohl vyvlíknout uzavřením dobré smlouvy o vedení stavby se stavbyvedoucím. Tím, že se některé stavby nebudou kolaudovat, ještě nejsou SÚ zbaveny povinnosti provádět státní stavební dohled. To je něco na českou povahu - jak není karabáč, tak co by se na to nevy..al :-D
Odpovědět
@jitulkaka No tak oni existují i stanoviska vyloženě šikanózní, které stavebníkovi akorát tahají peníze z kapes. Takže stavebník rád přistoupí na hru, když to k ničemu nepřikládám, tak to nebudu dělat. To není nic s českou povahou. Viz. měření hluku u rekuperačních jednotek. To i stát přiznal výrobcům, že to dělají jen pro to, aby nasbírali data, protože je potřebují Ale na účet stavebníků, kteří platí měření. A pěkně drahé měření.
Odpovědět
@jitulkaka @petros4 jj, je pravda, že na některé věci bych se fakt nejraději vy..al a nekolaudace by mi v tom dost pomohla. Například bych nedával do domu s TZ 3,3 kW tepelné čerpadlo, které mám v projektu abych prošel v PENB a které je pro takový dům nesmyslné.
Odpovědět
Profilova fotka
ZJIŠŤOVALA JSEM: Tak Vám píši, co jsem ještě zjistila. Výklad ministerstva je celkem jasný - RD povolené od příštího roku se nemají kolaudovat, ALE v zákoně je to tak špatně napsané, že se to dá vykládat různě a proto třeba @adelkav dostala informaci, že se kolaudovat bude a vykládají si to tak i jiné SÚ. Nebudu tady rozebírat slovíčkaření - proč, ale teď už prý i ministerstvo zjistilo dopady na realitu a všechny návaznosti, takže prý vydají nějaký výklad a prý se bude fofrem dělat novela :-D Neberte tedy vše co jsem psala výše za definitivní 8-)
Odpovědět
@jitulkaka vůbec mě to nepřekvapuje :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin někdo to tu sdílel ve fotoblozích: https://www.estav.cz/cz/5858.stavite-...
Odpovědět
Pokud stavebník dokončí stavbu po 31.12.2017, nebude již muset žádat stavební úřad o souhlas s užíváním stavby, nýbrž přejde z režimu stavby automaticky do režimu bydlení. Přechodné ustanovení 190/3 se vztahuje na stavby povolené před účinností zákona č. 183/2006 Sb., tedy do 31.12.2005. Novela účinná od Noveho roku obsahuje pouze přechodné ustanoveni, které říká, že postupy zahájené prede dnem nabytí účinnosti novely SZ se dokončí podle dosavadních předpisů, což pamatuje na situace, kdy podate oznámení o uzivani stavby nejpozději 31.12.2017. Po Novém roce zkratka začnete bydlet a na obci vyridite přidělení čísla popisneho.
Odpovědět
Je potřeba vycházet z dikce zákona, ne z domněnek či metodiky, právně závazný je pouze zakon. Navíc důvodová zprava k novele SZ poměrně jasně stanovuje deregulaci, tj. přímo je tam uvedeno užívání RD bude bez úkonu stavebního úřadu. Navic kolaudace dle 119 neobsahnou stavby RD, maximálně by se muselo jednat o developersky projekt, kdy bude splněna dikce zákona a budoucí uživatelé nebudou moci stavbu ovlivnit, což platí treba pro nemocnice, ale ne pro RD, který si sám stavím..
Odpovědět
1
2
12
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?