Kolik času zabere vyřízení všech povolení ke stavbě RD?

Ahoj, máte nějakou rámcovou představu, kolik času zabere vyřízení kompletních papírů a povolenek (tj. stavební, přípojky atd) na stavbu RD? Samozřejmě projektování něco zabere, to je zejména věc mezi architektem a stavitelem, ale spíše mi jde o různé lhůty apod ze strany státu, obcí či provozovatelů sítí. Pokud se mi podaří v září-říjnu začít vyřizovat papíry, je reálné na jaře začít stavět? Je to skoro půl roku, ale úřady a jejich lhůty mně děsí...Jinak se jedná o Prahu-východ, resp Říčansko. Díky Petr
Odpovědět
Profilova fotka
Všechny žádosti jsme začali podávat koncem prosince (když byl hotový projekt). Stavební povolení jsme měli na začátku června. Takže za půl roku se to stihlo. A kdyby byl stavební úřad pružnější, mohlo to být klidně už v dubnu. Nejrychlejší jsou správci sítí, většinou reagují v řádech dnů a jen výjimečně využijí celých 30 dnů. Nejhorší je samozřejmě státní správa. Taky se může stát, že na vás někde zapomenou. Takže když dobíhají zákoné lhůty, chce to určitě urgovat. Zase tak strašné to papírování není, jak se tvrdí. V podstatě se jen vyplní formuláře dle požadavků, rozešlou se dopisy a čeká se. Když jsou komplet vyjádření, tak hurá se vším na SÚ. Chce to "jen" pevné nervy. Hodně štěstí :-)
Odpovědět
Díky za odpověď. Zatím to vypadá, že by se to snad stihlo, ale každopádně to bude blázinec. No uvidíme...
Odpovědět
Na elektricku prípojku maju 9 mesiacov, ale zmluvy posielaju skor. Nám ju poslali behom mesiaca. Možeš si požiadať aj o kratkodobe pripojenie. Odbor životného prostredia 2 mesiace. a pak stavebne 6 mesiacov alebo ohláška 3 mesiace. My sme dufali že to bude na ohlašku, ale asi bude na povolenie, kvoli čističke. tak uvažujem či ju nezrušiť :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@land81 vše záleží jakým způsobem bude stavbička povolována. Například v mém případě šlo o řízení o výjimce (stavba garáže byla blíže jak 2 metry od sousedního pozemku) což je cca 4 týdny a pak spojené územní a stavební řízení, což je dalších cca 10 týdnů. Takže jsem po novém roce (4. ledna) podal žádost o výjimku a 26.4. jsem měl stavební povolení v právní moci (ale měl jsem kompletní žádost a nemusel nic doplňovat). ALE podle dnešní legislativní úpravy je asi 15 způsobů, jak povolit stavbu rodinného domu a každý je odvislý od splnění určitých podmínek. Pak si můžeš ještě vyběhat vzdání se práva na odvolání a ušetříš dalších 15 dnů, ... A abych reagoval trošku na info od Huga - v mém případě byly nejhorší správci sítí, kteří až po telefonické urgenci po cca 25 dnech od zaslání žádosti něco podnikali. Ale je možné, že my na Valachoch jsme trošku z ruky.
Odpovědět
Profilova fotka
A jak je to pouze se stavebním povolením? Vše ostatní už máme vyřízené a žádost podanou na úřadě (týden, teda doufám, že nám to tam projektant konečně zanesl) a už se nemůžeme dočkat nějakého vyjádření... Původně jsme měli mít pouze ohlášení, ale sousedka nám jej odmítla podepsat, tak si žádáme o stavební povolení. Chceme současný stav zvednout o metr do výšky, sousedce tam nestíníme, ale jí se to prostě nelíbí. Vše bude probíhat (tedy papírově) jako rekonstrukce. Nevíte, jak dlouho to bude trvat, než nám to vyřídí a co se všechno bude dít? Jako jestli k nám pošlou někoho z úřadu, aby se na vše podívali nebo jim to stačí v té projektové dokumentaci, budou ještě nějak žádat sousedy o podpisy nebo něco takového? Hlavně, jak dlouho budeme ještě čekat? Jsou ze zákona nějaké lhůty? Potřebujeme začít bourat, abychom stihli postavit co nejvíce do konce roku (změna HDP nás docela straší)... Děkuji všem za odpovědi! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, jsem z Prahy východ a zrovna vyřizujeme papírování... :-| Na úřadech to jde rychle, měli jsme vyjádření do čtrnácti dnů...ale nejhorší jsou správci sítě. :-( Mají na vyřízení až dva měsíce. A taková policie si taky dává na čas. :-| No nezbejvá nám nic jinýho než čekat...Je to občas o nervy. Takže přeju hoooodně pevný nervy! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ewelinkaaa Jestli budete zvedat stavbu o jeden metr, tak to bude muset být i umístěno - to znamená nejjednodušší je územní souhlas - ten ale znamená, že Vám sousedka musí podepsat souhlas se stavbou. Pokud toto nepodepíše, tak bude územní řízení - to trvá cca 3 měsíce a pak cca 1 měsíc stavební povolení. Je varianta, že byste mohli požádat o spojené územné a stavební řízení (celkem cca 2,5 měsíce) od podání kompletní žádosti. Má to jeden háček - pro územní řízení je projektová dokumentace podle vyhlášky č. 503/2006 a pro stavební povolení je podle 499/2006 - to je buď dvě dokumentace nebo jedna, která bude obsahovat vše z těch dvou vyhlášek. U stavebního ani územního podpisy sousedů nepotřebuješ - jsou jako účastníci řízení obesíláni. Jinak výše uvedené lhůty jsou lhůty stavebního úřadu od podání kompletní žádosti. Takže na vyřizování si něco přidej.
Odpovědět
Profilova fotka
@kosi Pokud to dobře chápu, tak by u nás mělo teď právě probíhat to stavební řízení, abychom dostali to stavební povolení. My si žádnou projektovou dokumentaci nezařizovali, vše za nás udělal náš projektant a tím pádem ani nevím, co vše na úřad nesl... Územní řízení si myslím, že u nás není potřeba, tady se nejedená o to, jestli bude stavba nebo ne, ale jak bude vysoká. Vše už je zanesené na ten úřad a my teď jen čekáme. Nic vyřizovat není třeba. Náš projektant je bývalý starosta a je člen zastupitelstva, tak doufáme, že ví, co dělá. Jen je nám blbé mu volat a ptát se ho: "A kdy už to bude...?" Jediné, co nám řekl, že to popožene... Proto se ptám, jaké jsou lhůty ze zákona, abych věděla, jak dlouho to nejdéle bude trvat. A kolik je pouze na stavební řízení? Nebo to jde jen v rámci toho spojeného územního a stavebního řízení? Díky za vysvětlení!
Odpovědět
Profilova fotka
@ewelinkaaa Jestli jste dali projektantovi plnou moc, tak vám ani nic nepřijde - vše se doručuje jen jemu. Klasický postup dla stavebního zákona - vypíše se oznámení o zahájení stavebního řízení a buď se koná prohlídka na místě stavby nebo se dá lhůta na uplatnění připomínek a námitek - většinou cca 10 dnů. Po této lhůtě úředník vyhotoví stavební povolení - práce tak na minimálně 1 den a toto rozešle. Právní moc nabývá 15 dnem po doručení poslednímu účastníku řízení. Do této lhůty mají účastníci řízení podat odvolání, pokud tak udělají, tak máte minimálně na minimálně 2 měsíce stop stav - rozhoduje krajský úřad,.... ale to nechci strašit. Pokud se nikdo neodvolá, tak stavební úřad ověří jedno paré projektovky a vydá štítek stavba povolena. Pokud se stavba (její hřeben) zvyšuje, tak se jedná o nástavbu a ta podléhá územnímu řízení (příp. územnímu souhlasu)
Odpovědět
Profilova fotka
@kosi Děkuji, už se v tom pomalu ale jistě začínám orientovat.. Jen mě teď zpětně mrzí, že náš projektant s námi nezašel k sousedce s žádostí o podpis. Původně sliboval, že s námi půjde a že už má vlastně vše hotové. Místo toho, aby jí vše vysvětlil, trošku jsme na ni zatlačili, tak jsme ani v ruce neměli papír, do kterého se měla podepsat... :-S Pak se to "vše hotové" posunulo ještě o měsíc. Už jsem z toho vážně nervózní! Šli jsme za ním na podzim a ještě jsme mu říkali, že chceme začít stavět v červnu nebo červenci, no a jak to vidím, tak budeme rádi, když začneme v září. ]-( Doufám, že má alespoň dostatečné konexe s tím pohnout, aby nám nahradil svoji pomalost! 8-( Nejvíce mě štve, že jsme si celý plán načrtli sami (vše jsme změřili a uteklo nám to jen o pár cm) a on ho jen překreslil, tak vůbec nechápu, co mu na tom tak trvá... ]-( Asi po 2 měsících "usilovné" práce měl náš náčrtek převedený do digitální podoby, za další měsíc posunul příčku sklepa atd. Pořád přemýšlím, jestli mu nemáme zavolat, zda je projekt vůbec odnesený na stavební úřad a v jaké formě, ale připadám si už jako stíhačka... Jen pro doplnění, znám dobře jeho syna, víkend před tím, než měl náš projektant odnést věci na úřad (po telefonickém připomenutí, jinak by tam asi nešel) jsem s tím synem náhodou byla v hospodě. Celou dobu nám vykládal velmi peprné historky o korupci u nás na úřadě, které zná od taťky a pak jsem se ho zeptala na náš projekt, jak je na tom...začal tak neuvěřitelně mlžit, že mi to za něj bylo až trapné... 8-( Jediné, co mě těší, že stále nemá zaplacenou druhou půlku projektu, jinak by se ještě více lajdal...
Odpovědět
Profilova fotka
@ewelinkaaa Tak to pevné nervy - co se týká konexí a úplatků - k tom snad ani nemá cenu se vyjadřovat. Je to vážně na projektantovi - ten pokud je slabý nebo pomalý může neuvěřitelným způsobem protáhnout dobu povolování. Protože se třeba může stát, že žádost na stavební podal, ale protože tam něco chybělo, tak ho stavební úřad vyzval k doplnění žádosti a řízení přerušil. A vy jesti jste ho zplnomocnili, tak o tom ani nevíte. Ani nevíš, jak jsou v takovém případě schopní projektanti stavebníkovi mlžit. Jedna známá si myslela, že už 3 měsíce podanou žádost o stavební povolení, ale na stavebním byla jen podána jejich dokumentace bez příloh a vyjádření (zkus si tam nenápadně zavolat - tak se dozvěděla opravdu, jak na tom jsou). Ale projektant jí namluvil, že to zdržuje stavební úřad. Nechci tvrdit, že to je i váš případ, ale projektanta platíte. Já už jsem dál než vy, ale například, když mám problém s elektrikáři, tak mu volám klidně co 15 minut, a tlačím a tlačím. Kašli na to, že je to starosta, že má konexe i třeba že je to známý, je to zkrátka člověk, kterého platíte, takže bych mu volal klidně každý den. Co je ti přednější - jestli si nějaký henkaj počkaj o tobě bude myslet, že jsi stíhačka a bude makat jak sviňa, anebo bude dělat v klídku, ale tepla rodinného krbu si kvůli jednomu pitomečkovi budete užívat s půlročním zpožděním? Jednou dělá za tvoje (a jistě nemalé prachy), tak ať je to vidět. 8-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Ahoj, vlastníme ornou půdu, kterou právě měníme se zdejším JZD za jinou ornou půdu, která navazuje na zástavbu RD a kde dostaneme povolení ke stavbě. Papírově bude během následujících měsíců pozemek náš, ale JZD na něm ještě stihlo zasít ječmen, který sklidí v červenci 2016. Až bude pozemek úředně náš ( ikdyž se zasetým ječmenem ), můžeme začít řešit veškerá povolení, aby byl pozemek po sklizení ječmene připravený k použití, nebo musíme počkat na sklizeň a až s "čistým" pozemkem řešit papírování ?? Děkuji za rady.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
@karolec111 urco muzete vyrizovat i s jecmenem :) akorat treba bude problem s vytyceni geodetem - by vam pak to vykolikovany posekali. Takze spis tak mereni radonu a tyhle veci se daji, zadat projekt pripojek atd
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?