Kolik stojí převod nemovitosti darem?

Dobrý den. píšu o radu. Neví někdo kolik stoji přibližně převod nemovitosti darem. Smlouvy atd. Abych věděla kolik si připravit :-) Děkuji za radu
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím darujete v přímé linii rodiny? Pak si smlouvu zvládnete sami, podání na Katastru stojí 1000,- Kč. Kdyby jste to přeci jen chtěli od notáře/právníka počítám kolem 10 tis. Za naše 2 složité smlouvy chtěli v Praze asi 15 tis. (Předkupní na pozemek bez sítí a následná kupní s hypotékou).
Odpovědět
@tulda27 Děkuji za odpověď. Jde o darovani nemovitosti. Takže bude stačit převod na katastru nemovitosti? Ty poplatky jsou šílené.
Odpovědět
Dobrý den,připojuji se prosím k dotazu. Chci na manželku rozšiřit SJM nebo darovat půlku domu,ldyby se se mnou něco stalo. Dům sem postavil před svatbou. Děkuji
Odpovědět
Jak už zaznělo. Napíšete darovací smlouvu (vzor si snad dnes umí vygooglit i malé dítě). 1x necháte ověřit podpisy - 60 Kč a přiložíte k žádostí na katastr - 1 000 Kč. Nebo to zadáte nenažranému právníkovi a zaplatíte 5-10000 Kč. Vaše volba.
Odpovědět
Profilova fotka
@egonn musíte mít darovací smlouvu, že jde o nemovitost mi bylo jasné, důležité je kdo komu daruje. V přímé rodinné linii (rodiče-deti, sourozenci, je to vypsané v zákoně přesně teď nevím) je to jednoduché a zdarma. Smlouvy podepíšete na czechpointu (ověření, může být i notář je to jedno) a spolu s formulářem návrh na vklad odnesete na katast. Tam zaplatíte těch 1000,- Kč. Když to bude blbě oni vám napíší, opravíte podáte znovu za těch 1000,- Kč. Ale u jednoduchého převodu by jste to měli zvládnout. Pokud to není v přímé linii rodiny nebo je na nemovitosti něco blbě raději se poraďte. Já jsem si převáděla nemovitosti s mamkou sem a tam a dobrý. Ale darovala jsem já jí, ona mě, např kdyby se to mělo darovat manželům nebo partnerovi to už neumím 😊.
Odpovědět
Profilova fotka
@danula85 u vás je to stejné, darujete darovací smlouvou, jen tam napište, že to chcete dát do SJM. Hlídejte si to řízení, volejte tam zda je to ok, bývají vstřícní u takovýchto převodů. My to měli v kupní smlouvě blbě formulované a paní si to tam správně zaškrtla a hotovo 😎.
Odpovědět
Profilova fotka
A v každém případě je třeba pak podat nové daňové přiznání, i když bude daň nulová.
Odpovědět
Profilova fotka
Za darovací smlouvu včetně vyplněného formuláře na vklad od advokáta v Praze (vše jsem vyřešil po mailu) jsem dal 2500 Kč. Pak jak už psali ostatní se smlouvou na CzechPOINT ověřit podpisy, vyplnit formulář na vklad a odnést na katastr, kde dáte 1000 Kč za vklad. Hlavně si dejte pozor na počet smluv a formulářů. Já si teď nejsem jistý (nesl jsem najednou už takových papírů, že si to nepamatuji), jestli na kastr šlo 2× smlouva a 2× návrh na vklad, nebo jen jednou.
Odpovědět
Děkuj všem za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
@danula85 Koukám, že se tady v jednom vlákně sešly dva dotazy krátce po sobě. Jen bych upozornil, že do SJM to je prý právně náročnější, takže i cenově by to bylo asi někde jinde. Opravdu záleží, jestli to chcete opravdu jen jako podílové nebo SJM. Jsou v tom rozdíl v případě dědění.
Odpovědět
@koky999 nevíte náhodou, jak se dědí dům v SJM a v podílovém spoluvlastnictví? Jaký je rozdíl?
Odpovědět
Profilova fotka
@ivca_ch Z hlavy už to nevím, ale zkuste pročíst toto téma. http://www.modrastrecha.cz/forum/urad... Ve zkratce by to mělo být tak, že pokud jsou v SJM manželé a 2 děti, dům 3 miliony, tak v případě úmrtí jednoho z manželů, by ten druhý dostal polovinu z té jeho části (1,5/2=750 tisíc) a mezi dvě děti by se rozdělilo zbylých 750 tisíc. Kdežto v podílovém by to tuším bylo každý 1/3 z té poloviny. Tedy 1,5/3=500 tisíc pro každého. Pročtěte to téma, je tam toho víc.
Odpovědět
Článek se načítá
@koky999 děkuji
Odpovědět
@koky999 @ivca_ch Ne, to je špatně. Nemovitost v SJM (hodnota 3 mil.) se dědí takto. Nejprve se vypořádá SJM, zbylá část (1,5 mil.) se dědí rovným dílem mezi manželku a děti, t.j. při dvou dětech každý 500 tis. Kč. Nemovitost v podílovém vlastnictví - když má každý 1/2, tak se samozřejmě dědí jen ta polovina po zemřelém a zase rovným dílem mezi manželku a děti. To je dědění ze zákona, když je závěť, ta má přednost.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?