Občanské sdružení za účelem koupě pozemku

Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat. Máme v úmyslu se třemi kamarádkami a jejich rodinami koupit nádherný pozemek - pole bez sítí a příjezdové cesty za úžasnou cenu. Je v územním plánu určeno pro výstavbu rodinných domů, ale zatím se ho žádný developer neujal - je to v nabídce jen pár dní a možná je to pro ně malé, je to jen 5000 m. Takže jsem se rozhodli vynechat investora, pozemek koupit a inženýrské sítě a cestu si vybudovat sami a o náklady se rozdělit. Podle plánů z plynáren, elektráren a vodáren jsou všechny sítě dostupné (voda 15 metrů k hranici pozemku, el. asi 20 a bez plynu se asi obejdeme), obecní cesta je také 15 metrů od hranice pozemku. Vím, že to budou statisícové částky, ale pořád lepší, než po rozparcelování kupovat pozemek za 2800 Kč/m2, když teď stojí 600 Kč/m2. Ale teď k mojí otázce - jak postupovat po právní stránce? Na koho bude proveden vklad do katastru, kde se mají shromažďovat peníze. Čí jméno bude na fakturách za provedené práce a projekty? Máme si za tímto účelem zřídit nějaké občanské sdružení nebo existuje něco něco podobného, jednoduššího? Kdyby šlo jen o nás, o holky, my si navzájem důvěřujeme, jsme kamarádky od dětství (známe se 28 let), ale naši manželé to chtějí všechno mít podchyceno i právně, s notářskou úschovou apod. Jakmile budeme mít vybudované sítě a cestu (náklady rozdělíme na čtvrtiny, bez ohledu na to, k jaké budoucí parcele povede), pozemek rozparcelujeme a pak už pojede každý sám za sebe. Takovou teda máme představu. Prosím o jakoukoliv radu a zkušenost, kterou s touto problematikou máte. Velice děkuji. Gabriela
Odpovědět
Občanské sdružení, ani nic podobného vás před případnou defraudací asi neochrání. A pokud jde o peníze, tak otázka nezní jestli se pohádáte, ale spíše kdy se to stane. Asi bych nic nezakládal, ale s prodávajícím se rovnou dohodnul, že parcelu hned rozdělíte na 5 dílů, každý z vás si ve vlastní režii koupí svůj pozemek a jen ten pátý (co nejmenší, pokud je vůbec nutný a určený pro budoucí příjezdovou komunikaci) bude ve vašem společném vlastnictví. Ušetříte si starosti, čas a poplatky se zakládáním a stejně tak i návštěvu katastru a další poplatky s dvojím přepisováním majitelů. No a pak je otázka jak tedy s tou komunikací a sítěmi, ale to už je na dohodě a důvěře.
Odpovědět
Taky bych to udělala stejně, jak je uváděno shora. Rozdělit, přepsat ihned na každého z Vás, cestu podílově. Podle mě nejjednodušší řešení. Jediné co budete potřebovat, je souhlas stavebního úřadu s rozdělením. Tedy zašla bych se jich zeptat, zda s tím nemají problém, vyhledala geodeta, aby pozemek vyměřil a rozdělil (celé to může trvat cca měsíc), poté s geometrákem na stavební úřad, kde Vám vydají povolení k rozdělení, a poté hned na katastru.
Odpovědět
Děkuji Vám za názory. Já bych to viděla stejně - kdybych těm lidem nemohla důvěřovat, tak do toho nejdu. Nakonec budeme jen tři rodiny, ale pořád finančně vychází slušně. Kamarádka je geodetka - pracuje na katastru, takže myslím, že tak dlouho čekat ani nebudeme, když je v tom osobně zainteresovaná. Další z kamarádů je projektant s razítkem, manžel je stavař, takže personálně vybavení jsme slušně. Jenom já nic neumím :-)
Odpovědět
@gababb občanská sdružení jako taková už dávno neexistují, nyní jsou sto spolky a právní úprava nedovoluje založení jakéhokoliv spolku za účelem zisku. Pokud nakupovat dohromady a chcete to mít papírově ošetřené, tak jedině nějakou občanskoprávní smlouvou, předpokládám.
Odpovědět
Profilova fotka
@gababb Hned bych to rozdělil, hned vyřešil věcná břemena, vybudoval komunikace a sítě a až bude komunikace vyasfaltovaná, převedl bych ji zdarma na obec, ať ji nemusíte udržovat. A taky aby se nestalo, že cestu koupí jeden z majitelů a bude bránit dalším v užívání. Nikdy nevíte, do jaké situace se dostanou kamarádky a zda to pak nebudou muset prodat. Pokud ale cesta (ideálně s chodníky) nebude komplet hotová, obec ji chtít nebude.
Odpovědět
@martinam76 Ale my zisk mít nebudeme, to ostatní ho budou mít z nás :-) @mariacek Právě na to manžel poukazoval - že musíme myslet do budoucna, ale v téhle fázi je to předčasné. Teprve budeme schůzku s makléřkou, i když na pozemek už jsme se byli všichni podívat,a jsme v podstatě rozhodnutí - pokud nevyvstane nějaký problém na obci nebo na SÚ. A právě k té cestě bych měla pár dotazů - jak širokou příjezdovou cestu po nás může obec vyžadovat? K pozemkům vede cesta patřící státu - je to asfaltka, 3 metry široká, bez osvětlení, bez chodníků, s metrovým travnatým pasem po každé straně. Představovali jsme si, že na ní navážeme, tj. že bude mít stejné parametry. Ale na obci mají přestavu 8 metrové asfaltky, s chodníky a osvětlením. Těch 50 metrů, které jsou ve vyhlášce (zpevněná komunikace musí končit nejvíce 50m od stavby), tak nesplníme, protože cesta musí být z východu a ne ze západu, takže nám to až k domům nevychází. Takže budeme dodělávat cestu minimálně130 metrů dlouhou a maximálně 180 metrů, pokud bychom chtěli asfaltku ke všem parcelám a nespokojili se s něčím levnějším. Podle šířky odo 2,5 do 3,5 m to vychází přibližně 500 tisíc až 750 tisíc, což je pěkné, ale počátali jsme s tím. Měli jsme představu účelové komunikace. Těch 8 metrů šířky to posunuje úplně jinam. Otázka tecy zněla - jak široká musí být ta cesta?
Odpovědět
@gababb já ted takovou cestu řešila. Mám na ni minulý rok vydané stavební povolení. Je to tedy účelová komunikace. dlouhá 100m, široká 3,5m, cesta delší 50m už musí mít točnu nebo obratiště. Tu my máme 3,5*10,5m.
Odpovědět
@adula000 Můžu se zeptat, na kolik Vás příjde?
Odpovědět
@gababb asi je zbytečné nad tímto dále rozvíjet myšlenky, neboť si myslím, že touhle cestou nepůjdete ale, spolky se zakládají za účelem obecně prospěšných aktivit (myslivci, fotbalisti, uskupení chránící přírodu, sdružení maminek a přátel čehokoliv). Vy si chcete založit spolek za účelem ochrany svých vlastních zájmů při pořízení a zhodnocení majetku. Budete z toho mít prospěch pouze vy tři, ať finanční či hmotný. Zisk z toho budete mít určitě také jen vy tři, protože hodnota takového pozemku bude jistě stoupat. Jiná věc by byla, pokud byste chtěli chránit vzácného brouka nacházejícího se na pozemku, to byste si klidně mohli založit spolek :-).
Odpovědět
@martinam76 Děkuji za informace, dobré vědět.
Odpovědět
Profilova fotka
@gababb spolky se sice nezakladaji primarne za ucelem zisku jak se zde pise, ale zisk mit samozrejme mohou - v tomto pripade ale neni spolek zadnou vyhodou, jak uz zde zaznelo rovnou rozdelit a cestu nechat ve spolecnem vlastnictvi, nejlepsi vychozi pozice pro pripadne spory a s tim katastrem i kdyz tam dneska nekdo pracuje, tak zadne zapisy moc neurychlite, ale katastr jiz davno neni tou instituci, ktera by zdrzovala, na to jsou tu jine firmy jako napr. distribuce elektriny, ktera ma na vyrizeni pozadavku 18 mesicu :-)
Odpovědět
@geodett No to jste mi teď vyrazil dech, za 18 měsíců bych chtěla bydlet :-) Ne, je mi jasné, že taková rychlovka to nebude... Ale reálně to určitě nevyřizují 18 měsíců, že ne...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
ono se to protáhne, moje zkušenost je, že na vše musíte mít projekt, např. cesta územko poplatek 20000Kč, stavební povolení 10000 Kč, samotný projekt 30000Kč, ČEZ si dává opravdu na čas než vyberou firmu, která to roztáhne na jednotlivé parcely, ta to potom musí zkolaudovat, nejdéle nám trvalo vybudovat vodovod...
Odpovědět
Máme dvě stavební parcely a čekali jsme na elektřinu 12 měsíců.Je pravda, že jsme je neuháněli.
Odpovědět
@gababb No my ji nebudeme mít asfaltovou, ale jen asfaltový recyklát.
Odpovědět
Zatím všem děkuji za cenné rady.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?