Odpočet úroků z hypotéky od základu daně. Kolik?

Profilova fotka
ahojky máte někdo zkušenost s tim kolik si mužete odečist uroku z hypoteky z danoveho zakladu?je mozne odecist celych 70tisic?
Odpovědět
Ahoj, manža to tak dělá, určitě si můžete odečíst 70t., maximum je prý kolem 300.000 ročně ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Blani, to je dobra zprava....nam prislo vyuctovani a je tam palka, rada bych aby neco vratili, to by bylo super
Odpovědět
ahoj holky, prave ted me delala ucetni rocni zuctovani dani, nevim jak je to u podnikatelu, ale ani tak se me nezda, ze byste si mohli odecist celou castku - logicky je to blbost, ale fakt nevim!!! Kazdopadne u zamestnancu je to tak, ze vam vrati 15% ze zaplacených úroků.
Odpovědět
Dalia - však to tak Berunka myslela, píše "úroky z daňového základu", tzn. že se dají odečíst jen úroky, ne celá hypo, a z daňového základu, ze kterého se samotná daň odečítá a ne z daně ;-) Takže pokud má někde hypo třeba 15t. měsíčně, za rok dá třeba 100.000 na úrocích , a má v práci danit třeba 250.000, tak daní jen 250t-100t=150t.
Odpovědět
Profilova fotka
Me by zajimalo, jestli si muzu odecist uroky i ve chvili, kdy zatim v byte nebydlim, protoze je rozestaveny - jde to na zaklade smlouvy o smlouve budouci? Nebo vubec ne?
Odpovědět
lenka aj my to mame tak a pytala som sa na danovom na Prahe 3 a ta pani mi vravela,ze sa to neda....ja to radsej neriskujem, lebo kamoska to tak odpocitala a teraz jej dosla kontrola, ze to ma dodanit naspat :-o inak mi vraveli na DU, ze v roku v ktorom ta zapisu do katastra aj keby to bolo na konci decembra tak si mozes odpocitat uroky za cely tento rok :-) tak ja dufam, ze nas stihnu do konca roku 2009 zapisat, aby sme si uroky aspon za rok 2009 mohli odpocitat :-) inak nech napise este niekto nejaku skusenost to je moja skusenost s DU Praha 3 :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Loni jsem si delala danove priznani sama, dala jsem to tam, dolozila smlouvu o smlouve budouci - a bylo schvaleno, dokonce jsme se o tom bavily s pani z financniho a ze pry to jde. Ale nase uctarna to podle kolegu (jeste jsem to tam nikdy nedavala) nechce brat, tak prave shanim info. Nasla jsem tohle: http://www.kurzy.cz/zakony/586-1992-z... a cim dal tim vic nechapu pravniky, ja si z toho podle odstavce 3 vyberu, ze mam rozestaveny byt, tak to muzu uplatnit a hned v odstavci 4 je napsano, ze tam musim bydlet - v rozestavenym? jak to mam asi udelat? No, definitivne se poradim s tou nasi uctarnou a uvidim. Ale je to hodne penez a rada bych to uplatnila...
Odpovědět
baby o com to pisete??? o tom som este ani nepocula... moze mi niekto napisat strucne vysvetlenie o co ide a koho sa to tyka?... vdaka
Odpovědět
janga tyka sa to len ludi co maju hypoteku v CR my tam mame kupeny byt a hypo takze ak mas v SR tak to ignoruj :-x lenka prosim ta ak by si mala nieco na papiery potvrdene, ze sa to da odpocitat tak mi prosim napis, lebo ja sa bojim, aby mi to potom keby nahodou prisli na kontrolu nedodanili inak leni a na akom danovom si bola, kde ti to pani odobrila, ze to ide???? Ja si myslim, ze kazda uradnicka hovori inak, ale co je pravda - aj mne by sa to hodilo odpocitat, ale potrebujem to cierne na bielom, aby nikto neprotestoval :-D
Odpovědět
berunka: mě vycházejí úroky na 38 tisíc a v pohodě je odečítám už třetí rok..... při zúčtování daně, manžel má taky 38.tisíc a myslím, že jsem četla, že maximum je o hodně výš, takže 70tisíc je v pohodě.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to tak, jak pise blanka, maximum je 300 000 rocne. Yvetto, bylo to na Morave v mensim okresnim meste, ted budu podavat v Praze a jsem teda zvedava. Az budu vedet vic, tak dam vedet i sem.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj holky PROSIM POMOC v prosinci 2007 jsem uhradili celou částku za novostavbu bytu. Tudíž od ledna 2008 platíme celou částku hypotéky. Byt bude dostavěný tento rok, máme zatím jen smlouvu o smlouvě budoucí a doklad o tom, že máme uhrazenou celou částku bytu + smlouvu o hypotéčním úvěru a potvrzení z banky o zaplacených úrocích za rok 2008. Zatím nejsme vlastníci bytu ani pozemku pod ním. Volala jsem si na finančák a tam mi ženská řekla, že prý to budeme moci uplatnit až příští rok, až budeme moci doložit LV o tom, že jsme vlastníci bytu. Dělá nám to asi 20.000 a nějak se mi s tím nechce smířit. Je to možné?
Odpovědět
Článek se načítá
elis bohuzial je to tak ja som si to overovala na piatich FU v Prahe a vsade som dostala rovnaku odpoved a to, ze v takomto pripade si to nemozem uplatnit, lebo ze potrebuju LV ako doklad k tym urokom a ked ho nemam mam proste smolu t.j. tiez som z toho bola nestastna, ale uz sa pomaly zmierujem :-D nechcem mat potom problemy - pretoze moja spravkyna dane pod ktoru v Prahe patrim by mi to v danovom aj tak neuznala, lebo by som jej nedokazala doniest LV ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
tak já si ted volala ještě na jiný finančák a tam mi ženská řekla, že by to asi šlo, že se poradí a zítra si mám zavolat tak to je fakt dobrý, co finančák to jiný výklad
Odpovědět
ja viem elis bohuzial je to tak :-D
Odpovědět
Profilova fotka
ještě, že máme ty zákony :-D
Odpovědět
eli: podle zákona o daních z příjmů tu nemovistost musíš vlastnit, takže máš smůlu :-( i kdyby ti to náhodou fú uznal, tak to nedělej, protože bys pak akorát doplatila penále!
Odpovědět
eli, jo jo je to tak, musis byt vlastnik bytu, takze jak pise azafata, pokud nejsi, mas holt tento rok smulu
Odpovědět
Elis: List vlastnictví se musí přiložit k daňovému přiznání, pokud se uplatňují úroky z úvěru, takže ti to stejně neuznají, ať už paní na finančáku se zeptá kohokoliv.
Odpovědět
Profilova fotka
Eli, je to bohuzel tak, ze musis byt vlastnik. Dokonce bys tam mela mit i trvale bydliste, ale to jde nahradit cestnym prohlasenim, ze tam bydlis, ale na vlastnictvi musi byt vypis z katastru. My mame stesti - nas jako vlastniky zapsali v prosinci, tak jsme to stihli s odrenyma usima.
Odpovědět
Profilova fotka
nas taky,doufam..... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
holky, díky moc za rady ale když mi ta ženská na fú řekne, že je to ok, tak mi pak nemůže vyměřit penále ne?
Odpovědět
Profilova fotka
Je pravda, že je třeba nemovitost vlastnit nebo spoluvlastnit alespoň na konci zdaňovacího období. Ale jinak si lze odečíst i úroky z rozestavěné stavby, viz zde: http://www.mesec.cz/clanky/snizte-si-... A tohle mi přijde jako klíčová pasáž: "V případě výstavby, změny stavby nebo koupě rozestavěné stavby stačí, když předmět bytové potřeby bude poplatník užívat k trvalému bydlení vlastnímu či uvedených osob po nabytí právní moci kolaudačního rozhodnutí." Jestliže tedy plánujte po kolaudaci nastěhování a nebudete byt po jeho dostavbě a převzetí třeba pronajímat, můžete si úroky odečíst. Vždyť odečíst se dají třeba i úroky za pozemky, když se na nich do čtyř let od uzavření úvěrové smlouvy začne stavět. Já bych tedy státu nic zbytečně nenechával, on si taky vezme, co může :-D
Odpovědět
hugo lenze to zavisi aj od pani co sedi na FU a kedze moja pani xxx pod ktoru na FU patrim mi povedala, ze mi to neuzna tak hold mam smolu, pretoze aj ked si to do priznania dam tak mi ta koza bude robit problemy 8-( =-) a pochybujem, ze mi bude chciet preplatok vratit :-S :-o
Odpovědět
Profilova fotka
Yvetta, pokud jsem pochopil dobře z příspěvků výše, tak nejste zatím vlastníci nemovitosti. Takže v tomto případě má ta paní na finančáku bohužel pravdu :-(
Odpovědět
Profilova fotka
u nas od kolaudace k predani bytu ubehlo cca 8 mesicu, tezko by se tam dalo bydlet...
Odpovědět
no presne o tom tu vsetci tocime Hugo, ze nemam LV cize nie sme ani vlastnici :-p
Odpovědět
Profilova fotka
lenka3p: už si něco zjistila?
Odpovědět
hugo, ale ta rozestavěná stavba už musí být zapsaná na katastru na tebe, abys to mohl uplatnit. elis: bohužel, jestli tě bude paní informovat blbě, tak ti penále vyměřit můžou.
Odpovědět
Profilova fotka
elis: zatím nic nevím... máme na účto externí firmu, takže ještě nebyla příležitost...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?