Převod družstevního bytu

Dobrý den, mám dotaz, chci převést náš družstevní byt na svého otce? Platí se v tomhle případě nějaká daň za převod (darování). Děkuji za informaci :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ne.
Odpovědět
@cechylucy Žádná daň se neplatí. Sepíšete s otcem dohodu o převodu členských práv a povinností, vedení družstva nic nepovoluje, jen to vezme na vědomí. Tatínek se stane členem družstva se všemi právy a povinnostmi. Je možné, že družstvo si bude nárokovat nějaký poplatek, je třeba se poddívat do stanov.
Odpovědět
@aneri53 Děkuji :-) A plati to i v případě, kdyz byt je psan i na meho manzela?
Odpovědět
@cechylucy Ne, ani tak se žádná daň neplatí. Nepřevádíte nemovitost (majitelem bytu je stále družstvo), ale pouze členský podíl s právem bydlet v předmětném bytě.
Odpovědět
@cechylucy já tedy nevím, jaká je situace v roce 2016, ale pro předchozí roky obecně platilo a myslím si, že i nadále platí, že samozřejmě daň z převodu nemovitostí se u DB neplatí, protože vlastníkem bytové jednotky není družstevník, ale družstvo. Družstevník je jen držitelem členských práv a právě ty jsou předmětem převodu. Jiná situace je u daně z příjmu. Tam držitel členského práva osvobozený není, samozřejmě nesplňuje-li jednu s výjimek, a to, že je členem déle než 5 let nebo použije-li utržené prostředky k dalšímu bydlení. Ale, jelikož FÚ asi nemá žádnou cestu k tomu zjistit, kdo je a není držitelem členských práv, tak vesměs k dani z příjmu z převodu se nikdo nepřiznává. Nevím ovšem, jak se postupuje při bezúplatném převodu, což je asi případ tazatele :-) . Nejlépe se anonymně doptat na FÚ a pak se sám rozmyslet :-) .
Odpovědět
len pozor aby ťa z neho nevysťahoval pre nejaku pričinu a ked máš manžela to ho chceš okradnuť a on čo na to ?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?