Převod pozemku - je lepší se vzít a převést v rámci SJM nebo darovat?

Profilova fotka
Mám problém - vlastním pozemek a chceme s přítelem stavět dům. Bylo nám ale řečeno, že musíme být oba vlastníkem pozemku, na kterém budeme stavět. Chci se zeptat, co je výhodnější, nevím totiž, jak je to teď, když začal platit nový občanský zákoník. Je výhodnější se vzít a pozemek vložit do SJM, nebo mu mám darovat polovinu? Předem děkuji za názory.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@teeinka1 Lepší je se vzít a rozšířit SJM s tím, že uděláte předmanželskou smlouvu kde bude stát, že pozemek bude po rozvodu opět jen tvůj. Neuraž se, ale žádná láska netrvá věčně a kamarádku ten její takhle oškubal o půl milionu za něco, do čeho nedal ani korunu. :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej Díky za názor, pozemek mám ale na úvěr a z toho nemám splacenou ještě ani půlku, přítel bude zase platit hypotéku větším dílem, takže bych to chtěla opravdu "napůl". Spíš mě zajímalo, u čeho zaplatíme míň na daních a různých poplatcích - podle toho se budeme rozhodovat.....Ale díky za názor :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@teeinka1 no v manželství se darovací daň neplatí, zaplatíte jen smlouvu +1000kč kolek na katastru, a rozšíření SJM se platí taktéž jen smlouva + 1000kč na katastru. Tak je to prašť jak uhoď. Pokud mu ho chceš darovat teď, abyste neplatili daň musíte prokázat, že je to osoba blízká.
Odpovědět
Taky vlastním pozemek nabytý před manželstvím a stavíme na něm s manželem dům v SJM. Nevím jak ponovu ale loni stačila mezi námi smlouva o tom že povoluji výstavbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej: neexistuje něco jako manželská smlouva? Manžel pozemek chce do SJM a nebo půl na půl, ale já se taky bojím že pak o vše přijdu. Darovali mě to rodiče ještě za svobodna.
Odpovědět
Profilova fotka
@angie.shy manžel to po Tobě nechce, aby si to přepsala?
Odpovědět
Profilova fotka
@lenicka_b_ Ty brďo, to nevím...možná jo? Kdyby ano, taky bych to pro případ rozvodu udělala. Ono láska je láska, ale když dojde na lámání chleba i z Romea a Julie jsou nepřátelé.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenicka_b_ Asi by to nějak šlo: http://www.notarrysanek.cz/manzelske-...
Odpovědět
Profilova fotka
@lenicka_b_ Tak mu půlku daruj a když tě hóóódně naštve, můžeš vzít dar zpátky. Řešila jsem to s právničkou z opačné strany (já jsem byla potenciálně obdarovaná) a radši jsem si podíl "koupila".
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 @lenicka_b_ To tak lehké není, rozvod není důvodem k vrácení daru, musel by na manželce spáchat trestný čin, např. jí týrat...a tahalo by se to hodně dlouho po soudech :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej Já už to dál nezkoumala,jestli jsou někde taxativně vymezené důvody k vrácení daru, ale právnička mi řekla, že pokud mě přítel opustí a já zůstanu sama s dětmi on mi může dar (=část bytu) ještě ke všemu vzít, takže jsem to hned zavrhla.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@monny3 to asi fakt jen tak nepůjde zrušit darování.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenicka_b_ Je to jako se vším, když máš dobrého právníka, jde všechno :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 no já nemám žádného
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 možná stačí mít peníze a máš i dobrého právníka:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lenicka_b_ Tak tak, v těchhle věcech se normální člověk myslím nemá možnost zorientovat ;-)
Odpovědět
@lenicka_b_ netrval na tom, když jsme začali vyřizovat papíry tak jsme to udělali takto pro urychlení , že to pak někdy později převedeme. No zas tisícovka no, tak to zatím necháváme tak ale stavět normálně můžeme.
Odpovědět
Darovat bez daně můžete i bez manželství, pokud jste prokazatelně druh/družka = sdílíte společnou domácnost. Záměrně píšu prokazatelně, protože úřad vás vyzve k prokázání. V našem případě jsme nemuseli (a nebyli) vlastníky pozemku oba, ale od té doby se mohlo něco změnit.
Odpovědět
@monny3 Zákon opravdu taxativně vymezuje, za jakých podmínek je možné požadovat navrácení daru (odvolání daru pro nouzi, odvolání daru pro nevděk - § 2068 a dále NOZ). V darovací smlouvě si dokonce můžete vymínit i určitý závazek zavazující obdarovaného (podmínka daru).
Odpovědět
Profilova fotka
Prave jsem neco podobneho resila .... Na katastru mi byli nabidnuty dve moznosti - darovaci smlouva nebo SJM. K SJM je potreba notarske overeni. Pani notarka mi sdelila, ze cena toho, se odviji % dle hodnoty pozemku. Ostatne ve vyse uvedenem odkazu se to pise "Odměna notáře za sepsání notářského zápisu o manželské smlouvě, nejsou-li předmětem konkrétní věci, činí 3 000 Kč bez DPH. Jsou-li předmětem smlouvy konkrétní věci, je cena stanovena podle notářského tarifu procentuálně." Rekal mi, ze se to muze pohybovat kolem 20.000, tak jsem ji zatim s diky odmitla, zatim to neresime, stavet muzeme, nic nas zatim netizi, do budoucna to tedy asi vyresime darovaci smlouvou ...
Odpovědět
@teeinka1 Ve Vašem případě bych opravdu volila dar. Pokud prokazatelně žijete ve společné domácnosti, je tento dar osvobozen od daně darovací. V souvislosti s účinností NOZ to dnes opravdu jinak nejde. Banka Vám oběma peníze neposkytne, pouze jednomu, a to vlastníkovi pozemku. Kdyby jste však po dokončení stavby, chtěli dům zapsat na oba, tak ani KÚ Vám tento vklad nepovolí, neboť je zde nesoulad ve vlastnictví. Od 1.1.2014 se stala stavba součástí pozemku. Stavba samotná přestala jako taková existovat. Eviduje se i nadále pouze v případech, kdy je odlišný vlastník stavby i pozemku. I na tohle ale NOZ pamatoval, a cílem je tento stav do budoucna sjednotit. Proto darovat, každý bude mít 1/2 a je to tak fér, když říkáte, že i přítel se bude na stavbě domu finančně podílet. A přemýšlet, co když mě jednou třeba opustí, je nesmysl. Jednak byste si v životě nic nepořídila, a hlavně, když teď takhle uvažujete, tak to asi není opravdová láska.
Odpovědět
Profilova fotka
@elizabetamb Co přesně stojí 20 tis?
Odpovědět
@teeinka1 Nevim jak to je SJM, ale pokud darujes pulku partnerovi a mas smlouvu (nemusis za ni platit) zaplatis jen poplatek 1000kc na katastru. Smlouvu nemusis spisovat u notare apod pokud v ni nechces neco specialniho - vzor ti muzu poslat. A pak je zapotrebi na financaku nejak prokazat spolecnou domacnost ( to nas teprve ceka tak v tom nemuzu poradit, a udajne by se nemelo nic platit na FU) :-)
Odpovědět
Na FU se nic neplatí, já to třeba dokazoval smlouvami k pronájmu, kde jsme byli oba. Také smlouva na úvěr byla psaná na oba a podobně. Takhle to stačilo.
Odpovědět
Profilova fotka
@ffiinnkkaa: No pravdepodobne jeji prace, nebo nevim, zda jsem to spatne pochopila ... Kazdopadne, dkyz ctu tady ty rady, tak budeme taky volit darovaci smlouvu, jsme manzele, takze bez dane a jen vklad na katastr :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@elizabetamb My jsme rozšířili právě SJM to se mi zdálo nejjednodušší :) Notář 5 tis, bez daně, vklad tis. Byla to rychlovka ..
Odpovědět
Profilova fotka
@ffiinnkkaa: tak jo, tak to diky za info, to az to budeme aktualne resit, tak si zjistim vice podrobnosti. Diky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@elizabetamb Ale i banka po nás chtěla přímo rozšíření..když jsme manželé... ;-) Ale máš pravdu třeba až to budete řešit bude opět vše jinak :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ivasz Ahoj, díky moc. Mohla bys mi tedy prosím poslat ten vzor do mailu? terezavesela@seznam.cz Moc moc děkuju :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?