Přiznání k dani z nemovitosti - dílčí daňové přiznání

Lidičky, chci Vás moc poprosit o pomoc. Vůbec se v těchto záležitostech neorientuji, proto budu ráda za každou radu :-) Loni jsem od babičky dostala (darovací smlouva) pozemek. Z jejího pole byla vyměřena část, kterou mi darovala. Ihned po darování jsem volala na finanční úřad, zda mám podávat přiznání k darovací dani. V telefonu mi řekli, že ne, jelikož je daň nulová (dar babičky vnučce). Řekli, jen ať nezapomenu v lednu vyřešit přiznání k dani z nemovitosti. Takže za sebe jsem si daň spočítala a vypsala daňové přiznání. Jen teď nevím, co s babičkou. Je to starší člověk, proto jsem ji slíbila, že ji to všechno vyřídím, ať s tím nemá žádné starosti. Komplikace je v tom, že babička toho vlastní více (pole, lesy, dům), proto si na její daňové přiznání opravdu netroufám. Proto se chci zeptat, zda se v tomto případě nedělá pouze DÍLČÍ daňové přiznání. A co to vlastně DÍLČÍ znamená. Co všechno tam budu psát. .... A napadá mně ještě jedna věc. Až podám daňové přiznání já za sebe a taky za babičku....finanční úřad přece nebude vědět, že já s babičkou jsme rodina....nebudou mně z úřadu uhánět, že jsem nezaplatila darovací daň? Moc Vás prosím o pomoc, úplně se v tom topím :-.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
podáš si dílčí daňové podání za babičku, uvedeš tam to co ti darovala, ale výměru uděláš mínusem - x metrů. Do poznámky dáš darováno vnučce, jméno, adresa, daň nevypočítáváš, to udělá fu
Odpovědět
@kompleta Mám před sebou formulář daňového přiznání, ale nevím, kde se píše ta poznámka.
Odpovědět
Profilova fotka
je tam bílé okénko přes celou šířku stránky, tam někde pod řádkem kde se vyplňuje katastrální území
Odpovědět
Je tady kolonka, která se jmenuje: Popis změn, důvody k uplatnění nároku na osvobození. Je to ono?
Odpovědět
@kompleta Je tady kolonka, která se jmenuje: Popis změn, důvody k uplatnění nároku na osvobození. Je to ono?
Odpovědět
Profilova fotka
jj, to je ono
Odpovědět
@kompleta Moc děkuji za odpověď. Jen mám ještě jednu otázku. Jak se vlastně ta daň platí? Vyplním teda ty formuláře a zanesu na finančák. Co ale potom? Přijde mi domů nějaké vyrozumění a na základě toho odešlu někam na účet peníze? Nebo jak to je? Asi jsou to hloupé dotazy, ale vůbec se v tom nevyznám :-.
Odpovědět
Profilova fotka
Měl by přijít platební výměr, nový tobě a ponížený babičce, každá rok ti pak přijde složenka
Odpovědět
@petcep myslím že v dubnu ti přijde složenka a do konce května ji musíš zaplatit. Nebo až budeš na fu, tak ti celkovou částku vypíší na lístek, kde je uvedeno u č.ú., kam peníze poslat. Daň z nemovitosti se musí zaplatit do května...
Odpovědět
@kompleta Takže výměr se složenkou?
Odpovědět
@sarka49 Takže zatím nic neplatit? Čekat, až mi to dorazí složenka domů? Chápu to dobře?
Odpovědět
@petcep do konce května to musí být zaplacené a je jedno, jestli to zaplatíš teď nebo za měsíc, nebo až ti přijde ta složenka :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Chci se zeptat, jak je to s daňovým přiznáním, když jsme na začátku ledna požádat KN o zanesení rozestavěné budovy do KN, během ledna nám to bylo zaneseno do katastru, jak je to teď s daní z nemovitosti? Podávám již letos daňové přiznání s touto změnou nebo až příští rok, když změna byla zanesena do KN v průběhu ledna?
Odpovědět
Profilova fotka
@evaa.s pokud si provedla změnu letos, tak přiznávat to budeš až příští rok ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 Fakt? No na katastr jsme s tím šli tuším 4.1. a za týden jsme to měli zapsané... Takže letos se nás to netýká?
Odpovědět
Profilova fotka
@evaa.s no ale jak jsi stavbu doposud danila? Od vydání stavebního povolení musíš pozemek pod stavbou (zastavěnou plochu) danit jako stavební pozemek, od kolaudace pak jako daň ze staveb. Rozestavěná stavba v katastru nic neznamená. Daň se vás určitě týká!!!!
Odpovědět
@keila začali jsme stavět v roce 2012 ... tak teď nevím teda.:( Asi budu muset zítra zavolat na FÚ.
Odpovědět
Profilova fotka
@evaa.s já na FÚ byla v pondělí, my jsme začli stavět v září 2012, stavební povolení máme též od září 2012 a máme jen základovou desku a takto jsme daňové přiznání odvést museli! Předpokládám, že doposud jste pozemek danili jako zahradu, teď tam ukrojíš tu zastavěnou část, zdaníš jako stavební pozemek a zbytek dál jako zahradu. ;-) A i kdyby jste nestavěli, tak po dobu platnosti stavebního povolení se musí platit zastavěná plocha jako stavební pozemek.
Odpovědět
Profilova fotka
@evaa.s poku jste v loni neměli žádnou změnu tak se vás to netýká, ale pro klid duše si můžeš zavolat na finančák ;-) já tam byl taky, jelikož máme rozestavěnou stavbu od loňska, tak sem se byl radši ujistit ;-)
Odpovědět
@keila i když to nebylo dosud vedené v KN?
Odpovědět
Profilova fotka
@evaa.s kdy máte vydané stavební povolení ?
Odpovědět
Profilova fotka
@evaa.s ano, my máme v katastru stále celý pozemek jako zahradu. Do KN se zapisuje až od metru zdí, ale máme stavební povolení, tak už jsme museli. @petrsv1000 a ty tu rozestavěnou stavbu neodvádíš jako stavební pozemek?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 @evaa.s přímo ze zákona o dani z nemovitosti je to § 6 Sazba daně, odst. 3): Stavebním pozemkem se pro účely tohoto zákona rozumí nezastavěný pozemek určený k zastavění stavbou, která byla ohlášena nebo na kterou bylo vydáno stavební povolení nebo bude prováděna na základě certifikátu autorizovaného inspektora16d) anebo na základě veřejnoprávní smlouvy16d), a která se po dokončení stane předmětem daně ze staveb; rozhodná je výměra pozemku v m2 odpovídající půdorysu nadzemní části stavby. Pozemek přestane být stavebním pozemkem, pokud se stavba, která byla ohlášena nebo na kterou bylo vydáno stavební povolení nebo která se provádí na základě certifikátu autorizovaného inspektora anebo na základě veřejnoprávní smlouvy, stane předmětem daně ze staveb nebo pokud ohlášení nebo stavební povolení pozbude platnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@keila jo to jo ale tu už sem odváděl vloni jelikož sem povolení dostal v prosinci 2011 v loni tedy žádná změna neproběhla, kolaudovat budem až teď, takže budu jen platit jako lini...
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 jojo, to jo, to je v pořádku, do kolaudace je tvůj dům stále jen stavební pozemek...
Odpovědět
Profilova fotka
@keila teda alespoň tak mi to bába říkala, že když mám stavební povolení tak je to stejé jako rozestavěná stavba, že se to mění až po kolaudaci.... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@keila tak to jo ... a za ten už sem platil v loni, tak snad to bude ok ;-)
Odpovědět
@keila aha, takže i když máte v KN pozemek jako zahradu, tak od vydání stavebního povolení se musí podat za půdorys stavby (zastavěné plochy). Takže to budu muset opravit. A část orné půdy převést jako zastavěnou plochu.:) Pochopila jsem to dobře? a rozestavěná stavba se tedy daně netýká...
Odpovědět
Profilova fotka
@evaa.s pochopila jsi to dobře. Důležité je to stavební povolení. Až zkolaudujete, tak uděláš další (dílčí) přiznání a tam už bude dům jako daň ze staveb. ;-)
Odpovědět
@keila Ok, díky moc.:) Takže akorát pozemek, kde stavíme ponížím o zastavěnou plochu domu a tu zastavěnou plochu dám zvlášť.:) uffff
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?