Prodej nebo darování pozemku sousedce, co je výhodnější?

Pěkný den, určitě nám poradíte. Máme malinký kousek zahrady mimo náš pozemek. Je přístupný pouze přes pozemek sousedky (leží skoro uprostřed jejích pozemků), takže prakticky bezcenný (nechápeme v jakém stavu původní majitel rozděloval své pozemky na tři díly...) Už před lety jsme se s ní domluvili, že si ho pronajme, bude se o něj starat a využívat ho, aby neležel ladem. No a teď bychom jí ho rádi dali se vším všudy. Bude pro nás (pro obě strany) výhodnější prodat za symbolickou 1 Kč nebo darovat? A jak se v obou případech postupuje? Chápu že se sepíše kupní/darovací smlouva a nahlásí změna na katastr, ale jak daň z převodu nemovitostí, daň z příjmů atd? Ať něco nezanedbáme. Pozemek neváže nějaká hypotéka, věcné břemeno atd. O to už jsme se postarali.
Odpovědět
Pokud ho paní darujete (není příbuzná, nežijete spolu v domácnosti atp.), ona zaplatí daň z příjmu (pokud se nepletu 15% a bude třeba znalecký posudek) + vklad poplatek katastru 1000 kč. Pokud jí ho prodáte, zaplatí ona jako kupující 4% - platí se z vyšší částky skutečnost nebo posudek (odečíst se dají náklady i na ten posudek), a nebo pokud to je u tohoto pozemku možné pak směrnou cenou. Asi je třeba zvážit všechna pro a proti a spočítat, jak to vyjde nejlépe.
Odpovědět
@patiperra Děkuji moc. Takže pro ní bude lepší koupit. A nebude FÚ řešit, že to prodáváme za symbolickou cenu místo abychom to darovali? FÚ nám řekne, jestli je u tohoto pozemku možná ta směrná cena nebo je to možné si to někde najít/vypočítat? Odhadce co jsme měli kvůli našemu domu na ten pozemek koukal a říkal, že to nemá žádnou cenu max "pár korun" (má 172m2, je to zahrada), ale zase jestli odhad bude pár tisíc a odhadce bude stát pár tisíc, tak nezaplatí skoro nic... A tohle si i my jako prodávající musíme hlídat, že ona tuhle daň zaplatí? A my? V květnu tu budeme 5 let. Budeme to nějak uvádět u zaměstnavatele do dani z příjmů? Děkuji moc
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?