Stavbyvedoucí a stavební dozor, je to nutné?

Dobrý den, budeme stavět bungalov do 150 m na ohlášku. Na stavební úřad jsme dodali potvrzení o stavebním dozoru a teď po nás chtějí ještě stavbyvedoucího? Je to opravdu nutné? Z mých známých co staví to předtím nikdo nechtěl a to jim povolení vydával stejný úřad. Navíc jsem se dotazovala dvou projektantů a také se s tím nesetkali, že by úřad potřeboval jak dozor tak stavbyvedoucího. Může mi to prosím někdo vysvětlit? Moc děkuji.
Odpovědět
Stavbyvedoucí musí být dle zákona osoba autorizovaná v oboru (autorizovaný inženýr, stavitel či technik), která na sebe bere "zodpovědnost" za správné provedení stavby. Jeho povinnosti vyplývají ze stavebního zákona. Kdežto stavební dozor slouží pro investora, např. hlídá rozpočet, a samozřejmě může být zmocněn na různá jednání, kontrolní dny a pod. Pokud vím, dozor nemusí mít autorizaci, stačí vzdělání (SPŠ stavební zakončená maturitou, VOŠ a pod.) + možná nějaká praxe (to už přesně nevím). Chybu jste udělali zřejmě vy, že jste doložili SÚ dozor, nicméně požadován je stavbyvedoucí.
Odpovědět
@luckadob @patiperra Pokud stavíte svépomocí a nemáte stavbu, která je kulturní památkou, stavbyvedoucího nepotřebujete, stačí vám stavební dozor. Zeptejte se na SÚ na základě jakého zákona a paragrafu vám nařizují stavbyvedoucího.
Odpovědět
@1karel1 třeba jejich stavba nesplňuje odstavec 3 a proto po nich vyžadují stavbyvedoucího?
Odpovědět
@patiperra Tak zakladatelka píše, že se jedná o stavbu do 150 m2, tak odstavec 3 splňují. Předpokládám tedy, že je to stavba k bydlení. A pokud ji provádějí svépomocí není důvod mít stavbyvedoucího.A i kdyby na tom SÚ trval, tak ho pravděpodobně může dělat jejich projektant.
Odpovědět
@1karel1 150 m2 neznamená automaticky že splňují podmínky, mohou mít třeba dům utopený v terénu a tím pádem sklep hlubší než 3 m, a nebo např. 2 půdy, a už by podmínky nesplnili (uvádím příklad). Některé úřady vyžadují stavbyvedoucího pokud je k domu domácí ČOV za určitých "konstelací" - např. v některých lokalitách vyžadují zasakování do podzemních vod, které se řídí přísnějšími předpisy, a mohou to zařadit mezi vodní díla. To uvádím jen pro příklad, pokud SÚ požaduje i stavbyvedoucího, zřejmě k tomu má nějaký důvod, nejlepší kontaktovat příslušný SÚ, protože mi projekt ani konkrétní podmínky neznáme.
Odpovědět
Paní na SÚ mi jen řekla, že je to v § 160. Ale sama mi to ani neuměla vysvětlit.
Odpovědět
@patiperra 150 m2 sice automaticky neznamená, že splňují podmínky, ale paní píše, že má ohlášku, takže pokud staví svépomocí a stavba není dle odstavce 4 § 160 kulturní památkou podmínky pro stavební dozor splňují. Pokud by měli dům se sklepem hlubším než 3 m a nebo 2 půdy potřebují stavební povolení, ne ohlášku, a tam již stavbyvedoucího potřebují, ale to není jejich případ. Pokud mají v ohlášení stavby něco navíc než, co je obvyklé, to nemůžu tušit, proto jsem se vyjádřil k nejčastějšímu případu, tedy jednoduchému RD.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Nezlobte se na mě, ale v paragrafu 160 odstavec 4 i v případě že splníte podmínky paragrafů 103 a 104, ale jedná se o stavbu určenou pro bydlení, což dozajista rodinný dům je, je stanoveno zajistit stavbyvedoucího.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?