Větší rozměr domu oproti projektu, bude problém při kolaudaci?

Profilova fotka
Dobrý den, prosím vás o radu k následujícímu problému: Při stavbě RD došlo k pochybení a dům bude tedy o cca 10 cm delší, než je uvedeno v PD. Může s tím být problém při kolaudaci? Ověřuje stavební úřad rozměry stavby? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Stavební úřad asi ne. Ale budete potřebovat protokol o zaměření stavby a tam už se to může projevit. Myslím si, ale že to stavební úřad hrotit nebude. Tedy, pokud v projektu nebylo 149 m2 a teď se dostanete přes 150 m2.
Odpovědět
Profilova fotka
přidám se s podobným dotazem - na jedné straně máme dům o 30cm kratší, tak to "nahnali" na druhé straně. Zjistí se to? vadí to?
Odpovědět
Profilova fotka
zmenu pudorysu musi vzdy posvetit stavebni urad, urcite to nahlaste a urad si jiz rekne co vse bude chtit, centimetry se asi resit nebudou, ale v pripade vetsich zmen rozmeru se pak nasledne meni spousta dalsich veci a de facto stavite neco jineho nez mate v dokumentaci
Odpovědět
Já si tím nejsem vůbec jist, ale půdorys se asi řeší bez tloušťky zateplení a tak 10-15-20 i víc cm se dá prohlásit za zateplení a nic se nemusí řešit. Si představte, že pokud by tomu tak nebylo, tak by potom každý, kdo dodatečně zateplí musel měnit plány a obíhat kdejaký úřad.
Odpovědět
jiri_1477 ano, pokud někdo dodatečně zatepluje měl by mít ohlášku, koneckonců by ji měl mít i na výraznou změnu barvy fasády ;-)
Odpovědět
10 cm asi problém nebude, pokud se celkem vejdete do tolerance, které má geodet na zaměření. Nám geodet říkal, že má povolenu odchylku +-13 cm na každý bod.
Odpovědět
Záleží jakých 10cm to je.....ono 10cm na 1m udělá velmi malý rozdíl, ale na 15m už je to znát. Např. jestli stavíte svepomocí na ohlášku, najednou máte nad 150m a je problém, nebo stavíte přesně 7m od sousedů a najednou nedodržujete normy. Takže aby to nevypadalo, že jste schválně chtěli něco ošidit šla bych na stvební úřad a nahlásila to. Možná by to prošlo a možná ne. Mě osobně by to za ty nervy a ev. problémy a vysvětlování nestálo. Ale každý má jiné "nervy" :-)
Odpovědět
Budu stavět 16,5 m dlouhej barák a v době dnešních technologií - přesné cihly, niveláky apod asi není problém dodržet rozměr na centimetr, ale třeba taky ne, není to strojařina, 10 cm snad nemůže nikdo řešit :)
Odpovědět
No ještě kdyby ten bagr pracoval s přesností na centimetr :). Po vylití základových pasů jsme přišli na to, že bagr trochu ujel a abychom se trefili cihlama ztraceného bednění zhruba do středu pasu, museli jsme to o cca 5 cm posunout. Předpokládám, že to nikdo řešit nebude. Až bude deska komplet, přeměříme skutečné rozměry a uvidíme.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 to je právě ten omyl... Dům se zaměřuje včetně zateplení - vím, to protože nám se díky zateplení dům rázem přehoupl ze 149,5m2 (plány) přes 150m (realita...). Stačilo, aby manžel přidal 5cm na zateplení aniž by to domyslel a po zaměření domu pro kolaudaci jsme to měli hezky černé na bílém. Pozor na to!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?