Vklad manželky do katastru

Profilova fotka
Hezké odpoledne. S manželem jsme v prosinci 2014 kolaudovali nás dostavěný domeček. Zatím je vlastník pouze manžel (dům se stavěl na pozemku který dostal darem v době kdy jsme nebyli manželé) Chtěla bych se zeptat zda někdo neřešil podobnou situaci kdy vlastník je pouze jeden z manželů a chtěl by abych vlastníkem byla i já. Takzvaně půl na půl. Zavrhli jsme vklad společného jmění manželství, chceme aby každý měl svoji polovinu domku. Stačí pouze darovací smlouva ve které mi manžel daruje půlku domečku nebo se to řeší jinak? Na úřadě jsou velice ochotné dámy které nám neporadili pouze nás obrátili na právníka at si to zjístíme jaký je rozdíl mezi SJM a podílovým vkladem. Budu ráda za jakékoliv rady, děkuji ;-)
Odpovědět
Myslím, že největší rozdíl mezi SJM a podílovým vlastnictvím je v případném dědickém vypořádání, kdy po úmrtí jednoho z manželů přechází v případě SJM majetek na druhého v případě podílového vlastnictví je manžel (ka) "jen" jedním z několika (pokud není upraveno závětí jinak) neopomenutelných dědiců. Hrozí tedy, že domek bude ve vlastnictví několika osob a s tím spojené problémy při dalším případném nakládání s nemovitostí. Každopádně platí, že koho je pozemek toho je stavba na něm postavená.
Odpovědět
Profilova fotka
@cincula Není pravda. Při SJM dědí tu část (polovinu) po zemřelém svorně všichni stejným dílem.. manžel/manželka a děti. Manželka pak ještě vlastní druhou polovinu SJM.
Odpovědět
Profilova fotka
Slabici ma pravdu tam je to trochu jinak nez u podiloveho vlastnictvi. Proto chceme podilovy vklad.
Odpovědět
@novgan jestli jste byli na KU v Trinci, tak tam od nich nic necekejte. Damy pouze prijimaji zadosti, ani Vas neupozorni na to, ze nemate zadost o vklad podepsanou. Odpoved na dotaz je - to posoudi nas pravnik.
Odpovědět
Profilova fotka
@cincula s dědictvím SJM je to tak, že polovinu majetku zemřelého zdědí druh/družka a druhá polovina se dělí mezi děti a družku. Každopádně jak je to se zápisem na katastr, to neporadím.. =-)
Odpovědět
Řešili jsme obdobnou situaci a to darovací smlouvou. Jen je nutné počítat s tím, že nestačí darovat pouze polovinu domu, ale s platností nového občanského zákoníku ti manžel musí darovat taktéž ideální polovinu pozemku na kterém dům stojí. Jako manželé jste osvobození od darovací daně, pouze je nutné pamatovat na daň z nemovitosti. Tu musíš podat do konce ledna roku následujícího po uskutečnění transakce. Z FÚ ti pak příjde složenka. Taktéž manžel musí podat nové přiznání k dani z nemovitosti, jinak mu bude nadále účtována původní daň za celý pozemek a dům.
Odpovědět
@novgan @ondra11 S novým občanským zákoníkem budova ustupuje půdě, tzn., že RD se stal součástí pozemku, dnes je tedy pouze pozemek, jehož součástí je stavba, jestliže tedy převádím pozemek, má se za to, že současně převádím i budovu, to vše ale pouze v případě, že pozemek i budova mají stejného vlastníka. Vše záleží na tom, jak máte jednotlivé nemovitosti evidované v katastru. Taky je důležité, zda máte nemovitosti zastavené u nějaké banky, protože by jste museli mít souhlas banky s převodem. Jinak nejideálnějsím řešením je uzavření darovací smlouvy. Od daně jste osvobození, zaplatíte pouze 1.000 Kč za návrh na vklad a nesmíte zapomenout podat přiznání k dani z nemovitosti.
Odpovědět
Profilova fotka
Aha tvakze mi staci sepsat darovaci smlouvu jak na dum a pozemek, k tomu navrh na vklad a hotovo? Nemusi se k tomu porizovat odhad nic? @Ondra nemate nahodou vzor darovaci smlouvy a navrhu na vklad prosim?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?