Vyplacení stavebního spoření dítěte x opatrovnický soud Praha

Profilova fotka
Dobrý den, letos dceři skončilo stavební spoření a rádi bychom peníze použili na rekonstrukci domu, která již začala. POdle nového občanského zákoníku a pravidel banky však o souhlas s vyplacením peněz musíme zažádat na opatrovnickém soudu. Po telefonu mi bylo řečeno, že to trvá cca 3měsíce a dnes na přepážce paní zaperlila dokonce termínem až v říjnu. Jaké máte vy v Praze zkušenosti? Byl s tím nějaký problém, jak dlouho trvalo rozhodnutí soudu?
Odpovědět
@vondandy nemam osobni zkusenost zadnou a uz vubec ne v Praze, ale kamaradka ted to same resi v Brne - a je to pekne peklo :-| casove opravdu narocne.. nechapu tento novy system.. navic musite prokazovat, ze to pouzijete opravdu na dcery pokojicek - od kamaradky dcery (6let) se na to dokonce ptali! me to prijde totalne ujete, skoro jsem neverila, ze to je mozne.. hodne stesti! at se ti nekdo ozve, kdo si tim uz prosel a poradi..
Odpovědět
@vondandy jaký obvod Prahy?
Odpovědět
Zkušenost máme. Měli jsme Lišku a ta má v podmínkách, že když se chce se spořením skončit / nebo uplyne doba 6 let, tak se musí před tím koncem tuším 3 měsíce předem zažádat o ukončení a vyplacení peněz. Zašli jsme na pobočku a tam jsme vyplnili nějaké formuláře a zároveň s námi paní sepsala žádost o ukončení za dceru a zaslala na soud. Pak nám přišel dopis z MěÚ, že dceři ustanovili opatrovníka, po nějakých dnech přišla paní ze sociálky na návštěvu - zjistit na co peníze použijeme (bydlíme v nájmu 2+kk 5lidí, takže chceme stavět) - na pokojíček pro ní. A pak přišlo pozvání k soudu, tam bylo jednání - opět na co peníze použijeme a hned bylo rozhodnutí, že můžeme Lišku ukončit a peníze vybrat. Pak se to chce hned vzdát odvolání, jak my rodiče, tak i ten opatrovník. Rozhodnutí nabyde tedy hned právní moci, je potřeba tam mít to razítko soudu o nabytí právní moci. A pak zas zpátky na pobočku, donést originál nebo ověřenou kopii Rozhodnutí. Oni to pak z pobočky posílají do Prahy a na základě toho uvolní peníze. Nám přišli peníze na účet cca před týdnem a dceři přijdou nejspíš za 14 dní. Takže vše proběhlo v pohodě. Jinak teda: doba spoření nám uplyne/uplynula na konci dubna, takže v lednu jsme smlouvy vypověděli (výpovědní doba je 3 měsíce), v únoru přišla sociálka a po 14 dnech bylo jednání u soudu a peníze došly v květnu.
Odpovědět
Dobrý den, měli jsme stejný úmysl teď začátkem roku. Nebylo to v Praze, takže naštěstí se vše vyřešilo během měsíce. ALE, soudce byl velmi nepříjemný, v podstatě nám vynadal, že jsme do žádosti napsali, že z peněz chceme financovat stavbu/vybavení domu, protože prý ze zákona na toto peníze ze stavebního spoření dítěte použít vůbec NELZE. POdle našeho soudce lze peníze použít pouze na zařizovací předměty nebo další předměty potřeby přímo pro dítě, případně platby školného atp.. připravte se na to, že i po převedení peněz (musí to jít na účet, který je vedný přímo na jméno dítěte, pozor!), musíte každý výběr nad cca 30 tisíc znovu žádat opatrovnický soud o schválení účelu a dokládat faktury. Přičemž se může stát, že pokud byste např. za peníze chtěli pořídit dítěti počítač, soud může seznat, že je příliš drahý a nepovolit to. Prostě buzerace NEUVĚŘITELNÁ. Hodně štěstí.
Odpovědět
záleží také na soudci, znám případ, kde klasicky rodiče napsali, že chtějí zrekonstruovat pokojík pro dítě a soudce to zamítl, protože by to bylo zhodnocení nemovitosti rodičů a ty peníze mají být použity pouze pro dítě. To samé by se tedy mohlo stát, pokud budete žádat na stavbu domu, protože ten dům bude váš a dítě tam bude mít "jen" pokojík.
Odpovědět
Profilova fotka
Sice zkušenosti nemám, ale když to tady čtu tak se chytám za hlavu, kdo toto mohl vymyslet? Zajímavé, že při vkládání problém není.
Odpovědět
Profilova fotka
Mňa viac zaujíma, čo vedie rodičov týchto detí vkladať ich vlastné peniaze niekam, odkiaľ ich neskôr musia takto zložito získavať späť? Ja chápem že myšlienka sporiť dieťati na vlastné bývanie je krásna a ušľachtilá, ale žiadať súd, aby som mohla manipulovať s peniazmi, ktoré sú de facto moje? To už je fakt sada.
Odpovědět
@hokejkap9 @mika251 Já se spíš chytám za hlavu, že někdo spoří dítěti a potom se rozhodne mu ty peníze vzít a vrazit si je do vlastního. Tak když už dítěti spořím na JEHO jméno a jsou to i právně i morálně JEHO peníze, tak mu to snad nechám, aby si za to v dospělosti pořídil třeba vlastní bydlení.
Odpovědět
@bayt hmm, a když dítě udělá škodu, tak exekuce jde za kým? To rodiče můžou zaplatit.... Dítěti začnete spořit v jeho pěti letech na školu, bydlení, v osmnácti bude bydlet ve squatu a brát drogy....bude moc fajn mu je dát. Umím si prostě představit spoustu situací, kdy to dítěti nechci dát.
Odpovědět
@mika251 To je jinak....před několika lety nás všichni makléři stavebních spořitelen přesvědčovali, jak je fajn spořit na děti, protože výhody na jejich smlouvách jsou větší (třeba nižší nebo žádný vstupní poplatek). A pak se změnil zákon, že o vydání rozhoduje opatrovnický soud. Myslím, že při těchto obstrukcích na stavebku novou smlouvu na dítě bude zakládat už málokdo. Teď už soudy kolikrát nechtějí vydat peníze na rekonstrukci domu, kde všichni společně bydlí. Což mi příjde opravdu padlé na hlavu. Argumentem je, že se zhodnocuej majetek rodičů na úkor dětí. Ale že třeba děti jinak nemajís vůj pokoj soud už jaksi nezajímá. Myslím, že stát zase strká nos do něčeho, co by ho nemělo vůbec zajímat.
Odpovědět
@malzenka my taky měli v žádosti napsané na stavbu domu, kde bude mít dcera pokojík a také na zařízení toho pokojíku - to soudkyně teda zdůrazňovala. A teda u nás (okr. Ústí nad Orlicí) nemusí mít dítě vlastní účet, peníze přijdou na účet manžela - zákonného zástupce a žádné výběry či faktury nemusí být opět přes soud. Až peníze přijdou, tak se tím dál již nikdo zabývat nebude. Jen nás soudkyně několikrát upozorňovala, že peníze jsou dítěte a že se může stát, že v 18 letech může dítko uznat, že jsme "jeho" peníze nevyužili pro něj a že je může chtít zpátky.
Odpovědět
@mika251 Přesně jak napsal atilius, opravdu tady každý přesvědčoval, že stavebko je nejlépe zvýhodněné spoření s bonusem od státu, dokonce se pak i zrušila podmínka, že peníze musí být vynaloženy k bydlení/stavění. A protože ty finanční bonusy byly jen do určité výše měsíční spořené částky, tak se smlouvy rozepisovali na všechny členy rodiny. Takže i na děti, a na ty zvlášť, protože ty měly ještě úlevy od vstupních poplatků (sepsání smlouvy apod). A i jinak mě do dnešní doby přišlo normální ty peníze vybrat a použít na stavbu domu, ve kterém moje dítě bude také bydlet, že vlastně tím zvýším životní úroveň i dítěte, takže je to vlastně i k jeho prospěchu. Ale jak je vidět, nějaký bl...ec vymyslí zákon a pak se toho chytne i nějaký bl...ec soudce a dělaj problémy. Nehledě na to, že by měly být ty podmínky stejné jako když jsme smlouvu zakládali a ne, že v průběhu si někdo řekne "a teď to bude jinak". Pochopila bych to u nově uzavíraných smluv, ale u starých ne.
Odpovědět
Článek se načítá
@bayt Já jsem taky názoru, že když spořím pro dítě tak to budou peníze pro dítě. Ale neříkám, že jsou jeho. Ale atilius má pravdu, co když dítko v 18letech nebude "normální". To se mu pak opravdu ty peníze budou hodit - na drogy, exekutory protože seká jeden dluh za druhým a makat nechce - to pak bude fajn mít od rodičů našetřeno... Já myslím, že použití "jeho" peněz na stavbu bydlení, nebo zařízení pokojíku je pro jeho dobro. Zlepší se i jeho životní úroveň, psychická pohoda. Bude mít vlastní pokoj, vlastní soukromí, nebude muset spát na gauči, bude mít pěkný psací stůl, kde se bude učit... Já myslím, že to jsou dobře vynaložené peníze.
Odpovědět
@atilius Plně s vámi souhlasím. Nás se soudkyně také ptala, zda budeme dceři zase spořit, když teď peníze vybíráme na stavbu domu. Odpověděla, že spořit budeme (třeba na školu a tak), ale určitě už ne stavebko - ty peníze jsou vázaný na 6 let a pak jak jsme se přesvědčili, stačí nový zákon a hned je problém. To bychom pak mohli teď uzavřít smlouvu - stavebko, s tím, že není žádná podmínka na co se peníze musí použít - takže bychom ji třeba spořili na vysokou školu a oni by se pak zas změnili podmínky, že peníze budou vázaný jen na stavbu nebo rekonstrukci... takže chudák dítě - na vysokou jít nemuže, protože všechny naše úspory by šli na spoření a dítko ty peníze může použít jen na stavění - ale co když nebude chtít, protože si rodiče postavili 2generační dům a dítě tam má svůj vlastní byt...
Odpovědět
Upřímně, spořit dítěti 18 let na stavebním spoření? To bych musela být úplný blázen, v takovém časovém horizontu není absolutně jisté, jakou budou mít peníze vůbec hodnotu, to jsou mnohem lepší způsoby, jak peníze investovat a zhodnotit. D9tě je součást rodiny, nechápu, proč by nemohlo spolufinancovat rodinné bydlení, bydlení, které bude využívat minimálně dalších 12 let, navíc, když je se vším srozuměno, se vším souhlasí, dům se zahradou je i jeho sen a strašně se na něj těší. Mimochodem, nabídli jsme soudu, že poměrnou část nemovitosti necháme na dítě přepsat. Víte, co nám řekl? Vysmál se nám, že to bychom byli úplní blázni, protože stejně jednou naše děti skončí někde na drogách a pak z toho budemem mít jen problémy. Tak asi tak. O děti, jejich blaho a finanční jistoty, tu ve skutečbnosti vůbec nejde. Jde jen o to, aby jeden papír odpovídal druhému. Mimo jiné nás pan soudce informoval i o tom, že ve skutečnosti nejde o změnu v novém zákoníku, že povinnost jít k opatrovnickému soudu při vypovězení smluv byla i předtím, jen to prostě ty stavební spořitelny lidem chytře neříkaly a málokdy se to hlídalo.
Odpovědět
Děti můžou na drogách skončit klidně ve třiceti a prošustrovat všechny prachy kolem dokola. To se stát prostě může a nikdo to neovlivní. Ale brát kvůli tomu děcku peníze ze spořáku v jeho deseti letech (protože co kdyby jednou začalo brát drogy) je docela úlet :-D A zajímavý postoj teda. Argument, že po těch deset let, co bude dítě ještě bydlet s rodiči v JEJICH domě se mu zvýší životní úroveň je taky mimo. Celkem chápu,že lidé začali spořit dětem na těchto účtech ne pro děti samotné ,ale protože to bylo obecně výhodný a počítali s penězi sami pro sebe. K tomu ale tyhle účty holt nastavený nejsou.
Odpovědět
Profilova fotka
Od začátku to byl nejvýhodnější způsob uložení peněz, nejlíp úročený (ze začátku až 25%) a řekněme si to upřímně.. málokdo to použil pro bytový účely (my taky ne). Tak se prostě stát rozhodl, že když už to má dotovat, bude si hlídat, aby se to používalo tak, jak je to myšlený. Nevidím na tom nic špatnýho. Nevím, jestli v době, kdy to zavedli, dali lidem možnost předčasně ty pojistky na děti ukončit, asi ne, v tom vidím jediný podraz. Nikdo přece rodičům nebrání spočit dětem na dětský účet (kde je ale úrok 0,00prd, narozdíl od stavebního spoření) ;-)
Odpovědět
@bayt nechapu vas.. rozhodnete se sporit diteti kdyz se narodi - manzel i vy mate dobrou praci, penize muzete odkladat lehce a nezatizi to vasi financni sitauci v rodine.. vse je ok! pak jednoho krasneho dne koupite/zdedite nemovitost, kde je potreba investovat vetsi podil penez, ktere nemate.. takze z vaseho pohledu je lepsi si jit pujcit do banky a zadluzit se, nez vybrat stavebka at uz vase nebo deti a zhodnotit nemovitost ve ktere ted jako rodina zijete a fungujete? ja sve deti miluju a jednou jim do zacatku pomuzu jak jen to pujde.. at uz z penez co nasetrim sama bokem, nebo co jim budu odkladat ucelove jen pro ne.. ale porad jsou to me penize! a jen na me soudnosti bude kolik penez jim jednou dam aby i oni mohli zacit zit svuj zivot.. (me jinak rodice nedali nic - koupili kocarek pro miminko a samo ze obcas prispeli nejakou korunou pri vybavovani malickosti, vetsi obnos nebylo mozne uvolnit.. rodice me miluji a ja je mam nejradeji na celem svete, ale nikdy bych nechtela aby se zadluzili a zlamali si vaz jen proto, ze jejich dcerunka touzi po domecku se zahradkou)
Odpovědět
Profilova fotka
No možná to mohl stát udělat jinak.. pokud to chtějí rodiče vybrat a použít na cokoliv, jen ne pro dítě, mohli by, ale jaksi bez těch úroků, které jim tam za tu dobu stát nasypal (jenže co by s těmi přebytky a vratkami najednou dělal). A pokud by to chtěli i s úroky, museli by doložit účel, jako je to teď. Osobně si taky myslím, že rekonstrukce domu a argument "dělám to pro dítě", je trochu mimo. Nikde není jistota, že ten dům to konkrétní dítě jednou dostane ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt Súhlasím s ostatnými, dieťa je súčasť rodiny a pokiaľ je súčasťou rodiny, tak sú peniaze spoločné. Hlavne v situácii, že sa rodina zadĺží, aby si mohli všetci vrátane dieťaťa dopriať komfortné bývanie - pokiaľ sa podiela na výdavkoch, prečo by sa nemohlo podieľať i na prijmoch. Zvlášť keď ten dom stejne v budúcnosti bude jeho, pokiaľ ho bude chcieť, resp. získa minimálne podiel na ňom v dedičstve. Nemyslím si, že toto je vec, do ktorej by sa mal akokoľvek montovať štát. Mohli by sme sa baviť v tej rovine, že pokiaľ chcete použiť peniaze inak než na bývanie pre dieťa, nedostanete prémie, budiž. Ale do mojich vlastných peňazí a na čo ich použijem mi nemá kto kecať. Mimochodom, mne naši tiež sporili v stavebnom sporení - keď mi ho v roku 1986 zakladali, tak to bolo nastavené tak, že som v dovvřšeni dospelosti mala dostať celkom pekné peniaze. 18 rokov sporili a ja som dostala - o moj bože, celých 21.000 korún. Zaplatila som si prijímačky na vysokú školu v Brne, pár ciest tam a späť, kauciu a prvý nájom v prenajatom byte a bolo po sporení :)) Je mi jasné, že v turbulentná doba s hodnotou peňazí hrozne zamávala, ale kto vám zaručí, že tomu tak nebude za 10 rokov? 18 rokov je strašne dlhá doba.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to otočím z pohledu dítěte. Kdyby mi rodiče spořili a pak se rozhodli to využít na bydlení kde žiju i já vůbec by mi to nevadilo. Rodiče přece nejsou povinni mi něco spořit na bydlení..starali se o mě xx let a peníze na bydlení bych posléze brala jako bonus, né jako povinnost...takže pokud by s tím udělali cokoliv (ikdyž prvotní záměr je spořit je pro mě) neměla bych jim to vůbec za zlé...a o to tady jde...když tak se domluvit v rodině a né to nechat řešit stát za nás. Pokud příjde nový zákon fajn, ale neměl by do toho tahat smlouvy už uzavřené, které měli nastavené své podmínky. A pokud smlouvu poruším, měla bych přijít o výhody, které jsem měla, ale né o své naspořené peníze ... přesně jak píše @slabici
Odpovědět
Takže. Abychom si to ujasnili, jestliže mi soud sdělí, že za naspořené peníze dítěti mohu zaplatit například jeden rok soukromé školy, nějaký kurz, nebo dokonce počítač, který vydrží maximálně pět let, než zastará nebo se neopravitelně poškodí běžným užíváním, či dětskou židli, ze které za pár let odroste, a to je podle soudu naprosto v pořádku, pak neuznávám argument, že střecha nad hlavou, kterou bude využívat 12 let, je nepřípustnou investicí. Tohle prostě není logický a konzistentní přístup, a vysloveně mě uráží lidé jako bayt, kteří mi podsouvají, že chci své dítě okrást. Ne, já jsem své naspořené peníze vědomě použila na stavbu RD a jako zákonný zástupce prostě stejně tak rozhoduji v zájmu dítěte, že i ono ty peníze tak použije. Od toho jsem zákonný zástupce, že ano. STejně jako jemu, ani mně nikdo nezaručí, že za pár let o ten dům shodou okolností nepřijdu. Já i dítě jsme na tom stejně, jen prostě já momentálně přebírám zodpovědnost za jeho finanční rozhodnutí. Nepřijde mi také v pořádku, že nezletilé dítě může udělit s něčím výslovný nesouhlas a dostane veškerou zákonnou podporu státu, ale ze zákona se vůbec nebere ohled na to, když s něčím vysloví explicitní souhlas. Jsme funkční rodina, máme se rádi a společně se snažíme, abychom jako rodina hezky žili. Argumentovat asociálním chováním naprosté menšiny obyvatelstva a na základě toho krátit práva rodičů rozhodovat za dítě, to je prostě urážlivé.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně naši stavebko založili, zrušili jsme ho, ale dřív...a já zbytek peněz použila na pokojíček pro své dítě ;-) Či-li měla bych to brát, že jsem je použila na své bydlení nebo bydlení pro své dítě ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt to tedy s Vaším názorem nesouhlasím, peníze rodiče spoří dobrovolně a mohou je použít na co chtějí, stejně si to rodiče nevezmou do hrobu a děti vše zdědí. Takže stát měl nastavit podmínky před zahájením spoření a ne v jeho průběhu. Kdo spoří 18 let...dopadne jako mika :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Ale jo, vždyť ať rodiče spoří a stát do toho nekecá.. pokud spoří někde v bance, na termínovým účtu, doma do polštáře atd. Ale v okamžiku, kdy mi stát dá 20% úrok, je celkem logický, že do toho kecá.. ovšem s tou výjimkou, že mi změní podmínky uprostřed spoření, což se asi většině lidí stalo, tam měl dát možnost to vybrat předčasně, změnit typ spoření atd...
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname P8 @ajajane diky za rozepsani, postup jsem si googlila,ale prekvapila me ta doba, co to soudu bude trvat... @malzenka , tak to tedy doufam, ze to bude pripad od pripadu a nebudeme muset kazdou castku znovu nosit na soud....proste chceme vse zaplatit firme za opravu strechy... Dekuju i ostatnim za prispevky, tezko se odepisuje jmenovite... U nas jsme zakladali stavebka vsem clenum rodiny, protoze bylo jasne, ze stary dum musime opravit a rozsirit. Bydlime a budeme tu bydlet pospolu minimalne do plnoletosti holek a tak pro nas bylo samozrejme, ze se na to pouziji penize vsech. Protoze poridit rekonstrukci domu z dvou (moje a manzela) stavebnich sporeni je trochu utopie, ze? V dobe zakladani SS ovsem o techto opatrenich (soud, vykazovani, za co se penize utrati apod.) bylo ticho po pesine.
Odpovědět
Pořád tu logiku nechápu, když využiju extrémně výhodné spoření, které je výhodné a dotované právě proto, že s ním má stát konkrétní úmysly (peníze pro děti do začátku, když se osamostatní), tak si asi nemůžu později stěžovat na podmínky. Jinak kdo co a zda spoří dětem, to nekomentuji, každý má právo udělat si s penězi, co uzná za vhodné. Jen mě velmi štve, když někdo zneužívá státní dotace k účelům, ke kterým nebyla původně zamýšlená. Ne, rekonstrukci baráku rodičů nevnímám jako spoření pro dítě. Bude v tom baráku bydlet minimum ze svého života. Předem se omlouvám, koho tím naštvu, ale to je prostě můj názor.
Odpovědět
@bayt Jenže často to není spořím na barák A na dítě, ale spořím na dítě NEBO na barák. Takže rodiče se rozhodly spořit a později se rozhodnout, jestli peníze nechají na školu např. nebo to použijí na rekonstrukci, zrovna podle aktuálního stavu svých financí. Nehledě na to, že pokud se nestane něco extrémního, tak barák rodičů spadne do dědictví a je zase zpět těch dětí. To, že stát zavedl stavební spoření a nepohlídal si na co jde, je věc jiná. Ale to není problém rodičů, resp. spořících, ale státu, jak si nastavil pravidla. Jestliže pravidla umožńují vybrat peníze i se státní pdoporou a jít je prohrát do automatů, tak to je problém státu.
Odpovědět
@atilius já po svých rodičích budu dědit zhruba v šedesáti, většina na tom bude obdobně...
Odpovědět
@bayt jo, to ale neznamená, že to nebude tvůj majetek. Já tím jen chci říct, že se neztrácí. Navíc rekonstrukce/nákup nemovitosti je často a právě kvůli dětem a pro ně.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?