Z čeho platím daň z příjmu? Prodáváme byt, je na hypotéku

Mám dotaz ohledně daně z příjmu při prodeji nemovitosti. Prodáváme byt, který jsme kupovali před rokem a půl. Máme ho na hypotéku! Peníze z prodeje půjdou na doplacení hypotéky a asi 100.000 nám zbyde! Tu daň z příjmu budeme platit jen z těch 100.000??
Odpovědět
@kristulee Pokud byt vlastníte pouze rok, platí se daň z příjmu a to z rozdílu pořizovací a prodejní ceny. Např. pořizovací cena byla 2.000.000 Kč a prodejní byla 2.100.000,-, tak platíš 15 % daň ze 100.000,-. Je možno snížit o skut. náklady spojené s prodejem, např. o provizi RK. Od daně je příjem osvobozen, pokud získané peníze použiješ do 1 roku na získání nového bydlení. Dále se platí daň z převodu nemovitostí, která činí 4 % z prod. ceny.
Odpovědět
@aneri53 Děkuji, spadl mi kámen ze srdce! Přesně tuhle odpověď jsem chtěla slyšet ;-) Studovala jsem to na netu, ale moc chytrá jsem z toho nebyla! A o ty skutečné náklady to snížíme! Moc děkuju za odpověď ;-)
Odpovědět
@aneri53 Není my to úplně jasné. My teď prodáváme byt, který jsme kupovali před 6 lety. Prodali jsme ho za 1 250 000 a 650 000 šlo na zaplacení hypotéky. Počítám, že tedy zaplatím 50 000 za daň z převodu nemovitostí ale daň z příjmu?
Odpovědět
Profilova fotka
@aneta15 Vy daň z příjmu platit nebudete, jelikož jste nemovitost vlastnili déle než 5 let, takže toto nemusíte řešit ;-)
Odpovědět
@zamilovanadonej ježiš to jsem ráda už takhle mi to přijde jako zlodějna 50 000 je dost, když si vezmu, že před šestli lety jsme to platili, když jsme ho kupovali a teď znova ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
@aneta15 Tak jedině trvejte na tom, aby to zaplatil kupující...
Odpovědět
@aneta15 Daň z příjmu platit nebudete - od daně je osvobozen ten, kdo: - nemovitost vlastní alespoň 5 let - nemovitost vlastní méně než 5 let, ale má zde bezprostředně před prodejem trvalé bydliště alespoň 2 roky. Dani z převodu nemovitosti (4%) se však nevyhnete, může ji sice zaplatit kupující, ale pochybuji, že s tím bude souhlasit, když jste měli ujednanou cenu za byt. Ale pokud byt moc chce a je ochoten vlastně dát o 50 tis. víc, tak by to mohlo vyjít. Od 1.1.2014 se obě strany mohou dohodnout, kdo bude daň platit.
Odpovědět
@zamilovanadonej @aneri53 no to souhlasit nebude určitě, já jsem ráda, ž jsme to docela rychle prodali ale ta daň z příjmu mě vyděsila :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?