Zástavní právo zákonné, co to znamená?

Profilova fotka
Mohl by mi někdo prosím vysvětlit co to znamená zástavní právo zákonné?? Na výpisu z katastru je uvedeno, že je u Ministerstva financí. Jedná se o družstevní byt. Děkuji za odpověď.
Odpovědět
nejsou zaplacené nějaké daně
Odpovědět
Profilova fotka
Bude to dluh bytového družstva (třeba na revitalizaci - zateplení + fasádu)
Odpovědět
Profilova fotka
@kamilape A je to překážka při koupi DB?? Respektive chceme uzavřít dohodu o převodu práv a povinností.
Odpovědět
zjistěte si, o co přesně se jedná, na katastru nemovitostí, u bytového družstva. chtějte to na papíře. to zástavní právo je na celý dům, vy kupujete jen družstevní podíl .. může to být něco nevinného, každopádně to bude bránit převodu do osobního vlastnictví, převést podíl v družstvu asi půjde (nejsem právník), ale převezmete závazek. může se jednat třeba o čerpání nějakých dotací a nelze pak převést po nějakou dobu do osobního vlastnictví (dříve se takhle i privatizovalo, za nízkou cenu, ale s podmínkou, že se to nesmí 20 let prodat), může to být dluh družstva, i z minulosti, vůči státu, ale taky to může být dávno vyřešené, jen nebyl proveden výmaz zástavního práva.
Odpovědět
Profilova fotka
@veroniquecz my můžeme jen hádat, ale na 100% by ti to mělo objasnit bytové družstvo... Už jsem se s tím setkala a byl to dluh družstva, která si vzala úvěr u České konsolidační agentury, která zanikla a vše se tak převedlo na stát - ministerstvo financí
Odpovědět
Profilova fotka
@catt82 @kamilape Děkuju, hned zítra se na družstvu přeptám. Na katastru mi nic prý eřeknou pokud nejsem vlastník :-(
Odpovědět
na katastru by měli dát informace každému, za poplatek.
Odpovědět
@veroniquecz Na katastru jsou povinni ti za poplatek informaci podat. Informace vedené v katastru nemovitostí jsou veřejné informace a může si je vyžádat kdokoliv.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Potrebuji radu, jsem najemnik sruzstevniho bytu. Chci prodat druzstevni pravo na jineho majitele. Muj makler zjistil ze na muj byt je uvaleno zastavni pravo, o cemz jsem nevedela. Na druzstvu mi rekli ze se nemam ceho obavat, ze je moznost byt odkoupit do OSV. Ale druzstvo odmita mi to dat pisemne a bez toho byt neprodam. Jak je mohu donutit mi to dat cerne na bilem? Dekuji
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@veroniquecz Ahoj, řešíme stejný problém, mohu se zeptat, jak to u Vás dopadlo? Koupili jste byt bez problémů??? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@levante Ahoj, dopadlo to úplně v klidu. Prvně se vyřešil převod členských práv, následně při převodu do osobního vlastnictví se zároveň zrušilo i zástavní právo zákonné. Jak je tu psáno výše, byla to půjčka z minulosti od státu družstvům. Jen teda to docela dlouho trvalo, protože se prvně v katastru převádí z družstva na vlastníka a zároveň se ruší zástavní právo a pak se ještě znovu zapisuje zástavní právo na banku, ale to už není zákonné, ale smluvní. Takže lhůta je 2x 20 dnů kdy se s tím nesmí na katastru hnout a pak mají na každou žádost 30 dnů na vyřízení, tak je třeba počítat s tím, že to trochu trvá. A na družstvu se nám to seklo taky něco kolem 2 měsíců, ale měli jsme štěstí, protože převody se dělají jen 2x do roka (pololetí a konec roku), záleží na tom, kdy jste měli doplacenou anuitu. Kdyby jsi ještě něco potřebovala konkrétně, tak mi napiš do IP :-)
Odpovědět
@veroniquecz Díky moc za info. Zrovna teď řešíme banku a doplácíme anuitu. Tak snad to bude vše ok :-) Díky moc za rady :-))))
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Dobrý den, chtel bych se zeptat jak jste to meli s cerpanim hypoteky. Nebyl to pro banku problem ? Momentalne resim stejnou situaci u SBD na Praze 8. Diky
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?