Závaznost normy ČSN 73 6005

Nevíte někdo, jak je to s požadavky na "prostorové uspořádání sítí technického vybavení"(umístění přípojek), pokud se bavíme o soukromém pozemku? Z této normy vycházejí projektanti při navrhování sítí, ale jak se uvádí v předmětu normy - "Stanoví zásady pro uspořádání sítí uložených ve veřejných plochách, v prostoru místních komunikací a v průtahu silnic".Znamená to, že na svém pozemku se touto normou řídit nemusím?
Odpovědět
Ten dotaz je velice obecný, všichni také tady v těch normách kovaní přímo nejsme. Pravda je, že znám toho mnoho - ČSN 730101 atp..Jasně že na Tvém pozemku už se to touto normou příliš řídit nemusíš, neptal ses na nic konkrétního, proto ta odpověď je jen taková obecná, spíš uveď, co máš, pak Ti někdo asi poradí...
Odpovědět
Díky za odpověď. Myslel jsem to právě jen takto obecně, ale možná bych to v nějaké míře využil i v konkrétním případě mé nadcházející praxe. Čeká mě kopání přípojek kanalizace, vody a elektřiny, cca 40m, přičemž v jednom, asi 8m úseku, je dost těsno a výrazně by mi usnadnilo práci, kdybych se vešel do jednoho 60cm výkopu, do kterého bych umístil na dno k jedné straně kanalizační rouru, nad ní při druhé straně vodovodní rouru a úplně nahoře, 70cm pod povrch, kabel. Tedy pokud by to nenaráželo na nějaké nařízení.
Odpovědět
Tak v tom případě snad ano, nepíšeš, že bys tam měl plyn, tak to by asi i šlo. Za přípojkovými skříněmi už je to Tvé, vyváděj si tam teoreticky, co chceš. Zda Ti to bagrista vykope tak přesně, abys tak ten odpad fakt dal...netvrdím, že to nelze, ale chce si s tím dost pohrát. Teoreticky to lze tak provést, jak píšeš. A tu elektriku bych pod zem raději zakopal více, pokud bys chtěl dělat vjezd. Ovšem pokud ji povedeš v chráničce, pak ta hloubka krytí asi postačí. (na to vše umísti výstražnou folii). Jen do budoucna si vše nakresli, kde máš, nevíš, co třeba za deset let bude, třeba budeš chtít něco dělat, aby se na to nezapomnělo a nepoškodilo se to. (bagrem)
Odpovědět
Plynová přípojka tam už je, ale s tím počítám, že od ní musím dodržet předepsané vzdálenosti souběhu i křížení. Myslím že plyn je právě výjimka i v tom, že ta roura v zemi, narozdíl od ostatních sítí, není moje, ale distributora. Jsem přesvědčen, že já tam už se sítěma nic podnikat nebudu, ale jednu prázdnou chráničku tam položím. Samozřejmě to i zakreslím a nafotím, možná přiložím signální drát, ale já tam už opravdu nikdy nic kopat nebudu. Chtěl jsem jen vědět, jestli jsem výklad normy pochopil správně. To může ušetřit spoustu starostí, práce a samozřejmě i peněz. Díky za informace. Jen se ještě zeptám, je to Tvůj názor, nebo to máš ověřené i z praxe?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?