Zbourání starého domu a postavení nového

Mám dotaz týkající se problematiky zbourání starého domu a na jeho místě postavení domu nového. Přítel dostal od rodiny patrovou chatu velikosti malého rodinného domu, která nebyla koncipována jako objekt k bydlení. V červenci jsme se sem nastěhovali a přicházíme na to, že dům je po praktické stránce velice špatně udělaný, a to jak architektonicky, tak z pohledu použitých materiálů. Než bysme ho celý předělávali (s tejně bychom se museli podrobovat jeho současné podobě), bude lepší ho zbořit a postavit nový. Předběžně se chci zeptat jestli jste někdo tento problém řešil a pokud ano, jaké kroky jste museli podstoupit. Děkuji za rady.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, řešili jsme podobný problém. I když dům jsme ve finále nemuseli zbourat úplně celý. První krok byl architekt, který si vyslechl naše představy, trochu je usměrnil :-), a pak už všechno zařídil. Od projektu po Stavba povolena. Vlastně jediné, co jsme si přímo řešili sami, bylo vyjádření sousedů a i k tomu nám dal formulář. Na běhání po úřadech nikdo z nás neměl nervy :-)
Odpovědět
Ahoj, tohle jsme řešili, i když jsme nebydleli. Koupili jsme pozemek s ruinou k demolici, takže vyřídit demoliční výměr, zbourat, zajít na katastr nechat vymazat zastavěnou plochu. No a teď budeme před stavebním povolením jako blbci zase žádat o územní rozhodnutí, protože jsme si před tím nechali poradit na stavebním úřadě. :-S Vy pokud to máte obyvatelné tak to rozhodně udělejte formou rekonstrukce, vyhnete se zbytečným byrokratickým úkonům navíc. M.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Máme podobné plány, také chceme zbourat stávající domek a místo něj postavit nový. Vše bude vyřizované jako rekonstrukce. Původně jsme měli dát jen ohlášení na stavební úřad, ale k němu je potřeba souhlas souseda a ten nám nechtějí dát, protože máme z jejich strany vysokou zeď, úzký dvorek, druzí sousedé ještě vyšší zeď a my ji chceme ještě zvednout o metr do výšky 6 metrů. Sousedka si začala určovat podmínky, že nám svolí, když jí opravíme celou zeď z její strany, to by znamenalo kompletní fasádu asi 100 - 150 metrů čtverečních. :-S S tím jsme nesouhlasili, takže budeme žádat o stavební povolení. Projektant nám to doporučil, že by vše mělo projít, protože jsme ze severu, tudíž jí nestíníme (ona stíní nám). Mám dotaz, jak dlouho bude asi trvat vyřízení povolení??? =-) Projektant nám slíbil (je v zastupitelstvu, bývalý starosta), že to uspíší. Začali jsme na něj totiž tlačit, jaktože to ještě nemá vyřízené, když jsme za ním s projektem šli na podzim. On se omluvil, že se věnoval kariéře, neustále někde na dovolené atd., ale my potřebujeme bourat a bojíme se začít, když by nás sousedka mohla udat... 8-(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Zdravím. Chtěl bych se optat na jednu věc. Dědím starý obyvatelný dům, který by bylo nutné zrekonstruovat. Tenkrát se stavěl nalepovacím způsobem. Rekonstrukce by byla příliš nákladná a tak bych dům rád zboural a na jeho místě postavil nový. Jak je to v dnešní době reálné? Mám se svojí drahou polovičkou vybraný dům, který bychom chtěli, dokonce je typově téměř shodný s tím starým, ale nevíme, zda je možné jej postavit na stejné místo. Pár lidí mě straší, že musím 2m od hranice pozemku (tzn.už ne na stejné místo). Je to tak? Pokud ano, nedá se na to získat nějáká vyjímka? Nebo nedá se to nějak zařídit aby mohl být dům tam kde ten starý? Ze starého domu nepoužiji naprosto nic. Díky za jakoukoliv radu, protože nás to trošku trápí. Pozemek je totiž celkem malý a posun domu o 2m od hranice by znemožnil zajíždět do garáže a začínal by v jejím středu.
Odpovědět
Vyřídit povolení na rekonstrukci, během rekonstrukce to bohužel spadne kvůli technickému stavu a postavit na stejném místě nový dům. Pokud budou na úřadě normální lidi ,tak s tím nebudou dělat problémy. Pár mých známých takto postavilo nové domy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?