Zpoplatnění vjezdu na komunikaci

Dobrý den, nevím, jestli to tu už bylo, ale nenašel jsem. Může obec zpoplatnit to, že mám pozemek vedle obecní komunikace a mezi tím je ještě obecní "záhonek" s keříky a já chci tento záhonek přerušit a udělat na něm vjezd na můj pozemek? Podal jsem Žádost o připojení pozemku na místní komunikaci a povolení k vjezdu. Děkuji Jirka
Odpovědět
@jiristavebnik Řešil jsem něco podobného k plánované výstavě RD, napojení ze silnice na sjezd k RD. Podotýkám, že sjezd už tam byl (demoloval jsem starý barák a na místo jeho budeme stavět nový), musel jsem mít povolení od Policie ČR, poté povolení od ředitelství silnic zlínského kraje a potom jsem s tím musel zajít na dopraváky s žádostí o sjezd, tam jsem nechal 1 tisíc Kč, dostal jsem papír s povolením ke zvláštnímu využívání silnice - sjezd, které za 15 dnů nabude právní moc.
Odpovědět
Je to správní úkon - buď rozhodnutí o povolení sjezdu vydává obec jako silniční správní úřad, nebo pokud na to nemají kapacitu, vydává je za ni silniční hospodářství městského úřadu správní obce, pod kterou patříte (kde máte např. stavební úřad). Je to zpoplatněno 1.000,-.
Odpovědět
Děkuji za Vaše reakce, ale tady je to trošku jinak. Ten "záhonek" je pozemek s jiným par. č., než silnice a tak je to vjezd přes obecní pozemek a tak budu platit za věcné břemeno... Nejspíš 500 za běžný metr. No, takže tak. Díky
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
@coptman Dobrý den, řeším teď též potřebu výjezdu z pozemku, vy jste to měl na komunikaci první třídy? Nám zde právě vede komunikace první třídy, tak bych ráda věděla, kde žádat a co je třeba zajistit, strašili mě projektem na výjezd a rozhledy, což netuším, kde zajistit, proto budu ráda za jakékoli rady. Děkuji, Iva :-)
Odpovědět
Nene, my měli místní komunikaci. Rozhledy tedy nebyly potřeba. Projekt byl jeden výkres. Měli jsme to v tomto lepší.
Odpovědět
@jiristavebnik Ten tebou popisovaný případ je běžná věc, užíváš přece cizí pozemek, není nic divného za to zaplatit...
Odpovědět
@bekruska Dobrý den, omlouvám se, že píšu až teď, ale lítám furt po stavbě, tak není moc času. Silnice v naší obci není majetkem obce, ale Zlínského kraje, tudíž o povolení na sjezd, jsem si musel zažádat na ředitelství silnic ZK. K žádosti se pak dávala technická zpráva (velikost sjezdu, z čeho bude zhotoven, jak bude odvodněn, k čemu bude užíván), projekt a další výkresy jako řez vodovodní přípojkou, která jde vedle sjezdu, poté podélný řez sjezdem, rozhledový trojuhelník a celkový koordinační výkres. Všechny tyto výkresy, včetně technické zprávy nám zpracoval projektant v rámci projektu domu. Toto ale nebylo všechno. Ke sjezdu na vlastní pozemek jsem musel napsat i žádost na Policii ČR, dát jim vše, co po mě chtěli "silničáři" , je to prý z důvodu dostupnosti například při požáru, dále když sjíždím, jestli tím neomezuju a neohrožuju provoz a podobné výmysly. Naštěstí ten Policajt je chlapík kterého moc dobře znám, takže jsem to měl na druhý den povolené. Až jsem měl Policajty a Silničáře a jejich stanoviska, s tím se zašlo na Městský úřad, odbor dopravy a na základě stanovisek jsem je opět žádal o sjezd, už je to jen formalita, jelikož ti důležití to povolili. Za toto se platilo pokud se nepletu městu 1000 Kč. Největší problém byl ten, že pozemek mám úzký, průjezd do zahrady 3 metry a silničáři chtěli 6, kvůli najížděcímu rádiusu, marně jim člověk vysvětluje, že 6 metrovej vjezd na pozemku 13 metrů je kravina, zápasili jsme měsíc, ale naštěstí vše klaplo. Tak snad jsem aspoň trochu pomohl.
Odpovědět
Profilova fotka
@bekruska zdravím, už to máte prozkoumané/vyřešené? kdyby jste potřebovala pomoc tak se ozvěte.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiristavebnik a kolik jste tedy nakonec platil? aby jsem měla přehled :)
Odpovědět
Zatím ještě nic. Vše se pak zaměří dle skutečnosti a pak 500 Kč za bm.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?