Vánoční recepty - večeře, cukroví a vychytávky

ahoj holky a kluci:) - doufám, že máte trochu času se zastavit a užívat si vánoční čas. Zajímá mě, co všechno doma kuchtíte, jak trávíte Štědrý večer, co jíte a na jakém cukroví ujíždíte. A pokud by někdo přispěl i nějakým receptem, budu ráda, protože toho času při stavbách není moc:) A hlavně - krásné předvánoční období! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@linee Nechceš se přemístit sem? http://www.modrastrecha.cz/diskuse/vo... ;-)
Odpovědět
@mavor Moc dekuji. cetla jsem tvou diskuzi, ale mela jsem pocit, ze je spise o zazitcich na Vanoce, proto jsem zalozila toto tema:) Ale asi tady nikdo nepece:))))
Odpovědět
Profilova fotka
@linee Už se tam objevil jeden receptík ;-) :-D
Odpovědět
Několik receptů jsem dávala @liliku http://www.modrastrecha.cz/fotoblog/l...
Odpovědět
Profilova fotka
Doufám, že to půjde otevřít, pro všechny střechačky posílám zásobník vánočního cukroví. Lidka. :-) http://novy.email.cz/web-office/sb5OB...
Odpovědět
@liliku Jůůůůůůva, to je zásoba... :-D mně pro samé linecké nezbývá moc času na nic jiného... I když mám vanilkové rohlíčky, šlehačkové cukroví a dnes jsem udělala pusinky a ořechové hrudky.. :-) musím ještě udělat ořechy a chtěla jsem zkusit věnečky z odpalovaného těsta, al pořád jsem se k nim nedostala..... :-(
Odpovědět
@peggy_5 @liliku @mppm @mavor @linee holky, jak děláte linecké, nějaká vychytávka. nebo speciální program v nových troubách? Když jsem pekla u mamky, tak hned po vytažení z trouby to linecké bylo jedlé, bylo tvrdší,ale rozleželo se. Dneska jsem linecké vytáhla z naší nové trouby a myslela jsem, že mě trefí šlak. Bylo takové jako by vysušené. Jednu várku jsem pekla tak, že mi topilo horní i spodní těleso, druhou várku na horkovzduch a výsledek stále stejně natvrdlý :-p
Odpovědět
Profilova fotka
@sarka49 Namaž je hned pořádně marmeládou, oni změknou ;-)
Odpovědět
@mavor jdu mazat, děkuji za tip
Odpovědět
Profilova fotka
@sarka49 Já je matlám zdobičkou, je to rychlejší, nožem bych to dělala ještě za rok :-D Nejradši do nich máme marmeládu rybízovou, je říznější a řidší, lépe změknou ;-)
Odpovědět
@sarka49 a na kolik stupňů jsi to pekla a jak dlouho? já to teda většinou hned nepromazávám anšto se mi nechce... :-D ale druhý den jsou už i nepromazaná kráááásně křehoučké... :-) taky mažeme rybízovou, ta je do lineckého nejlepší.... :-)
Odpovědět
@peggy_5 pekla jsem to na 150 do růžova, marmošku jsem letos dělala z broskví, protože rybízu jsme moc neměli.. Takže to bude takovej slaďáček.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@sarka49 Šárko, podle mé zkušenosti je rozdíl mezi elektr. a horkovzdušnou troubou asi o 30 stupňů. Hodnoty u horkovzdušné se musí dát o 30 míň, než u elektrické. Vysušené nevadí, jak to budeš slepovat a uložiš to do chladna, tak se to nasákne a zvlhne a rozleží. Hodila jsem sem své vánoční cukroví a taky osvědčený recept na linecké podle staré dobré Vlasty. Jmenuje se ten příspěvek Lidčino vánoční cukroví. Takže neplaš, příště budeš chytřejší. Dobrou chuť a krásné Vánoce přeje LIdka.
Odpovědět
@sarka49 to bude ono...... linecké se musí péct zprudka, proto je máš vysušené... tak 180 - 190°C, podle trouby... a já teda nepeču dorůžova, máme je radši světlé, jen jako by na těch okrajích takové lehounce růžovoučké, u nás v troubě to trvá kolem 9 minut, samozřejmě čím déle trouba jede, tím víc je žhavá a doba se lehce zkracuje... ale jestli to máte radši hnědší... :-)
Odpovědět
@sarka49 jinak na linecké mám tohle těsto, pečeme ho celá rodina už roky... :-) Linecké 600g hladké mouky 400g másla(hera) 200g moučkového cukru 4 žloutky zpracovat, nechat odpočinout (nejlépe přes noc)
Odpovědět
@liliku @peggy_5 tak recept máme stejný, díky moc za rady, volala jsem i mamce a ta mi taky řekla, že jsem měla péct na vyšší teplotu. :-) :-) :-)
Odpovědět
@liliku a vidíš, já naopak dávám většinou o 10°C víc u horkovzduchu, ale já ho mám takový ošizený.. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@peggy_5 když jsem na bytě pekla na elektr. troubě na 170, tak tady v horkovzdušné to dělám na 150-160 - stojí to tak psáno u různách receptů a na obalech potravin, většinou je tam rozdíl 20-30stupnů na horkovzušné mín .- třeba u pizzy.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, máte osvědčený recept na vanilkové rohlíčky? Rozhodla jsem se je po letech zase udělat, těsto jsem si udělala v pondělí a včera je chtěla péct, ale vůbec s ním nešlo pracovat, pořád se drobilo. Takže jsem ho nakonec vyhodila.. a to se mi stalo už po několikáté..
Odpovědět
@pajdousek já dělám tohle: 300g hl. mouky, 40g cukru, 220g Hery nebo másla, 1 vanilkový prášek, 100g oříšků 2 žloutky.... můj fígl je ten, že dám heru na chvíli na topení a nechám jí trochu víc rozpustit.. Jde to pak líp spojit a ty oříšky měkkou heru líp a rychleji vstřebají.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@peggy_5 a děláš ty rohlíčky hned, nebo necháváš těsto nějakou dobu v lednici?
Odpovědět
@pajdousek určitě v lednici, když je budeš dělat hned, tak se to bude akorát lepit.. já většinou všechny těsta nechávám přes noc v ledničce....:-)
Odpovědět
@liliku Lidko, tys nas zachranila:)) Co bys z toho doporucila? Je neco, co jde u vas na dracku?
Odpovědět
Profilova fotka
@peggy_5 tak děkuji za recept a radu, vyzkouším a uvidím :-)
Odpovědět
@pajdousek dej vědět jak to dopadlo... zrovna jdu na ně.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@linee já dělám cukroví tak, že osvědčené každý rok a k tomu každý rok zkouším něco nového. Z nabídky Lidčino vánoční cukroví, které jsem tu hodila do nabídky, jsou nejlepší asi Americké cukroví, Andělská očka a Ořechové žloutkové řezy, Kávová zrna. Klasika jsou vanilkové rohlíčky, ale ty peču v listopadu, krásně se rozloží a v Trutnově jsem cukroví dávala na balkon do krabic a do igelitové tašky, tady na chodbu u dveří, kde se netopí. Naposledy zkouším různé nepečené kuličky, salámky a pod. Mám strašně moc receptů a už si nepamatuju, které bylo dobré, snad všechno. Když jsme byli vegetariáni, dělala jsem alternativní cukroví. Co jsme byli tři roky na tomto domě, jsme vánoce nedělali, tak jsem zapomněla, co je nejlepší. Zkoušet se musí. MOje rada je, každý rok jsem si na lísteček zapisovala, co jsem pekla a vytvářela, a lístečk jsem si nechvála s poznámkami a připomínkami, hodnocením. Za deset let budete mít svůj fond domácí klasiky. Také podle reakce ostatních i sebe. Lidka.
Odpovědět
@pajdousek Ještě mě napadlo, když jsem teď šoulala ty rohlíčky, že když vyndáš těsto z ledničky, tak si odtrhávej menší kusy, který nejprve zahřej prohnětením v ruce, aby se tuk trochu zahřál a nerozsýpalo se to, ale zase ne moc, pak se to těsto zase hodně lepí.... ale určitě poznáš, kdy je to akorát... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
nemáte někdo osvědčený recept na marokánky? v naší kuchyni jinak vládne linecké ve všech podobách... kromě toho ještě dělám nepečené kávové kostičky a "oulečky"(neboli vosí hnízda pro manžela, pro mě jsou to oulky :) ) letos mám před Vánoci zase strašný blázinec, tak uvidím, co stihnu... ano, zatím mám z 1 dávky lineckého upečený kousek hvězdiček (taky slepuji zdobičkou a rybízovou marmeládou), košíčky (zatím nenaplněné) a neslepované jen posypané před pečením skořicovým cukrem... je toho od každého trochu, tak zítra budu pokračovat...
Odpovědět
Profilova fotka
máte někdo nějako osvědčenou štědrovečerní polévku kromě rybí, zelňačky, hrachové a čočkové? Díky
Odpovědět
@bbn my delame z kysleho zeli s masovyma gulkama :)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?