Bungalov, max. 1,3 milionu. Šli byste do toho?

Zdravím , jsme tak na 90% rozhodnuti stavět , ale jelikož jsem narozen ve znamení Vah ,pořád se nemůžem rozhodnout k tomu poslednímu kroku. Jestli tedy mohu nastíním naši situaci a chtěl bych zde diskutující poprosit ,jestli by podle svého názoru do toho šli nebo ne. Takže v první řadě finance . Možná to zní jako utopie ,ale náš rozpočet je max.1,3 mil. a chtěli by jsme něco takového http://www.projekty-domu.cz/bungalov.... . Známý stavěl něco podobného a dal do toho 1,2 mil i s pozemkem a už bydlí ,tak nás ujišťuje ,že se taky vlezem . My pozemek už máme ,dále otec je zedník ,strýc voda ,topení, plyn, já elektrikář.Dřevo máme vlastní a kámoš manager v betonárce (dal by super cenu). No myslím ,že to není špatná konstelace . Co vy na to?
Odpovědět
1
2
myslim si, ze to je utopie..... :-N rozpocet se vzdycky navysi. a hlavne nikdo nepocita s dokoncovacima pracema, vybaveni, nabytek, a tak.... kazdopadne hodne stesti :-)
Odpovědět
@milcom kdyz vam to neprekazi ze ten bungalowik bude malinky a nabytok uz mate vo vasom terajsom byvani tak mozno by ste sa do rozpoctu vosli. Ako martek hovori rozpocet sa vzdycky necakane navysi :-| No rozhodne je to na Vas ci sa rozhodnete do toho ist alebo nie.
Odpovědět
Jsme tři a bydlíme v paneláku ,takže horší to určitě nebude...................
Odpovědět
já být váma a mít tu možnost, jdu do toho.. :) Spíš bych teda přidala ještě jeden pokojíček.. a jinak jsme ve stejné situaci, akorát s pozemkem jsou problémy..
Odpovědět
Profilova fotka
@milcom a víc vás nebude? mně to přijde strašlivě malinký
Odpovědět
Profilova fotka
@milcom já bych do toho šla,pokud tou sumou myslíš hrubou stavbu.My budeme mít cihlový poschoďový domek cca10*9 a hs bude do mega i s rezervou.Muž i tchán jsou stavebníci,takže vše svépomocí,mimo klempířiny a tu dělá soused. Reálné to je,otec ti asi potvrdí,že dost velkou položkou je cena za práci,která vám odpadne. A že pokud jsi z oboru,tak máš hodně velké slevy na materiál. No a pokud by vám domek byl jednou malý,tak přistavět se dá vždy.
Odpovědět
Víc nás už nebude a plánujeme to o metr širší...........
Odpovědět
Profilova fotka
@milcom A pozemek uz mate nebo se chcete dostat do 1,2 mil i s pozemkem? A jestli máte pozemek, jak je na tom se sítěma, je ve svahu atd? Koukala jsem na dům a na to, že je to tak malé, mi to přijde dos komplikované - několik výklenků, což je podle mě zbytečné, pak kuchyň a koupelna dost daleko od sebe - budete zbytečně platit víc za rozvody roztahané po celém domě - chtělo by to něco, kde bude např. kuchyň nějak sousedit s koupelnou atd. Pak tam máte nějaká zvláštní okna v patře - bude to nějaký atyp, který taky stojí mnohem víc než klasická okna. Dál můžete ušetřit, když nedáte tolik francouzských dveří jako vchod na zahradu (na tak malý dům mi tři francouzská okna přijdou příliš atd. Jinými slovy, dokážu si představit stejně velký dům, ale o něco levnější jenom proto, že se vyhnete zbytečnostem a budete nad tím racionálně přemýšlet, co je pro vás nutnost a co si můžete odpustit. Takže na vaši otázku se dá dost těžko odpovědět, když ani ještě nevíte, co přesně budete stavět a jaké vnitřní vybavení tam budete chtít mít. Jestli se opravdu chcete vejít do této ceny, tak to chce nejdřív udělat pořádný projekt - najít si někoho, kdo navrhne maximální využitou plochu bez zbytečností, tím se dá podle mě docela ušetřit. Pak si podle projektu nechte udělat detailní rozpočet včetně vnitřního vybavení jako je sanita, kuchyň, povrchy podlah atd. a toho se držte. A hlavně nedejte na věty typu "známý nás ujišťuje...", protože tím si akorát zaděláváte na pořádný průšvih, protože těžko se ocitnete v úplně stejné situaci jako váš znáný, takže vám se klidně může stát, že budete mít trochu jiný pozemek a už to bude vyžadovat jiné řešení (i lehce svažitý pozemek dokáže stavbu trochu prodražit) atd. Prostě to, že někdo jiný za tu cenu postavil nutně neznamená, že vy to taky zvládnete za stejné peníze.
Odpovědět
Profilova fotka
@milcom omlouvám se, teď jsem si všimla, že pozemek už máte ;-)
Odpovědět
Souhlasím s Vámi parisienne .Ten domeček na tom odkazu je opravdu celý zralý na předělání.Bude nám to dělat architekt opět z rodiny .Jinak ten pozemek je na relativní rovině a vedle hned sítě.
Odpovědět
Profilova fotka
Za těch podmínek, co máte ke stavbě, jak píšete si myslím, že se do 1,3mil. bez ZD a jakéhokoliv vybavení musíte vejít.Prostě holej dům s podlahama,dveřma a sanitou. My máme sice ještě menší, ale tuhle cenu nám firma dala při práci na klíč komplet ve standardu za celej dům. Jak už psal někdo výše, tak se s cenou, co si uděláte rozpočet předem rozlučte,navyšte ji min. o 20%, ať se pak ušetříte zklamání.Ono se při stavbě dá hodně ušetřit a vždy člověk musí dělat nějaké kompromisy, ale stavět tak, že budete počítat každej šroubek při nákupech, zda byl v rozpočtu a zda je opravdu potřebnej se pak v reálu nedá. Nejhorší jsou jsou ty nenápadné položky při nákupech všeho možného a dodělávky na domě, které se pak vyšplhají do nepochopitelných částek i z jednotlivých pár korun jsou to pak desetitisíce...
Odpovědět
souhlas s holkama :) Velkou výhodou je, že už máte pozemek, jinak si myslím, že bez nábytku a některých zbytečností se to dá, resp. jsem o tom přesvědčená :-D Ale záleží co všechno jste schopní si dělat sami a co ne, ono se to stejně bez pár firmiček neobejde, takže počítat spíš s milionem a 300tis. rezervu(prodraží se rozvody, přípojky, základy..), když se něco vyskytne.. My máme vyhlídlej taky pozemek, když jsme ho viděli posekanej, vypadal jako rovina a to se pak člověk diví, když to vidí zblízka pořádně.. a přesně s těma rozvodama, základ je mít všechno (koupelku, záchod, kuchyň a nejlíp i pračku) při "jednom" a netahat to zbytečně po baráku, to se může hoooodně prodražit. Nevím teda, kolik dáte za projekty přípojek, za realizace, a za projekt domu, to může být v řádu několika set tisíc a pak to pořádně zamíchá kartama..
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
myslim, ze vase "konstelace" je naprosti idealni, pokud rodine nevadi, ze vam pomuze, tak neni nad cim rozmyslet,... zacnete stavet! domek za 1,3mil rozhodne postavite, pokud netrvate na luxus materialech, tak to vpohode zmaknete ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
a případné zateplení zvenku můžete dělat třeba až po nastěhování
Odpovědět
hhranolka právě ,že rodina mě k tomu stále tlačí ať už začneme ,jenže já jsem strašně opatrný pesimista.............
Odpovědět
@milcom-ten domček je neuveriteľne chutný :-) , vôbec nie je malinký, pre 3 ľudí akurát. ja by som do toho šla, s tým čo máte (myslím aj remeselníkov) sa do toho 1,3 mil zmestíte
Odpovědět
Profilova fotka
domeček je skutečně moc hezký a přála bych vám, aby vám to vyšlo. Jen jedna rada, či poznatek - kamarádka stavěla asi tak před 4 lety a my jsme dostavěli vloni na podzim. Já už se řídila radou kamarádky - museli hodně na všem šetřit, protože měli jen určité finance a některé věci, které si představovali že budou nějak, museli udělat kompromis a kvůli ceně změnit či vypustit, vzít horší kvalitu atp. No a teď se jim to postupně vrací. Neměli třeba na to, aby si udělali tenkrát komín ke krbu no a teď to za těžké peníze předělávali. Nevyšly jim peníze na okna tak, jak chtěli a teď budou bourat zeď, aby tam ta okna mohli dodatečně dodělat, protože je tam tma, atd.. Je to jedno s druhým, ale je potřeba si uvědomit, že ne vše vyjde, jak si představujeme a pokud jste vážně omezeni financemi, tak potom dělat kompromisy k horšímu se kolikrát nevyplatí. Ale jinak vám fandím.
Odpovědět
Profilova fotka
Milcom...Taky jsem v tomhle pesimista, za 1,3 to nedáte. Tím, že jste řemeslníci, tak stavba se tam třeba i vejde, ale rozhodně to není s topením, kuchyní, podlahami a podobnými věcmi, co lezou do peněz. Když už stavím dům, tak přece proto, abych si dopřála komfort, nemyslím drahá umyvadla nebo podlahu za 1500,- / m2, ale třeba lepší cihly, okna, kotel a podobně, prostě věci co mi usnadní život a ušetří do budoucna ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
A když už se do toho dáte, tak bych v první řadě zrušila ty vykousnutí v pokoji a radši z něj udělala větší obdélník :-D
Odpovědět
@milcom ... my stavíme bungalow 3+1, předpokládaná cena od projektanta 1.350.000,- Kč na klíč, měli jsme 1.800.000,- a spoustu věcí, materiálu jsme nakupovali tzv. bez papírů ( ale né všechno jde ). Práci jsme měli taky za rozumnou cenu. Velkou část práce zvládnul i manžel. Šetříme peníze jak to jde, ale rozhodně né na věcech, který jsou na pevno a na furt, tzn. základy ( ty máme opravdu dost předimenzované ) , zdi, střecha, okna, podlahy ... Zpočátku jsem měla vybraný baterie do koupelny za 15 tis. a už je mi jasný, že nám bude stačit i obyč :-N . Myslím, že ty ceny realizací, co jsou psaný u projektů jsou dost často nesmysly ... nejsou tam započítány přípojky aj. ... No nevím .... stálo nás i dost peněz to vyběhávání po úřadech ... Ale stejně držím palce
Odpovědět
@milcom na tomto istom som taak isto ;-)
Odpovědět
myslím, že plošně vám to pro tři stačí bohatě (znám rodiny, které žijí v pánelákovém 2+1 po čtyřech a taky se dá, když je talent pro uspořádání...), 10 m2 haly je možná zbytečných, jestliže máte zádveří - posunutím příčky by se zvětšila spíže. Pokud to budete řešit hlavně svépomocí, vlezete se. Já bych neváhala.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@milcom no tak konstelace je to super měly jsme to uplně stejně tatka voda,plyn,topení,brácha elektrika,v betonárce známá,nákupy bez dph an mažovu firmu to se staví jedna basen máme zastavenou plochu 150m2 s podkrovím a vejdeme se se vším do 1,7mil
Odpovědět
@milcom není to utopie jak psal někdo v prvním příspěvku. Pokud pozemek je a tolik odborných pomocníků v rodině a mezi přáteli a ty taky jistě přiložíš ruku k dílu, šla bych do toho. Kamarád dostavěl loni zděný bungalov je ve dvou lidech a vešel se do 1,5 milionu. Takže to chce udělat pečlivě projekt, pozjišťovat si, z jakého materiálů to vyjde cenově výhodně, ale kvalitně a šla bych do toho.
Odpovědět
@milcom klidně se vsadím že za tu částku to nedáte, ani kdybyste si pálili cihly sami. Už jen z logiky věci - běžně se metr obestavěného prostoru počítá okolo 6 tis. korun. Vy byste se museli dostat někam na cenu 3 tis. korun a to včetně DPH. Navíc předpokládám, že nebudete chtít ty úplně nejlevnější podlahy, okna apod. Navíc, co věci okolo - plot, příjezdové komunikace, přípojky, nábytek, koupelny... A plochou je ten domek dostačující tak pro dva lidi. Ve třech budete muset za další peníze někde postavit kolny, jinak si myslím, že byste se nevešli.
Odpovědět
@bayt Můj kamarád teď postavil bungalov 4kk - hrubou stavbu z Itongu za 80 tisíc. Sehnal levný materiál. Všechno jde když jsou známosti a má člověk štěstí, je šikovný a k tomu hodně pomocníků. Nepočítám do toho základovou desku a střechu. Prostě jen obvodové zdi a mezistěny.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofinka jasný to je super cena a to je ytong drahej mi máme z heluzu a na celej patrovej barák nás to vyšlo bez příček 87tis příčky asi 20tis
Odpovědět
Profilova fotka
@kofinka @ratatooy to jako komplet hrubá stavba????? zaklady,zdivo,střecha??? to máte z papíru :DDD
Odpovědět
@micinka22 Ne vždyť jsem psala že bez základovky a střechy. Ale za materiál je to dobrá cena. Je to stavba kamaráda a staví z Itongu. My to tak levné neměli.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?