Bungalow, bungalow s podkrovím nebo patrový dům?

Ktery jste si nechali postavit a proc?
Odpovědět
@linee ahoj,nám se moc líbí largo 121,jsme s mužem sami dva a do schodů se nám teda fakt nechce.Líbí se nám prostorové řešení,jednoduchost a možnosti úprav.cenově je taky dostupný.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaraja My jsme se třeba rozhodli pro bungalow ve stylu podkrovního bydlení.Bude to život pod střešními okny.Myslím si že v dnešní době je patrový dům zbytečný.Děti vyrostou a stejně budou chtít žít samy,takže stavět dnes dvougenerační domy je podle mne přežitek.Navíc náklady na vytápění patrového domu jsou jistě o dost vyšší,nehledě na náklady vybavení vnitřních prostor.Je ale fakt,že bungalow je zase o něco více roztažený plošně,což znamená,že investice třeba do střechy je o něco vyšší a ubere to taky trochu víc z pozemku.Nám se ale bydlení v bungalowu více líbí.Když tak koukni na můj fotoblog...je to původně katalogový dům alfa 121,jen je trochu upravený od projektanta,protože jsme ho rozšiřovali:-)
Odpovědět
My s obytným podkrovím, lebo pozemok bol stiesnený.
Odpovědět
@linee Ahojky, my jsme chtěli bungalov s "půdou". Jsem zvyklá na půdní prostor, můžu tam skladovat spoustu věcí (sezónní oblečení, v zimě se tam dá i věšet prádlo, což je dost velké plus, aj....) Ale bohužel v naší vesničce jsou bungalovy zakázané, jsou na to určité "vyhlášky" . Nevím jak to přesně zní v tom jejich úředním slangu:) Ještě že, jsme si vybrali více typů a s pomocí architekta jsme nakonec vybrali ten náš...budeme mít 9x14, v přízemí bude verandička, WC, koupelna, technická místnost, ložnice, pokoj, obyvačka s jídelnou a kuchyňský kout...v patře bude do budoucna v plánu další dva pokoje, podle toho kolik bude dětí a WC... Jak už psal kocurrr je zbytečný v téhle době stavit generační dům, děcka jsou pak rádi, když od rodičů vypadnou a mají klid... ;-)
Odpovědět
patrový dům není automaticky přece dvougenerační - a i bungalovy mohou být dvougenerační ... to bychom pletli dohromady dvě veci, typ domu a počet rodin, pro který je určen (počet samostatných bytových jednotek v domě) :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ostravanci Myslel jsem to tak,že patrový dům se k tomu víc vybízí a jako dvougenerační je běžnější....jinak máš samozřejmě pravdu.
Odpovědět
Dekuji vsem za nazory. Ja porad tapu. Rozhodujici je i cena, ale i presto se nemuzeme rozhodnout. Bungalow je fajn, ale vyssi cena je za zakladovou desku a komplikovanejsi strechu a zda se mi trochu roztahly. Bungalowu s obytnym podkrovym moc neni. Puda by mi nevadila, urcite bychom ji vyuzili mene, nez nejakou komoru a poschodovy dum se mi zda az zbytecne moc velky. Kdyz, chteli bychom dole technickou, WC+sprcha, 1 mensi pracovnu a kuchyn+obyvak. A co je lepsi? Mit komoru+mensi kuchyn nebo radsi vetsi kuchyn a zavareniny ulozit treba do skrin? Schody by mi asi moc nevadili, mozna je patrovy i lepsi na vytapeni..Vsude jsou plusy a minusy a nemuzeme se rozhodnout, co je pro nas rozhodujici:(
Odpovědět
@linee kdy chcete stavět?Záleží taky na tom,jaký máte věk.Já kdybych byly mladší,beru klidně patrový,ale postupně přicházíme na chuť bungalovu.
Odpovědět
@linee Koľko m2 by mal dom asi mať?
Odpovědět
@jaraja radi bychom zacali asi koncem pristiho roku. Pred tydnem jsem rozhodli lokalitu ve Stredoceskem kraji, kde bychom chteli koupit pozemek. Zatim shanime informace, co vsechno potrebujeme apod., abychom, kdyz do toho pujdeme byli pripraveni a slo vsechno rychleji. My jsme se puvodne take priklaneli k patrovemu, ale jak se nam to rozlezelo, tak uz nevime:) Oba budeme mit pristi rok 30
Odpovědět
@blacksr To tak nemame receno. Kdyby to byl bungalow, tak asi 4+1, kdyby patrovy, tak 5+1. Celkem max. do 120 m2. Nechceme vetsi
Odpovědět
@linee Ak je dosť veľký pozemok, dá sa ostať pri bungalove, len ho treba otočiť obytnými miestnosťami prevažne na juh. My máme tiež 120 m2, dvojpodlažný. Pre 4-5 člennú rodinu je to miesta dosť. Závisí aj od nárokov.
Odpovědět
Článek se načítá
@linee holka,to je úžasnej věk.Kolik do toho chcete investovat?Budete to řešit hypotékou?My už máme pozemek koupený a prašule akorát tak na základovku,zbytek bude hypo....ale taky stále zjišťujeme co a jak. Měli bychomn začít taky koncem příštího roku,snad nám to všechno klapne.
Odpovědět
@blacksr Dekuji za tipy!:) Mne se vas libi, hlavne fakt obdivuji, ze to delate svepomocne. Ale na nas je to mozna az moc velky:)
Odpovědět
@linee Okolo tých 100 m2 Vám postačí bungalov. Lacnejšie a rýchlejšie.
Odpovědět
@jaraja Ajaj, tak to jsme poradne pozadu. My nemame ani pozemek. Jj, neco mame nasetrene, ale spise pujdeme do hypoteky. Priklanime se k drevostavbe, a tam tak lehke sehnat hypoteku neni. Pozemek jste kupovali za vlastni? Musime to nakombinovat ruzne, aby nam vysli i nejake penize na vybaveni, porad kalkulujeme, co je lepsi. Nechceme vyhodit za zbytecnosti, ale clovek tam planuje bydlet cely zivot. V ktere casti Cech budete stavet? A uz vite, zda patrovy nebo bungalov? Nam se libi to, co mam ve fotoblogu, pripada nam to jako kompromis mezi bungalovem a patrovym domem. Ale zalezi, jaky pozemek sezeneme (podle toho nam zustane na dum) a co na to stavebni urad. Jo a investice - blahove se chceme vejit do 3 mil. se vsim vsudy + neco z vlastniho...
Odpovědět
@blacksr Ale das zase vice za zakladovou desku a strechu + na vytapeni co jsem cetla neni uplne idealni. Zase vytapet patrovy se mi idealni take nezda
Odpovědět
@linee Do 3 mega sa vmestíte. Len netreba dávať kúpeľňu za pol mega... :-D :-D :-D
Odpovědět
@linee Ale pri takto malom dome treba vyhradiť priestor pre schody + peniaze na ne. 70 000 Kč určite, či celodrevené alebo betón s obkladom. Keď sa priblížite k pasívu, je už jedno, či dáte o 200 Kč ročne na topení v bungalove viac než v 2-podlažnom.
Odpovědět
@blacksr No, ty 3 mega myslime i s pozemkem:)))) Koupelku nechceme moc velkou: v bungalove jedna i vana i sprchovy kout, v patrovem v prizemi sprchovy 3-4 m2 a v patre vana kolem 6-7 m2.
Odpovědět
@blacksr to jo, to mas pravdu. Co je lepsi - drevene schody nebo beton s obkladem? Do drevostavby asi beton ne, ze?
Odpovědět
@linee Byli jsme se podivat na ruzne domy, ale tohle nam pripada idealni. Ani moc velke, ani male. Vetsi se nam zda zbytecne a preplacane, mensi uz je fakt male:)
Odpovědět
@linee Ale dalo by sa. Plus využiť miesto pod nimi ako úložný. Ale aj pod drevenými sa dá spraviť polica, skrinky... Ja by som ostala pri prízemnom dome.
Odpovědět
@blacksr Dekuji. Mohu se zeptat na duvody? Hledam dobry argument:)
Odpovědět
Záleží taky na velikosti/ceně pozemku a finančních možnostech. Kdo nemá na to, aby si pořídil větší pozemek v ceně kolem 2000,- až 3000,- Kč/m2, což je v blízkosti větších měst běžné a což je tak s více dětmi i náš případ (a pozor na neplánovaná dvojčata, která finanční možnosti zhorší dost drasticky:-)), měl by počítat s tím, že za 1 m2 ZASTAVĚNÉ plochy tak zaplatí ony 2000-3000,- Kč + další cca 3000,- Kč/m2 základové desky + další cca 3000/m2 za střechu - tj. téměř 10.000,- Kč/1m2 ZASTAVĚNÉ plochy bez ohledu na to, zda půjde o bungalow, nebo (byť jen potenciálně) patrový dům - takže bungalow je pak docela drahý luxus... I když my tak kvůli naší početnosti nakonec stavěli na našem relativně malém pozemku (dost pod 1000 m2) rovnou patrový dům s garáží s obytným podkrovím, pak i kdybychom byli bezdětní, stavěl bych taktéž RD alespoň s možností využití přízemí jako "startovacího" (a zároveň taky jako "seniorského") bydlení rozšiřitelného dále o patro s možností budoucího samostatného vstupu nejen do něj, ale nejlépe i do budoucího obytného podkroví garáže pro případ její dodatečné dostavby či přístavby. No a v případě dražších svažitých pozemků (opět náš případ) pak není od věci počítat s možností dvouúrovňové dispozice přispůsobené svažitosti pozemku, neboť v případě "dosypání" takovéhoto pozemku do roviny bude jeho nezanedbatelná (a přitom draze pořízená) okrajová část využitelná jen za cenu docela nákladného vybudování opěrných zdí (pokud se vůbec podaří získat k jejich výstavbě povolení:-().
Odpovědět
Profilova fotka
@linee Jde spíš o to,jaký styl by se ti víc líbil.Z bungalovu vylezeš třeba přímo do zahrady a máš to všecko jaksi v jednom patře.Jde spíš o ten pocit.A myslím si,že v důsledku bude bungalov levnější varianta.
Odpovědět
@linee V první řadě by to asi opravdu chtělo ten pozemek...zaprvé už budete vědět jak je velký a kde by se vám nejvíce líbil dům (situačně) a zadruhé dost stavebních úřadů nechce bungalovi povolit, takže by nebylo od věci si zjistit i tohle, aby jste potom nebyli nemile překvapeni. Co se týká toho, co si postavit....každý máme jiné nároky, takže radit ti vlastně nemůže nikdo, je to na tobě. Je pravda, že informace jsou velmi užitečné. A to tady na střeše získáš...Zkus listovat albama...mnoho z nás tam mám nákresy a i obrázky domů....další možnost jsou různé katalogy, servery.... Já si na začátku vypsala co vše chci v přízemí mít, bez čeho se eventuélně obejdu, aj. ....prostě to nejdůležitější v bodech a podle toho jsem zadávala třebas na www.euroline.cz Psala jsi že se bojíš i vyšší ceny za základ. desku a střechu....toho se neboj, jsou i bungalovy, které nemají tak složitě řešenou střechu. A co se týče základ. desky tak u toho je potřeba prostě hledat nejlepší firmu, popřípadě svépomocí...ale to je asi pro tebe vše hodně dopředu...nejdřív to chce vybrat baráček. Držím palce ať se ti podaří vybrat dům s velkým D ;-)
Odpovědět
@kocurrr máš pravdu, že se přímo vyleze do zahrady...hezky na terasu a přece jenom je to pohodlnější. Ale nemůžu souhlasit, že bungalov výjde levněji...záleží taky jaký bungalov vybereš...pokud si vybere dejme tomu do L se složitější střechou a větší rozlohou tak samozřejmě výjde rozhodně levněji dům s poschodím a menším rozměrem... Ale člověk si třeba radši připlatí, než aby pak na starý kolena lezl do schodů:) Což je třebas i můj případ
Odpovědět
Profilova fotka
@selina.j No jo,ale u patrového vylíváš 2 věnce a musíš připočítat patro,takže patrové překlady+schodiště,více trubek atd. ;-)
Odpovědět
@selina.j "Na starý kolena" oddělím schodiště do patra navazující na boční vchod do domu příčkou a patro se zvláštním vchodem i s přilehlým kusem (v našem případě i úrovňově odděleného) pozemku pronajmu buď některému z dětí, jehož partner to tak také bude schopen snáze "skousnout", nebo cizí mladé rodině, pro něž nebude problém ty schody do patra vyběhnou... ... no a pokud to budou "cizí" lidi, tak kromě příjmu z pronájmu (neboť na státem organizované důchodové pojištění raději moc nespoléhám) by si mohla manželka zpestřit důchod a zároveň něco přivydět také občasným hlídáním dětí. Něco takového je ale reálné jen u větších měst, kde vždy byl, je a bude o "startovací" nájemní bydlení zájem - což pak alespoň trochu vyváží vyšší počáteční investici do dražšího pozemku, než někde na vesnici.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?