Chata na celoročné bývanie, aké sú výhody a nevýhody?

prosim o radu, rozmyslali sme nad kupou chaty na celorocne byvanie, je to ovel alacnejsie nez kupit dom. poradte mi,ake su vyhody a nevyhody, zijete niekto v chate ako v dome?je to rovnake ako v dome alebo su tam nejake rozdiely? dakujem za vsetky rady
Odpovědět
1
2
@majka1niky my máme rekreační objekt (papírově), ale jinak je to normální RD se vším všudy. Trvalé bydliště u nás dát jde. Pošta nám sem dala hormadné dopisní schránky a poštu vozí, jen odpad si musíme vozit pryč sami, takže třídíme BIO, to jde na kompost. Komunálu máme tedy dost málo a zbytek je jen papír, sklo a plast........ ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@majka1niky koukala jsem že jste z Plzně, já taky :-). A zrovna i tady v Plzni jsou chaty drahé skoro stejně jako dům :-(. Ale třeba moje kolegyně v práci bydlí na Výsluní v chatě a nestěžuje si. Prý je to stejné jako kdyby bydlela v domě, nevidí v tom rozdíl.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás např. trvalé bydliště dát nejde. Podle katastru jsme zahrádkářská osada/kolonie. Pokud byste chtěli rozšiřovat, může se přistavět jen asi 15% zastavěné plochy. U nás nejezdí ani popeláři, takže odpad musíme při cestě do práce vyhazovat na sídlišti, protože ve vesnici jsou jen kontejnery na tříděný odpad. Výhody - klid, příroda (pod naším pozemkem začíná les). A za to nám tu stojí žít, i když občas bojujeme s byrokracií ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@majka1niky ahoj,my to tak máme. dostali jsme chatu od manželových rodičůbydlíme tu už třetí zimu. trvalé tu jde,jen mi ho ještě nemáme neb tchýně furt nemá čas - papírově je na ní. Pošta tu pro lidi s trvalým pobytem je formou hrom. schránek - my si ji zatím necháváme posílat k manželovým rodičům - zas tolik nám toho nechodí.Odpadky vozí popeláři,pokud si na mú koupíš jejich pytle,jen to musíš nosit na kraj silnice - od nás cca 500metrů.Tady je problém pitná voda - kdo nemá studnu musí si vozit. Výhody - klid,nemusím se bát,že mi děcka vběhnout pod auto,výhled na řeku,obří zahrada nevýhody - nemáme auto,takže o víkned se odsud dostat,když bus jezdí jen v půl 6 ráno a večer - znamená jít do vesnice nebo města pěšky cca 2-3 km. - jsme v půli kopce,svahovitý pozemek,takže v zimě při náledí nebo při hodně bláta je to venku o hubu
Odpovědět
Profilova fotka
@ambrozie my též spadáme pod zahrádkářskou kolonii,ale u nás trvalák jde.dokonce je město ráda,že se sem lidé stěhují nastálo
Odpovědět
Profilova fotka
@benjik u nás je to na úřadě taková kopa debilů... kdysi jsem se na to ptala a úřednice nevěděla a pak řekli, že to nejde. Teď jsme požádali o změnu pozemku ze zahrádkářské kolonie na čistě trvalé bydlení a napsali nám, že s tím zásadně nesouhlasí.
Odpovědět
Profilova fotka
@majka1niky a ještě jednu nevýhodu máme - tím,že spadáme pod zahrádkářskou kolonii se musíš řídit jejich předpisy - tzn. v neděli a o svátky žádné sekačky,motorovky.elektřinu máme přes ně a cena za ni je mnohem vyšší než kdyby jsme si zařídili odběr sami.ted měla být reko sítě, cena za to šílená - my to mohli mít za mnohem méně přes kamaráda eletrikáře,který nám bude dělat komplet nové rozvody a nešlo to.
Odpovědět
Profilova fotka
@ambrozie to je šílený a máte trvalák alespon v blízkém městě? My ho máme ve 20km vzdáleném a dokud nás tchýně nepřehlásí,tak mi tu malou nevezmou do školky nic,tak snad se k tomu do zápisů dokope.
Odpovědět
Profilova fotka
@ambrozie a jak to máš třeba s neschopenkou,kam ji hlásíš? Páč podle zákona nesmí být napsaná na zahradnickou kolonii
Odpovědět
Profilova fotka
@benjik jj, naše zastupitelstvo... to je kapitola sama pro sebe. Máme ho asi 15km daleko, ale my ho na nic nepotřebujeme. Maximálně vyzvednout poštu. Tohle jsem nikdy neslyšela a žádný doktor ani sociálka s tím problém neměli. Normálně nahlásím ulici, evidenční číslo domu, město, psč. Pokud by si chtěli udělat kontrolu tak na mapě jim vyjede primo náš dům. Zatím se, ale kontrole asi nechtělo táhnout do takové řiti :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@ambrozie vy máte ulici? My ne.ted byl muž doma a dalo se číslo domu a nazdar bazar s tím,že si to můžou najít na mapy.cz,jinak my někde uvádíme i gps,my jsme dobře schovaný
Odpovědět
Profilova fotka
@benjik jj, přítel není "líná huba", když na magistrátu vyřizoval evidenční číslo, tak rovnou podal návrh na označení ulice. A ještě, když už byli pojemnované na papíře, tak se zeptal, jestli by to nešlo prohodit, protože ten název co jsme měli mít byl šílený. Světe div se, šlo to :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Asi jak kde,opravdu...příbuzná 2 roky bydlela v chajdě, v zahrádkářské kolonii,byla tam hlášená k trvalému pobytu i popelnice vyváželi,poštu jí nosili,s ničím nebyl problém... Táta má kolaudováno ještě z dávných dob taky jako rekreakční objekt,má číslo popisné s "E" a taky bez jakýchkoliv problémů,má normální dům...spíše bych opravdu zvážila řádně celkovej stav, zda se vám to opravdu finančně oplatí..v práci kolegyně syn si koupil s přítelkyní na podzim chatu k trvalému obývání,hodně tam do zimy udělali ještě,nová elektřina,přitažení vody dovniř a ted stejně říkali,že to budou muset na jaře zbourat a na půdorysu postavit jinou,takže se jim to vůbec nevyplatilo...za ty samý peníze mohli mít nakonec dům...příbuzná zase v té chatě přes zimu protopila tisíce ve stěnách a co do toho nacpala všeobecně peněz,na které to při koupi vůbec nevypadalo ani nemluvě...
Odpovědět
Máme chatu v zahrádkářské kolonii a taky tam už spoustu lidí bydlí a má trvalé bydliště. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ambrozie tady jsou jen polní cesty mezi pozemky.jediná zpevněná,je příjezdovka ke zdymadlům a tu zpevnovali až metrostaváci před dvěma lety,když začali stavět vodní elektrárnu.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás je ještě jedna nevýhoda - ale na tu můžeš narazit kdekoliv - děti tu nemají vrstevníky.většinou tu bydlí důchodci nebo rodiny se školáky.
Odpovědět
Profilova fotka
@benjik nase ulice, udusana hlina s koreny. A pojmenovali ji, okolni ulice jsou polni cesty, taky je pojmenovali :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ambrozie tak tady na to kašlou,lidi orientujte se,jak chcete.Kus od nás už jsou klasické cesty a taky nic
Odpovědět
Profilova fotka
@benjik navrh na pojmenovani ulice muze podat i vy. My se se sousedy o tom nebavili. Tady co si neudelas sam, to nemas. Ostatni umi akorat nadavat.
Odpovědět
Profilova fotka
@ambrozie jako,že by jsme byly jediná pojmenová ulice v okruhu dvou km? :-D Nám by to stejně bylo na houby,my jsme od jara do podzimu,tak schovaný,že ani většina zahrádkářů neví,že tu stojí nějaký barák,natož jak se k nám dostat..
Odpovědět
@benjik @ambrozie taky jsme zahrádkářskou kolonií a trvalé tu jde bez problémů
Odpovědět
ulice u nás taky neexistují a pro sociálku to problém nebyl, když marodil soused, tak ho tu byla zkontrolovat 2x, prostě se ptala lidí, kde ten a ten bydlí a to podotýkám, že ani neměl zkolaudováno, takže neměl ani to č. ev....... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka jestli ano nezáleží jaká ta kolonie je - jestli to jsou jen ty pidi chatičky,kde se sotva otočíš nebo převládají domky,tady je to tak půl na půl,ale spíš víc baráky,takže problém nebyl.
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka hm,tak u nás by se nedozvěděli nic,ty co nás znají příjmením tu bývají jen v létě,jinak se tu lidé znají spíš křestním nebo stylem,ten má tohoa toho psa nebo to a to na zahradě :-p
Odpovědět
@benjik u nás je to taková ta obrovská kolonie s pidi chatičkama (ta je od nás cca 500 m), ale my jsme na place, kde jsme jen veliké chaty (vše kolem 120 m2 zast. plochy)
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka máme to podobně,hned pod sousedním pozemkem je asi 40 mini chatiček,že se v nich sotva otočíš,zahrádky velké jak máš betonový plácek u vchodu a jinak tu jsou všude třeba dvoupatrové domy s obr zahradou. ale třeba vedlejší město má zahrádkařské kolonie tři a všechny jen ty mini pidi chatičky
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka koukám,že máte taky takovou "menší" zahrádku,co? práce jak na kostele,ale výsledek za to stojí!
Odpovědět
@benjik to víš :-D......když někomu říkáme adresu, tak se diví, kde to bydlíme...... že holt neni dneska už chata jako chata :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka na mě vyjela dětská sestra,jestli tu vůbec máme vodu a elektřinu.Si myslela,že bydlíme asi v domku ze stlučených prken či čo.
Odpovědět
@benjik tak to je síla :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?