Co děláme špatně aneb povzdech nad dnešními řemeslníky?

Už jsem tak s nervama v koncích, že to tady musím vypsat. Tak mi napište, co je špatně, protože já už mám z toho všeho asi mlhu. Když jsme rekonstruovali náš byt, dělal na tom převážně náš příbuzný. Neustále sliboval, že to už bude, už bude, každým dnem, každným týdnem. Vyžadoval posílání dalších a dalších peněz. Až jednou usoudil, že má dost, a odešel s penězmi od rozdělaného bytu. Dobré, podali jsme předžalobní výzvu, nějaké peníze vrátil, něco jsme dodělali. Spoustu věcí tu ale udělal zle. Tak třeba po dvou letech jsme zjistili, že jaksi "zapomněl" dát hydroizolaci pod walk in sprchový kout. V květnu minulého roku jsme objevili na zdech skvrny, jeden náš známý řemeslník to otevřel, zděsil se a dal od toho ruce pryč. Výsledek je ten, že bylo mokré celé "mezitrámoví", nosný trám začal napadat hnilobou, prkna totálně promáčená. Našli jsme firmu (tchánův kamarád), která přišla a opět začalo odkládání prací. Pak na to naběhli, ale přes opakovanou žádost nedodali žádnou cenovou nabídku. Nakonec přišli s cenovou nabídkou na asi 400 tis. s tím, že to ale proplatí pojišťovna přece. Prostě nereálné ceny, pojistný podvod. Okamžitě jsme řekli, že toto opravdu ne, takže se zase klidili a za práce, které již udělali (asi dva dny práce v dvou lidech) požadovali 40 tis., ačkoliv reálná cena, jak jsme zjišťovali, byla max. poloviční. Manžel zaplatil, neboť na nás tchán tlačil, že to je jeho kamarád a teď ho všude pomluví. Tak uběhlo léto a my tedy sháníme firmu nebo někoho, kdo nám to udělá. Sehnali jsme velmi šikovného řemeslníka přes známé. Na podzim přišel se zasanoval se aspoň trám a vysušilo se to, udělal se statický posudek. Termín na celkovou rekonstrukci, která bude samozřejmě docela náročná, byl stanoven začátkem příštího roku, tedy leden, max. přelom ledna a února. Dnes pánovi již opakovaně volám (upozorňuji, že bez koupelny jsme již 8 měsíců, koupeme se s pomocí bidetové spršky nad záchodem, přičemž máme miminko!) a stále mlží, že termín nám teda jasně dát nemůže, že snad někdy konec února. Možná půlka března. A tak si říkám, kde děláme chybu? Jsme slušní lidi, máme peníze, máme širokou síť sociálních kontaktů. Víte, dokud jsme nezačali rekonstruovat, byla jsem zvyklá, že když si něco koupím, s někým obchodně jednám, uzavřu smlouvu atd., tak prostě obě strany drží slovo. Asi jsem naivní, ale nesetkala jsem se nikdy s tím, že by bylo běžné, aby mě jako klienta někdo okrádal, lhal mi, odvedl špatnou práci a nejen, že se neomluvil a neopravil to, ale ještě se klientovi vysmál. Hlavně kdyby to tak bylo, okamžitě bych si samozřejmě stěžovala. A hlavně - která normální firma/obchod by riskovali špatnou reputaci. Prostě tohle jednání jsem opravdu nečekala, nejsem na něj zvyklá. Tak díky, kdo to vydržel do konce.
Odpovědět
1
2
@bayt Ono asi to moc nepomuze s tim, co se uz stalo, ale... ja bych pro priste uz nesel cestou znamych, polo-pribuznych atd, ale normalne pres firmu (idealne nejakou proverenou), smlouvu s jasnymi terminy a sankcemi. Ja se snazil sehnat remeslniky na jednoduche udelani dlazby pred barakem, parkovaci stani pro dve auta a chodnik. A taky me braly nervy. Vecer zavola zajemce, ze ma vazny zajem o tuto zakazku. Domluvime se na schuzce nasledujici den rano.... cekam... cekam....volam... nic. Uz jsem o nem neslysel. A toto se opakovalo asi 3x u ruznych remeslniku. Sliby, obcas prisli i na domluvenou schuzku, domluvili si termin nastupu, dohodli jsme cenu... a pak nic. Nastesti jsem nikomu nedal predem ani korunu, ale byly to i tak nervy a hlavne promarneny cas. Barak jsem mel postaveny firmou za pul roku a pak jsem delal 3 a pul mesice parkovaci stani o rozmerech 6x7m... preju hodne stesti
Odpovědět
@mirekb Dobrý den, ono s prvním člověkem ale smlouva byla, tudíž byly termíny atd. Proto jsme taky mohli podat tu předžalobní výzvu. Druhá firma - to byla větší firma, prověřená, ta nám tedy zezačátku žádnou smlouvu dát nechtěla, ale je fakt, že jsme spěchali na to, aby se rychle zjistilo, kde co tady uniká. Měli jsme strach. Asi toho využili. Btw. oni to chtěli celý zalejt betonem, kdybychom je nechali, tak to tady dál hnije. To byl druhý důvod, proč jsme je poslali k šípku. Děkuju :)
Odpovědět
3x známí 3x průser... Udělala bych normální výběrové řízení s pár firmama...ale popravdě mi přijde, že dobré remeslniky člověk nesežene a dřív se to naučí sám :-S
Odpovědět
Stavíme dům. Poptával jsem dost známých, i na doporučení a nemohl jsem sehnat, tlačil nás čas aby jsme to stihli do zimy a nic. Tak jsem se naštval, kontaktoval jsem pána co najímá ukraince, nevěřili by jste tomu co oni zvládli za měsíc když to vezmu s mezipřestávkami na tvrdnutí betonu. obrazně v říjnu jsme začali, dnes máme věnec a v pondělí bude pokládka vazníků. Každý na ně nadává, ale to jsou lidi co neslibují a je práce za nimi vidět, a kvalita také, jak potvrzuje i můj stavební dozor stavby.
Odpovědět
Dnes má každý, kdo pracuje dost peněz. Toto je problém moderní doby, kdybychom stavěli za té takzvané krize, tak lidi měli starost o práci a makali. Dnes řekneš zedníkovi, že má po sobě uklidit a on se na to vysmolí a už nepřijde. Nejhorší jsou právě rodinní známí. My teda štěstí měli, protože náš zedník má vlastní firmu a opravdu je moc šikovný ale většina lidí takové štěstí nemá. V podstatě dnes větší hodnotu než peníze mají kontakty na lidi, kteří je dokáží přeměnit v práci, kterou chcete.
Odpovědět
@maximsoon To ano, ale vidíte, že se ptáme, jdeme po známých, po referencích...
Odpovědět
@bayt jeste treba tip - ja mam dobrou zkusenost s portalem nejremeslnici. Nasel jsem si tam podlahare, vyslovene jsem vybiral podle dostupnych referenci, ale i podle zpusobu komunikace a dojmu. A nelitoval jsem, pan opravdu odvedl skvelou praci. jeste moje obecna zkusenost - jsem zvykly lidem verit a kdyz se na necem domluvim, beru to jako jistotu. Bohuzel s remeslniky mi prijde, ze clovek s nimi musi jednat jako s malymi detmi, porad volat a potvrzovat si vsechno, volat vecer pred nastupem do prace, jestli opravdu s tim pocitaji atd. Nejdriv jsem si pripadal blbe, ze je to vuci nim urazlive a vyraz neduvery. Ale bohuzel se mi tak zda, ze to jinak nejde... Fakt nechci nikoho urazit, mam obravsky respekt ke kazdemu, kdo neco umi.
Odpovědět
@mirekb úplně přesně! Jak s blbcema. Pořad a xkrát denně voláme a potvrzujeme co a jak udělat pak tam jsme s nima na stavbě 2x denně. A ještě vykresy s nima čteme a stejne to udělají blbě/zapomenou něco udělat a pak se třeba týden neukážou nebo třeba jeden člověk na dvě hodinky. @unihero já zase mám dobrou zkušenost s cikány. Makali jak hodinky, nekecali, nechytracili.
Odpovědět
Profilova fotka
v dnešní době je za pojmem řemeslník schováno množství nýmandů, kteří by se před deseti lety v žádném případě neuživili. bohužel jim současný trend hraje do karet, takže se na stavbě běžně pohybují číšníci a kuchaři a tváří se jako by sežrali veškerou moudrost světa. mě to inspirovalo v tom, že jsem si řekl, když to může matlat kuchař, nevím, proč bych si to nemohl zmatlat sám. horší už to být stejně nemůže :-D
Odpovědět
Bohužel i já mám podobné zkušenosti s krajní nespolehlivostí řemeslníků. Pokud přijdou - zatím je to tak 50/50 - tak je prakticky nezbytné být neustále na místě a kontrolovat jestli to dělají jak mají. Ke svému původnímu oboru, strojařina, nyní mohu připočíst elektroinstalace, statiku, hydroizolace, výpočty tepelných ztrát a prostup tepla konstrukcí, montáže tepelné izolace ETICS, pokládka dlažby a obkladů, dřevěné konstrukce, SDK konstrukce, plovoucí podlahy lehké i těžké, podlahové topení, pokládka podlahové krytiny, atd. atp. Netvrdím že to všechno umím udělat, ale musím tomu rozumět, jinak mi věší na nos buliky jako kráva. Několikrát jsem řemeslníka chytil když se něco pokoušeli udělat stylem tady to podepři a ja jdu honem pro prachy, například 10cm porfix příčka prohnutá na 2,5 m asi o 5cm. Branil se slovy, tam bude vestavěná skřín, to nebude vidět. Podhlahu v podkroví nacenili bez akustického oddělení. Na můj dotaz jak se bude řešit akustika, bleskurychle vymysleli SDK podhled s vloženou vatou. Když pominu významné náklady navíc, do mé stavby, viz fotoalbum, se něco takového absolutně nehodí a snad to není ani rozumně realizovatelné. Želbohu, spoustu jednodušších věcí si nakonec na stavbě stejně dělám svépomocí, na firmách už nechávám jen věci které musí být udělány odborně, nebo pomocí vercajku který prostě nemám, například rozvody topení a plynu. Vím že to asi není úplně rada, ale rozhodně nejste sami kdo je rozčarován ze zkušenosti s řemeslníky.
Odpovědět
@obludak Taky přidám zkušenost. Necháváme si stavět dům víceméně na klíč, ale je to firma cca o třech lidech a jsem s něma ve velmi těsném kontaktu. Během stavby jsem si danou problematiku, co se zrovna řešila, musel prostě stejně nastudovat, protože některé věci se mi prostě nezdály a studium mi hojně pomohlo. Vyargumentoval jsem tam třeba určité změny (nechci specifikovat do detailů) v oblasti zapracování detailů vnějšího zateplená, rozvodu husích krků atd. Je prostě dobré vědět alespoň rámcově typické postupy u těch činností, co se právě na stavbě jedou, ať případně umíte argumentovat a pokud se něco něudělá úplně ťip-ťop, tak to třeba uvést do dodatku ke kupní smlouvě, že se to musí poopravit, doladit atp.
Odpovědět
@skunkos ano, máte pravdu, my jsme tím byli bohužel úplně neznalía nepolíbení....aspoň že i nám jako laikům tehdy došlo, že není dobrý nápad něco vlhkého zabetonovávat, ale tím to haslo :/
Odpovědět
Článek se načítá
@obludak Jenže nejhorší je, že dnes člověk už tomu řemeslníkovi snad nemůže ani nic vytknout, protože pak se urazí a odejde...a čekáte půl roku na jiného, který je nemlich to samý.
Odpovědět
Obecně - nejlíp byste asi udělali, kdybyste s projektem, statikou oslovili několik firem v okolí, udělali si výběrko - nechali si doložit reference, obvolali jejich klienty, jak byli spokojení. Sepsali smlouvu, a dopředu jedině s rozpočtem, se smluvně stanovenou maximální cenou, kterou lze překročit jen v případě vašeho požadavku na změnu - a zase po předchozím ocenění. Solidní firma má určitě pojištění na škody, a také musí mít autorizovaného stavbyvedoucího = cena sice vyšší než řemeslník ale zároveň by to mělo zaručit kvalifikovanost. Asi by to chtělo nechat zpracovat znalecký posudek škod, které vám způsobil již ten první řemeslník, abyste to po něm mohli vymáhat, a na to lepší vzít i právníka - protože jinak již asi nevymůžete nic. Obávám se, že ta oprava nebude nic úplně levného, a spor se může táhnout dlouho.
Odpovědět
@patiperra No, bohužel mi rodina zakázala to s tím prvním řemeslníkem jakkoliv řešit. Cituji tátu "jestli chceš babičku zabít, tak ho dej k soudu". Takže tak :/ Ale to samozřejmě sem vlastně vůbec nepatří, je to víc o tom, že patřil do rodiny, než o tom, jaký byl taky řemeslník.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt Co děláme špatně? Osobně si myslím, že se řemeslníkům leze moc do zadku, dáváme jim na jevo svojí neznalost, to pak dopadá, že si s námi vytírají pr**el, házejí si ceny, které si odvůvodňují a my jim to svojí neznalostí baštíme:-D Trocha asertivity neškodí, zvlášť hned v začátku si trvat na podmínkách a upozornit na důsledky nedodržení!
Odpovědět
@zuzana_ka toto je naprostá pravda. Druhá strana věci je jak již bylo zmíněno, stavebník je v dnešní době mnohdy rád že sežene vůbec nějakého řemeslníka a naopak řemeslníci si vybírají stavby, ne obráceně. Zde jsme my co platíme těmi, kdo tahají za kratší konec. Za sebe jsem tedy zjistil, že většina prací na stavbě je skutečně velmi jednoduchá a každý kdo umi přečíst technologický postup a není úplně nešikovný - tím se nechci nikoho dotknout, jsou takoví lidé a vynikají v jiných věcech - dokáže totéž co "řemeslník" a mnohdy lépe, protože si dá více záležet.
Odpovědět
Profilova fotka
nepřemýšleli jste o tom, že byste si to udělali sami? Dneska je všude plno návodů, věřím, že i tady by se zkušení stavebníci podělili o postup jak si vše svépomocí a pořádně udělat. Já bych se na řemeslníky vykašlala, za ty nervy a peníze to snad ani nestojí... člověk si mnoho věcí sám udělá líp.
Odpovědět
@obludak Popravdě, já lidem přeju práci a aby se měli dobře, ale jestli to dopadá takhle, tak je prostě něco špatně. @kocicak123 To není reálné, manžel dělá od rána do večera, kolikrát i víkendy, teď navíc máme miminko. Navíc manžel je nemocný, nedovedu si představit, že by to tady plichtil poté, co se vrátí z práce. U nás není problém někoho zaplatit, kdybysme věděli, že se na toho člověka dá spolehnout a je kvalitní. Ale poté, co hledáme, kde můžeme...tak už fakt nevím, kde takový člověk či firma existuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@obludak přesně jak píšeš! Řemeslník si vybírá zákazníka:-D Hlavně takového kterého bez větších problémů může pěkně vydojit :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt vždycky je to otázka priorit, tak můžete hledat dalšího půl roku řemeslníka nebo se kousnout a za týden mít vlastnoručně vyřešeno i kdyby na to padla dovolená, výmluvy proč něco nejde nechte těm řemeslníkům. 8-)
Odpovědět
@kocicak123 nechci se vymlouvat, ale za týden si těžko zasanujeme trám, uděláme nový strop a podlahy a pak celou koupelnu..s tím, že si to máme jako ekonom a humanitně vzdělaný člověk nastudovat
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt ten trám teď potřebuje luft. vysavuj ho a nech ho dýchat. posléze ho zabezpečte tak, aby se k němu už nikdy voda nedostala. jaké řemeslníky potřebuješ?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já musím říct, ze tohle slyším ted všude kolem... a jak tak koukám tak jsme celou stavbu měli obrovské štěstí na remeselniky... všechno co bylo nás subdodavku bylo uděláno tak jak jsme se domluvili ... jak začnu u oken, omítek, přes zaliti podlah, zateplení, oplechovani, montáž rolet, kuchyň, fasáda, skleněný dvere, sprchový kout ... je pravda ze spoustu veci jsme dělali sami ... a i když jsem měla reklamaci dveri všechno se vyridilo behem chvilky...
Odpovědět
@tomas80 my už máme pána, měl přijít v únoru, tak snad se dočkáme...teď už raději nehledáme nikoho, zase bychom čekali půl roku, ale moc děkuji :) je fakt, že ta práce tady bude opravdu, ale opravdu hrozná...podepírání příček,aby nemusely všechny dolů apod.
Odpovědět
@bayt - my rekonstrujeme stary dom na Prahe vychod a mame velke problemy niekoho najst. Strecharov hladame uz rok a az po roku niekto bol ochotny nam prist urobit cast strechy a druhu strechu az v dubnu??? Proste dnes toho maju remeselnici vela a maju zakaznikov na haku... Moj muz je elektrikar a vlastne ma toho tolko, ze berie len zakazky znamych..Na rekonstrukciu vody a topeni budeme mat tiez vsetko po znamosti popripade vela veci si robi muz sam, lebo je perfekcionista co sa tyka stavebnych praci.. Uplne Vas chapem my sme este len zacali s rekonstrukciou a na konci to asi neprezijeme :-D
Odpovědět
@yvettka83 Asi se rouhám, ale někdy si říkám, že by měla asi přiít krize nebo co :D Přece není možné, aby člověk nenašel zaměstnance, pokud mu adekvátně zaplatí.
Odpovědět
príbuzný remeselník -pohroma ono je to tak rýchlo a zbesilo urobiť a este rýchlejsie utekať s peniaZMI TO JE TAKA DOBA dnes je to tak rýchlo a nekvalitne nielen remeselnici ale celý priemysel
Odpovědět
Pomoc od příbuzných je fajn, člověk ušetří. Ale to funguje jen, když je ten člověk šikovný. Nám také pomáhala rodina, ale vždy to byli příbuzní, které jsem znala a i jejich práci. Takže i tak je potřeba si ověřit, zda je ten člověk schopny. A jestli vám vznikla škoda za 400.000, tak rodina nerodina, tohle bych s tím prvním “remeslnikem” řešila.
Odpovědět
Asi je lepší teď jenom šetřit a čekat na další krizi. Pak budou nižší ceny a i slušní řemeslníci budou brát práci. I když ti nejlepší z nich měli na měsíce dopředu plno i v letech 2008-2012.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?