Definice pojmu "svépomocí"

Co si představíte pod tím, když někdo řekne, že stavěl/rekonstruoval svépomocí? Možná je to zbytečný dotaz, ale zajímá mě názor dalších lidí. Mně totiž celkem udivuje, když mi někdo vypráví, jak dělal svépomocí - sám celý barák, chudinka, kolik to bylo práce, a pak z něj vyleze, že vlastně na elektřinu tam měl elektrikáře, omítky dělal nějakej "strejda" z vesnice, na kanalizaci a vodu tam měl taky řemeslníky, stejně tak podlahy a tak dále. On vlastně sehnal lidi a pak na ně dejme tomu dohlížel. To je svépomocí?? :-. Setkávám se s tím i tady na diskuzi, že lidi tvrdí, jak staví sami a pak vlastně na polovinu nebo víc prací mají lidi. Proč mě to občas zarazí? Koupili jsme dům, doložitelně 200 let starý, pravděpodobně ještě starší. V podstatě jsme koupili hrubou stavbu s nedokončenou střechou (bez části oken, bez elektřiny, jakýchkoliv rozvodů, bez části stropů, ...). Teď po třech letech už pomalu dokončujeme. A opravdu jsme dělali vše sami dva s manželem. Přišel nám pán zapojit kotel a máme kamaráda elektrikáře, který nám řeší elektriku. To je vše. Ostatní svépomocí (stropy, podlahy, voda, topení, kanalizace, stěny, osazení oken a dveří, výmalba, ...). Jinak já jsem úředník a manžel truhlář :-D Neříkám, že to jiní dělají hůř nebo špatně, vůbec ne, ať si každý dělá co chce, jen si říkám, kde je ta hranice toho "dělám to sám" :-N
Odpovědět
Na to že si najdu jednotlivé profese bych nazvala že to je dodavatelsky, tak stavím i já dům. Něco dělám svépomocí takové drobnější věci, ale spíš hlídám řemeslníky zda to mají dobře a komunikuju se stavebním dozorem. Z mě je svépomocí taky úplně sám jak to chápete vy.
Odpovědět
@barko svépomoc je to pouze, když si zasadím smrk v lese a pak ho za pár let porazím a udělám z něho krov a taky rudu natěžit a hřebík vykout bych měl. :)
Odpovědět
Podle stavebniho zakona se rozlisuje stavba provadena stavebnim podnikatelem nebo svepomoci. Jine varianty nejsou. Stavebni podnikatel je osoba k tomu zpusobila, ma vlastniho stavbyvedouciho a stavbu provede jako celek (nebo nektere casti subdodavatelsky) a jeho stavbyvedouci se za stavbu zaruci. Svepomocne je to vse ostatni. Bud vlastnima rukama vse, nebo s pomoci remeslniku. Ale za stavbu zodpovida stavebnikuv stavebni dozor.
Odpovědět
Profilova fotka
@barko ono když je člověk zavázány hypotékou a banka chce do nějaké doby mít dům po kolaudací, tak ani není moc času aby si to člověk stavěl opravdu sám po víkendech , po práci nebo o dovolených... Nehledě na práce, které si člověk sám prostě neudělá neb jsou potřeba revize nebo jiné zkoušky... Neříkej, že vám na stavbě nikdo nepomáhal a že jste vše dělali jen za pomocí čtyř rukou? Ono už třeba dávat čtvrt tunový překlad ve dvou lidech asi není úplně reálné, že?
Odpovědět
Chápu, že ze zákona je to nějak definované, spíš jsem myslela takové to - já si to postavil celé sám a pak vlastně toho zas až tolik opravdu sám nedělal. Jinak ano, skutečně jsme dělali vše sami, dokonce i šestimetrové čerstvé trámy na nový strop manžel vozil a umisťoval úplně sám, já byla v práci. Pravda, nemají jeden čtvrt tuny, jen cca 130 kilo, za to jich bylo 11 kusů :-N Já nechci působit dojmem, že jsme jako lepší 8-) , když to děláme sami, to rozhodně ne (naopak, jde to pomalu, jen z výplat a trávíme na baráku skoro veškerý čas po práci a o víkendech už tři roky), jen mě zajímalo, jestli to někdo vnímá stejně, že se ten člověk vlastně pak "chlubí" cizí prací.
Odpovědět
@barko Jak psala @zuzana_ka Neni mozne ten dum cely postavit vlastnima holyma rukama. Pokud nestavite to, co nemusi mit revize, a co se da fyzicky zvladnout. Coz rodinny dum neni. Nekdo pouziva vlastni ruce, nekdo obvola remeslniky. Svepomocne.
Odpovědět
Ja si pod tim predstavim, ze neco si clovek dela sam a na neco ma sjednane remeslniky, kdy si kazdeho zve individualne. Postavit barak uplne sam od zakladu po strechu dnes neni realne, koneckonců.
Odpovědět
Jde o to, kde začíná hranice toho svépomoci. Já bych to chápal tak, že svépomoci začíná tam, kde si člověk např. aspoň sám udělá Základovku + postaví hrubou stavbu (zdivo). Řemeslné práce jako střecha, elektrika, topení bych chápal jako odborné práce, které si člověk, který není v oboru sám udělat nemůže. Ten kdo si nepostaví ani základovku ani hrubou, tak staví spíše dodavatelsky.
Odpovědět
Já si to dělal svépomocí, jak je to chápáno vlastníma rukama, kromě hrubé stavby, krovu a čistých podlah. Nechápu tuto otázku :-) co je na ni nesrozumitelné. Svépomocí je sám sobě si.
Odpovědět
My si stavíme dům s ženou "svépomocí" od základů víceméně sami. Ale jsou prostě etapy, nebo činnosti, které sami dělat nemůžeme, nebo prostě nechceme. Vazníky jsem si jeřábem sám na dům nedával, nemám na něj papíry. Máme podlahovku a chtěli jsme anhydrid, ale v míchačce si ho sám neudělám. Suma sumárum jsme na domě měli cca 6x řemeslníky, nyní ve fázi před malováním. Nevím jak si stojíme v definici svépomocí, ale hřeje mě, když se ohlédnu za tím, co jsme s ženou už všechno udělali.
Odpovědět
připadá mi to stejné, jako když si v obchodě koupím špagety a hotovou omáčku na špagety = UVAŘILA jsem špagety? Nebo podle vaší definice jsem VAŘILA pouze pokud jsem si udělala těsto a z něj špagety a omáčku uvařila z mnou nakrájených (nebo vypěstovaných?) surovin? Svépomocí bych brala cokoliv, co lidé staví svýma rukama, třeba i s nějakým zaplaceným pomocníkem. Ono to, že na elektriku někdo má člověka nemusí znamenat, že ji dělal jen ten elektrikář. Nám třeba konkrétně elektrikář stál u krabice s výrobky, kneré nám podával a říkal tam to dej a tam to zapoj. On si to jen kontroloval.
Odpovědět
Profilova fotka
@barko svépomoci- pomáhám si, jak to jde :-) dle mě tato definice značí, že ten, kdo staví svépomoci se snaží si udělat co nejvíce věci sám, dle svých možností a schopností. Každý to může mít jinak, protože každý je jinak šikovný a také si troufne na jiné věci. Také podíl firem a opravdu vlastní práce bude u každého jiný. To, že seženu lidi a oni to vše za mě udělají jsou pouze dobré manažerské schopnosti. Takže my stavěli svépomoci takto. Základová deska manžel a kamarádi, vyzdění celého domu manžel, střecha, dřevo kácel manžel s rodinou my sázeli stromy, střechu a krytinu firma, podlahy omítky firma, sádroše, vata manžel a kamarád, malba já a manžel, pokládka podlah přízemí známý obkladač, patro manžel. nábytek já repas, terenní úpravy já manžel fasáda firma, krb manžel, Takže asi tak, je jasné, že pokud nikdy neobkládal a máme drahou dlažbu a obklady, tak do toho nepůjde, že jo...
Odpovědět
Článek se načítá
Zdá se mi, že jsem se dotkla citlivého místa :-D :-. Opakuji, neříkám, co je dobře a co je špatně. Ale třeba příměr se špagetama, to mi přijde celkem rozdíl, jestli koupím špagety a suroviny na omáčku, kterou pak udělám a nebo jestli koupím špagety a hotovou omáčku :-| Nehledě na to, že dost lidí si doma vážně vyrábí i ty těstoviny :-D Fakt to je dotaz jen tak, pro zajímavost. Každý si může dělat co chce a jak chce, žejo. Ale už několikrát jsem "musela" poslouchat rady lidí, kteří tvrdili, jak dělali celý barák sami a nakonec vlastně na všechno měli lidi, tak mě to tak napadlo, zeptat se, jestli někdo sdílí můj vnitřní problém s tím. Jak by asi fungovala "ruční práce", když vlastně někde už koupím hotový výrobek a jen ho třeba přebalím a lípnu na něj cedulku "hand made"?
Odpovědět
@barko Udělat domácí těstoviny přeci není o tom něco si udělat svépomocí. Kdo dodal mouku? Kdo dodal další suroviny? Jak se válelo těsto? Na čem jste těsto dělala? :)
Odpovědět
Asi už té práce na domě není tolik, když k tomu zvládáte řešit takové důležité věci jako kdo je víc svépomocník :D kupte si tričko a nechte všem jejich verzi líčení stavby domu ;)
Odpovědět
My se zenou “udelali” 3 remeslniky - elektrikare, zednika a treti dela v betonarce. Uz mame zkolaudovano a chybi jen doupravit zahradu. Krome nas 2 (nebo 5) nik na baraku nehnul prstem... A TOMU RIKAM SVEPOMOCI JA!!!
Odpovědět
Profilova fotka
Ja mám za to že rekonštruujeme svepomoci. Ale topení nám roztahali topenari a pomáhajú nám teda občas kamoši ktorým neplatíme a nikto z nich nie je remeselník. Jo a elektriku si ťaháme sami, kamoš elektrikár to zapojí do skrine pak. Je to svepomoci? :D
Odpovědět
Ježíš lidi, některý komentáře mě fakt zaráží. Co je na tý otázce tak šokujícího a tak špatnýho? Udivuje mě, jak to většině očividně hnulo žlučí, nevinnej dotaz :-D Já se ptám na názor, proč se ptáte vy mě, jestli stavíte svépomocí?? To je snad vaše věc, jestli si stojíte za tím, že jste to dělali sami, ne? :-D
Odpovědět
@barko Podle tveho chapani svepomocne stavby jste si ani vy sami dum nestaveli svepomoci. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Zajímavá diskuse :-D Svépomocí opravdu neznamená sami, i když to z toho slova tak může vyznít. Svépomocí znamená jen to, že celou stavbu nedělá oprávněná firma tzv. "na klíč". Jediná @puhelin má páru o tom, co píše. Před ostatními, kdo staví sami, se však skláním :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?