Jak se vyrovnat s poznámkami o (ne)velikosti domu?

Dobrý večer všem.Ani nevím,proč vlastně zakládám tohle téma,asi se hlavně potřebuju vykecat a když přijde někdo s radou,jak se obrnit,budu ráda.Abych nastínila situaci: nikdo nám nikdy nic nedal - pozemek,ani peníze. S mužem jsme si koupili byt na hypo, po 4 letech jsme ho prodali,že si postavíme malý domeček-3+kk.Byli jsme jen 3 a mělo to tak dle doktorů zůstat už na pořád,tak proč zbytečně stavět větší dům,cpát peníze do hypošky a nemoct si dovolit výlety,dovolený,kina,večeře a různý radůstky v dosavadní míře.Začali jsme teda se stavbou a ejhle,najednou budeme 4.Sama jsem se už nějak srovnala s myšlenkou dvou dětí v jednom pokoji,ale poznámky rodiny,kolegů v práci a známých o tom, že si stavíme víkendovou chatu a že děcka nebudou mít soukromí apod.mě zraňují - asi hormony :-N Jak se proti tomu obrnit?Když jim řeknu,že nám narozdíl od nich nikdo pozemek nedal,tak se urazí.Vysvětlovat okolnosti (dřívější názory lékařů) našeho rozhodnutí nikomu nechci.Momentálně si připadám jako nejhorší rodič na světě,že jsme si nenechali postavit jeden pokoj navíc pro strýčka příhodu.Ale narovinu-chodit celý život kolem prázdnýho pokoje,to bych prostě nedala. :-( Je tady ještě někdo,kdo má taky nestandartní velikost domu?Tedy takový prťavý?
Odpovědět
Profilova fotka
A já bych se zrovna úplně vykašlala na to, že je tvoje odpověď urazí. Oni uráží tebe a ty se nesmíš ohradit??? Napsala bych na papírek číslo účtu se slovy "nepohrdneme darem v jakékoliv výši". Tohle fakt nemám ráda. Nám taky nikdo nic nedal zadarmo.
Odpovědět
při vší úctě ... toto je diskusní forum o bydlení, stavbách a stavění ... tohle téma je spíš na emimino apod ...
Odpovědět
Profilova fotka
Na tohle mě naučil kamarád dobrou hlášku.. Kdykoliv mi někdo vehementně sděluje svůj názor a nenechá se zastavit, poslechnu si to, druhým uchem ven a když konečně skončí a očekává moji reakci, řeknu jen "a koho to zajímá?".. Spolehlivě ho tím naštveš a nikdo na to nemá odpověď ;-) Nemá cenu nic vysvětlovat, obhajovat. Prostě každýho odpálkuj a říkej něco o závisti. Spousta dětí vyrůstalo v jednom pokoji a určitě z toho nemají trauma. To jen dnešní doba je taková nějaká "nenažraná" a lidi mají pocit, že potřebují luxus, aby vůbec mohli fungovat ;-) @mp77 dotaz zní, jestli má někdo taky malý dům s jedním pokojem pro hromadu dětí, takže si myslím, že to sem patří ;-)
Odpovědět
Myslím, že problém není malý dům, ale nedostatek sebevědomí. Jinak - mám malý dům a co si kdo o mém domě myslí, mi je šumák.
Odpovědět
@caxa taky máme prťavý dům.. Teda máte takový standardní, má asi 107 m2 podlahové plochy, ale je nás na něj šest. Dům 4+1. Jeden pokojík pro kluky 16 a 18 a druhý pro holky 1 a 4 roky. Sousedi se ptají, proč jsem to nepostavil alespoň o jeden metr větší. Teď jsem přijel na stavbu a člověk, který tam byl poprvé a možná už tam nikdy nepřijede povídá, " tak jsem to viděl z venku a říkal jsem si proč to postavil tak malý, ale prošel jsem to a je to dobrý". Nechápu proč někdo posuzuje cizí barák. A není to jen velikost, ale i materiály a postup stavby. Dělám ztracené bednění. Odjedu a sousedi se ptaj mého kamaráda "on tam nebude dávat ty svislé roxory, to se dává, to dávaj všichni". Do všeho se serou. A protože mám malé děti, tak už jsem na chytré a všeznalé poznámky zvyklej. Protože výchova mých dětí, to je taky problém, který nejvíc trápí všechny ostatní. jde o pohled na věc, a pokud jste vy v pohodě, budou i děti. A máte dostatečně velký dům. A pokud chcete uklidnit, koukněte na stránky stavitele slamáků http://dusedomu.blogspot.cz/ a najděte tam třeba článek s názvem nenažraná bestie zvaná standard.
Odpovědět
@slabici není, přečtěte si laskavě ještě jednou úvodní dotaz, než budete kohokoliv usměrňovat . Dotaz na dostatečnou velkost domu je až na závěr, jakýsi přilepek, 95 % je o něčem jiném
Odpovědět
@kajovaevicka Moc pěkná reakce :-N Škoda,že na ni nejsem dostatečně asertivní 8-( @mp77 Omlouvám se,asi zní celý příspěvek dost zmateně a mimo mísu.Ale jde mi mimo jiné opravdu i o to,zda má tady někdo malý dům a více dětí. @slabici Děkuju moc. Musím se to naučit - jedním uchem tam a druhým ven. @petraxname Zřejmě trefa do černého. @r4d3k74 O vaší rodince vím a moc ráda sleduju vaši stavbu :-) Muž taky říká,že je putna,jak to působí zvenku,že jde hlavně o dispozici domu a tu považuje za povedenou-ostatně, já taky. Co mě fascinuje je,proč lidi řeší něčí stavbu s někým jiným,než je majitel, to je už fakt síla ]-( Ten článek jsem četla,je perfektní.A pravdivý.
Odpovědět
Profilova fotka
@caxa No hele, když jsme u toho, nám lidi taky dům komentují. Zaprvé mám pocit, že si tu ještě lidi nestihli zvyknout na ploché střechy, taky naše "panoramatické" okno v obýváku vyvolávalo otázky, proč máme garáž do zahrady a ne k silnici. Stejně jako velikost- hele, nemáte to nějaký malý? Sousedka tu poprvé nedávno byla vevnitř a reakce byla stejná jako u @r4d3k74 "Hele, to z venku tak nevypadalo, že je to tak prostorný", ono fakt záleží na té dispozici. Jasně, mně třeba chybí místnost navíc, když přijede návštěva nebo mi vadí, že muž nemá pracovnu a má věčně roztahaný počítač a materiály po jídelním stole. Ale- stejně jako vám nám nikdo zadarmo nic nedal, na šílenou hypotéku možná máme zdroje, ale ne žaludek, takže jsme šli cestou nejmenšího odporu. Koneckonců, když všechno půjde tak, jak má, děti nás jednou opustí a co my s orlím hnízdem? Každému, co jeho jest. A ostatní si můžou škubnout.
Odpovědět
Profilova fotka
Nenechte se rozhodit..my mame 4 deti a domecek 7x9m..nejstarsi dcera pokojik o velikosti 11m2 v podkrovi,syn 8m2 a dvojcatka spolecny 12m2...reci v okoli slysime mraky..ja rikam: "nas zivot, nase rozhodnuti, nase finance a nas domov"..my jsme stastni, za ten kousek placu k zivotu a druzi necht si resi "sve" 😊
Odpovědět
Chtěla bych se jen zeptat, kde se v lidech bere potřeba soutěžit a porovnávat se -) V poslední době zjišťuji, že mě věci a starosti okolo nich jen obtěžují. Je fajn mít co jíst a kde bydlet, ale já osobně nevidím smysl života v hromadění věcí.
Odpovědět
Profilova fotka
Když nám stala deska,tak se tu na vsi prý chlapi v hospodě bavili,že to je určitě deska pro garáž a ne dům 😂 a kdokoliv přijde,kouká,jak to je zevnitř veliké. Nejlepší je to neřešit - aplikovat již zmíněnou metodu dvou uší (=jedním dovnitř, druhým ven).
Odpovědět
Profilova fotka
Není to ještě ani deset let, co jsem ukončil ZŠ. Jediný, kdo z naší třídy (24) měl vlastní dětský pokoj jsem byl já. Proč? Protože jsem tam byl jediným jedináčkem. Teď je považováno za normální mít pro každé dítě jeden pokoj ideálně i s koupelnou a šatnou. U nás ve třídě bylo normální dětský pokoj sdílet. Všechno je relativní. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@caxa neříká se mi to lechce, ale to to máš za kamarády, kolegy a rodinu, že tě naopak nepodpoří, ale spíše tě uráží, nebo si z tebě dělají srandu ? :-| To je docela smutné stýkat se s takovým povlem.... nebo jen závidí ? a sami bydlí v bytě... =-) Prostě se nad to budeš muset povznést ;-) odpověď od @slabici a koho to zajímá je to totiž trefná, já používal i trochu tvrdší odpověď "na tvůj názor se nikdo neptal" když mi hanili dřevostavbu... já sem v klidu, bydlím si ve svém a jsem spokojený... jo a na návštěvu pochopotelně pozváni nebyli, rejpalové :-D
Odpovědět
@caxa Ale Ty se přeci před nikým obhajovat nemusíš. Prostě jste si to udělali po svém a hotovo. Nehledě na to, že hezký domov nedělá malý/velký/vysoký/nízký dům, ale úplně jiné věci. ;-)
Odpovědět
....byt nad veci...preci o tom,jaky ten dum bude rozhoduje kazdy sam a ostatni to bud respektuji,nebo remcaji,to je proste o lidech.I kdyz se u vas situace ponekud zmenila,preci to nestoji na tom, ze holt budou sourozenci vyrustat v jednom pokoji,je to o tom,vychovavat je,aby se meli radi a vzajemne se respektovali,dokonce bych i rekla,ze ty deti maji k sobe kolikrat bliz.Vubec bych se nejakym popichovanim nenechala rozhodit,zit,platit ucty,bude tvoje rodina a ne kdejaky chytrak na ulici😉hlavu vzhuru,teste se na miminko a baracek💋
Odpovědět
P.S. podivej se na reality...kolik obrovskych domu se prodava a jsou to novostavby...asi to nebude o tom,kdo,jak velky dum ma😉
Odpovědět
Profilova fotka
Ono to máš v jádru úplně jedno,co lidi kritizujou,hlavně,že něco někomu kritizujou..lidi maj pocit,že se musej v dnešní době vyjadřovat ke všemu,hlavně k tomu,na co se jich nikdo ani neptal... Taky máme velmi nestandardní velikost domu,jednak ale nejsem z těch,kdo by si nechal do toho jakkoliv kecat a podobné komentáře,co se občas objevily neodpálil jak tenisovej míček a dneska po letech bydlení se naopak velmi bavím tím,jak se změnily komentáře těch kritiků o paneláku na ležato či zahradních chatkách na chudáky, co nic nemůžou a co skoro na nic nemaj ve smyslu:no vám se to kecá,když máte provozní režii baráku pár tisíc za rok,no vy si můžete na rozdíl od nás dovolit jezdit na xy dovolených za rok,atd..jo,každej máme něco,oni zase maj ty speciální místnosti na kola,kotle,několik volných prázdných pokojů pro strýčka příhodu.. Většina z mý generace vyrostla bez solo dětského pokoje a nemám pocit,že by nás to nějak poznamenalo,naopak bych to viděla jako velký plus pak do života v mnoha směrech.. A stačí se podívat,jak se za poslední roky změnila velikost stavěných domů,já hlavně ten Středočeský kraj vnímám,okolí Prahy,ty megalománie,co se stavěly ještě před pár lety dnes takřka nevidno,naopak,ty velikostně nestandardní domy rostou jak houby po dešti...proč asi?? Těšte se na domek,na bydlení,na mimčo,domov dělaj ty lidi v něm a ne počet místností a tohle vůbec neřešte...i když ty hormony chápu,že udělaj svý ;-)
Odpovědět
@caxa naprosto souhlasím se vším, co už tu padlo, takže to nebudu opakovat. Jen pohled z druhé strany - původně jsme chtěli malý domeček - 90-100 metrů. Náhoda tomu chtěla, že jsme narazili na pozemek za dobrou cenu, ale pro dvojdomek a budeme tedy mít 120 + garáž - ještě nemáme ani dostaveno a už teď se hrozím, jak je ten zatracenej barák zbytečně velikej :D Spoustu komentářů na náš výběr jsme si taky vyslechli - proč nemáte čerpadlo? proč nemáte pokoj pro hosty? Proč máte tak malý pozemek? Budete tam bydlet celý život, budete toho litovat, neměli byste dělat kompromisy - kdybych ty kompromisy nedělala, tak nás ten barák vyjde na 2x tolik, takže bysme si ho nepostavili :D Navíc třeba to čerpadlo by byl ekonomicky nesmysl ... Holt všichni jsou chytrý, dokud se jich to netýká :) Jinak jsem vyrostla se ségrou v jednom pokoji, samozřejmě v průběhu let byly nějaké třenice, ale v konečném důsledku to na nás určitě nezanechalo žádné následky a aspoň se umíme o věci dělit, ne jako spousta dětí s vlastními pokoji a hračkami (dnes už dospělých), které se kolem nás tehdy vyskytovaly:) Užívejte si čekání na neočekávané miminko, těšte se, až si ho přivezete do vlastního domečku a na ty pitomce se vykašlete ...
Odpovědět
@caxa na podobné dotazy připomínky odpovídám vždy stejně - Aby se měli blbce čemu divit, případně aby měli blbci co komentovat.. Dotyčný si pak vždy rozmyslí, jestli chce být ten blbec co to bude řešit a komentovat, nebo pochopí, že tento koncert platím já a tak si to dělám podle toho, jak já chci a co vyhovuje mě a jaké mám možnosti :-)
Odpovědět
Já osobně si myslím, že nejste povinni se někomu vysvětlovat, nebo někomu obhajovat věci, pro které jste se sami z nějakého důvodu rozhodli..hodila bych to za hlavu a užívala si toho, že jste všichni zdravý, máte se rádi, máte střechu nad hlavou a víc bych se tím nezabývala...
Odpovědět
@caxa Co ten malý domek zkusit něčím přebít, co by pro ně bylo pro hodnocení zajímavější. Já to tak myslím vyřešil a zítra nám přivezou a namontujou žlutá okna. To už bude velikost všem volná :)
Odpovědět
Zivot je vzdy o prioritach. Poznam mnoho ludi, ktori maju relativne velky dom, ale pak ziju z ruky do ust, pretoze nevladzu platit hypoteku, resp. idu na doraz. A zase poznam mnozstvo ludi, ktori uprednostnili mensi dom a zvysne peniaze investuju do seba, zalub a buducnosti :) Zivot nie je ciernobiely.
Odpovědět
A) máme malý dům, ale důvodem stavby byla zahrada, resp. možnost pobytu na ní! B) jednou děti vypadnou a i ten váš "malý dům" bude možná zbytečně veliky C) moje dvě děti vyrůstali s námi v 3+1 (70m2) a trauma z toho myslím nemají D) když už tady kolují asertivní hlášky, tak jednu přídám: "Vy to máte jinak? A vyhovajuje vám to? Tak to je v pořádku! Nám to vyhovuje takto!" E) jednou mi můj lékař položil otázku: "Jak moc to zvýší kvalitu Tvého života?" Když jsem na tím zamyslel(je jedno o co se vlastně jednalo), zjistil jsem, že se z této otázky stane něco jako mé životní krédo. A když tu některé dotazy místních (zcela jistě některých mladičkých zlatokopek, které na dům nikdy nevydělaly, jen se zřejmě dobře vdaly nebo případně narodily,) tak se v duchu ptám, jak moc to či ono zvýší kvalitu jejich života...Já osobně se snažím svůj život, žít co "nejjednodušeji" a neřešit a nepitvat nějaké h...a!
Odpovědět
Profilova fotka
@caxa ahoj. my stavíme malý domeček. pozemek jsme sice dostali, ale je maličký a víc než domek 8x9 na něm postavit nešlo. a to máme dvě své děti a dvě má přítel z prvního manželství. pokojíčky budeme mít jako v paneláku 12m tedy dva, ale každý také musí být udělaný na pobyt dvou dětí. ne sice denně, ale co není dnes, může být za dva roky, kdyby se nejstarší rozhodl studovat v brně a u nás by byl raději než třeba na intru nebo hodinu dojíždět. a rozhodně si nebudu připadat jako špatná ani jako zlá macecha. prostě každý se rozhodujeme dle svých možností a faktorů, které jsou v té době na zvážení a nikomu do toho výsledku v podstatě nic není. to si hlavně musíš pořád opakovat. nemyslím si, že být dobrou mámou znamená, že děti musí mít každý svůj pokoj, svůj tablet, jet na zimní i letní dovolenou apod. dobrou mámu přece dělají úplně jiné věci ;-) je jasné, že teď jsi přecitlivělá a víc se tě to dotýká, ale nenech si kazit radost ani z domečku, ani z nečekaného přírůstku. vždyť se zřejmě stal zázrak! :-) společný pokojíček je fajn zkušenost do dalšího života. a pokud ten jediný, co máte má aspoň trošku normální velikost...není důvod mít špatné svědomí. stůj si za svým rozhodnutí, že raději skromnější bydlení a menší dluh, zbyde více na zábavu, dovolené, koníčky...třípatrová hacienda šťastnou rodinu nedělá. o úklidu nemluvě :-D jsou lidé, kteří si udělají obří dluh, pak jsou sami dva či tři v paláci a jen splácí a nemohou už nic. a někdo se raději uskromní, žije jako rodina více pospolu a dopřává si i jiné věci než pobyt na balkoně či terase.
Odpovědět
Profilova fotka
@kajovaevicka garáž do zahrady a ne k silnici.... :-D
Odpovědět
@caxa Jak se s tim vyrovnat neporadim. Musis si najit nejaky svuj zpusob....jen poznamka....to jestli jsi dobry rodic nezavisi na velikosti pokoje. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@caxa vyprdni se na lidi , já s bráchou celý život žila v jednom pokojíčku a taky nám to neuškodilo . Bydleli jsme ve 2+1 a nikdo nemá žádnou újmu . Vůbec si nepřípadej jako nejhorší máma a nezapomeň že lidé ví nejvíc o věcech co se jich netýkají a do čeho jim nic není !!!!!!! ;-) Buď ráda že doktoři neměli pravdu ( co já bych dala za prťouse )
Odpovědět
Rozumím ti - my jsme teď taky dostavěli malý domek - cca. 96m2 (4+kk). Kolem nás taky všichni staví haciendy, ale my jsme nechtěli. Stejně ten dům víceméně uklízím jenom já a já se dřít zbytečně nebudu, to si radši sednu na zahradu :-) Zatím tedy nemáme děti, to je pravda... ale rozhodně nežehrej nad tím, že jsi neočekávaně těhotná! Vždyť to je obrovské štěstí, které rozhodně stojí za jeden společný pokoj!! A navíc, kdo říká, že to tak musí zůstat na věky? Můžete klidně probourat zdi a přistavět další místnost (prý by to šlo i v naší dřevostavbě:o), nebo pokud máte půdu, můžete to táhnout nahoru... Já osobně jsem spíš zastánce menších domků, kde můžeš různě přistavovat místnosti a vše je blízko, člověk se nenachodí, úklid je razdva, je to funkční a pokud máte všechno na hypotéku, tak vás ta hypotéka s malým domem nezruinuje a stihnete život nejen odžít, ale i prožít! A rozhodně se před nikým neobhajuj! Je to váš život, vaše rozhodnutí, tvůj život nikdo žít nebude..takže se na ty chytráky vykašli a běž si udělat hezký den - třeba si zacvičit těhotenskou jódu, nebo něco takovýho ;-)
Odpovědět
Na okolí se vyprdni. Dříve vyrůstala celá rodina v jedně setnici, později minimálně dvě děti v pokoji v paneláku. Rodina byla základ a měla k sobě blíže, v dnešní době vidím ve spousty rodin, jak jsou všichni zalezlí ve své kukani, pomalu se nesejdou ani na rodinný oběd, či večeři. Všichni tupě zírají do mobilů nebo jsou na PC. Za mě se zbytečně trápíš, užívej si ten dar mít dítě. V jiných částech světa by se naším problémům vysmáli. Dobře vychovaného člověka ti samostatný pokoj nezaručí :-)
Odpovědět
Zrovna o víkendu jsem řešila něco podobného. Taky máme malý dům, zhruba 90 m2 obytné plochy. Máme sice připravené dva pokojíčky, ale z jednoho jsme si udělali takovou šatnu a pracovnu pro manžela. Oba dva se hodně díváme na různé filmy a seriály, ale máme každý jiný vkus, takže upřímně jsem ráda, když se jednou za čas zavře a máme každý svůj klid. A pokud se ten pokojíček někdy bude muset vyklidit pro dítě, tak to bude nejdříve za 10 let a více, pokud budou dvě a budou potřebovat své soukromí. Ale pokud to půjde, tak budou v jednom pokoji. Hlavně tu naši velikost ocením při úklidu - jedna koupelna, jedno WC, vysátý a vytřený dům je za 30 minut, paráda! Zahradu máme velkou, terasu si stavíme obrovskou (jak oba dva dětské pokoje dohromady) a už se těším, jak tam budu trávit léto a nebudu řešit neustálý úklid a prázdné pokoje. Ale jinak musím říct, že já mám asi taky malé sebevědomí, protože já se proti takovým řečem nikdy ohradit nedokážu a strašně se mě všechno dotýká - moje sestra třeba nemusí nic říkat a stejně mám pocit, že my máme všechno špatně, všechno máme strašně drahé, za všechno zbytečně dáváme strašně hodně peněz, sedíme doma jako pecky (přitom oni mají 2x větší dům, třetí dítě na cestě, mateřskou, ale neustále musí něco podnikat, někam jezdit a my si to až tak dovolit nemůžeme - tak ať mi něco přispějí místo těch blbých řečí). Jsem ráda za náš domeček, jsme tam my dva, ale stejně se mě to všechno strašně dotýká a nedokážu se proti tomu obrnit a být ráda za to, co mám.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?