Je normální hádat se s partnerem kvůli domu skoro každý týden?

Od té doby, co stavíme dům, máme pocit, že se hádáme častěji než kdy dřív. Ne kvůli velkým věcem, spíš kvůli drobnostem jako peníze, termíny, rozhodování, kdo co zařídil a na co se zapomnělo... Máte to někdo podobně?
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Od té doby, co stavíme dům, máme pocit, že se hád…
Poznám niekoľko kolegov z práce, čo sa kvôli stavbe rozviedli. A peniaze rozhodne nie sú drobnosť, na tom to všetko stojí a padá.
Odpovědět
Ty anonymní diskuze by se měly zrušit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od horst_fuchs:

Ty anonymní diskuze by se měly zrušit.
@horst_fuchs Souhlas. Navíc s idiotskymi tématy.
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Je to docela časté, tlak je obrovský, zejména na toho, kdo vse zařizuje, nedej Bože cele staví. Ta osoba je pak vice podrážděná a stačí malá jisrka a oheň je na střeše. Znám bohužel lidi, co postavili dům a rozvedli se do roka. Přitom spolu žili 10 a let třeba. Chce to toleranci k vykyvum nálad partnera, protože člověk je pod tlakem. A hlavne se zajímat o stavbu a názor druhého. Často po dostavbe se stává, ze jeden z partnerů se diví, co všechno v dome není a jak je to udělané. To pak jsou jeste horší hádky, nez během stavby.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok:

A staviate ho aspoň na 90% svépomocí? Pretože mám v okolí pár párov, ktorí "stavajú dom" subdodávateľsky alebo na kľúč a už z toho sú úplne mimo. Vždy mi to príde úsmevné, pretože ani zďaleka netušia, čo to znamená naozaj rukami stavať dom. A keď ani takúto úlohu nezvládate, tak je to dosť bieda a je načase si jasne stanoviť úlohy. Podiely na zariaďovaní alebo kto čo vybaví sa rozdeľudú ľahko, berte to 50:50 ak sa neviete dohodnúť. Jednotlivé veci rozpíšte na lístočky, potom si na striedačku berte po jednom. Či to bude nápisom dole alebo nápisom viditeľne, je na Vás. A financie sú taktiež easy - nastavte si rozpočet a jeden druhého kontrolujte. Manželka si vytiahla, že bude zariaďovať kúpelňu? Tak manžel kontroluje, či neprestrelila rozpočet. Easy. A dobrá rada - nerozprávajte sa spolu s prázdnym žalúdkom. Toto keby som skôr vedel... pane na nebi.
Odpovědět
Nie kazdy ma project management skills. Takyto ludia by sa do nicoho sami pustat nemali, potom to takto vyzera - hadky, rozvody a prekrocene budgety.
Odpovědět
Tak upřímně, z tohohle mám taky strach. Manžel se ke všemu staví, že mu to je jedno, že může klidně bydlet ve stanu, moc se o projekt nezajímá, nechává to na mě. Jsem zvědává, ve které fázi budu mít na talíři, že to je moc velký :-/ ....nebo že je něco drahý atp.. (Ale garáž je prý malá 🙂) My pojedeme svépomocí, takže počítám s nějakým vyšťavením a už teď přemýšlím, že si budeme dávat nějaké pauzy na regeneraci. Nebo jestli máte někdo tip jak u toho neztratit nadšení, energii, náladu a chuť......a hlavně manželství, tak sem s ním. Už teď přemýšlím, že to bude nutné zkrátka brát jako takový dlouhodobý koníček. A i když se někomu zdá, že to sem nepatří, tak já jsem vlastně za tenhle dotaz ráda a myslím, že ke stavbě to naopak patří.
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Máte to úplně normální. Stavba domu je obrovský tlak, psychický, časový i finanční a tyhle „drobnosti“ se pak snadno nabalují. Nejde většinou o ty peníze nebo termíny samotné, ale o únavu, stres a pocit, že toho má jeden z vás na bedrech víc. Držím palce, ať to zvládnete bez větších šrámů
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lencus:

Tak upřímně, z tohohle mám taky strach. Manžel se…
@lencus No ja myslim, že i kdyz se tváří, ze mu je vse jedno, tak neuškodí mu občas dat prostor a zapojit ho do procesu at chce nebo nechce. Bude to přece jen společný dum. U nas je to podobne, domem žiji spise ja, az jsem tim občas uz asi otravný, ale vidím, jak je manželka ráda, kdyz občas ustoupím a dám ji v něčem zapravdu. Blížíme se ke konci, ale od koupě pozemku az k dnešku uběhly 4 roky a uz me to dost znavilo.
Odpovědět
To znám, stavba domu je opravdu test trpělivosti 😅 Stres a časový tlak narůstají. Důležité je si občas sednout, všechno probrat klidně a rozdělit si úkoly a nebrat si věci osobně.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok:

Jo, je to narosto normální, stavba domu je pro i do té doby absolutně harmonický vztah jeden z největších stresorů. Dřív jsem prodávala dřevostavby a připravovala stavby s klienty jako stavební konzultant, přesto teď po pěti totálně vyšťavujících letech stavby vlastního domu (částečně svépomoc, částečně dva velcí dodavatelé a asi deset malých k tomu, minimálně polovina naprosto na presdržku) jsme nikdy nebyli rozchodu blíž, i když se známe přes třicet let a do začátku výstavby jsme se nepohadali snad ani jedinkrát v životě. Čímž chci říct, že je to obrovský tlak i pro někoho, kdo se v oboru vyzná, natož pro laika, který se všechno učí za pochodu. Je tu už spousta dobrých rad, ale přidala bych jednu důležitou věc z vlastní zkušenosti: udělejte si kromě neustálého organizování stavby čas i na sebe navzájem, ať máte spolu i nějaké hezké zážitky bez stresu. Jeďte aspoň na prodloužený víkend mebo si zajděte na večeři, do kina, do přírody nebo kamkoli, kde vás to oba těší - a po tuhle vyhrazenou dobu neřešte stavbu. Fakt to hodně pomůže. A snažte se na sebe být co nejhodnější, nritrhovat se na sebe navzájem ve stavu frustrace a ano, i hladu, jak tu nekdo zmínil 😄 Máte se rádi a jdete oba za stejným cílem, a tak je potřeba i k těm hádkám o "prkotiny" přistupovat - párkrát se nadechnout a promyslet, jestli vám partner/ka dělá vážně naschvály nebo je to spíš smůla, chyba dodavatele a podobně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?