Koupě bytu nebo pár let v podnájmu, prosím o váš názor

Chtěla bych nezaujatou radu, chtěla jsem si koupit byt jenže při vyřizování hypo narážím na problém, že mám v práci smlouvu jen na určito (myslím že nebude problém v prodlužování). Tudíž na vysněný byt nedosáhnu.... A tak nevím zda shánět a koupit levnější a slevit tím z nároků nebo pár let (cca 2-5 než budu mít smlouvu na neurčito) se pleskat v nájmech (když neseženu dlouhodobý pronájem tak třeba každý rok stěhování?) :-( Napište mi prosím váš názor...
Odpovědět
Profilova fotka
Většina bank nemá se smlouvou na dobu určitou problém. Musíš ale buď doložit, že už byla v minulosti alespoň 1x prodloužena, anebo potvrzení od zaměstnavatele, že o prodloužení uvažuje (pro zaměstnavatele to však není zavazující). Když jsme vyřizovali hypo loni, byla jsem ve stejné situaci a s potvrzením zaměstnavatele neměli v bance nejmenší problém. Já bych už do nájmu nešla.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych do podnájmu nešla, i ty roky 2-5 představa že cpu peníze nikomu jinýho a mohla jsem už do svýho...raději bych slevila..
Odpovědět
Tady je rada těžká... Já byl 1,5roku v Irsku v podnájmu, tam jsem se stehoval jednou, pak jsem bydlel rok u rodičů přítelkyně, pak 2 roky v jednom podnájmu, ted 2 a pul roku v dalším podnajmu a uz jsem se zarekl, ze se budu stehovat až do vlastního. A nakonec to vypada, ze se budeme stehovat do bytu rodicu, a to kvuli uspore, jelikož 100tis. rocne cpat do ciziho se nam opravdu uz nechce. Ale to ti asi kazdy bude radit slevit tady na foru, kde kazdy stavi nebo rekonstruuje vlastni...
Odpovědět
suhlasim s predoslymi prispevkami...je lepsie, ak si platis vlastne, ako ked mas davat niekolko desiatok tisic rocne niekomu do vrecka, prip. byvat a zdielat byt s dalsimi xy osobami :)
Odpovědět
Tak my jsme s přítelemv uplynulých třech letech vystřídali tři podnájmy a před měsícem jsme se taky přestěhovali k jeho rodičům, abychom ušetřili na nájmu a peníze radši dáváme na stavebko a šetříme na domeček. A upřímně řečeno chápu, proč se říká, že je lepší vyhořet než se stěhovat. Poprvé to ještě šlo, ale jak člověk postupně hromadí čím dál víc věcí tak to stěhování je čím dál větší opruz. A navíc pořád malovat a zařizovat byt, když člověk ví, že tam stejně dlouho bydlet nebude, taky není moc motivující... :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Já bydlela dlouhá léta v podnájmu, pak s přítelem u jeho rodičů (úspora peněz a čekali jsme než se nám postaví byt-kupovali jsme novostavbu). Každopádně já bych asi ještě nějaký měsíc oželela v podnájmu, než abych slevovala z požadavků na vlastní bydlení. Otázkou je, jaké máš představy. Pokud chceš 4+1, tak slevit na 3+1 bych chápala, ale třeba místo 2+1 kupovat garsonku, jenom abys bydlela ve vlastním je blbost.
Odpovědět
@pajdousek A co treba slevit, koupit mensi a az bude mozne dosahnout na hypo (tj. za 2-5let), pak koupit vetsi a prodejem toho mensiho umorit cast hypa?
Odpovědět
Profilova fotka
ano i tato varianta je možná, ale malé byty se moc dobře neprodávají, navíc z toho bude platit daně a že je to pěkná pálka.. Záleží jakou má teď představu o kupovaném bytu aj podle toho bych se asi rozhodovala já.
Odpovědět
@pajdousek To slevování z nároků by bylo spíš o m2 bytu ale do garsonky nee to opravdu radši ten nájem. Chtěla jsem spíš slyšet pár jiných názorů, už jsem z toho unavená a nechtěla bych se narychlo rozhodnout a pak toho litovat....přece jen hypo není na chvilku. Slevovat se mi taky moc nechce, mám vyhlídnutý pěkný 3+1 perfektně vyřešený, prostě na celý život :-)
Odpovědět
@miladdda Pro banku by pracovní poměr na dobu určitou neměl být problém, my jsme dostali hypotéku i když byl manžel ve zkušební lhůtě a já na mateřské dovolené s dvěma dětmi. Banka chtěla jen potvrdit od zaměstnavatele, že počítá s manželem po skončení zkušební lhůty a musel nám přijít první plat na účet. Já už bych do nájemního bydlení nešla, tento měsíc nám končí nájem a já se těším do vlastního. Nájemné platíme včas, neděláme bordel, ale stejně se domácí nezavděčíš. Když jsem po ní chtěla vyúčtování služeb, tak se urazila a nabídla mi ukončení nájmu, taky mě nebaví, že nesmím mít v bytě zvířata, ve smlouvě mám zakázané zřízení trvalého bydliště - bez kterého mi ale nevezmou dcerku do školky.
Odpovědět
@petraxname Útrapy nájmu...taky se mi tohle všechno nechce, mě už by se nechtělo ani vymalovat, protože to není moje..... Budu doufat že to nakonec vše dobře dopadne, ještě nehážu flintu do žita.
Odpovědět
Tvrzení,že je lepší si vzít hypo,než vyhazovat peníze oknem za nájem je nesmysl.Asi se dotknu mnoha lidí,ale nejsem příznivcem hypoték.Je to velmi nevýhodný produkt,který se vyplatí jen ve vyjímečných příkladech.Pro většinu lidí je nevýhodný.Chápu ale,že každý bydlet musí a určité řešení to je.Osobně bych byl pro malý levnější byt,který potom snadno vyměníte.Nájem je špatné řešení,ale s hypotékou vyhodíte možná víc ,než za nájem.
Odpovědět
Článek se načítá
@maitland vzdycky hypoteka vyhodna urcite neni, ale zase bych netvrdila ze je to jen vyjimecne. Jde hlavne o to, kolik je ze splatky vyse uroku a kolik se splaci jistiny. Penize za uroky a vedeni uctu jsou vyhazovani penez oknem stejne jako najem, splatka jistiny uz ne. Takze pokud je vyse uroku stejna nebo mensi nez najem, pak to vyhodne je. Pokud je vyssi tak ma clovek falesny pocit bydleni ve vlastnim, kdyz by v najmu vyslo ve vysledku levneji. Nicmene zpusob splaceni hypotek je pocitany podle jednoducheho vzorce a neni problem si doma udelat treba tabulku v excelu, ktera krasne ukaze vysi splatek uroku a jistiny a jejich zmeny v case a podle toho se rozhodnout ;-)
Odpovědět
@maitland vše je to o osobním postoji. Muzu se zeptat, zda patrite mezi ty, kdo bydli ve vlastnim, pritom nic od rodicu nedostali ani nezdedili po nikom? Pokud patříte stejne jako ostatní mezi lidi, kterí meli výchozí bod 0 nebo malinko nad 0, pak gratuluji k praci, kterou jste si dokázal např. do 30 let života nasetrit na vlastni bydleni. Pokud nepatrite mezi tyto lidi, tak o tom toho moc nevite. Pripustte na chvili, že platite najem 10tis. mesicne, z cehoz jsou 4tis. naklady na energie, ktere jsou vsude. Nevyplati se potom moznost hypoteky napr na 2,5mil. pri splatce 8tis. mesicne a tim se Vase naklady zvysi o "pouhe" 2tis. a pritom pomalu, ale jiste splacite sve bydleni? V teto situaci je jasne videt, ze pokud budete bydlet v najmu, budete moci sporit prave ony 2tis. mesicne. jiste, je to vyhodnejsi nez nekomu platit uroky, ale pri tech 2tis. mesicne nenasporite na dum nikdy, protoze ztracite 6tis. mesicne v naprosto cizi kapse a po kazdem takovem roku muzete rict, ze vam stale nepatri ani klika u dveri. Uvery na elektroniku, na spotrebni zbozi se nevyplati, ale na dum, ktery drzi dlouhodobe cenu, to uz smysl ma.
Odpovědět
S tím souhlasím.Těch nevýhod hypo může a nemusí být ale víc.Záleží na mnoha okolnostech.Banky a finanční poradci se nám prostě x let snaží natlačit do hlavy ,jak skvělé a výhodné produkty nám nabízejí.Společným jmenovatelem jsou dle nich ceny nemovitostí,které "prý" neustále porostou 5-10% ročně.Ano v tom případě mohou být hypo výhodné.Budete si splácet své a ještě se vám bude zhodnocovat nemovitost.Má to ale háček,cena nemovitostí nemusí růst,může stagnovat či klesat.Vy ale budete pořád splácet ten drahý byt či domek a v okolí budou domky za polovinu ceny.Dneska je výhodné vzít si úvěr,inflace se bude zvyšovat,ale ceny nemovitostí růst určitě nebudou.
Odpovědět
@flakac Zdědil jsem byt a rodinný domek,čímž vás asi nakrknu.Dokážu to ale pochopit.Jasně splácíš si své,jenže je to přiznejme si trochu psycho.Vám to už může být jedno,splaceno bude za 20-30 let,tedy vaše.Smysl to má tedy pouze kvůli dětem,jinak je to jen o pocitu,že bydlím ve vlastním.Tady ale může nastat jiná okolnost .Kam se pohnou ceny nemovitostí v příštích letech?Může se stát,že byt ,který stál 3 mega bude stát za 5 let 2 mega a těm,co si brali hypo zbudou oči pro pláč.
Odpovědět
@maitland ne, me urcite nenakrknete, nejsem zavistivy, jen nemuzete v tom pripade hodnotit pohnutky a situaci tech, co to stesti nemeli. V podstate mluvite uplne o necem, o cem nemate paru. jiste, smysl to ma predevsim kvuli dtem, aby mohli jednou mit to stesti, jako vy. a taky takovy, abych mel klidny duchod a nemusel se napr. jako vdovec vzdavat mista, kde ziji cely zivot. Co se tyka cen nemovitosti, pak prave ted je spravne resit bydleni, ceny nemovitosti jsou velmi nizko. Asi se o to moc nezajimate, ja to vim z vlastnich zkusenosti a ne z bulvarnich platku. A verim, ze spousta lidi bude souhlasit se mnou, ze urcite oci pro plac jim nezbudou. Jen tem, kdo udelali spatnou financni rozvahu a precenili sily...ale co, prinejhorsim skonci v tom Vami doporucovanem najmu.
Odpovědět
Já jsem neřekl,že nájem doporučuji.Jen je to na každém,aby si to nechal projít hlavou.Jen mě štvou ti rádoby finanční poradci,kteří nás všechny oblbujiou nesmyslnými názory.Pokud se týče čen nemovitostí,nešálí mě zrak,když píšete,že jsou ceny nemovitostí nízko? Kde ? Pokud došlo k poklesu tak pouze někde a pouze řádově v jednotkách %.V některých zemích Evropy ale došlo k poklesu o desítky%.Kde není poptávka,tam musí cena zákonitě dolů a u nás už nabídka převyšuje poptávku už poměrně dost znatelně.Nejvíce v Praze,kde je spousta prázdných neprodaných bytů.Nevidím důvod ,proč by ceny nemohly jít o 20-30% dolů.
Odpovědět
@maitland dva lide ze stejneho 4 patroveho bytoveho domu prodavali dispozicne i vybavenim stejny cihlovy byt o velikosti 4+1. Jeden jej prodal za 2mil. korun pred dvema lety, druhy jej po roce zacal prodavat a po dalsim roku jej prodal, kdyz s cenou musel jit az na 1,5mil. Oba byty bez nutnych investic a v městě se 30tis. obyvateli.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud to jen trosku a nejak jde, urcite jdi do vlastniho, jinak davas penize, co by jsi mohla jiz vlastni byt splacet,nekomu jinemu...
Odpovědět
Profilova fotka
@maitland To, že jste zdědil bydlení máte obrovskou výhodu a máte pravdu v tom, že hypotéky jsou často nevýhodné. My ve finále zaplatíme dvojnásobek toho, co jsme si půjčili, ale co jiného máme dělat, když ani jsme nic nezdědili a začínali od nuly? A obyčejnou poctivou prací je člověk v dnešní době rád, že je rád. A platit někomu do kapsy, někomu kdo byt např. zdědí a pak na něm vydělává nájmem nechce? Ono je to v dnešní době těžké, ale investice do bydlení je vždycky výhodná. A to, že ceny nemovitostí musí jít zákonitě dolu, bohužel není pravda. Na Jižním Městě v Praze, kousek od Miličovského lesa (jediná volná plocha co tam byla), tak už je také zastavěná, vyrostlo tam několik bytovek a cena 2kk třeba 3-3,5 mega. Většina bytů stále není prodaná, a to tam stojí už 2-3 roky a myslíte, že jdou s cenou dolu?? Ani náhodou. Naopak staví dál a dál.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás ve Vidlákově se nájem=hypotéka. Takže není co řešit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?