Koupit byt v bytovce, nebo postavit dům? Máte zkušenost?

Ahoj, právě se s partnerem, který si mě chce vzít, nemůžeme rozhodnout, jestli raději koupit pro nás i se čtyřma děckama větší byt v bytovce po jeho kámošovi. Nebo jestli raději stejně jako ten kámoš raději nechat postavit barák na pozemku, co má partner po mamce tady kousek za Brnem - a jestli jo, tak jaký. Dohodli jsme se zatim jen, že na svépomocnou stavbu už nemáme ani sílu, ani čas, když děcka jsou z předchozích manželství a nikdo z nás tomu nerozumí. Máte někdo tady s takým rozhodováním nějakou zkušenost a pokud jo, tak jakou?
Odpovědět
Profilova fotka
My chtěli vždy stavět, ale přišla jsem o práci a začali tikat hodiny a tak jsme honem rychle koupili byt. Dnes se den co den mlátím do hlavy jakou jsem udělala s manželem blbost. Máme pozemek kde chceme stavět ale už 3tím rokem prodáváme byt a nedaří se. A vadí mi tady milion věcí. Protože mám ráda klid a teplo a bydlela jsem s rodiči v domě.... tady člověk furt šetří nebo by se nedoplatit (centrální topení fakt luxus) sousedi také nejsou vždy potichu když vy potřebujete. Nevím kolik budete mít prostředků na stavbu, ale vždy se to nějak dá a vrátí se vám to zpět na nákladech. ;-)
Odpovědět
Přesně souhlasím s jahudka80...byt už nikdy v životě, bydlíme tady 5 let a už se vidím jinde. Uvažujeme o koupi domečku. Ale je to složité máme na byt hypotéku a museli by jsme si vzít další na baráček a pak teprve byt prodat. Sousedi hrozný, slyšíš každý krok a každé spláchnutí a to bydlíme ve zděné bytovce a ne v paneláku, děti nemůžou běhat ani křičet pořád je jen napomínám aby nedělali rámus...takže za mě jednoznačně barák.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme řešili taky dilema byt-domek. Zatím nejsme teda ve fázi ani jednoho, ale byt jsme už pomaličku začali zavrhovat, bydleli jsme tam oba od dětství, teď bydlíme spolu v domku mých rodičů a je to nebe a dudy. Čekáme na rozpočet od stavební firmy, ale pokud to alespoň trošku půjde finančně, chceme stavět ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych byla jednoznačně pro domek. Chtěli jsme ho s manželem, už když jsme se brali, ale bohužel se nám nedařilo dost dlouho koupit pozemek ve vesnici, kde bydlíme a kde chceme také zůstat, tak jsme byli nuceni (pokud jsme ovšem nechtěli bydlet u jeho rodičů a to jsme tedy OPRAVDU nechtěli) koupit byt v bytovce. Na konci loňského roku se nám konečně podařilo pozemek koupit, tak snad v letošním roce začneme stavět. A pro děti je to určitě lepší. Já také kluky pořád okřikuju aby neběhali, nekopali si s míčem atd., že ruší sousedy. Na domek se už moc těší a také na pejska, kterého jsme jim slíbili, když budeme mít konečně zahradu.
Odpovědět
Já bych asi ze čtyřmi dětmi uvažovala o domečku a možná o montovaném domečku.My bydlíme v bytovce 2+1,máme 2 děti a věčně je napomínáme,nedupej,nekřič,snažím se brat ohled na sousedy.Stavíme domeček a jsou to teda starosti.Proto bych volila montovaný,je to rychlost a známí bydlí 6tým rokem a chválí si to.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Já jsem spokojenější v bytě.U mě je to ale trochu jiné,mám i domek.Mám časově velmi náročnou práci a představa,že přijdu večer domů a čeká mě práce je děsivá.
Odpovědět
Jak pro koho no. Ale s dětmi je ten domek lepší, nejsou zavřené doma a když je pustím ven, tak nemusím mít strach, že se jim něco stane, protože jsou na dvoře.
Odpovědět
ahoj, my řešili jestli stavět nebo byt - neměli jsme pozemek, ani moc našetřeno, byli jsme chvilku po škole a dům je opravdu daleko dražší ( alespoň v této lokalitě, než cena bytů). Takže jsme koupili byt v bytovce a zatím dobrý. Ono sousedy má člověk všude - i v domě, takže za mě je to spíš otázka peněz. Nelituju toho ani trochu, splácíme si svoje, máme velmi rozumnou výši splátek ( 1/3 oproti domu), takže jsem spokojená.
Odpovědět
Profilova fotka
My oba pochazime z domecku. Pak jsme si spolu nasli podnajem a vyhovovalo nam to. Tak jsme po 2 letech koupili spolecne byt...a po 4 letech jsme zacali shanet pozemek. Sice se sousedy problem nemame,ale straaasne nam chybi vlastni zahrada,vic prostoru,moznost vykopnout decka ven a dat si pod stromem na terasce kafe :) Takze my jdeme nakonec stavet montovany domecek a uz se strasne tesime,az z bytu vypadneme. Sice to bude drazsi bydleni, vice starosti, ale mnohem vice klidu a soukromi, moznost byt na cerstvem vzduchu a mit prostor
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Článek se načítá
Já jsem pro byt, baví mě být v centru dění, okolo mnoho školek, škol, kavárniček, parků, do práce se dojíždí snadno. Ale jedině s balkonem nebo terasou.
Odpovědět
To my jsme právě neměli ani balkon ani terasu. Teď máme dvorek a malou zahrádku a jsme ve městě. Takže to nemám vůbec nikam daleko :)
Odpovědět
Pokud chcete soukromí, určitě běžte radši do domu. Bytovka není taková hrůza jako panelák, ale stejně tam to soukromí nemáte.
Odpovědět
My nebyli v paneláku, ale jak říkáte v bytovce to taky není úplně super. My to teda měli hrozné.
Odpovědět
My jsme si mohli s manželem vyzkoušet byt i baráček a jednoznačně vyhrává baráček. Teda za nás. Protože koupili jsme byt ve zděné bytovce. Kompletně jsme ho rekonstruovali a během roku se vyměnili sousedi a bylo to na budku. Neplatili do fondu a na nic se s nima nebylo schopné domluvit. Tak jsme koupili dům se zahradou. Nyní ho máme již také po rekonstrukci a jsme finančně docela "natažení", ale stojí to za to. Nedá se to porovnat a hlavně se s nikým nemusíme neustále dohadovat o peníze do fondu, žalovat..... Za mě jednoznačně domeček :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Řešili jsme s manželem podobný problém. U nás na maloměstě jsou všechny bytovky staré minimálně 40-50 let, až na dvě jsou všechny bez zateplení, v každé žije většinou 80% důchodců, byty jsou studené, leckdy i plesnivé atd. Já jsem z paneláku, manžel z bytovky, tak jsme se rozhodli pro dům. Ačkoliv jsme měli peníze na koupi bytu a jeho případnou rekonstrukci, rozhodli jsme se pro koupi pozemku, stavbu domu a částečné financování hypotékou. Prostě domek je domek a člověk je člověk. Záleží plně na Vás. Já se třeba nemohu dočkat, až budeme bydlet v domečku, a nebudeme se muset kvůli každé vol*vině handrkovat na schůzích atd.
Odpovědět
Jak vidím, tak podobné pocity zažívá snad každý, kdo bydlí v paneláku nebo bytovce. Někteří sousedi byli super, ale to je minimum proti ostatním protivným potížistům. Jaký typ domku stavíte?
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
to je složite ...máte dohromady 4 děti, a rozhodně v domě by vam bylo lepe, jako že dům poskytne vic prostoru a soukromi jak pro vas tak pro děti. Mate pozemek co ž do začatku je půlka )).Teď bych se zamyslela kolik mate nebo budete mit penez a od toho bych se rozhodovala co a jak. Taky nejste manžele, tak že to do čeho budete investovat bych napsala jako spolumajitele. Rozhodně bych stavela z cihel, nebo beton, do montovaného bych nešla. Ja jsem teda vyrustala v bytě, a můj manžel v baraku na vesnici, celou dobu se snažil mne přemluvit jit do bytu) ale nakonec jsme si postavěli menší domek, s malou zahradkou, neměnila bych. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?