Malý domeček - jak se vám žije?

Profilova fotka
Máme pozemek na vesnici s celkem dobrým dopravním spojením a plánovali jsme výhledově postavit dům (kromě toho spojení tam ale skoro nic není, i když se tam hodně staví a bude se to tam nejspíš dál rozvíjet). Teď se nám naskytla koupě řadovky (resp. spíš poloviny dvojdomku). Oproti mé představě ideálního bydlení v domě má nějaké nevýhody, především, co se velikosti týče, ale vzhledem k místu jsme ochotni je akceptovat. Je to ve okrajové části Prahy, kde bydlíme a kde to milujeme, v hezké lokalitě rodinných a řadových domků, s plnou občanskou vybaveností, vše je v docházkové vzdálenosti, brzy bychom mohli bydlet, a toto vše pro mě má v poslední době mnohem větší hodnotu než samotná velikost domu. Ta řadovka už se staví, líbí se nám a má (na řadovku) velkou zahradu, ale nemá garáž (stání ano) a užitná plocha je jen 111m2 (4+kk), což se mi na dům zdá prostě málo (byt by to byl samozřejmě luxusní). Vyrostla jsem v rodinném domě a přidaná hodnota takového bydlení je pro mě v prostoru - mít velkou kuchyň, nemuset řešit, kam dám piano, kola, jestli máme kam posadit nebo uložit návštěvu apod. Ta řadovka je vlastně spíš hezký byt s velikou zahradou, ale táhne mě to tam, hlavně právě kvůli té lokalitě, ve které by byl pro nás samostatný dům absolutně nedostupný. A je i celkem dobře dispozičně řešená včetně šatny v ložnici, prostorné technické místnosti a komory pod schody. Můj dotaz tedy je, jak se vám žije v malých domech, ať už samostatných nebo řadovkách, bez sklepa, půdy apod.? Potřebuju trochu povzbudit, že i v takových domech může 4 členná rodina žít spokojeně a víc místa nepotřebovat :-) Budu vděčná i za inspiraci zařízení malých prostor - malá kuchyň (s tou bojuji asi nejvíc), malé zádveří atd.
Odpovědět
1
2
Taky budem mít takovy domek. Podle me to úplně stačí ;) pokud nejste nároční.
Odpovědět
mám taky malou kuchyň, ačkoli jsem vždy snila o velké, aspon nebudeš mít moc krámů, které by jsi nevyhodila, kdybys je měla kam uložit....při absenci sklepa, půdy se dá postavit domek na zahradě na uskladnění sezonních věcí.....ber to jako výhodu, budeš mít dům brzo uklizený, když je tak malinký.... :-D ale je fakt, že na nějaké přespávání návštěv to nebude, max když si přivezou spacáky..
Odpovědět
Pokud se vám domek líbí, tak jediné o co bych se ještě zajímala, jsou dobří/špatní sousedé...;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych šla do řadovky.Stejně je člověk dost času v práci,škole,školce,na výletech.Navíc děti rychle vyrostou. My se právě kvůli občanské vybavenosti stěhovali z domku (trvale obyvatelna chalupa) do bytu.Vtipné je,že o stejné výměře v m2,jem chybí sklep a obr zahrada. Domek jsme si nechali zas jako chatu,ale upřímně díky "akčnosti a možnostem " města jsme tam rok nebyli. Na malém prostoru je bohužel vidět kdejaký vůbec,ale zas to člověka nutí nesyslit zbytečnosti.
Odpovědět
@moncia pokud mate sanci bydlet v lokalite, kde to "milujete", podle me neni co resit. my doted bydleli v byte v centru Brna a za dva tydny se stehujeme do maleho baracku (102m2) 25km za Brno, do male obce s jednou vecerkou, skolkou, skolou a dvema hospodami (takze vlastne vsechno, co clovek potrebuje). jasne, bude to pro nas zmena, ale doufame, ze ne k horsimu - proste misto "vseho v dosahu" budeme mit klid, zahradu, prirodu a vlastni barak (a tunu prace kolem neho)... je to vzdy o kompromisu :-)
Odpovědět
Bude nejlepší ujasnit si priority. Jako třeba jak často a na jak dlouho jezdí návštěvy? Stavět veliký dům kvůli návštěvě dvakrát do roka mi třeba přijde zbytečné. Nehledě na to, že až děti odrostou, budou volné pokoje :) My třeba návštěvy ukládáme na rozkládací gauč v obýváku a nikdo si nestěžoval :) Jinak my zrovna předělávame dům ve které jsem vyrůstala na dvougenerační. Dole bylo doteď technické zázemí, z toho bude menší byt a hořejší patro byt druhý. Odpovídá to cca taky 100 m a musím říct že nám to stačilo, i když na nějaké vyskakovani jako šatna s koupelnou u ložnice to není...Místo toho mám ale velkou kuchyni s obyvakem :) Taky by se mi třeba víc líbila novostavba, ale rozhodlo okolí domu - okraj malého města, veškerá vybavenost, nebudu muset dělat taxika, ale děti budou moct běhat venku... Ozelela jsem terasu o které jsem snila, mám jen malý pozemek, ale pořád výhody převažují :) Velký pozemek znamená že si budeš moci postavit domek, nebo chatku na kola, sekačku, nářadí... Takže pak si myslim ze dům bude super a dostatečné velký :)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme stovku...jsme čtyři, pes, křeček a dvě rybičky...a na mě je ještě veliký :) ale každé má priority jinde...mě vyhovuje...my jsme stejně pořád venku :) ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
máme domeček kolem 100m, bez půdy a sklepa, jak píšeš. prostě spíš byteček se zahrádkou. na úklid to bohatě stačí, ale nemít velké rodiny nebo přátele daleko, že chceš občas někoho pozvat na přespání a nemáš kam a nebýt toho, že chlap je prostě klasický kutil, tak by nám to stačilo. takto nám opravdu chybí garáž, zahradní domek, sklep, půda, šatna...cokoliv, kam se dají uskladňovat věci. přeci jen to chlapské nářadí, štafle a různé věci není kam dát. stále jsme stavba, takže nemáme ani vestavky a tak není kam dát oblečení. toto se časem vyřeší, ale jinak budeme asi po zbytek řešit klasický problém: kam s tím? :-N a to fakt pořád třídíme a co není už dle našeho vkusu, je nám malé nebo už si s tím děti nehrají atd...vše jde hned z domu. bohužel neexistuje nic takového, jako že ty nej hračky schovám po dětech a budou si s nimi jednou hrát vnoučata :-( myslím, že dost záleží jak velká jste rodina a hlavně jakým životním stylem žijete. já jsem z bytu, který je větší než náš dům :-N přítel z mega baráku, kde jsou všechna ta klasická technická zázemí a přidané hodnoty. kdyby byl chlap s oběma rukama levýma...být jedináčci z paneláků, přišlo by nám to asi veliké dost :-D podle tvého dotazu ale soudím, že malý domeček pro vás bude fajn řešení. ještě si sepište klady a zápory obojího, ale tak nějak to na mě vyznívá, že domeček v oblíbeném místě u tebe vítězí. no a pozemek máte...kdo ví...třeba jednou ten větší dům budete fakt potřebovat a postavíte si ho.
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Proč vlastně nemáte půdu? Nějaké místní regulativy vyžadovaly rovnou střechu, nebo to bylo dobrovolné rozhodnutí?
Odpovědět
Profilova fotka
@victress Jojo, s nějakým zahradním domkem počítáme, bez toho to nepůjde. Žádná velká stavba by nám tam asi neprošla, ale něco malého aspoň na sekačku, zahradní nábytek atd. tam určitě bude, pokud do toho půjdeme. A s tím úklidem se taky uklidňuju, že tam aspoň bude míň práce, i když kdo ví, kolikrát se hůř uklízí právě ty menší prostory, protože všude něco překáží :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@torpen Tak zrovna sousedy si bohužel nevybereme, nezbývá než doufat, že sousední domy by koupil někdo normální. Celá lokalita zatím vypadá velmi slušně, nekonfliktně, tak snad bychom zrovna my neměli smůlu. A navíc, na blbce člověk může narazit kdekoliv, v bytě stejně jako v samostatném domě, ve staré zástavbě stejně jako v novostavbě. A ani super soused není záruka, protože se může odstěhovat :-) Ale jasně, dobrý soused, to je výhra.
Odpovědět
Profilova fotka
@leny_en No právě ta malá kuchyň mě štve asi nejvíc, i teď v bytě mám větší a i tak už je mi skoro malá. Být tam větší, tak asi neváhám vůbec. Ale jinak souhlas, okolí domu, lokalita, okolní příroda, to vše je natolik super, že holt někde ten kompromis udělat musíme. Výhody prostě převažují :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Máme nyní ve dvou zobydlněno cca 90m2 - a pro 2 dobrý, víc ne. Všechno nářadí, náčiní jak stavební/řemeslné či zahradní máme v zatím neobyvane části. Sklep není, garáž taky ne, půdička miniaturní. Technicka malá a plná, prádelna taky. Už teď to přenášíme jak kočka koťata, kam to dáme, až budou místnosti obytné...to fakt nevím. Tedy, za mě- malý obytný prostor nevadí, vadí absence místa na věci, které k baráku patří (a v bytě se většinou neřeší).
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Jojo, z těch chybějících úložných a skladovacích prostor mám trochu obavy. Vždycky, když jsem v bytě něco neměla kam dát, tak jsem se uklidňovala, že jednou v domku už se mi to nestane. Ale tak snad aspoň nebudeme zbytečně schovávat nepotřebné věci. Před pár lety bych o podobné řadovce asi ani neuvažovala, prostě by na mě byla malá, ale s přibývajícími roky opravdu víc a víc oceňuju místo, kde bydlíme, a víc a víc mě trápila představa, že ho jednou opustíme. A i když jsme před lety vybírali pozemek s tím, že jednou budou děti, tak abychom jim nemuseli dělat taxikáře, tak teď se mi tam prostě nějak nechce a radši oželím velký dům. Zahradu naštěstí oželet nemusím, ta je i u té řadovky dostatečně velká. Ale ten pozemek si bohužel pro strýčka příhodu nenecháme, museli bychom ho prodat, protože jinak bychom na tu řadovku neměli. Ale naštěstí se ukazuje, že to byla aspoň výhodná investice :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzekk A co třeba máte v domě a v bytě by nebylo potřeba? My bychom určitě pořídili nějaký zahradní domek na takové ty nezbytnosti kolem domu a zahrady a v domě bychom měli prakticky to, co v bytě. Nebo si to aspoň myslím, ale možná to je naivní představa :-) Já se bojím, že nám v domě bude chybět místo na takové ty úplně běžné věci - pořádný botník, o malé kuchyni už jsem se zmiňovala, takže jestli mi ještě něco uniká, tak to už fakt nevím, kam všechno dáme :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle jsou fakt těžká dilemata. Já osobně si minimálně bez sklepa nebo půdy dům představit nedovedu. Třeba při čtyřech osobách to máme 4 lyže a hole, 4 lyžáky, 2-3 snowboardy, 2-3 boty na snb, 4 přilby na lyže, 4 kola, 4 přilby na kola, 4 brusle, 4 inliny, 3 koloběžky, 2 kočárky pro panenky. Manželovo nářadí do dílny. Sekačka, hrábě, rýč, lopata... Moje kamarádka se před lety do takového domku nastěhovala, v zásadě byt se zahrádkou. Pak na té zahrádce postavili zahradní domek, aby aspoň sekačku a kola měli kam dát, zabral asi čtvrtinu trávníku. Pak se jim narodilo další dítě a stěhovali se... Ale taky znám lidi, kteří velký dům prodali a právě takový domek koupili, veškeré sportovní vybavení si půjčují, protože díky menší investici do bydlení na to mají...
Odpovědět
Profilova fotka
@moncia tyhle základní věci (jako velký botník :-D) se mi naštěstí vešly.. Například máme spoustu nástrojů typu vrtačka, míchadlo, fanka, malování, přebytečný materiál který třeba ještě využijeme, No jsou toho 2 místnosti, v bytě jsme měli malý sklipek, který stačil. Momentálně nemám kam dát ani kolo, lyže,... No a dal třeba uskladnění jablek a jiných produktů zahrady, zahradní domek má svá omezení. Ale třeba na nic z toho místo nepotřebuješ...
Odpovědět
Profilova fotka
Bydleli jsme v nájmu v RD, kde byla garáž a 2 sklepní místnosti. Teď se stěhujeme do nájmu, kde skladovací prostory nejsou, takže jsme na to vyčlenili jednu místnost. Ale s klidem můžu říct, že 90% věcí z tý místnosti by se klidně dalo vyhodit a zbyly by nám kola. V novým nájmu jsou mnohem větší místnosti a říkali jsme si, že si na to zvykneme a do malýho domku se nám nebude chtít. Po tejdnu bydlení můžu říct, že ty místnosti jsou pro nás zbytečně velký a neútulný
Odpovědět
@moncia Máme dům s užitnou plochou asi 110 metrů a k tomu garáž. Řešili jsme to stejné co ty. Mohli jsme stavět na pozemku 1500 m2 ve vesnici u Prahy, kde je malá občanská vybavenost. Není tam škola, autobus jezdí tak jednou za hodinu. Místo toho jsme šli do okrajové části Prahy,kde je všechno na co si můžeme vzpomenout, a postavili jsme dům na pozemku 450 m2, Jsem za to moc ráda a neměnila bych. Dům jsem navrhovala s ohledem na úložné prostory a efektivní využití prostoru. To že nemusím dětem taxikařit, všude dojdeme pěšky, je tu spousta zábavy jak pro děti tak pro dospělé, perfektní školka a škola mi za to prostě stojí. Když nechci nemusím vlézt do auta, když chci jsem během chvilky v centru Prahy. Žila jsem skoro 30 let v obrovské vile, žila jsem i v bytě 2+kk. To jak bydlíme teď mi přijde naprosto dostačující a ještě jsem za tři roky, kdy bydlíme nenarazila na to, že by mi chyběl úložný prostor nebo že bych potřebovala více místa.... ale u nás nikdo nehraje na piáno :-)
Odpovědět
Mame baracek uzitnou plochu 97m2. Jsme ctyrclenna rodina, krasne se vejdeme, na navsteve u nas muzou klidne prespat dve dalsi rodiny. Uz jsme tu meli na navsteve i 11 dospelych a 12 deti a vsichni jsme se dovnitr vesli. Nejsme hromadici veci, takze ulozne prostory nepotrebujeme. U loznice mame vlastni satnu i koupelnu, v dome je jedna mala technicka mistnost, u kuchyne spajzka. Na zahrade mensi zahradni domecek. Asi bysme ani nevedeli, co delat s vetsim prostorem, takhle nam to po vsech strankach vyhovuje. Velke prostory = vic casu na uklid, vic penez za energie, vic penez za barak, atd. Radsi jsme za mensi. Od jara do podzimu jsme vetsinou venku, na zimu odjizdime za teplem.
Odpovědět
Mám 4kk, 2 děti, užitná plocha 90m. Zatím to úplně staci. Taky tomu říkám byt s terasou. Je dobře a prakticky vymyšleny, plne využity,, přitom ale nepůsobí přecpane a zatím se mi nestalo, že bych neměla věci kam dat, naopak mám ještě rezervy. Ale je fakt, že nemáme věci typu lyže a podobne vybavení.
Odpovědět
Já si myslím, že ty zkušenosti z bydlení v malém nebudou moc přenosné. Ono záleží jak kdo celkově žije a co k tomu potřebuje. Nás je šest a stavím dům o obytné 110 m2. A vím, že se tam vejdem stejně, jako se vejdem do bytu 3+1. Ale ten klid co je na té hodně malé vesnici kde stavíme, tady v bytě nemáme. Počítám se zahradním domkem, který by sem chtěl z části podsklepit. Na ty dětský kola, kosu, vřetenovou sekačku a pár dalších věcí na zahradu to bude stačit. Ale znám lidi, kteří se do většího nevejdou ve dvou. Takže každý jak jemu vyhovuje.
Odpovědět
@moncia a nedalo by se ještě zasáhnout do projektu a trochu ho pozměnit ve prospěch kuchyně? Případně se domluvit ať část věcí nedělají, že si to doděláte/předěláte sami? (nevím v jaké fázi výstavby to už je, ani jestli to lze). Já měla vždycky normální "L" kuchyň a teď budu mít skoro jednou tak velkou pracovní plochu, na zhruba stejném prostoru a bylo to jediné, na čem jsem trvala a nenechala si do toho od nikoho kecat :) Bylo to na úkor velké koupelny, toho že nebudu mít šatnu a koupelnu u ložnice, ale zase vím že ráda a často vařím, peču, zavařuju, teď se taky celá rodina schází v kuchyni, takže zbytek jsem tomu podřídila a snad nebudu litovat :) Jinak co se týče ještě úložných prostor, tak zahradní domek opravdu řeší hodně. My ho máme na hraně pozemku napůl se sousedy rozdělený zdí uprostřed, naše část má velikost cca 3x6m, je podsklepený i s půdou (chodí se po žebříku) a je to geniální. Sklep používáme na uskladnění zeleniny, případně truhlíků na kytky a věcí potřebných k tomu. Přízemí jsou kola, sekačka, zahradní náčiní co se běžně požívá. Na půdě jsou pak spíš náhradní věci, v našem případě třeba kusy plotu a tak :) Sousedi mají v boudě králíky a na půdě seno :)
Odpovědět
Jeste bych pridal jednu vec k malemu baraku - opravdu zalezi na tom, jak to je vyreseno. my sice mame jen 100m2 plochy, ale nad tim stejne velkou pudu. dokud jsem to nevidel postavene, netusil jsem, jak neocenitelna vec to je. proste jeden 100m2 pokoj na 'bordel', sezonni veci atd. jasne, pristup tam je pres stahovaci schody a sedacku tam clovek nedostane, ale na uskladneni ostatnich veci uzasne. mame sice jen valbovou strechu, takze slo udelat jeste velkorysejsi sedlovou, ale tady jsme uz sli cestou toho, co se nam vice libi...
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda my toužili po sklepu, ne po půdě. ano, nakonec není ani jedno a člověk by byl rád aspoň za tu půdu, že? :-N klasická střecha se chlapovi nelíbila ke stylu domu a navíc byla dražší
Odpovědět
Profilova fotka
@moncia jak velká má být v tom domě vlastně kuchyně, že ti to přijde až tak malé? a nedá se s těmi dispozicemi ještě trošku něco udělat?
Odpovědět
Taky plánujeme malý domek a líbí se mi takovéto řešení (nehleďte prosím na půdorys samotného domu, jde mi o ten sklad u parkovacího stání). Na letní/zimní gumy, kola, lyže, sáňky, zahradní nářadí atd. podle mě ideální. A nezateplený prostor skladu vyjde mnohem levněji, než kdybychom chtěli stejný prostor vmáčknout do zateplené obálky baráku.
Odpovědět
@moncia okolí domu je velmi důležité, život netravite jen doma.. Důležité je taky ticho, čistý vzduch, a spousta dalšího :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@llama Ahoj, nezateplený samostatný sklad super. Pokud by to ale pozemek umožňoval, víc by se mi líbilo takovéto řešení. https://1gr.cz/fotky/idnes/11/023/cl6... Rovnou se tím vyřeší zastřešené parkovací stání a v případě potřeby je možné zajet autem až do zahrady.
Odpovědět
@jakuda tohle je super řešení, ale na náš úzký pozemek se bohužel nevejde :-(
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?