Manžel začne podnikat, co vše je třeba udělat?

Mám dotaz z jiného soudku. Manžel chce začít podnikat - výkopové práce. Potřebovala bych info, co vše je třeba udělat. A co vše je s tím spojeno. Potřebuji se pobavit s někým, kdo těmto věcem rozumí a orientuje se v tom. A nebo jestli neznáte nějaké stránky, kde se o tomto diskutuje. Prostě podnikání pro laiky jako jsem já.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
napiš si do googlu: Jak začít podnikat a máš studijního materiálu dost a dost.
Odpovědět
@honzajs Děkuji, zkusím se mrknout. Ale jsem v těchto věcech naprostý laik, proto bych potřebovala, aby mi někdo napsal 1) udělej toto, 2) toto, 3) toto :-) Mám totiž z podnikání strach a nechci něco zanedbat......
Odpovědět
Profilova fotka
ale podnikat bude manžel, ne ty ? V některých článcích je vysvětleno, kam zajít a co udělat.
Odpovědět
@honzajs Jo jo, podnikat bude manžel. Já mu ale slíbila, že se o papírování postarám :( a docela se v tom topím :(
Odpovědět
@petcep podívejte se na stránku poradte.cz, určitě tam jsou už nějaká vlákna na tohle téma, příp. dát přímo dotaz. Poradí někdo z účetních, co postupně zařizovat.
Odpovědět
Mě víceméně vše řekli na živnostenským úřadě. Tam jsem šla jako na první štaci. Pak na sociální, zdravotní a finanční úřad nahlásit, že jsem osvč. Já jsem podnikala ve službách, takže jsem ještě musela na hygienu to, ale asi váš problém není :-) . Nikde jsem jinak žádný problémy neměla. Jen jsem se po ukončení podnikání zapomněla odhlásit na finančním úřadě, takže jsem pak musela podepisovat čestný prohlášení, že jsem neměla příjem. Jinak pokud bude podnikat s vlastním autem a bude mít nějakej vyšší obrat, tak se musí pravidelně platit silniční daň a dph. Toť asi vše.
Odpovědět
@mirca36 Moc děkuju! Tohle udělám!
Odpovědět
@samek Vlastní auto ano - to bude ten bagr. Ale vyšší obrat asi ne. Bude chodit nadále normálně do zaměstnání a jen výjimečně něco někomu kopnout.
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep Ahoj, já jsem začala mít živnost na podzim. Musí se podívat, jaký typ živnosti to je. Já mám živnost volnou, kde je asi 80 typů živnosti - nepotřebuji mít v oboru vzdělání. Došla jsem si na MěÚ, kde se mnou sepsali žádost, zaplatila jsem poplatek a během týdne jsem měla zápis do živnostenského rejstříku. Někde to posíla úřad na pojišťovnu a sociálku, já jsem si tam musela zajít sama. Takže pojišťovna, kde se to nahlásí a sociálka, v místě trvalého bydliště. Musí se to udělat asi do týdně od zapsání. První rok se neplatí zálohy, až podle daňového přiznání zálohy rozpočítávají (je možné, že to mám jen já, protože to mám vedlejší živnost - jsem zaměstnaná) na finančák jsem zapomněla jít, ale oni mi to sami poslali, že mě evidují. Teď čtu, že bude manžel chodit do práce, takže to bude mít vedlejší živnost jako já.
Odpovědět
Profilova fotka
mimo jiné průkaz strojníka na ten bagr, teda předpokládám traktorbagr?
Odpovědět
@ruzenkas Jo jo, přesně tak. Bude chodit normálně do zaměstnání, čili vedlejší živnost jako ty. A jak to děláš s účetnictvím?
Odpovědět
@honzajs Ano, traktorbagr. Průkaz strojníka má. Moc děkuju za každou radu
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petcep Účetnictví - mám doklady o vydaných penězích (faktury...apod.) a mám koupené takové ty bločky (teď se nemůžu vzpomenout na název) a dávám potvrzení o přijetí platby. Nedělám služby, jako bude dělat manžel, ale prodávám ručně vyráběné výrobky. Manžel bude dávat asi faktury. Na dokladech musí být IČO, adresa a kontakt. Ono nejsou přesně předepsané normy, jak mají doklady daňové evidence vypadat - alespoň loni to tak bylo. No a z práce jsem letos dostala potvrzení o příjmu a kolik se zaplatilo na soc. a zdrav. poj. a budu si dělat daňové přiznání sama. Musí se, letos, odevzdat do 2. 4.
Odpovědět
@ruzenkas A co sociálka, zdravka, daň z příjmů? Ach jo, už mi z toho jde hlava kolem
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep třeba tady: http://www.podnikatelskyweb.cz/podnik... http://finance.idnes.cz/vyhody-i-nevy... http://www.jaknapenize.eu/podnikani-p... http://prace.rovnou.cz/zivnostnak.html a hlavně klid a řešit to s jasnou hlavou hodně štěstí
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep Tak daň z příjmu se zjistí pak podle daňového přiznání a s tím přiznáním se jde pak i na pojišťovnu a sociálku. Já osobně jsem teď ten první rok žádné zálohy neplatila, ty se mi budou vypočítávat teď podle toho přiznání. Zaměstnavatel dál pak platí to soc. a zdrav. - teď nevím, zda oboje platí zaměstnavatel a nebo zaměstnanec, v tom se nevyznám. Prostě se to dál ztrahává z výplaty a pak se navíc podle výdělku platí to soc. a zdrav.
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep Hodně jsem hledala tady: http://jakpodnikat.cz/ hodně mi to pomohlo
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep 1) živnostenský úřad - resp. živnostenský odbor městského úřadu, pod který spadáte (tam Ti vesměs vše řeknou), existuje už jednotný registrační formulář, který se přihlásíš k podnikání, na finanční úřad, sociální správu i zdravotní pojišťovnu, většina úřadů je ale líná to posílat s tím, že stejně to posílají na ostatní úřady poštou, že bude rychlejší, když si to všude jinde vyřídíš přímo... 2) pokud živnostenský úřad nepošle přihlášky na ostatní úřady, tak finanční úřad (přihlášení k dani z příjmů) 3) sociální správa (Správa sociálního zabezpečení) - přihláška podnikatele 4) zdravotní pojišťovna, u které je manžel pojištěný - přihláška podnikatele pokud není manžel zaměstnaný, tak by měl začít platit minimální povinné zálohy - výši a povinnost sdělí zdravotní pojišťovna i sociální správa pokud manžel kromě podnikání je ještě zaměstnanec, nemá povinnost platit minimální zálohy a sociální a zdravotní pojištění se potom doplácí až z dosažených příjmů z podnikání na základě daňového přiznání stačí tak?
Odpovědět
@vera_vila Moc děkuju! Takže pokud to chápu správně. První krok je živnostenský úřad, sociálka, zdravka. Pak budu celý rok střádat doklady - asi vystavené faktury (příjmy), a výdaje (benzín, apod.). Také jsem četla něco o nějakém paušálu??? No a pak na začátku dalšího roku udělám přiznání a díky tomu zjistím jako zaplatím daň a jaké budu platit zálohy na sociálku a na zdravku. Chápu to dobře?
Odpovědět
To záleží na tom zda-li bude uplatňovat výdaje,nebo pojede na paušál.Řemeslníci jedou většinou na paušál,já mám 80%,nemám tolik nákladů.Bude muset se také přihlásit k silniční dani,pokud používá auto a to i v případě pokud je jeho vlastní.Hlavně ale ať si připraví hodně nervů a trpělivosti k boji s naším milovaným státem.Ten se snaží okrást nejvíc ty,kteří poctivě dřou.Paušály zatím nechali,ale příští rok tuším končí sleva na dani na manželku a na dítě pro ty,kdo pojedou na paušál.
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep V podstatě ano... živnosťák, finančák, sociálka, zdravka... Doklady rozhodně střádej, pak se dá po ukončení roku rozhodnout, jestli budeš uplatňovat skutečné výdaje nebo výdaje procentem z příjmů (podle toho, co vyjde líp)... Pokud bude akorát bagr, tam žádný paušál na auto se u něj neuplatňuje, to platí akorát pro osobní vozidla, takže určitě střádat veškeré doklady za pohonné hmoty, náhradní díly, opravy... Pokud jsem to dobře četla, tak bude v podnikání akorát ten traktorbagr, žádný osobák, je to tak? Takže pokud nebudeš používat k podnikání osobní auto, žádná silniční daň se neplatí a nemusíš se k ní hlásit, akorát se přihlásit k dani z příjmů...
Odpovědět
Profilova fotka
tohle forum by mohl manžel znát: http://bagry.cz/forum/doklady_a_admin... určitě se tam dá načerpat hodně poznatků, když ne, dá se pokecat :-)
Odpovědět
@maitland Máš pravdu, o tom jsem slyšela, že se slevy na dani mají rušit. Takže si myslíš, že paušál je lepší? U těch výkopových prací by to bylo asi těch 60%, že?
Odpovědět
@vera_vila Moc jsem neporozuměla to, že "Pokud bude akorát bagr, tam žádný paušál na auto se u něj neuplatňuje, to platí akorát pro osobní vozidla, takže určitě střádat veškeré doklady za pohonné hmoty, náhradní díly, opravy... " Tzn. že v tomto případě se nedají uplatit vy paušální výdaje? Že musíme střádat doklady a uplatnit ty reálné výdaje? S tou silniční daní je to opravdu tak, že se vypočítává jen za osobní auta????Za traktorbagr, ne?
Odpovědět
@honzajs Moc děkuju za odkaz. To je přesně něco pro něho :) Je blázen do těchto strojů, takže si tím plní svůj sen.Akorát na mně spadla ta administrativa :(
Odpovědět
Profilova fotka
Ne, za traktorbagr se silniční daň neplatí. Všechno to najdeš/najde v tom fóru
Odpovědět
@honzajs Super, jdeme to pročítat! Děkuju moc!
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep Ne, pokud je osobní auto, tak ještě speciálně u něj se uplatňuje buď paušál nebo skutečné výdaje a pak to samé i v celkovém podnikání... Jinak traktorbag opravdu daň neplatí, je to od daně osvobozené (stavební a jiné stroje)... Jinak slevy se mají rušit právě u těch paušálních výdajů... U skutečných výdajů by měly zůstat... Ale ono je to jedno, protože pokud bude manžel i zaměstnanec i nadále, tak se na něj ty slevy vztahují z příjmů v zaměstnání...
Odpovědět
@vera_vila Aha, takže pokud manžel bude pořád zaměstnaný, takže slevu na mně (manželku) a na dítě může uplatnit u zaměstnavatele? V tom případě mi ty paušální výdaje připadají lepší, hlavně z hlediska administrativního..
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep ano, může, v přiznání už to pak jen zohlední, v papíru od zaměstnavatele dítě bude rozhodně mít, manželka se pak uplatňuje jen jednou za rok (pokud teda nedosáhne minimálních příjmů uvedených v zákoně)... samozřejmě z administrativního hlediska je paušál jednodušší, ale ne vždy se vyplatí... aspoň ten první rok doporučuji střádat i doklady, abyste zjistili, co je výhodnější...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?