Máte někdo fotovoltaiku, nebo přemýšlíte o ní?

zajímají mě vaše názory,děkuji ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Přemýšleli jsem, už jsme měli i nabídky od firem, ale pak nám to známý, který má FVE rozmluvil. Ve skutečnosti jsou s tím spojené mnohem vyšší náklady, než firmy prezentují, takže jsme usoudili, že se to nevyplatí (obzvlášť za ty dnešní ceny, které každý rok klesají).
Odpovědět
Už mám od čezu schválenou žádost, trvalo jim to 2 měsíce, v září musím být připojen do sítě.
Odpovědět
Profilova fotka
@handule ake naklady? mozes konkretizovat? vdaka
Odpovědět
Profilova fotka
@yaninca Víc o tom ví přítel, nerada bych psala blbosti, ale mám dojem, že jde o střídače, které mají životnost 5 let a pak se musí vyměňovat - investice v řádu desítek tisíc. Tohle Ti žádná firma neřekne, až když jsme na ně uhodili přímo, tak to přiznali. My jsme si spočítali, že návratnost FVE by byla v nedohlednu. Další věc je systém výkupu elektřiny. Přímý výkup se nevyplatí a zelený bonus má nevýhodu, že v létě, kdy potřebuješ elektřiny méně, tak vyrábíš nejvíc a v zimě zase potřebuješ víc elektřiny a málo vyrábíš a nejde to kompenzovat, tzn. v létě prodáváš přebytky za zlomek ceny a v zimě kupuješ drahou elektřinu.
Odpovědět
Profilova fotka
@handule ahoj, noo, to nam teda nepovedali.. my rozmyslame len o par paneloch na ohrev uzitkovej vody, tak neviem ci aj v tomto pripade plati to iste..
Odpovědět
@yaninca Na fungovanie ohrevu vody pomocou ftv. panelov nie sú žiadne striedače, meniče nutné. Iba v prípade, že by ste mali predimenzovaný výkon panelov a v lete by sa bojler nahrial na max - vtedy by bolo treba niekam vyrobenú elektrinu dať: buď do batérií alebo do siete. Práve na premenu z jednosmerného nízkonapäťového prúdu treba tie striedače. Ešte je možné poháňať nejaké spotrebiče priamo. Elektronika je citlivá na tvar sínusoidy. Niektoré majú taký kockatý tvar, taký štrbavý. Na elektroniku treba čistý sínus - a takéto striedače stoja od 800 € vyššie, bežne 1000 €. My preto dáme radšej len 500 W panely - aby sme nemuseli riešiť, čo s tou elektrinou v lete. Všetky prídavné veci k ftv. panelom sú neskutočne drahé. Pre väčšinu aplikácií sú aj samotné ftv. panely nenávratné; a striedače, meniče, batérie... robia ftv. systémy ešte viac nenávratnými. V našom konkrétnom prípade budú len panely + kábliky (konštrukciu nerátam, lebo tá bude zároveň mať funkciu tienenia okien) a keďže ohrev vody je elektrický (draho), tak návratné to je = 6-7 rokov. Keby sme TUV pripravovali plynom, návratnosť možno 20 rokov. Iste, nejde o veľkú investíciu (1 Wp stojí 1 €, v našom prípade teda 500 €), ale v plynovo riešenej príprave TUV ide len o dobrý pocit. Nejde o návratnosť. Prípad, kedy v lete odídeme na týždeň preč = nebude odber TUV, budeme riešiť zakrytím ftv. panelov. Lacnejšie, ako šaškovanie s drahými meničmi a batériami.
Odpovědět
Profilova fotka
@blacksr dakujem:)
Odpovědět
Profilova fotka
@yaninca Na ohřev vody budete mít spíš solární panely ne? To je pak něco jiného než fotovoltaika, která vyrábí elektřinu a tu buď prodáš do sítě nebo spotřebuješ v domácnosti. Solární panely jsou dobré, ale záleží jaká je počáteční investice, zda se to vyplatí. My třeba budeme mít tepelné čerpadlo, tak k tomu se soláry už nevyplatí.
Odpovědět
Profilova fotka
@handule no, nie, ohrev vody sa da riesit aj fotovoltikou, tj. vyrobena el. energia ohrieva vodu v bojleri.. napr. firma Logitex vyraba nieco take
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Chtěla bych obnovit tuto diskuzi - nějaké nové poznatky nebo zkušenosti? děkuji
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Mě by taky zajímalo jestli ty ceny jsou furt aktuální nebo šli dolů :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?