Můj dům je neobydlený, ale musím platit odvoz odpadků

Ani jsem to nevěděla, ale mám zázračný dům. Můj dům totiž, i když je zcela prázdný a neobývaný, umí sám produkovat TKO (tuhý komunální odpad.) To je šikula. co? Před více než dvěma lety jsme dostavěli nový dům, přestěhovali se, přehlásili bydliště, platíme zde všechny poplatky (psa, TKO, daň z nemovitosti) atd. Za starý dům samozřejmě také platím daň z nemovitosti, je v mém vlastnictví, tak platím, to chápu. Ale že budu vyzvána k placení odvozu odpadků z domu, kde prokazatelně nikdo nebydlí a tudíž žádný odpad neprodukuje, mě přece jen trochu zarazilo. Šlo jsem si to ověřit na příslušný MÚ, paní hned vytáhla nějakou vyhlášku či zákon (patrně jsem nebyla první, kdo se divil) a sdělila mi, že zaplatit musím. Je hezké přísloví - vezmi z dlaně chlup, když tam není - ale jak je vidět, naši zákonodárci to dokázali :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 a to po tobě chtějí poplatek za svoz odpadu za každého člena domácnosti?
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 A nechtějí platit tzv. za odpad za "rekreační dům"? Jestli ano je to normální a všude, taky platíme za odpad na domku kde nikdo není. Prostě to tak je.
Odpovědět
@catt82 Ne, jsou tak "laskaví", že jen jako za jednočlennou domácnost. I tak mi to přijde ujetý, když tam není ani popelnice (ta je naším majetkem a převezli jsme si ji do nového). No letos už to neřeším, dům jsme prodali. Ale mám takový pocit, že z právního hlediska jde o něco jako "bezdůvodné obohacování" - platba za službu, kterou nechci, nepotřebuji, a navíc ji řádně platím stejnému MÚ o dvě ulice dál.
Odpovědět
co je tom divného? jsme přece v ČR....platíte za rozhlas i když jej neposloucháte? A buďte rádi, že neplatíte za TV v tom neobývaném domě - má anténu na střeše? Určitě má...Máme chalupu, kde již 7 let nikdo nebyl - jen tak si stojí a stojí a stojí, a my platíme a platíme a platíme za odvoz odpadu - paradox je ten, že popeláři se k ní vůbec nedostanou (samota téměř v lese) a nejbližší kontejner je cca 3 km daleko. Takže i když jsme tam nějaký odpad v minulosti vyprodukovali, stejně jsme jej vozili domů do města...
Odpovědět
@zamilovanadonej No to asi ne, 15 let jsme zde bydleli, měli zde trvalé bydliště a navíc je dům zkolaudovaný jako dům k trvalému bydlení a ne jako rekreační objekt. Když jsme se stěhovali, šla jsem na MÚ popelnici přehlásit na novou adresu a současně jim sdělila, že dům bude nějaký čas prázdný a že k nám popeláři nemusí zajíždět.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 Jasně, odpad z rekreace bývá ve stejné výši jako platba za jednoho člověka, Tak to prostě je, nemá cenu se kvůli tomu vztekat, kdyby si na starém domě jeden z vás nechal trvalé bydliště, věc by byla vyřešena. Předpokládá se, že prázdný dům slouží k rekreaci a popelnici tam máte. Že ji tam nemáte je vaše věc, navíc nejde jen o popelnici ale třeba i o sběrný dvůr. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 To je šumafuk jak je zkolaudovaný, 99% procent chalup je zkolaudováno jako objekt k bydlení.
Odpovědět
@aneri53 co já bych dala za kontejner :) My ještě nemáme zkolaudováno a zrovna dnes jsem vozila pytle s odpadem půl dne v autě, než jsem narazila na popelnici. V kufru jak v popelnici, děsný.
Odpovědět
Profilova fotka
Kdyby lidi nebyli vychcaní (neříkám vy) a nepronajímali by byty/domy načerno a města pak nemusela na lidi bydlící v těch papírově prázdných bytech doplácet za svoz komunálního odpadu, neměla by důvod ve svých vyhláškách zavádět poplatek za svoz komunálního odpadu i na byty a domy, v nichž není nikdo hlášen, obvykle to bývá právě poplatek ve výši, jako by tam byla hlášena 1 osoba.
Odpovědět
@aneri53 my to teda máme také tak, žádné trvalé bydliště, ale platíme poplatek jako za jednoho člena, a je to přesně, jak říká @zamilovanadonej - jde o rekreační dům
Odpovědět
Taky nemáme trvalý pobyt na domku, který rekonstruujeme, ale musíme platit za popelnici.. Neřeším..
Odpovědět
Mě nejde o těch 600 Kč, spíš o princip. Dříve se platilo za popelnici, pak zavedli placení dle počtu osob. Za odpad dle počtu osob řádně platím v novém domě, starý dům byl až do prodeje prokazatelně prázdný. Kdybych ho pronajímala, za odpad by se samozřejmě platilo. Žádný rekreační dům nemáme, nevím proto, jak to je s placením odpadu tam. Já myslela, že je to podobné jako např. s TV poplatky. Myslím, že pokud nemáš TV a podepíšeš čestné prohlášení, že televizi nevlastníš, tak také neplatíš. No člověk se stále učí :-o
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@aneri53 Hlavně toto si určuje vaše obec vyhláškou, teoreticky si můžete podat na obec žádost o prominutí poplatku, ale dost pochybuju., dům kde nemá nikdo trvalé bydliště se prostě bere jako rekreační ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Naše obec od letošního roku poplatek za svoz komunálního odpadu zrušila :-) Navýšila koeficient u daně z nemovitosti a počítá, že se jí to prý vyplatí. My tedy ve výsledku platíme míň než loni (letošní daň z nem. oproti loňské daň z nem.+poplatek za odpad).
Odpovědět
V Liberci se platí dle adresy trvalého pobytu, kdo tam má hlášený trvalý pobyt musí platit. Třeba tchýně žije už 15let v zahraničí, ale trvalý pobyt má stále hlášený tady a musí platit posledních 15let za odpad i když tu od té doby nebyla.
Odpovědět
@jizvo To se dá taky řešit dohodou s obecním úřadem. Tedy pokud je to případ, kdy tchýně je nahlášená na adrese, kde bydlí víc osob. Sestra žila delší dobu v zahraničí a ikdyž má trvalý pobyt nahlášený u nás doma, tak platit nemusela.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja kdyz se stehovala do podnajmu, ale mela jsem platit za popelnice v miste trvaleho bydliste u rodicu, tak stacilo donest na magistrat kopii najemni smlouvy a cestne prohlaseni, ze se tam nezdrzuji a ze za odpad platim jinde a bylo mi to bez problemu prominuto..
Odpovědět
@kofinka @martaveg Asi nebydlíte v Liberci, nějaká prohlášení je na magistrátu vůbec nezajímají, prostě máš trvalé bydliště, tak plať. Paní říkala, že by tam pak nosili prohlášení všichni a odpad by neplatil nikdo.
Odpovědět
@jizvo Ono je to jako vždy o lidech. Když se úředníkovi nechce nic s ním nehne.
Odpovědět
Profilova fotka
@jizvo Ja to vyrizovala v K.Varech a manzel v Teplicich a u obou naprosto v pohode.. byla ale dulezita i ta najemni smlouva, ze ktere bylo patrne, ze bydlim, resp. platim za bydleni v jinem kraji Ale jak pise @kofinka je to bohuzel o konkretnich lidech :-/
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Profilova fotka
Za každý dům musí platit majitel, i když tam nebydlí, pokud neplatí nějaký nájemník.. Platím takhle za chatu (a to víc než v Praze) a přitom tam nemám ani popelnici, protože do lesa mi žádný popelář nepojede. A nic s tím neudělám, holt máš majetek, tak plať :-|
Odpovědět
@aneri53 :-D to je dobrý, já se zase vehementně snažila přihlásit si popelnici k bytu co jsme koupili a bylo mi řečeno, že dokud v něm nebudu mít trv. bydliště, přihlásit se prostě nemůžu :-D
Odpovědět
Profilova fotka
u nás se platí poplatek za komunální odpad za každého občana s trvalým pobytem v obci, ten kdo má v obci nemovitost platí poplatek jen za jednu osobu za dům. je-li RD, kde třeba žije 8lidí ale nemají v obci trvalý pobyt, platí stejně jen za 1.
Odpovědět
Profilova fotka
@jenies Proč by sis hlásila popelnici? To nemáte společný kontejner? Člověk platí tam, kde má trvalé, nač platit 2x?
Odpovědět
Taky jsem musela platit za byt, ve kterém jsme bydleli a 2 roky i za domek, který jsme koupili a rekonstruovali.. Neřešila jsem to..
Odpovědět
@zamilovanadonej ahoj, kontejner nemame,kazdy byt ma svoji popelnici.jinak tu popelnici jsem. Si tam chtela dat kvuli rekonstrukci nez si prehlasime trv.bydliste.ale neslo to.
Odpovědět
Profilova fotka
@jenies To je jasný že to nejde, no...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?