Nájemníci netopí v bytě

Dobrý den, jak byste řešili problém, že nájemníci nechtějí v bytě téměř topit , je tam teplota kolem 18 stupňů a jen na večer si trochu pritopi. Kvůli tomu se v bytě zacala ve velkém dělat plíseň za linkou a celkově za nábytkem. Je to přízemní byt nad sklepem, ale vedlejší nájemnice, která topí cca na 23 stupňů nemá s plísní problém. Dům je zateplený s palstovými okny, topí se plynovým kotlem. Nájemníci netopí kvůli úspoře peněz, chápu to, ale zase nám diky tomu znehodnocují byt. Je vůbec nějaká možnost jak tohle vyřešit?
Odpovědět
@s_he Pokud s nájemníky nejste spokojeni, lze jim dát výpověď a najít si jiné..
Odpovědět
@japona no to bohužel nejde, nájemníci jsou rodina a o to horší je domluva. Člověk nechce dělat zle 😞
Odpovědět
@s_he no buď uděláte zle nebo si pak zrekonstruujete byt za svoje peníze. Máte možnosti: ukončit nájemní smlouvu, zvýšit nájemné kvůli očekávání nutné rekonstrukce a nebo jim nabídnout slevu z nájmu (za podmínky pořádného topení a tím jim vyrovnat to co se snaží ušetřit - což vyjde určitě levněji než pak řešit půl plesnivého bytu). Taky záleží jaké máte topení, zda je možnost levnější alternativy či nastavení teploty, bez toho aby to nájemníci mohli ovlivnit.
Odpovědět
@s_he Jak nelze? 3 měsíční výpovědní lhůta a nazdar. Pokud to tedy není na dobu určitou.
Odpovědět
Teplota 18st C je normalnejsi než 23st C! Mají dle Vás žít nezdravě? Se podívejte jaké jsou doporučované teploty v kuchyni nebo v ložnici. Problém není v teplotě, ale ve vetrani a v konstrukci s tepelnými mosty.
Odpovědět
Je pravda, že než teplotou, to spíš bude nulovým větráním. Aby asi taky ušetřili za teplo. Ale spíš si říkám - to jim nevadí, že v té plísni bydlí?
Odpovědět
Češi přetápějí své domovy na 24 stupňů. Není to dobré pro zdraví, tvrdí odborníci „Lojzíčku, nezdá se ti, že je tady dnes nějaké teplo?“ ptá se Nataša Gollová Oldřicha Nového v české filmové klasice Kristián. „Nezdá, Mařenko, je tu šestnáct stupňů, jako obvykle.“ Dnes by byl film se stejným dialogem jen těžko uvěřitelný. Češi totiž přetápějí. Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/cesi-pre...
Odpovědět
Topim na teplotu, pri ktorej sa citim komfortne!
Odpovědět
@atilius ano, i s větráním je problém. X hodin se tam vaří při zavřeném okně. Kdykoliv jsem v tom bytě, je tam prostě studený a vlhký vzduch. Mě tvrdí, že pořád větraj, ale není to pravda. Samozřejmě jim ta plíseň vadí, ale topit a vetrat budou stejně minimálně.. prostě jim nevysvetlim, že to je kámen urazu. Byt je pred devíti lety rekonstruovaný komplet včetně nové kuchyně. Bohužel najemnici jsou z rodiny, je to s nima těžký řešit, protože se hned urazí..
Odpovědět
@deto_oesya jenže oni se necítí komfortně, pořád si stěžují že je v bytě zima, chodí nabalený jak pumpy. Ale prostě to topení nezapnou, aby nahodou neplatily o dvě stovky víc.
Odpovědět
Profilova fotka
@s_he předpokládám, že je to bytový dům s ústředním topením. V takovém případě bys mohla zkusit podstrčit jim vyhlášku o rozúčtování tepla. Myslím, že podle poslední platné novely je to tak, že 80% tvoří fixní cena a jenom 20% mohou oni ovlivnit spotřebou. Tedy oni budou v zimě a v plísni v 18 stupních a doplácet budou sousedce jejich 23 stupňů. Teda, není to úplně přesné, ale přibližné a názorné.
Odpovědět
Je mozne pozadat bytove druzstvo o posouzeni priciny plisni. Ja kdyz jsem se osamostnatnila tak jsem take chtela usetrit a malo topila. Byloo to me prvni bydleni a mela jsem strach z vysokych uctu .. Pritom se komfortne citim pri 25 stupnich.. No byla jsem mlada... v byte v jednem koute se zacala tvorit plisen, nic vazneho, stacilo striknou savo. Majitelka se ale bala zda do bytu nezateka a poslala tam technika z bytoveho druzstva. Vysledek byl, potrvzei vysoka vlhkost v byte, nizka teplota a malo vetrani. Vytopenim bytu a vetranim zmizela a uz nikdy vice se neobjevila. Rodina nerodina, pokud by mi najemnik nicil byt ukoncila bych smlouvu.mozna kdyz uvidi ty priciny cerne na bilem chytnou se za nos. A snad pochopi, ze to za topi vysku uctu vubec neovlivni.
Odpovědět
Článek se načítá
@martin_s takovýchto výzkumů tady bylo... za mě je to velmi individuální... pracuji z domu a u teploty 19 stupnu bych se nemohla soustredit absolutně na nic, byla by mi zima. za mě je idealni teplota taká u jaké se vy cítíte komfortně. u nás doma je to 24.5 . teplotu kolem 24 stupnů udržujeme celoročne. hodne vetrame a pouzivame cisticku vzduchu.
Odpovědět
@esmeralda2 je to činžovní dům a každý byt má svůj plynový kotel, takže to na kolik stupňů nájemníci topí nemůžu ovlivnit. Tahle situace asi prostě nemá řešení 😞
Odpovědět
@jkjkj Děkuji, to je dobrý nápad sehnat někoho, kdo nám určí příčinu plísně, na to pak už nebudou mít co říct.
Odpovědět
@esmeralda2 prave pro tyhle pripady je to rozpocitavani dobre
Odpovědět
Nejhorší kombinace je nezateplený dům, plastová okna a nájemník, který nevětrá. Zažil jsem několikrát to samé úplně přes kopírák. Ve většině případů se mi podařilo nájemníkovi vysvětlit, že opravdu musí o hodně víc větrat. Nájemníci si ve všech případech mysleli, že větrají hodně, ale bylo potřeba větrat ještě víc. Dá se to řešit i technicky - zateplit, a/nebo instalovat rekuperaci.
Odpovědět
@s_he určit příčinu plísně lze ve vašem případě "od stolu": vysoká vlhkost v kombinaci s nízkou povrchovou teplotou konstrukcí - > kondenzace - > plísně. Obávám se, že zkoumání technika bude k ničemu: "my tady větráme hodně, ale tak aby neuteklo teplo" (takže max. jednou denně🙂.) Na vašem místě bych je zkusila ještě jednou přesvědčit (pořádně topit a větrat; kupte jim vlhkoměr). Pokud to neklapne, tak ukončit nájem: "tady přece nemůžete bydlet, to je o zdraví, budu potřebovat byt uvolnit, aby se to opravilo..". Opravit a vybrat najemnika, co není holá zadnice a užívá byt normálně..
Odpovědět
A nepomohl by třeba vysoušeč? Máme přízemní byt, hned nad sklepem, tlusté stěny, a také topíme na 19. Polohou toho bytu je dané to, že je prostě vlhký, nejde nám tam skoro vůbec sluníčko, tak i kdyby člověk větral pořád, tak tam ta vlhkost prostě bude. Hlavně přes zimu každý den, když jdem do práce zapneme vysoušeč a od té doby co ho máme, tak s plísní nebyl jediný problém. Třeba to by bylo jednoduché řešení bez toho aby se narušily vztahy?
Odpovědět
@gracetheworld děkuji za tip, mohlo by to být řešení 🙂
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
napiste najemnikovi co si prejete
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?