Náklady na bydlení a život

Ahoj, chci se pro zajímavost zeptat, kolik vás měsíčně stojí "život" a taky za co všechno měsíčně utrácíte peníze a co je potřeba poplatit. Myslím tím hypotéka/nájem, náklady na jídlo, dopravu, drogerii, telefony, internet, tv, různá pojištění, školka/škola atd. Vím, že u každého je to individuální a záleží i na platu a náročnosti každého, ale zajímá mě to alespoň pro představu. Zatím bydlím u rodičů, ale do budoucna plánuji hypotéku i rodinu a zajímá mě, s čím vším je potřeba počítat. Předem děkuji za reakce :-)
Odpovědět
Mesacne asi 80 tisic, to je asi take minimum. Dalsie peniaze zhltne sporenie, investovanie, dovolenky, pripadne dalsie akcie (upravy domu, zahrady, nove vybavenie, atd). Ale ja nie som moc reprezentativna vzorka :)
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya Něco dělám špatně.
Odpovědět
Zároveň asi pište k tomu, kolik utratíte, i vaše příjmy 😀
Odpovědět
@jakuda To si nemyslim, je to tradicna Gaussova krivka. Dodam len, ze obaja sme zamestnanci t.j. nepodnikame, nemame zalozene firmy. Nicmene vsetko treba brat s pokorou, dnes mame, zajtra mat nemusime.
Odpovědět
@maakosa to ti zde určitě někdo napíše :-D
Odpovědět
@deto_oesya peníze se utrácejí snadno, ale mohl bys prosím přesně rozepsat jeden měsíc :-)
Odpovědět
@iveta_89 Len hrubo orientacne: 20k - hypo + prevadzka domu (voda, ele, TV, internet) + poistky 25k - vozovy park (1x leasing, 2x palivo+servis) 12k - sukromna skolka 15k - strava+drogeria 10k - oblecenie, vizaz, kultura a ine
Odpovědět
@deto_oesya My to máme asi relativně podobně, možná o kousek míň, protože zatím neřešíme školku. Raději to nepočítám :D Ale my oba podnikáme :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@maakosa cislo karty a PIN taky?
Odpovědět
@maakosa myslím, že otázka je velmi všeobecná a vlastně vám nic moc vypovídajícího odpovědi zde neřeknou. Pokud vám někdo napíše měsíční výdaje 80 000, můžete nabrat dojmu, že bez podobného přijmu zůstanete navždy u rodičů v dětském pokoji, nebo naopak se tu rozpoutá debata, jak může 4- členná rodina žít s příjmem třeba 22 000 ... Obecně pokud bydlíte u rodičů a máte stálý příjem není od věci odkládat co nejvíce peněz stranou na budoucí předmět hypotéky, protože ať již byt či dům, je ideální mít vlastní zdroje a nefinancovat vše pouze hypo nebo úvěry ze stavebka. náklady na telefony, internet atd. vám taky každý napíše úplně jiné dle tarifů, poskytovatelů služeb, hojnosti jejich využívání pro soukromé či pracovní účely. Jídlo? Je tu mnoho diskuzí o rodinných rozpočtech, útratách za jídlo , kde se desítky lidí dohadují zda je možné žít za 5000, když jiný dá min. 15000 atd... Opět vypovídající hodnota 0. Nejvíce vám představu udělá to, pokud si vezmete několik svých měsíčních výpisů, mrknete, za co nyní utrácíte, připočtete k tomu částku za jídlo- to dáte dohromady s rodiči, tam budete mít reálnou představu, protože to bude částka za množství a hlavně druhy jídel, co opravdu u vás doma jíte, včetně představy o četnosti vaší návštěvy např. restaurací, částky za zábavu, atd... to jsou vaše náklady, reálné. Pak také uvidíte, kolik jste případně schopna spořit. Nebo zda si můžete dovolit nějaké vlastní bydlení již nyní. A pokud již nyní máte partnera, vezmete jeho výdaje a příjmy a zase vám vyjde částka, která přebývá nebo jste schopni ji měsíčně dát. A to je částka, která vás zajímá a vytvoří vám reálnou představu o Vašich možnostech při řešení bydlení. Nu a pak tuto částku ponížíte o přechodné období mateřské a následně rodičovské dovolené tak, aby i v tomto období jste měli na všechny platby a potřeby. Konkrétně u nás jsme výši hypotéky nastavovali tak, aby při výpadku hlavního příjmu jsme byli schopni zaplatit povinné platby pouze z nižšího příjmu.
Odpovědět
@maakosa Ale ono je to v životě úúúúúúúplně naopak :-D . Dostaneš výplatu a s tím pak kouzlíš :-D. Pokud bydlíš u rodičů zeptej se jich za co všechno platí (inkaso, pojištění, auto....), jídlo a ostatní "osobní věci" si spočítáš sama ;-). V podstatě ti výjde jediná možnost......dobře se vdát :-D.
Odpovědět
Já právě ,.když tu někdy čtu, s jak malým příjmem chtějí lidí např stavět a tváří se, že je jedno, jestli platí 10 tis podnájem se vším nebo 10 tis hypo a kolik jim zbyde na život..asi něco dělám spatne. Mám dvě děti..jen kroužky na celý rok cca 20 tis. Každý měsíc obědy ve škole a družina cca 1000 kč Jídlo a ostatní nutné věci 8000 Pojistky...životní,penzijní 2500 Spoření 2500 Pojištění domu 5500 rok..zatím nemáme pojištění u domacnost Zákonná a havarijní na auto 9000 Být a inkaso 4000 Nafta auto 2000 Výlety, akce 2000 To nepočítám další výdaje do školy...letní tábory, dovolenou. Od příštího měsíce budu platit hypo 9400 a jsem ma to zvědavá. Jsem s dětmi sama a nechápu, jak některé rodiny můžou vyjít s příjmy 25000 a mají k tomu hypo. My máme výdaje cca 25 tis měsíčně a to nepočítám spoustu věcí do školy, nenadálé výdaje atd
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Měsíčně nás "život" stojí tolik, kolik za něj chceme dát. Teď po prodeji bytu a nastěhování do podnájmu kvůli budoucí stavbě domu kolem 35 tis za vše za 4 člennou rodinu (děti 2 a 8 let). Jsme spíš minimalistická domácnost, nekupujeme zbytečnosti, vaříme si doma (i obědy pro mě do práce), do restaurací moc nechodíme, kosmetiky moc nepotřebuji, podobně je to s drogerií. Telefony nás díky výhodným tarifům z práce vyjdou pro 4 tel. karty na 200 Kč měsíčně, internet 389, televizi nevlastníme už pár let. Jezdím do práce vlakem (měsíční výdaj cca 900 Kč), manžel je do září s dcerou doma na rodičovské, takže za dopravu neplatí. Jídlo cca 8-9 tis měsíčně. Syn jezdí do školy autobusem, obědy, družina a nějaké kroužky nás v průměru vyjdou cca 1000 Kč měsíčně. Nájem + hypotéka celkem 17 tis. Nemám pocit, že bychom si žili špatně, máme vše, co potřebujeme. Příjmy psát nebudu, ale máme dost, aj ušetříme každý měsíc.
Odpovědět
@maty56 Máme to podobně, od té doby co jsme zjistili kolik věcí fakt nepotřebujeme, si žijeme dobře. S bývalou manželkou jsme měli oba pěkné výplaty a na TV jsme si brali půjčku. Se současnou manželkou máme 4 děti, dvě malé a dvě na intru, já plat proti minulosti větší tak o ty inflace a manželka rodičák 5.500,-Kč (má to na delší dobu aby mohla být doma s děti) a každý měsíc nějaká úspora je.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucil07 lidi s příjmem 25ti žerou kůru že stromů...
Odpovědět
Jsme 2 (v očekávání), 3200,- náklady na byt, vč. vody, elektra atd. (a nebýt takoví céprali s vodou, tak nám vrací), 240,- net, 6000,- jídlo a drogerie, 1500,- obědy v práci, TV nemáme, telefon žena jen to co provolá, což jsou jednotky korun, já mám neomezenej paušál, kterej si hradím z "firemních" peněz (jsem OSVČ), stejně tak hradím i naftu, opravy a pojistku auta, mimoto projedem tak 1000,- měsíčně. Důchodové 900,-, pojistka domácnosti na rok 1100,-. Restaurace, zábava atd. 1000,-. A zbytek ušetříme na stavbu a prcka. Než jsme čekali prcka, tak jsme jezdili zhruba 4x ročně na dovolenou (2 týdenní, 2 na 5 dní) a za ně jsme dali tak 50000,-. Byt máme komplet opravený, takže nečekané výdaje se prakticky nekonají. Plus musíš počítat náklady na oblečení, boty a dárky. Víc mě nenapadá. Fakt je to o standardu a o tom co, kdo potřebuje, požaduje atd.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Tyto věci jsem si taky přemítala, jestli jít pryč od rodičů nebo zůstat. Bydlím ve dvougeneračním baráku, takže jedno patro zůstalo volné a které využívám. Vzít si hypotéku - o to zatím nemám zájem a finančně bych sama hypotéku neutáhla. Ale moje prozatimní náklady bez dětí jsou cca - 3000,- bydlení, 800,- doprava (mhd), 1000,- spoření na důchod, 2000,- jídlo, 300 telefon,... s tím problém není, kdybych tohle utratila měsičněě tak by mi zbylo dost, problém je, že - tam se vam roztrhnou kalhoty, končí zima - potřebuješ tenisky, kosmetiku, oslavy - dárky, svatby (těch je letos tak hodně, až se mi chce brečet... a vlastní to není),... a když není zrovna oslava, tak alespoň výlet. Tyto náklady mi měsíčně dělají někdy až 5 tisíc. Co zbyde, se snažím odkládat na - kolo, pračku, sušičku, kuchyň....Nedovedu si představit, že bych měla platit ještě někde sama byt za 10 k/měsíc, ale samozřejmě ve dvou už je to zase o něčem jiném. Taky je fakt, že bohužel nemám úplně šetřivou povahu..
Odpovědět
Profilova fotka
Každý to má jinak, někdo vyjde s 30ti tisíci a někdo nevyjde ani se 70ti. Stejně je paradox že kdysi jsem já i přítel měli nižší příjmy a stejně jsme vyšli..... Prostě holt je to na každým jak se umí uskromnit. Když máš ty základní věci jako vybavení a nepotřebuješ každý měsíc nové a značkové oblečení tak se vyjít dá. A samozřejmě, nejvíc se ušetří na jídle ( a alkoholu :-D )
Odpovědět
@deto_oesya ale nejen křivka... i přiměřenost
Odpovědět
@maakosa No dost záleží na tom jestli mas/nemas hypoteku a jestli mas nebo nemas leasing. jestli ano tak Ti průměrná mzda nestačí. Jestli tyto dvě zátěže nemáš, tak Ti průměrná mzda stačí, ale žádná dovolená nebo tak, jen nájem, doprava, jidlo a 1x týdně s kamarádkou na kafe... Hypotéka a leasing ti udělá celý průměrný plat.
Odpovědět
@petra_koprovka vazne jenom 2000kc mesicne na jidlo?? To je 66kc denne. Nechce se mi verit, ze se za takovouhle castku nekdo naji. Pokud to tedy nejsou k snidani a veceri rohliky s necim a obed ve firemni kantyne. Neberte to prosim nijak zle, hodne me ta castka zaskocila. My jsme dva dospeli a dve male deti a jidlo nas mesicne stoji minimalne 15 tisic, spise vic.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?