Názor na (ne)pochybení dozoru

Potřebuji radu 😁 Postavili nám špatný rozměr základové desky a musí to opravit. Měli jsme dozor, který si toho nevšiml. Už tam jel 4x navíc kvůli různým schůzkám ohledně té pokažené desky. No a já teď přemýšlím, jestli a) máme dozor vyměnit, protože si nevšiml podstatné odchylky od PD, nebo b) mu navrhnout, že mu ty 4 schůzky navíc nezaplatime, nebo c) to nebudeme vůbec řešit. Měřil váš dozor desku? Prosím o názor, protože já už nevím.. (psala jsem i KZ do fotoblogů, ale snad mi tu napíše názor ještě někdo :) )
Odpovědět
@linnosaurus špatný rozměr základové desky je poměrně rozsáhlý pojem. Čeho se to týká konkrétně:
Odpovědět
@davex Deska měla mít rozměr 10x14,25 a udělali ji 9,7 x 13,95.
Odpovědět
@linnosaurus To se dopění... Souhlasím s Davex, je to zásadní problém, zvláště když celý projekt z toho vychází a na vše další to bude mít vliv (pracnost, chybovost při dalších instalacích, důsledek na normy a min. velikosti a vzdálenosti). Spíš než tady se ptejte projektanta, co s tím. Dozor nese odpovědnost, takže cokoliv, co z toho vzejde, by mělo jít za ním.
Odpovědět
Opravu ani tolik neřeším, na té už se pracuje. Jde mi spíš o to, co s tím dozorem. Vyměnit, neplatit, neřešit? Nemáme s ním žádnou smlouvu...
Odpovědět
@linnosaurus Můžu se jen zeptat, jak se taková věc opravuje? Vždyt ten beton už se nikdy nespojí tak, jak když se vyleje najednou,včetně spojení karisítí atd.
Odpovědět
ukázat mu dveře a ještě ho k nim dokopat, takovej dozor je na hovno... jo a nic neplatit a chtít vrátit doteď uhrazené peníze, firma až to opraví tak jí taky ukázat pápá a nic neplatit...
Odpovědět
Jestli dozor udělá takovou botu už u desky, tak potěš koště. Taky nevidím "opravu" rozměrů reálně, to snad radši změnit zdivo na vpc 175mm. Pokud už byl projekt na tenké zdivo, přišli jste o cca 7m2. To zamrzí ]-(
Odpovědět
Ahoj, tak můj chlap, stavař s letitou praxí a zkušenostmi s řízením velkých průmyslových staveb, tvrdí, že zvětšit desku lze. Podle něj je lepší ji provázat s původní. Nejspíš ta prvotní chyba vznikla při vytýčení stavby, takže záleží, kdo to dělal. Doporučil by nutné výdaje na dozora nechat zaplatit viníkovi (geodet, případně firma). Běžné se to prý nepřeměřuje, vychází se z vytýčení.
Odpovědět
Děkuji za odpovědi. Geodet si mě zablokoval a nikomu nezvedá telefon 😠 stavební firma to hází na něj. Podle mě maj máslo na hlavě oba. A není dozor právě od toho, aby kontroloval správnost stavby? Do čehož spadá i zaměření desky? On je totiž i jinde komín na odvětrání radonu, čehož si taky nevšiml, že je uprostřed chodby, místo v obýváku u budoucího komínu od krbu.. Tak k čemu ho máme, když bychom si toho nevšimli my, tak nám postaví obvodové zdivo a pak už by se to tuplem opravit nedalo. Nic jiného než pokus o opravu nezbývá, protože menší výměru nechceme. Sundali z bednění polystyren, odkryli hlínu, dali kolem dokola 15 cm od bednění nový polystyren, nějak to vyztužili a těch 15 cm po obvodu vylili betonem. Víc podrobností nevím.. Ale vzteklá jsem z toho až až, když tomu houby rozumím a nevím, jak se to bude teď chovat. Stavíme z Ytongu 38cm + 10 polyš.
Odpovědět
A to je dozor provadeci firmy, nebo vami najmuty na svepomocnou stavbu?
Odpovědět
To je dozor, který jsme si najali jen tak pro jistotu, aby kontroloval firmu, respektive její subdodavatele, která nám staví komplet dům na klíč.
Odpovědět
Profilova fotka
Mit dozor bez smlouvy je k nicemu. Vymenit dozor a mit jej pod smlouvou.. Za chyby ruci nasledne dozor - osetrit ve smlouve...
Odpovědět
Článek se načítá
@linnosaurus A provadeci firma sveho stavbyvedouciho nema? Meli by mit. Koho jste uvedli pri zadosti o povoleni jako stavebni dozor? Kdo vam bude davat cestne prohlaseni, ze stavba je postavena v podove, jakou vam urad povolil?
Odpovědět
@linnosaurus Tak i geodet je jen člověk a chybovat je lidské. To ale, jak se chová, je teda pěkný hnus. Vždyť by to šlo z jeho pojistky ne?
Odpovědět
@puhelin My stavíme na klíč, dozor být nemusí, nikoho jsme neuvadeli. O nutnosti prohlášení nevím :/ to asi budeme mít od té stavební firmy. @davex přesně, chybu pochopím. Proto jsem svolala schůzku, měli jsme se sejít na pozemku já, dozor, stavitel a geodet. A vyřešit to jako lidi. No geodet nepřijel a vypl si mobil 😂 chování opravdu nepochopím.
Odpovědět
@linnosaurus Ze zakona musi mit firma sveho stavbyvedouciho, ktery stavbu dozoruje. Ten clovek je pro vas investorsky dozor, jako kontrola firmy, jestli nedela botu. Stavba se k tomu postavila jak? A kdo objednal geodeta?
Odpovědět
jestli jedete na klíč, tak nechápu proč jste měli svého? geodeta... maximálně nechám udělat 1 geodetický bod výškový a polohopopisný, protokolárně předám firmě co staví na klíč a hotovo @puhelin o tom že by stavební firma měla mít svého stavbyvedoucího ze zákona teda nic nevím, jen že má mít vzhledem k vázané živnosti odborně způsobilou osobu ne?
Odpovědět
@puhelin ale asi jo.. asi je tím stavbyvedoucím právě ta osoba ne? pokud to není někdo jiný, ale na stavbě teda nemusí být ani jednou, jen podepíše deník, má teoreticky teď problém...
Odpovědět
My ale chtěli nezávislý dozor. Nějaký jejich mě moc nezajímá, pokud ho vůbec mají. Geodeta si objednala stavební firma.
Odpovědět
@linnosaurus Tak pak proč voláš toho geodeta?ať si ho na stavbu dokope ta firma, jednej pouze s firmou, do jaké míry je zodpovědný stavební dozor to nevím, ale ta firma je zodpovědná plně
Odpovědět
Já se ptala na názor, zda dozor pochybil a jak byste to řešili. Kdo volal geodeta je naprosto irelevantní, prostě jsme se tak domluvili, protože jsem někdy moc akční. Ano, od ignoru geodeta jednám jen s firmou, která se k tomu postavila dobře a pracuje na nápravě.
Odpovědět
https://www.podnikatel.cz/clanky/obca...
Odpovědět
Jen bych teda chtěla mít od projektanta a statika potvrzené jakým způsobem tu desku budou rozšiřovat a náklady na takový posudek vymáhat po dozoru a firmě, nějaký že to odkopou a vylejou betonem a zpevni tomu bych neverila
Odpovědět
@linnosaurus Podle me pochybila firma.
Odpovědět
Pro zajímavost přidávám foto té nádhery
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?