Nevím co dělat ...

Profilova fotka
Zdravím, mám jeden problém který mě trápí a nevím si s ním rady. Věc se má tak, končím školu a sháním práci, už 4. rok bydlím s přítelem v domě jeho dědy, je tu ještě jeho matka a maldší bratr. Když jsem sem šla, bylo to po maturitě a přišlo mi strašně fajn, že budeme mít 2 pokoje jen pro sebe, měli jsme tu soukromí a klid a bylo to super, ale teď je mi 23 a ráda bych se posunula dál. Chtěla bych založit rodinu, ale to v tomto domě z různých důvodů nejde. Začala jsem řešit společné bydlení a můj děda mi nabídl, že mi finančně vypomůže, pokud dům bude napsaný pouze na mě. Což chápu, protože by nám ho z větší části postavil, jde o hodně peněz. Ale ... pomůže nám, jen když budeme stavět dům nový. My s přítelem jsme vždy spíš přemýšleli o rekonstrukci, kvůli financím, i protože se na všechno to okolo těšíme (vím že jsme asi blázni :-D ). Já jsem po rozhovoru s dědou docela nakloněná stavět nový dům, pokud najdeme vhodný pozemek, ovšem přítel o tom nechce ani slyšet. Další věc je ta, že můj děda je hrozně paličatý, byl dlouhé roky šéfem vlastní firmy a když není po jeho, je schopný se urazit a nebo se shádat. Proto se bojím, že by v případném domě bylo vše spíš po jeho, než po mém. Příklad: objevila jsem super projekt jedné slečny (vlastně už paní :-) ) tady na MS, v podkroví jsou štítová okna a střešní okna. Děda prohlásil, že střešní okna jsou na nic a že nebudou, tečka. Ale já bych je ráda měla ... Takhle mám pocit že hraju na 2 strany, snažím se přítele přimět, aby o tom se mnou mluvil, chtěla bych moc plánovat, jako to vidím u párů ve svém okolí, chci vlastní kuchyň, vlastní koupelnu a vlastní záchod :-D A pořád dědovi posílám projekty, pozemky, i když vím že přítel by to nechtěl ... Snad je to trochu srozumitelné, hlavou mi víří milion věcí, tak to bude možná trochu napřeskáčku. Co byste dělali v mé kůži? Jsem vymyšlená? Mám si dupnout? Co dělat? ... Děkuju všem za odpovědi :-)
Odpovědět
Promluvit s dědou pokud Ti chce finančně pomoci, tak že to bude podle tebe a tvého přítele.
Odpovědět
Profilova fotka
:) ono je to cele dvojsecne... viz tvuj komentar o stresnich oknech....jsou fakt naprd! Deda ma pravdu :) ne,..je potreba promluvit si nejdrive s pritelem a pak i s dedou. M Vzhledem k tomu, ze vam chce dost financne vypomoci, tak si vyslechnete jeho nazor..nehlede na to, ze deda uz asi ma nejake zkusenosti...vy moc ne ( neber to jako urazku, ale ve 23letech jsem tez zadne nemelA) ... jinak i ja si myslim ze je lrpsi volba postavit novy dum, nez se pustit do rekonstrukce stareho.
Odpovědět
Profilova fotka
Takze zaklad je, abyste si o tom vsichni narovinu promluvili...a ver mi, ze pritel musi souhlasit, jnak to bude casem dost komplikovat vas vztah
Odpovědět
Profilova fotka
@ladyseta souhlasím s dědou - střešní okna jsou naprd, nechtěla bych je ani zadarmo. Ale jinak k jádru věci. Základ je opravdu, aby chtěl i přítel, tam bych začala, vysvětlila důvody, "nalákala" na myšlenku nového domu. Nebude se mu možná chtít, když to nebude ani z části jeho, nebude k tomu mít vztah. Úskalí může být i v tom, že děda nejen že bude šťourat do všeho, ale bude za to cosi očekávat - např. se tam kdykoli zjeví, protože on na to dal peníze, tak proč by nemohl, tobě to bude jedno, přítele to bude štvát, bude se k němu chovat hnusně, tebe to bude mrzet. Můžou tam být výčitky od dědy, např. bude něco potřebovat, ty to neuděláš a hned může vyčítat a věř, že k tomu vždycky dojde. Ono je strašně těžký něco dát a nic za to neočekávat - to umí málokdo. Jakkoli se tato situace jeví suprová (život bez hypotéky), má to svoje úskalí. Pořádně to promysli!
Odpovědět
Profilova fotka
@ladyseta Jestliže zaplatí celý dům, tak samozřejmě by dům měl být napsaný jen na tebe. Ale v případě, že by se podílel z určité části i přítel (byť minimální), tak podíl by tam měl mít napsaný i on. Myslím si, že tvůj přítel by se tam cítil stále jako na návštěvě, nebo v podnájmu. Asi pro další vývoj vztahu by to nebylo to ideální. Od dědy je to sice hezké, ale určitě bych si nejdříve promluvila s oběma a situaci vyjasnila. Barák neznamená ho jenom postavit, ale taky ho udržovat po dalších "x" let. A na tom by jste se pak stejně podíleli vy dva. Asi něco jiného by bylo, kdyby jsi ještě přítele neměla a barák jsi postavila sama za finanční pomoci dědy. Ale takhle, to pak vypadá, že si děláš zadní vrátka, co kdyby to náhodou nevyšlo. (i když je to spíše nátlakem ze strany dědy)
Odpovědět
Profilova fotka
Od dědy je to hezké, ale osobně, kdyby mi to nabídl, řekla bych ne. Hypotéka je zavazující, ale rozhodně nemusím být bance "vděčná" a nebude mi kecat do střešních oken, barvy kuchyně apod. :) Ze svého pohledu se příteli nedivím, osobně bych raději vlastnila polovinu domu k rekonstrukci než bydlet v domě, který by mu zaplatil děda a kde by mi nepatřilo nic.
Odpovědět
Asi budu znít jako sobec, ale než si brát hypotéku, to raději sklopím uši a přijmu dar od dědy. Pro mě je hypotéka něco tak odstrašujícího, že do ní jít nechci a doufám, že to nebude potřeba... Můžete si dohodnout předmanželskou smlouvu, že pokud byste se rozvedli, vyplatila bys mu tu část, kterou do domu on vložil. Klidně si schovávejte faktury, dnes je to celkem běžná věc. V okolí znám hodně párů, kdy se nastěhoval jeden ke druhému a tedy nevlastní část domu. A ještě k tvým snům, snad ti je trochu rozmluvím... Rekonstruovat dům by bylo to poslední, co čeho bych šla. Nikdy nevíte, kde bude mít dům skryté vady a navíc to finančně vyjde stejně, jako dům nový. Nemáte možnost si rozvrhnout dispozici domu, dům nebude pravděpodobně tepelně technickým požadavkům... My máme podkrovní bydlení a střešní okna jsou opravdu za trest. V zimě jsou zachumelená a máme v místnosti celý den tmu. Také jsme ochuzeni o výhled z okna.
Odpovědět
@ladyseta Tak s tímhle bych asi byla dost rychle hotová. Rozhodně bych si nenechala diktovat, co ve svém domě budu mít nebo ne. Pokud vám chce děda pomoct, ať to udělá, ale ne že vlastně budete stavět dům podle jeho představ. Být na místě tvého přítele, nešla bych do toho vůbec, a nedivím se mu, že o tom moc mluvit nechce. Vím, není to asi moc povzbudivé, ale takhle to vidím coby nezaujatý člověk :-N A možná dispozice bys měla spíš řešit s tím přítelem, než s dědou ;-) Střešní okna jsou fakt naprd, také souhlasím s dědou, ale pokud tvůj sen je mít střešní okna, pořiď si je! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinko @denisaho @jeniki89 @keila @hhranolka @hanqad Děkuju všem za odpovědi. Mám hlavu ještě nafouknutější než předtím, musím nad tím popřemýšlet. :-) Nemáte někdo zkušenost, jak to funguje, když bychom měli dům napsaný na nás, ale každý by měl jinak velkou část? Od dědy to bylo myšleno i tak, že kdyby se s přítelem něco stalo, nebo bychom se tedy rozešli, abych byla zajištěná, měla kde bydlet s mými případnými dětmi. Nejdřív jsem byla naštvaná, že se tváří že mi chce pomoct a hned nadhazuje rozchod, ale když se na to podívám z jeho pohledu, tak ho chápu. Ale z přítelova pohledu chápu, že když do toho vloží peníze, čas, energii a bude to náš domov, že chce být taky vlastníkem. Na jeho místě bych chtěla to samé. Řekl něco v tom smyslu, že nebude stavět dům, ze kterého ho budu moct kdykoliv jen tak vyhodit. A říká, že když mi děda chce tak pomoct, tak ať mi prostě ty finance dá a nechá mě s nimi naložit podle mého uvážení, což se ale nestane. Je to na hlavu, těšila jsem se že nás stavba budoucího domova stmelí, ne rozdělí ... :-( PS: ta střešní okna byl jen příklad, že hned první věc co jsem řekla, byla "zamítnuta", stejně jako další alternativa, kterou byl vikýř. Ale myslím že kdybych se s dědou trochu poštěkala, tak mi asi ustoupí, jen přítel se s ním nebude hádat, takže bych musela být na stavbě neustále a dělat dozor, aby bylo vše podle nás. :-)
Odpovědět
@ladyseta tak třeba by šlo napsat dům na třetiny, třetinu ty, třetinu děda a třetinu přítel. Teda jestli by o to vůbec stál. Nebo tam dát dědovi věcné břemeno...Ale to by ti asi poradil odborník.
Odpovědět
Přítelův táta nám taky něco půjčil (ne tedy úplně závratný obnos nebo na celý dům), ale byla to docela částka, kterou jsem od něj ani nečekala a i když s něčím občas nesouhlasí, tak prostě na začátku jsme se domluvili, že nám do toho nebude moct mluvit. Tak se snaží. Jenže my máme k ruce aspoň lidi, co tomu rozumí, pokud vy nemáte, tak si dědu také vyslechněte. Má určitě hodně zkušeností za život a pokud od něj takhle dostanete celý dům, což je k nezaplacení :-), tak bych i třeba drobné ústupky udělala. Když vidí náš nový dům známí, kteří šli do rekonstrukce, tak všichni tvrdí, jak je to super, že máme nový dům. Že to je tisíckrát lepší. U starého domu nevíš nikdy, kde se co kdy kde objeví. Jde to rozhodně udělat i tak, že si něco můžete udělat i sami, když vás to baví. A na domě je pořád co dělat...i na novém, to se neboj. Pak jestli chcete zahradu, nějakou dílnu... Můžeš si navrhnout tu kuchyň, koupelnu..vymýšlení i prací je hodně. Dědu chápu, že se bojí, abys o dům pak někdy nepřišla a chce, abys byla zajištěná. Něco na tom je. Chápu i Tvého přítele z druhé strany (pokud je tedy sám v pohodě, hodný na Tebe, pracuje atd.. - možná to zní hloupě, ale znám hodně takových, co přišli ke všemu jak slepí k houslím, nepomáhají, ani pořádnou práci nemají a ještě si vyskakují :-) ) Pokud s tímhle ale problém nemáte, a nerada bych se dotkla Tvého přítele :-), tak chápu, že když do toho něco vloží, tak by se taky mohl bát stejně jako Ty nebo Tvůj děda, že o to přijde. My to máme třeba tak, že jsem spoluvlastníkem pozemku společně s přítelem a dům je jen na přítele. Je to prozatimní podle toho, na koho byla kde hypotéka. Je to všechno domluvě, jak si věříte apod. Držím moc palce, ale rozhodně bych se snažila využít dědovy pomoci a přítel by to měl taky pochopit, když je ta možnost.. My sami máme dost velkou hypotéku na docela mini domek, takže věř mi, že vám radím dobře..Ať se daří!
Odpovědět
Profilova fotka
@ladyseta Já bych do toho přítele nezatahovala- láska je krásná, ale zítra může být fuč. Ať ti děda teda řekne, ja si dům představuje. Přecejen má nějaké zkušenosti a patrně nechce, abys jednou litovala a naopak chce, aby to byl dům na celý život....
Odpovědět
Článek se načítá
Já jsem také dostala nabídku od rodičů, ať si na jejich pozemku postavím domek, že by to částečně zatáhli, stejně tak třeba nějakou přístavbu atd. Neudělala jsem to, protože by to bylo peklo. I tak mi rodiče hodně pomohli, ale šla jsem si svou vlastní cestou, bolela, nebyla a není to žádná procházka, hádali jsme se, ale nakonec pochopili. I když to maličko vyčítají stále :-). Někdy ta nejjednodušší cesta je ta cesta nejhorší. Takhle je to vždycky, když člověk není milionář. Já to znám, peníze limitují vše i vztahy. Doporučuji se sestěhovat někam, kde budete sami a přestat říkat, že to je výhodné, bydlet pohromadě. Osobně si myslím, že nejhorší jsou kompromisy!
Odpovědět
Profilova fotka
@ladyseta já bych na přítele rozhodně nic nepsala, prostě bych mu sepsala třeba i notářsky ověřený dokument, kde by byla uvedena částka, kterou do domu vložil. S tou by případně odešel. Znám 2 páry, kdy holka napsala byt, který dostala od rodičů na přítele a teď se jim vztah rozpadá a ona ho musí tolerovat, aby mu nemusela vyplácet polovinu (nemá na to). U druhého páru je to ještě horší, tam je holka dokonce od manžela i bita a prostě nemá peníze na to, aby ho vyplatila. Tohle nedělej. Promluv si s přítelem, jak si to představuje on dál, zda si chce vzít hypotéku a 20 nebo 30 let jí splácet a nebo mít celkem pohodový život bez splátek, ale s tím, že v domě nikdy nebude mít půlku, ale že budeš férová a sepíšeš mu jeho vložené peníze do domu. Nikam ho netlač, pak ti to kdykoliv otluče o hlavu, při každé příležitosti ti může říct: "já tohle nechtěl". Úplně nejlepší by bylo kdyby to, co dá tvoje strana rodiny (děda), dorovnala i druhá strana (přítelova). Když dává jenom jedna strana, nedělá to prostě dobrotu.
Odpovědět
Profilova fotka
@keila Děkuju, to zní rozumě, ovšem přítelova rodina nic nemá, mamka je v bankrotu a tátu neviděl od 8 let. Má jen to co si vydělá a pracuje a spoří už od 18 let. Trošku ho asi i mrzí že on si musí všechno vydřít a já pořád studuju a mám jen brigády a pak přijde děda s touhle nabídkou. Prostě že já mám velkou rodinu, zajištění, jistotu kdyby něco, a on má jen to co si sám vydobije ... ale aspoň vím, že je to chlap do nepohody :-) Jinak s tím notářem to zní dobře, asi mi stejně nezbyde než se asi někde objednat k právníkovi, sepsat si dotazy a nechat si vše vysvětlit, co a jak ... jak je to s převodem majetku, zapsáním domu, co předmanželská smlouva, co sňatek, atd. PS: to s tvými známými je fakt síla ...
Odpovědět
@keila Takhle jednoduse to asi nepujde,jde taky o to,CO on event. zaplati,jak se to casem na dome projevi(zhodnoti,nezhodnoti to dum,zabrani to znehodnoceni...) A kdyby si vzal na pulku hypoteku,stejne se bude v manzelstvi platit ze spolecnych penez. Taky si to vem,kdybys byla na jeho miste,co bys mu doporucila,aby se pro pripad rozvodu zabezpecil? Co bys delala Ty,kdyby byla situace obracena? Co kdyz Ti rekne-chtel bych taky neco mit,treba na duchod,kdyby nam to nevyslo? Ono je to tak,ze ten bohatsi ve svazku prichazi o vic. Sam nevim,co bych v takovy situaci delal.Koupil si byt na hypoteku sam,pronajal ho a z najemneho ho splacel?Nevadilo by Ti to?To uz pak je na zuzeni SJM.
Odpovědět
Profilova fotka
dobre navrzena novostavba je jiste lepsi reseni i z duvodu financi nez rekonstrukce. kdyz zpracovavam studii musim casto vyhovet prani klientu a byva to casto vice clenu rodiny. musim jim trpelive vysvetlovat proc a jak to lze udelat jinak a lepe, takze vase neshody s dedeckem chapu. pokud je mate jen s nim a s partnerem se shodnete, tak je to super a mozna bude lepsi resit bydleni jen s pritelem malym domkem a dedecek at vam prispeje treba na pozemek nebo pozdeji na neco
Odpovědět
Já bych do toho šla. Hypotéka je strašná věc a nikdy nemáš jistotu, že budeš mít práci pořád. Zrovna včera jsem se bavila s kamarádem a říkal "hypotéka ti strašně změní osobnost. Musíš se najednou chovat úplně jinak jen aby jsi nepřišel o práci, protože ta hrozba nesplacení a že přijdeš o bydlení je hrozná". Takže pokud si mám vybrat být vděčná dědovi a nemoci si vybrat úplně vše a nebo také nebýt svobodná protože musím platit hypotéku, vezmu tu první variantu. Co se týká přepisu domu pouze na tebe tak tomu chápu. Opravdu člověk nikdy neví jak dopadne vztah. PS: děda má pravdu, střešní okna jsou na nic. Zkus se podívat k někomu, kdo je má delší dobu, jak ta okna vypadají. Ještě jsem neviděla jediné v pořádku. Zatéká do domu a v podkroví bývá hrozné horko.
Odpovědět
Tak si říkám, že ve 23 letech jsem řešila naprosto jiný věci, než ty teď. :-) Na tvém místě bych nejdřív vyřešila přítele - rozhodně ho nesmíš přesvědčovat, protože pokud ho do toho ukecáš proti jeho vůli, dřív nebo později to nemile vyplave na povrch. Pokud se opravdu oba shodnete na tom, že chcete stavět nový dům (což z vlastní zkušenosti doporučuju), sedněte si s investorem (dědou) a proberte budoucí majetkový vztahy. Konkrétní řešení vymyslí nějaký právník, který se věnuje této oblasti. A v neposlední řadě až nastane situace, kdy budete s dědou mít jiný názor na uspořádání místností (tvar střechy, počet oken, barvu obkladaček,...) zkus argumentovat tím, že v domě budeš bydlet ty s přítelem a ne děda. 8-) Držím palce, ať to co nejdřív rozlouskneš ku prospěchu všech zúčastněných.
Odpovědět
Ono asi nejvíc záleží na povaze přítele. Já bych to toho už nikdy nešla, neb jsem byla také v jeho situaci, chudší, s málo penězi a nebo v bytě přítele - nedělalo to dobrotu, protože já jsem hodně háklivá na větu - tohle ti nepatří. Jednou na tyhlety věty vždycky dojde, najednou se vypustí z pusy a je to. Od té doby jen a jen do svého, nebo společného půl na půl. Pokud je ale přítel tolerantní, je mu jedno, že bude bydlet v podstatě v cizím, což se mu může občas připomínat - to člověk nikdy neví odkud to přijde z rodiny. Držím palce.
Odpovědět
@wel tedy tohle bych ženě nikdy neřekl, že ji tohle nepatří, pokud dva spolu žijí a chtějí žít pak je přeci jedno kdo co vlastní, k čemu je někomu barák když je sám :-) k ničemu
Odpovědět
@vodak01 To jim řekněte při rozvodu, že je to jedno a k čemu je člověku barák, když je tam sám? Musí ho většinou prodat, aby bylo na vyrovnání :-) Takových případů je mraky.
Odpovědět
Profilova fotka
kolik let je příteii?pusobí to na mě že ještě je nevyzrálý že mu vyhovuje být u maminky a mit u sebe jak to slušně říct-milenku,spíš bych prvně vyřešila jak se vlastně bude vyvíjet váš vztah protože se mi zdá že pokud ho do toho natlačíš zachvilu vezme roha,musite chtít oba pro začatek by bylo odbry spíš jit do menšího bytu kterej by byl třeba psaný na dědu.
Odpovědět
Profilova fotka
@ladyseta jo ted jsem si vzpoměla kamaradka stavela s přitelem barák jak ho dostavily tak se rozešly,barák nemohly prodat tak ona tam zustala bydlet a jemu vyplatila to co do toho vložil on takže bych taky nechala napsat od notáře částku kterou do toho vloží
Odpovědět
Profilova fotka
Všechno má svoje pro a proti jak už tu mnohokrát padlo. Jestli máte sen, že budete rekonstruovat starý dům a děda vám na to peníze nedá, tak se stavbou nového domu financovaného dědou vzdáte svého snu a jednou si budete vyčítat, že jste si přece mohli vzít na dům a rekonstrukci hypotéku jako plno jiných mladých lidí, nějak byste to zvládli a měli byste dům "s duší". Pokud si vezmete hypotéku, budete dost pravděpodobně za pár let říkat, že děda měl pravdu a měli jste postavit nový dům (já osobně teď dělám rekonstrukci bytu a jen mě to utvrdilo v tom, že dům bych nikdy nerekonstruovala). Pak je otázka kolik peněz ti děda dá. Milion, dva, tři? zaplatí dům i s pozemkem opravdu kompletně? Kde vezmete na vybavení? Myslím, že v poměru, jakým přítel přispěje na dům/vybavení by na něj měl být napsán díl domu. Napiš si pro a proti všech variant a prober to s přítelem. Opravdu je potřeba abyste s navrženým řešením souhlasili oba, tohle není barva závěsů - tu můžeš vybrat i přes přítelův odpor a on se s tím srovná. Jako velké plus dědovi nabídky vidím fakt, že nebudete zadlužení a vydělané finance můžete utratit za cestování, zábavu, koníčky, auta... což přispěje k vaší pohodě, zatímco dát většinu příjmu na hypotéku a pak přemýšlet, jestli můžeme jít na víno nebo si koupit čerstvou rybu, vašemu vztahu nijak zvlášť neprospěje. Ale jak píšeš, že přítel je od 18 samostatný, určitě chce samostatný zůstat i nadále a každý chlap má potřebu být tím, kdo rodinu zajišťuje. Pokud je to pro něj opravdu velmi důležité, pak třeba na čas překousne to, že vám bydlení financuje děda, ale časem ho to začne víc a víc žrát a bude nespokojený. To se asi dost projeví už ve fázi stavby, protože vy si něco vymyslíte, co zkušený člověk - děda neschválí a ty budeš hromosvod obou dvou, kteří si na sebe budou vzájemně stěžovat. I když si na začátku s dědou nastavíte pravidla, že vám do stavby nebude zasahovat, nemusí to vydržet moc dlouho. Určitě bych jeho názor brala v potaz, ale není vševědoucí a ke všemu má už jiné priority než vy. Z mé osobní zkušenosti: naši nám půjčili půlku peněz na rekonstrukci, přesto nerozhodují vůbec o ničem, nic jsme s nimi nekonzultovali a jen jim průběžně ukazujeme jak pokračujeme. A když se s mamkou o něčem ze zařízení bavím, tak mi říká, že ona by si to nepořídila, že je to zbytečné, ale že si na to musíme přijít sami, že ona už vidí věci jinak, ale chápe, že je to naše první vlastní bydlení a chceme to mít "dokonalé". Stejně tak tvému dědovi bude milion věcí připadat jako zbytečná blbost. Rozhodně vidím jako chybu posílat dědovi projekty, pozemky atd protože tím ho hned od začátku zapojuješ do celé akce víc než je třeba. Měla by sis pozemek/projekt vybrat s přítelem a pak přijít za dědou, že tohle jste vybrali, drobné úpravy jsou možné, ale jiný projekt nechcete. Jednoduché řešení to nemá, záleží na všech 3 lidech...
Odpovědět
Profilova fotka
@ladyseta Něco jako píše @ratatooy se taky stalo kamarádce, ale nedopadlo to takhle lehce, protiořže z bývalého se stala "svině", jak už to někdy bývá. Dům sice stavěla kamarádka ze svého, přítel pouze pomáhal fyzicky, ale byl uvbeden na stavebním povolení. Po rozchodu na ní dal žalobu, a musela mu půl mega vyplatit :-o Neměla totiž od všeho materiálu a prací doklad, takže soud nařídil odhad a vyplacení. 8-( Byla bych opatrná a z rodinných peněz nedala nikomu ani fň.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?