Nízkoenergetický dům. Máte zkušenost?

Profilova fotka
Ahoj, je tu někdo kdo se chystá nebo už bydlí v nízkoenergtickém domě? Jaké máte zkušenosti? Nejlépe oblast Východních a Středních Čech. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
jeeee, nas zajima vrt do zeme na topeni v zime a v lete na klimacku.... jak je to s podporou statu, kolik to vlastne stoji kdo to dela apod...
Odpovědět
Profilova fotka
tlapicka: s tím ti bohužel neporadím, ale možná ostaní ... už se těším.
Odpovědět
tlapicka: podpora státu je, ale není to 100%, že ji dostaneš. My o vrtu taky uvažovali, ale když jsme to propočítali, tak se nám to nevyplatí.
Odpovědět
Jé taky bych ráda věděla - jaké máte zkušenosti - zvažujeme koupi baráčku a nebo novostavbu a právě se rozmýšlíme co bude nejlepší
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, tak my taky rozmýšlíme zda koupit starší domek nebo stavět nový. No nevím, nevím :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky, také bych se ráda dozvěděl více info o nízkonákladových stavbách rod. domů. Něco pohledám a vrátím se :-D
Odpovědět
Jediná rada. pokud budete kupovat starý barák, tak si dejte pozor i na to, v jakém stavu jsou rozvody elektřiny a podobně. Mám docela hodně známých, kteří koupili starý barák a pak si rvali vlasy, protože se ukázalo, že do čeho kopli, to bylo špatně a dělali to nové a pak některé vyšla rekonstrukce dráž, než stavba nového baráku.
Odpovědět
Profilova fotka
No já zjistila, že tu není firma, která by /např. jako v Německu/ udělala nízkoenergetický dům od A do Z. Docela bych si přála, aby na trhu bylo více společeností, které by měli tuhle problematiku dobře spracovanou. Uvidíme, jak typ domu nakonec zvolíme, jestli ustojíme počáteční větší náklady :-o
Odpovědět
kacka.va teda já nevím jak tvoji známí, ale my s tím na 100% počítáme, že veškeré rozvody se musí ve starem domku udělat znova. ;-) Ono vždy je důležité než si baráček koupíš vědět co vlastně chceš a taky ceny pozemků, ceny starých baráků apod... pak si to pěkně zhruba propočítat co je lepší. Někdy, ale zase člověk potřebuje bydlet téměř hned a na novostavbu čekat nemůže. My ted už 2 roky hledáme nějaký výhodný starý domeček - no my nikam nespěcháme tak vybíráme a čekáme - nebo i kdyby byl vhodný pozemek, ale u nás tu je ted s pozemkama dost nouze, když nepočítám jedno místo, kde si ce pozemky jsou, ale na náše město dost předražený
Odpovědět
chechto, oni s tím taky počítali, že úpravy budou nutné, jenže, sáhli do rozvodů elektřiny a zjistili, že jsou úplně na nic, předělávali rozvody topení, když chtěli vyrovnat podlahy, tak se jim to všechno vydrolilo, takže komplet všechny podlahy museli dobetonovávat a dělat, jako by tam čisté podlahy nebyly, měli rozvrtaný celý barák a finančně to vyšlo na majlant. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Odpočaté po svátcích? Měla bych dotaz - je tu vůbec někdo, kdo měl nebo bude mít zkušenost se stavbou pasivního nebo nízkoenergetického rod. domu? Hodně informací se dá nalézt na internetu, ale potěšila by mě "živá" zkušenost. ;-) :-) Jináč všem pěkný zbytek dovolených, kdo má.
Odpovědět
ahojte, tak my taky zvažujeme stavbu domečku. Moc se nám líbí srub. Tak uvidíme jak to všechno nakonec dopadne. Bereme všechna pro a proti. Jestli stavět a nebo koupit raději byt.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Ahoj Sijen, nemám sice "živou" zkušenost, protože nestavíme (zatím). Asi to nebude moc povzbudivé, když napíšu, že parametrů pasivního domů dosáhneš s průměrnou českou stavební firmou jen velmi těžko a pak budeš ještě ráda, když bude "aspoň" nízkoenergetický. Pasivních domů v ČR zatím moc není a je jen opravdu málo firem, které jsou schopny si ohlídat všechny důležité věci (vzduchotěsnost, pečlivé založení parozábran..atd) tak, aby domeček skutečně fungoval jako pasivní. Vy uvažujete o zděném domečku nebo dřevěném?
Odpovědět
Profilova fotka
terkajesterka: ahoj, uvažujeme o zděném domečku. Bohužel ani moje ani přítelovo vzdělání není ani trošku příbuzné se stavebnictvím, tudíž vše co si přečteme (knihy, i-net) to víme. A nebo zkušeností ostatních. Terko i Ty mi potvrzuješ to, co si myslíme (že v to bude ve spolupráci s českými firmami potíž) ale jak to řešit? :-( Zvlášť, když počáteční investice budou nemalé. ]-( Děkuju ti za reakci. Mmch. v kterém kraji, kdbyste stavěli - byste chtěli bydlet?
Odpovědět
Profilova fotka
sijen, my teď bydlíme v Praze a chceme na Prahu-západ. Pořád to řešíme, jestli koupit starší domek a přestavět nebo parcelu a nový domek - to se nám v poslední době zdá lepší. Jediné řešení, které s manželem vidíme, je najmout si co nejschopnější stavební dozor + dobře ho zaplatit a všechno smluvně urovnat, zanést do smluv sankce za to, když to zkazí a z projektu na pasivní dům vznikne "jen" nízkoenergetický...... fakt nevím, jak tohle pořádně řešit. Můj muž je stavař a shodou okolností se pohybuje v této oblasti a sám neví, jakým způsobem (kromě osobní angažovanosti) bychom tuto situaci řešili...... - jaká firma, stavební dozor... Hlavně, 90% českých stavebních firem - a to se nechci nikoho dotknout - nabízí za určité peníze něco, co díky konkurenčnímu boji většinou nemají šanci provést (např. v návrhu stáhnou rozpočet na minimum, abyste si je vybrali, ale pak vám stejně budou účtovat vícepráce a vy zjistíte, že je to stejně šlendrián a že jste si radši měli zaplatit jinou firmu). Tady pomůže snad už jen přímá osobní zkušenost a doporučení NĚKOHO :-) a to je asi to, čeho jsi touto diskuzí chtěla dosáhnout viď? :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj Terko, my bychom chtěli bydlet buďto na královéhradecku nebo kolínsku. v současné době to vypadá tak, že od pasivního domu se volně překláním k nízkoenergetickému domu. Po přečtení různých blogů o stavbách se mi potvrdilo co tu píšeš ty - že budu ráda, když mi z pasivního domu zůstane nízkoenergetický. :-| Rádi bychom stavbu začali co nejdříve, uvidíme jak nám to vyjde. Bydlet sice máme kde, ale je to garsonka. Jak jsi zmínila ten stavební dozor- naprosto s tím souhlasíme, ale koho vybrat? Děkuju za upřímnost - týkající se pochybností tvého muže, ačkoliv je "z oboru". Kamarád staví všechno sám a řiká jak zvednu zadek ze stavby hned se něco podě...á :-N, neumí si představit situaci, že by mu tam dělal stavební dozor někdo jiný. Pokud ale budeme stavět v jiném kraji než pracujeme a v současnosti i bydlíme, nemáme moc šancí jak na stavbu sami dojíždět a kontrolovat "stavbyvedoucího"..kontrola kontroly. Ráda si s Tebou vyměním pár "zkušeností" z netu, snad se k nám časem někdo přidá, kdo by rád stavěl podobným způsobem.. ;-)
Odpovědět
Ahojte, my chceme stavit roubenku se zelenou střechou. jde nám především jít co nejblíže k přírodě.. takže dřevo+kamen+zelena střecha. o nízkoenergetickém jsme taky uvažovali, zejména o bydlení chráněné zemí, ale když jsme se začali blíže zajímat, zjistili jsme, že jsou v tom tuny betonu, takže zase uzamčeni... dřevěnka (ne srub z kulatiny) nám připadne nejvýhodnější po všech stránkách. ono je taky důležité, co máte pod tím nízkoenergetickým - jestli jen nízké provozní náklady hotového domku nebo i náklady spojené se stavbou. známý staví z dusané hlíny (dusá si ji sám) a tohle mi připadá teda nejvíce nízkoenergetické... jinak jak jsem četla, že zvažujete koupi staršího domu, tak do budoucna nejspíš ten náš budeme prodávat ovšem znamenalo by to stehovaání do bodbeskydí (okres Nový Jičín) ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak se ještě jednou připojuji - effi, nízkoenergetický domek je velmi těžké definovat, zrovna jsem se o tom bavila s manželem, ale myslím, že spíše jde o ty nižší provozní náklady - potřeba tepla na vytápění na m2 za rok - což má být pod 50kWhod. Co se týče pasivních domů - opět je těžké je definovat, dle mého muže jich v Čechách stojí cca okolo 30. Ostatní třeba nejsou pasivní, jen se tak "tváří" nebo je někdo takto nazval a nemá pro to důkaz. A teď - jak dokázat, že je dům pasivní? Prý se to dá opět spočítat na základě projektu a pak hotovou stavbu změřit testem průvzdušnosti - výsledky lze zaslat do Passivhaus Institutu a ten údajně za určitý obnos vystaví certifikát o tom, že dům je fakt pasivní :-D Pokud by vás to zajímalo, navštívili jsme den otevřených dveří centra Veronica v Hostětíně - nevím, jestli se smí uveřejňovat weby, aby to nebyla reklama, ale pokud to zadáte do vyhledávače, tak to určitě najdete. Tam jsme si mohli prohlédnout jejich centrum a vyslechnout cca 3 hod přednášku s prohlídkou domu. Sijen, naprostý souhlas - kontrola kontroly je fakt zoufalá......težko něco poradit, snad jen to, že člověk bude muset tak jako tak něco slevit ze svých představ a tak nezbývá, než jít touto cestou a kontrolovat a nechat předělávat - ale myslím, že pokud byste si sestavili dobrou smlouvu s právníkem, kde budou vaše představy písemně a firma na to přistoupí, nezbyde jim nic jiného, než se fakt snažit.
Odpovědět
terko: nízkoenergetický je vždy vztaženo k tomu, kolik energie pak budeš potřebovat na provoz, ne kolik energie padne na stavbu. A jinak definované to někde je, kdy je dům nízkoenergetický.
Odpovědět
Profilova fotka
kacaka.va: napiš víc, jestli máš zkušenosti se stavbou nízkoenergetického/ pasivního domu x-) budu ráda. ja mysím,že terkajesterka píše, že "jde o nižší provozní náklady - potřeba vytápění na m2 za rok..." - nehovoří o velikosti energie na stavbu.
Odpovědět
já se stavbou zkušenosti nemám, sice jsme si barák zateplili a snažili jsme už při stavbě myslet na to, aby byl co nejméně energeticky náročný, ale podle mě bychom při energetickém auditu stejně těm nárokům neodpovídali. Při stavby už jde o to koukat na typ cihel, na překlady nad okny, jak dobře jsou okna ukotvená do zdí, na průchodnosti tepla okny, záleží i na omítkách, na zateplení, na minimalizaci tepelných mostů v baráku. A pasivní barák, na ten bychom ani neměli, kdybychom chtěli zachovat náš projekt. tam se počítá i se přístupem světla, nějakou samoakumulací tepla a podobné "divnosti", které bych ani řešit nechtěla.
Odpovědět
Profilova fotka
kacka.va: dík za reakci. A jak tu už někdo správně poznamenal (asi modrastrech.sk) : jakmile chcete něco "extra" - budete na všem platit o 50% více. Služby by tomu měli tedy odpovídat:/ Mě mrzí, že při své i přítelově vytíženosti bychom museli "řešit" všechny ty stavební prvky. Že bychom si zahráli na takové dva pany Lorence (viz film Na samotě u lesa) - Vše zařídíme sami a zaplatíme a budeme doufat, že jsme to zvolili správně (sami si to nastudujeme v knížkách a poučíme o tom stavebníky) No a nebo to necháme na firmě a pak budeme doufat (stejně jako v prvním případě), že dům bude "alespoň" nízkoenergetický. Jak jste to měli se stavebním dozorem (dozorovali jste dozor) a byli jste spokojeni s výsledkem stavby?
Odpovědět
my si to stavěli sami, tchán je zedník a stavební dozor byl u nás na baráku snad jen 3x. Ale to člověk stejně neuhlídá. To by musel stát každýmu za zadkem celý den. A např. sousedovi stavěla firma a když přijel dřív, než stačili nějakou lajdačinu zamaskovat, tak bylo zle. A že tam těch nekvalitně udělaných věcí měl až až. Jenže... když by přijel třeba o den později, tak už by to měli zadělané a nikdy by se na to nepřišlo, že zvuková izolace chybí v půlce příčky a podobné věci. Tím, že jsme si to stavěli sami, tak plno těhle věci jsme podchytili, ale i tak to není 100%
Odpovědět
Mozna stoji za to kouknout na nejake nemecke firmy, ktere se tu cim dal casteji objevuji, zdanlive se jejich domky tvari draze, ale je to hlavne tim, ze jak uz tu nekdo psal, ceske firmy davaji nerealne nizke ceny. A ty nemecke maji v zakladni nabidce to, co maji ty ceske v luxusni. Myslim, ze v DE je o dost narocnejsi klientela a firmy si tolik nedovoli neco ocuravat. Tady s tim uz kazdy pocita a nase firmy nic nenuti, aby kladly duraz na presnost a kvalitu. Tim nechci tedy hazet vsechny do jednoho pytle, ale az najdu nekoho, kdo mi rekne, ze jeho stavba probehla aniz by stal firme za zadkem, tak zmenim nazor. My uvazujeme o montovane drevostavbe, ty ve vetsine pripadu splnuji parametry nizkoenergetickych domu. A rozhodne nemame cas na to, byt denne na stavbe a hlidat delniky, jsme optimisti, doufame, ze existuje nejaka firma, ktera si nedovoli neco osulit. No uvidime..
Odpovědět
tak my mame nizkoenergeticky (= ma tepelne ztraty nizsi nez 5kW)....stavela ho firma Domy Dnes z Trebice, je to drevostavba..... museli jsme s koncepci domku pocitat uz pri projektu, pri umisteni na pozemek, akze se muselo dodrzet par podminek: na severni starne nemame zadne okna (pouze malinke do koupelny) na jizni strane mame dvoje velka francouzka okna topime vzduchem (nemame zadny radiatory ani podlahovku) mame rekuperacni vymenik a zemni registr v dome nevetrame (ani okna nejdou otvirat) - vetra za nas pocitac dum je sice drevostavba, ale cele vnitrni jadro je z porothernu - kvuli akumulaci tepla ...... a spousta dalsiho ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
tu viac o jendom type nizkoenergetickeho domu: http://www.modrastrecha.cz/forum/show...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky. My jsme si vybrali nízkoenergetickou dřevostavbu od firmy D.E.E.D. Neslyšeli jste někdo o této firmě? Staví i na klíč do 3 měsíců, ale bez základové desky a hydroizolaci na zákl. desce, nevíte někdo kolik stojí ta hydroizolace? Díky díky. Z. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, my máme vybraný nízkoenergetický dům od firmy Dřevostvby ok, jsou z Brna, dělají to též na klíč i se základovou deskou, no prostě se vším, máte někdo zkušenosti???? Byli jsme se podívat na rozestavěný dům, spokojenost.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky, nemáte někdo domeček od firmy Certiko? Jsou to montované dřevostavby, máme tam jednoho vybraného favorita..... :-) Zajímaly by mě reakce a zkušenosti ostatních!
Odpovědět
Profilova fotka
Martek, tak to mate opravdu pasivni dum :-) Kolik ma mistnosti a kolik stal asi neprozradis? :)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?