Poplatky = družstevní byt

Ahoj, ráda bych poprosila o radu. Řešíme, zdali koupit byt, ve kterém teď bydlíme v nájmu. Velmi mě ale trápí otázka poplatků, které zde platíme. Byt je v přízemí, možná zvýšeném přízemí, v Praze. Pod námi nikdo není, kdo by nás vytápěl. Má cca 80 metrů a prozatím zde žijeme dva. Je v družstevním vlastnictví a celkem za poplatky (BEZ plynu a elektřiny) platíme 6 500 Kč. Ve výsledku se dostáváme na obrovskou sumu pouze za poplatky = alespoň dle mě. V těchto poplatcích jsou největší položky: fond oprav 1400 Kč teplo = ústřední vytápění 2700 Kč teplo = užitková voda 800 Kč vodné a stočné 900 Kč. Je to starý dům, s fondem oprav asi nehnu. Ale co to teplo a voda? Nemáme vlastní vodoměry a donedávna ani měřáky na topení. Ty instalovali teď v zimě, takže dopad na výučtování bohužel zjistím až poté, co se musíme rozhodnout, zdali byt koupit chceme nebo ne... a známí říkali, že v přízemí se jim po nainstalování měřáků poplatky ještě zvedly, protože jak je nikdo nevytápí, hodně se to prodraží. A tady prosím o radu - máte někdo zkušenosti s podobným bytem (rozloha, přízemí) - kolik platíte za tyto poplatky v Praze? Přijdou mi to hrozné částky, ale přítel trvá na tom, že v Praze je to nomální... a další otázka, dá se s tím něco dělat? Zejména s topením? Pokud bychom šli do rekonstrukce a dali v celém bytě například podlahové topení, budeme i v přízemním bytě platit rozumné částky nebo si to jen namlouvám? Jde to vůbec v družstevním bytě? A s vodou mi asi nezbyde než počkat na to, až budeme mít vodoměry :(. Než uděláme nějaké unáhlené rozhodnutí, chtěla bych vědět, jestli je to řešitelné nebo není... Díky za rady.
Odpovědět
@elisjane bydlime v Praze v prizemnim byte a mame stara okna.Vytapeni mame na elektricky kotel ktery je jen nas.Vytapime cca 70m2.Zalohu na elektriku mame 1500Kc a mame vyhodnejsi tarif.Jelikoz je povinne mit vodomery tak za vodu platime cca 300Kc mesicne.Byt mame v osobnim vlastnictvi.Mesicne platim fond oprav,vodu,popelnice,uklid,elektrika ve spol. prostorach a kominy 2 600 plus elektrika tech 1500Kc.Jelikoz mame byt po rekonstrukci tak jsme snizili stropy a zeteplily podlahy.
Odpovědět
@tometa takže chápu to tak, že za velmi podobný byt platíte za topení a elektřinu 1500 Kč dohromady? :-. A jen 300 Kč za vodu? V tom máte i teplou a studenou? A ještě jeden takový dotaz - jak docílíte lepšího tarifu na elektřinu? To už je jen na domluvě mezi vámi a elektrárnou, vlastnictví bytu na tom nemá vliv, že?
Odpovědět
Profilova fotka
To je opravdu různý. Mám byt 55m, není přízemní a za elektřinu platím 800,-, za vodu přes 1000,- a všechno komplet včetně fondu oprav vychází na 4700,- (v tom je i vytápění). Všeobecně přízemní byty jsou studenější.
Odpovědět
@elisjane mame tri faze kvuli kotli,bojleru a varne desce.Proto mame nizsi tarif.Na osobu platime 300 za vodu a teplou si ohrivame pomoci bojleru.Pulku bytu mame studenejsi ale druha pulka je na jiho vychod kde mame porad teplo.
Odpovědět
@elisjane Odpovím jen obecně. Nejdřív se zeptej na družstvu nebo ve správcovské firmě, podle čeho se vám počítají poplatky, respektive, podle čeho se rozúčtovávají roční spotřeby energií. Ta problematika je dost složitá a možností výpočtu je víc. Jestli si to dobře vybavuju, mělo by to být obecně asi takto: Fond oprav je daný stanovami BD dle m2 jednotky. Dá se s tím něco dělat, ale musí se to nadnést na schůzi a schválit. Spotřeba tepla (a od ní odvozená výše záloh) se počítá poměrově 40% spotřeby dle měřáků na radiátorech a 60% dle rozpočítání celkové spotřeby domu na podlahovou plochu jednotky. Ta se rozpočítává hodně složitými vzorci a právě v ní by mělo být zohledněno, že váš byt je např. na sever, je krajní, koncový, v přízemí nebo pod nezateplenou půdou. Na všechno jsou koeficienty a ty by měla mít správně zadané firma, která vám (družstvu) každoročně rozúčtovává služby. Teplo pro užitkovou vodu - jednotková cena je daná cenou od teplárny. Spotřeba se rozúčtovává v poměru 30% dle měřičů (pokud jsou) a 70% dle podílu jednotky v rámci celkové spotřeby domu. Některé energie lze rozpočítávat i podle počtu osob v bytě. Nikdy to tedy není tak, že co přesně spotřebujte, to zaplatíte. Vždycky někdo doplácí na druhé a naopak, protože stav měřičů u paty domu je vždy jiný, než součet spotřeby všech jednotek. A ten rozdíl se musí rozpočítat. Nicméně pokud se dobereš způsobu rozpočítání spotřeby, můžeš z toho odhadnout, na čem se dá ušetřit. Čistě za sebe budete platit jen ve svém rodinném domě. :-) Jinak pro porovnání naše poplatky za 2+1 v Brně, 60 m2: fond oprav 1800 Kč teplo = ústřední vytápění 1219 Kč teplo = užitková voda 1243 Kč vodné a stočné 318 Kč ostatní služby (úklid, společná elektřina atd.) = 542 Kč
Odpovědět
tak mi to trochu zní, že ať budu dělat cokoli, kupovat úsporné spotřebiče, vodou šetřit, atd., tak je mi to vlastně úplně k ničemu, protože většinou budu platit hodně jen proto, že je byt velký :(... dalo by se to nějak vyřešit třeba tak, že bychom měli v bytě kotel a vytápěli si sami? S vodou tedy asi nic neudělám...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?