Pořizovat menší byt, když chceme v budoucnu děti?

Ahoj. Zajímal by mě váš názor na mou situaci. Máme s přítelkyní 25 let (ona 23), něco máme našetřeno + nedávno jsme dostali po prarodičích dědictví. Když to shrnu, máme teď k dispozici skoro milion Kč, ovšem máme 2 problémy: 1. přítelkyně ještě bude 2 roky dodělávat VŠ, takže od ní příjem bude tak max. z brigády (a před státnicemi pár měsíců nic), moje mzda je lehce nad státním průměrem. Chtěli jsme kupovat 2+kk byt v Praze, ale ceny od 2,5 milionu za 40m2 jsou šílené. Ale i kdybychom to koupili, tak minimálně 7 let budeme byt splácet. Ovšem vychovavat děti v tak malém bytě, kde by ani neměly vlastní pokoj mi přijde jako nereálné. Zároveň bychom si nechtěli pořizovat děti ve 40, ale dříve (jednak kvůli zdraví a pak bychom si rádi užili i vnoučata), idealně tak po partnerčiné 30, což je odhadem za 7 let. Tedy někdy v době, kdy dosplácíme byt. Uložit peníze v dnešní době nemá moc význam, nulové zhodnocení nebo riskantní fondy, kterým nevěřím s tím, jakou rychlostí tiskne ČNB a ECB Koruny resp Eura. Proto jsme přemýšleli o koupi pozemku. Vyhlédli jsme si pozemek ca 40 min vlakem do Prahy za 1.5 milionu. Ten půl milion co bychom si museli půjčit je reálné splatit do 3 let a potom bychom mohli začít šetřit na stavbu. Mezitím bychom mohli bydlet u rodičů, můj bratr se nedávno odstěhoval a půlka jejich baráku je volná, takže bychom měli minimální náklady (pár tisíc měsíčně příspěvek rodičům na výdaje za barák). Myslíte, že je to rozumná investice? Nebude mít pak na dům banka problém s hypotékou, kdyż budu vlastnit pouze parcelu? Nebo raději byt pořídit a až ho splatíme tak jím ručit za parcelu/barák? Nebo to nechat plavat a pár let počkat, až opadne zájem způsobený levnou hypo? Ale co zatím s penězi?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Tak mladí a už plánujete vnoučata? Pokud si chcete pořídit byt, pořiďte si ho sám na sebe, klidně s hypotékou a přítelkyně ať se nastěhuje a podílí se na nájmu. Nikdy nevíte, jak bude vypadat budoucnost, vše se může změnit. Pokud Vám vztah vydrží a budete čekat rodinu, byt prodáte a pořídíte si něco většího, pokud se vztah rozpadne, přítelkyně si sbalí svoji tašku a půjde. Vám byt zůstane a nastěhujete si někoho jiného. Je krásné plánovat společnou budoucnost, nicméně je také potřeba stát nohama na zemi a vidět věci reálně.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj těžko radit, jen můžu říct, že jsme byli ve velice podobné situaci. Byt jsme stihli zarezervovat v ještě před skokovým nárůstem cen. Jedná se o novostavbu 2KK cena kolem 2,5 mio a ušetřeno jsme meli stejně jako vy. Věkově jsme na tom také stejně a do pár let bychom také chtěli založit rodinu s malým dítětem, než půjde tak do první třídy si myslím, že se to bude dát zvládnout i tady. Pak bychom se chtěli přesunout do domečku a byt si nechat jako investici. Pozemek máme, jen jsou tam dlouhodobé průtahy kolem územního plánu, které by měli v dohledné době padnout, ale i kdyby ne střechu nad hlavou máme a to je hlavní. Je plno dalších možností. Aktuálně jsme spokojeni. Mohli jsme taky zůstat u rodičů - také jsme tuto možnost využili jeden rok než se nám byt dostavěl. A můžu říct, že už nikdy víc i když mám tu nejlepší tchýni s tchánem, ale prostě to nedělá dobrotu.
Odpovědět
Já bych šla do koupi toho pozemku, pokud vám bydlení u rodičů na pár let nevadí. My jsme si s manželem také koupili pozemek ve 23 letech. A také plánujeme, že jednou budeme mít vnoučata :-D Nebyla bych tak pesimistická ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak sama za sebe bych do bydlení "40 minut vlakem od Prahy " nešla. Ale třeba za 10 let budu mluvit jinak :) Tak přeji šťastný výběr.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych nešla do ničeho, co by znamenalo bydlet s partnerem u rodičů. Ať už jeho, nebo mých. To raději v garsonce bez výtahu. Je nějaký důvod, proč musí být vaše budoucnost zrovna v Praze?
Odpovědět
Mě příjde byt i pozemek u Prahy jako celkem dobrá investice. Otázku bych postavila jinak, chcete bydlet a vychovávat děti v Praze v bytě, nebo raději v domě za Prahou a dojíždět. Všechno má klady i zápory. Co práce? Dojezdnost? Spojení? Infrastruktura v satelitu? Školky, školy, kroužky.....a samozřejmě váš životní styl...podle toho se rozhodněte i kdybyste byt doplatili a měli se stěhovat do většího, myslím, že ho bez problémů prodáte a budete mít zase nějaký základ pro větší....myslím si, že postavit dům za Prahou a koupit slušně velký byt v Praze výjde +- nastejno.
Odpovědět
Profilova fotka
Nejdůležitější je si promyslet, jestli chcete bydlet v Praze i s dětmi a mít vše u nosu anebo bydlet za Prahou a dalších 15 let dělat dětem taxikáře, mít dvě auta a vůbec spoustu dalších výdajů. Do práce to bude dál, manželka na mateřský bude někde v satelitu odříznutá od světa.. znám bohužel dost případů, kdy to kvůli tomu všemu nedopadlo dobře. Osobně bych šla cestou rovnou 3+1 v Praze, tam vychovat děti a na starší kolena si pořídit dům a tam hlídat vnoučata ;-)
Odpovědět
@slabici @bamak Ale vždyť to nemusí být satelit. Bydlíme také za Prahou (práci mám v Praze) a jsme normálně ve městě s veškerým servisem, školami, atd :-)
Odpovědět
Není to satelit, ale menší město, je tam lékař, škola, školka do Prahy (hl. n.) je to 36 minut. Ted bydlim na kraji Prahy a na metro jezdim busem diky rannim kolonam cca stejnou dobu, coz je za me ok. 3+1 si neporidime, pocitam 100 tis. rezervu, 100 tis. vybaveni, 100 tis. dan a 700 tis. bance jako 25 % ceny nemovitosti aby byla dobra ur. sazba. Pocitali jsme i jine varianty, ale od prosince se sazby hybly dost nahiru pokud bychom chteli treba 90 % hypo. Budoucnost musi byt u Prahy, jelikoz delam IT pro pojistovnu a ano, je mozno presunout se i do jinych vetsich mest a delat dale v IT, ale neni to zas o tolik vyhodnejsi.. Pritelkyne i ja bychom chteli zahradu, mestsky styl zivota nas nebavi. Nemusime se bavit na diskotekach, kinech, nakupech. Radsi mame byt venku v prirode a jedine co me tahne do Prahy je prace a znami.
Odpovědět
Ja bych sel do 2+kk a az se splati tak ho prodal a pouzil to na domek, ale obavam se ze nez hypo na 2+kk doplatime , tak nam bude pres 30 a zacneme resit nez starosti se stavbou spis deti. Ale i pro deti bych radsi cisty vzduch mimo Prahu a moznost mit vlastni ovoce ze zahrady.
Odpovědět
@petsmr je potřeba si tedy uvědomit až bude přítelkyně na mateřské aby taky někoho znala v okolí kde byste třeba stavěli dům.Znám bohužel dost případů kdy šli lidé dal od svých přátel,dojizdeli a po čase šli od sebe nebo se vrátili do bytu.Dům není jen stavba ale spoustu větších výdajů na několik let než si vše uděláte dle svého. Nejsem si úplně jistá ale je potřeba si pospíšit pokud chcete na byt půjčit 90% .Navíc vy chcete byt zaplatit rychle za krátkou dobu ale na to musíte mít taky plat aby to banka povolila.
Odpovědět
Určitě pozemek. Jestli je na dobrém místě neváhat.I jako investici.Pozemky určitě půjdou rapidně nahoru.Podle dojezdu typuji na Stř.Čechy a tam bych neváhal.Ovšem pokud je to stavební parcela.Střední Čechy mají výhledově mít až 3,5 milionu lidí a tak pozemek může mít cenu zlata.A pokud máte rádi přírodu, můžete si tam postavit zatím chajdu a od rodičů z baráku uprchnout do svého každý volný weekend.
Odpovědět
Článek se načítá
Lepší byt v Praze než pozemek. Ten byt bude super investice a v případě potřeby ho prodáte lépe než pozemek 40 minut od Prahy. Navíc nevíte co bude až přítelkyně dostuduje. Děti taky nemusí klapnout podle síťového grafu. Volila bych podle toho, co bude mít v průběhu několika let nejlepší zhodnocení.
Odpovědět
Profilova fotka
@petsmr jeslti myslis pozemek v Beroune ( coz odpovida delce jizdy vlakem), tak pojdte do toho, pac za prve je tady krasne, za druhe do Prahy jezdi muz a zvlada to uplne v pohode ( ono z jedny strany Phy na druhou je to leckdy delsi), je tady daleko vetsi pohoda pro deti a veskere vyziti...a kdyby ti to bylo malo, tak do Prahy je to fakt kousek....
Odpovědět
@page007 Jasně, máš pravdu......pro mě z Moravy dojezd 40 minut = dědina vzdálená 50km :-D
Odpovědět
Ahoj... za mě bydlení u rodičů nikdy ať máte vztahy sebelepší- právě pro jejich zachování - vlastní zkušenost. Bydlení - za mě jednoznačně byt v Praze - když se budeme bavit o této možnosti versus pozemek. Vy nemáte vlastní bydlení, jste mladí, práci máte v Praze, pozemek bych neřešila. Byt vždy prodáte a za ty peníze pak koupíte pozemek. Zeptám se ale jinak, pokud vám nevadí dojíždění, proč si nekoupíte menší byt někde v rozumné vzdálenosti od Prahy, třeba v lokalitě, kde byste později chtěli stavět? Byt by byl asi levnější, už byste si budovali vazby někde, kde chcete žít, závazek by nebyl tak vysoký a účel by to splnilo stejný? A ještě jedna věc - peníze jste zdědil vy - chápu, že přítelkyni milujete a už se vidíte s dětmi a vnoučaty, ale někdy to hold prostě nevyjde, přítelkyně nepracuje, studuje, být vámi, koupím byt sama, za svoje a na své jméno a když spolu budete šťastní až do smrti, ok, barák už postavíte za společné, ale takhle do toho dáte jen vy- vaše dědictví, peníze z výplaty... abyste v budoucnu nelitoval případné velkorysosti.
Odpovědět
Profilova fotka
podud jste schopný tolik splácet abyste to měli za 7 let splacené tak bych do toho šla... otázkou je jestli vás to ve výsledku nevyjde dráž než pak prodáte. Pokud do budoucna budete mít dva slušné platy tak asi finančně nebude tak omezení jak dnes, takže třeba za těch 7-10let budete chtít větší barák nebo na lepším místě než byste si mohli dovolit dnes. Osobně si myslím že to je asi jedný důvod proč bych odsouvala větší bydlení na druhou kolej. Pokud víte co chcete do budoucna a nebyl by to finančně problém ani dneska tak bych do toho šla asi rovnou, pak s dítětem nebo dětmi něco vyřizovat a stavět... Pokud byste si vzali vyšší hypotéku tak si splátky můžete měnit podle aktuální situace, takže z finančního hlediska bych to neviděla jako výhodu koupit jiný byt nejdřív. Jinak s vybavením za 100tis vám fandím, za to budete mít tak akorát kuchyni. Pokud budete mít novostavbu a nebudete muset mít nějaké opravy a podobně tak je spoustu dalšího co není zrovna zadarmo a je to potřeba koupit, naskáče to. Nehledě na to že do dalšího nového budete muset zase investovat do kuchyně a dalšího vybavení, nevěřila bych že to prodáta dráž aby se vám to vrátilo.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a bydleli jsme na vesnici i v Praze a teď bydlíme v menším městě kousek od Prahy a jsme na třetí možnosti nejvíce spokojeni. V Praze nebylo kam jít když jsme nechtěli utrácet, jen chodit do parku čumět jak se venčí psi, město nám lezlo krkem. Na vesnici to bylo ubíjející to dojíždění i když ten klid a příroda to byl balzám, ale bohužel spolubydlení s prarodiči nefungovalo. Teď máme byt se zahradou, manžel jezdí do prahy 17km po dálnici, máme pro nás dostačující zahradu, nejsme v nějakém vysokém paneláku, nad námi jsou dvě patra. Mhd spoje kousek, Jsme spokojení.
Odpovědět
Mozna vam pomuze nas pribeh: S pritelem jsme si koupili byt v malem meste (rodiste pritele) z meho stavebka jeste v 5.roc. VS a platili jej z brigad. Po VS jsme meli vse krasne vymyslene- 1rok pracovat- svatba- deti. Realita: prace ano, svatba ano, deti ne, v panelaku jsme se po roce nudili a koupili na hypoteku chalupu (takze jsme platili uver na byt+ hypo na chalupu), po 2letech nas prestalo bavit se na zimu stehovat do panelaku a na chalupe zustali. Byt jsme prodali driv, nez byl doplaceny uver a z chalupy je RD, ktery postupne rekonstrujem dle svych predstav a jsme stastni. A deti? Po 6ti letech ruznych vysetreni jsme zjistili, ze je mit nemuzem ani z umeleho... Financne? Proste neutracime za blbosti, ktere vlastne nepotrebujeme, co opravdu potrebujeme porizujeme kvalitni, abychom to nemuseli za chvili kupovat znova (to uz nas vytrestalo) Hodne stesti s rozhodovanim a hlavne niceho nelitujte. Svet se toci presne tim smerem jakym ma.
Odpovědět
@kristyn.g tech 100 tis. na vybaveni pocitam nejnutnejsi investici, jako stul, zidle, skrine, nebo treba svetla. V bytech (nemluvim o novostavbach) vetsinou kuchyne zustava, tak rok nez se nasetri na novou se s tim vyzit da. Co se tyka penez je to slozitejsi :D ja mam ca na zaklad hypo, pritelkyne na zbytek (rezerva, dan, atd). Vzhledem k tomu ze nevydelava (brigady nepocitam a ani v bance se netvarili ze to jde nejak zohlednit), bude byt i hypo na me a ty penize od ni osetrime pripadne nejakou smlovou. Jinak hypo mam nabidku urok 1.9 % na 30 let s 10 let fix, az bude vydelavat pritelkyne, zvysime splatku/zkratime dobu splaceni - oboje mame zdarma. A o tolik vic na uroku zase nezaplatim.. Je to lepsi zkratit nebo doplatit driv nez si vzit silene vysokou splatku. A i v pripade vypadku prijmu mam 10 let jistotu splatky kolem 7000 Kč.. na pozemek bych bral hypo jen 500 tisic, tam bych to bral samozrejme na dobu kratsi. Deti muzou prijit kdykoli s tim souhlasim :) ale myslel jsem to tak, ze se o ne radsi chceme pokusit uz kolem 30, nez pak v 35 zjistit ze to nejde a byt ve stresu, ze nez obehame vsechny vysetreni bude pozde
Odpovědět
Profilova fotka
Přidám také své zkušenosti - my jsme byli v podobné situaci jako vy, jen jsme měli našetřeno pár desítek tisíc a byli 5 let mladší. Já studovala, manžel pracoval a řešili jsme, jak to bude dál s bydlením. Nakonec nám nezbylo než pár let zůstat bydlet u tchýně a můžu potvrdit názory ostatních, že ať máte vztahy sebelepší, společné soužití je vždy jen zhorší. Nakonec jsme se přestěhovali do podnájmu blíž k práci, abychom si konečně mohli vést vlastní domácnost. Byt je to nic moc a ve městě, kde se člověk bojí večer chodit ven. Ale výše nájemného byla nízká, takže jsme si mohli začít šetřit na vlastní bydlení. Uplynulo pár let a nyní peníze sice máme, ale není co koupit. Pozemky ve městě, kam jsme se chtěli přestěhovat se postupně rozebraly, další budou k dispozici až za několik let a z domů tu zbyly jen ležáky, které by člověk nechtěl ani zadarmo. Určitě bych se proto nespoléhalo na to, že si za pár let řeknete, teď máme konečně peníze, koupíme si báječný pozemek a hned začneme stavět. Ono se vám také může stát, že dobré pozemky už budou dávno rozprodané a vy budete doufat, že najdete alespon něco v „Horní Dolní“ za co nejmíň přemrštěnou cenu. Z vlastní zkušenosti bych teda šla spíše po pozemku a využila nízkých úroků na hypotékách.
Odpovědět
I v 2kk se dá vychovávat dítě. Jinak vám fandím, že to řešíte takhle mladí.... určitě je to fajn, ale přeci jen musím říct: stujte nohama na zemi. Já měla taky podobný vztah, rozešli jsme se po 8 letech. Teď jen děkuji bohu, že jste neměli hypotéku nebo děti. Hypotéka je větší závazek než svatba - alespoň já to tak vnímám. A pokud je dědictví jenom jednoho z vás, a vloží ho do společného pozemku a potom se rozejdete.... tak ten čí to dědictví bylo bude hodně litovat. Pokud si to nějak neošetříte smlouvou a pozemek nebude jen na jednoho z vás, tak v podstatě bude muset toho druhé vyplatit a on získá tak polovinu dědictví, které není vůbec jeho. Jestli si myslíte, že se na tom dokážete pak domluvit - nedokážete, věřte mi. Čím víc se máte rádi, tím horší jsou rozchody a tím víc se budete nenávidět. Ale to vás nechci strašit, určitě se vám to nestane, ale musíte na to být připraveni. 2kk je pro jedno malé dítě pohoda. Partnerka stejně nebude moct mít děti ještě 2 roky, když studuje, a upřímně... potom by měla ještě chvilku aspoň pracovat, aby měla aspoň nějakou mateřskou a nějaké zkušenosti. Ale to už je na vás. Jste mladí, není kam uplně spěchat. Dítě spí s rodiči klidně do 2-3 let, takže do té doby vám pomalu stačí i garsonka. Bydlení u rodičů... záleží jaké. Budete mít svou koupelnu? Kuchyni? Nebo všechno společné. Ať s nimi vycházíte sebelíp, tak jak se setkají dvě domácnosti, tak je to průšvih. Hlavně 2 ženské v domě, které řeší, že se nemohou jít vysprchovat když tam je někdo jiný, že nemohou vařit co chtějí, že ta či ona neuklidí záchod.... Pokud to nemáte uplně oddělené, jako 1 samostatný byt, tak bych do toho nešla, pokud by to opravdu nebylo nutné. Koupě pozemku je fajn. Můžete si tam časem postavit jen nějaký přístřešek a jezdit tam třeba na víkend grilovat. Ceny pozemků rostou, a až ho splatíte, tak si vezmete hypotéku na stavění a je to. Banka s tím nebude mít problém - naopak. Aspoň budete mít čím ručit. Byt taky není špatný nápad. Malý byt v Praze prodávate potom hrozně snadno a nejspíš se ziskem. Případně ho pak můžete pronajímat a mít pořád peníze navíc. Možná byste si už ted mohli dovolit i něco většího, kde vydržíte déle, třeba na okraji Prahy nebo kousíček za Prahou. Jsou lokality, kde jste do 15min v Praze a přitom jsou tam ceny o půl milionu nižší.
Odpovědět
Profilova fotka
@vitezove ,,2kk je pro jedno malé dítě pohoda. (...) Dítě spí s rodiči klidně do 2-3 let, takže do té doby vám pomalu stačí i garsonka. " S tímhle si dovolím trochu nesouhlasit. Když třeba dítě většinu noci propláče (nemoc, zoubky), jak se potom má vyspat druhý z partnerů, který musí ráno vstávat do práce? Většinou to pak bývá předzvěst častých hádek a to nemluvím o ponorce. Řešit pak, kam dát postýlku, kam přebalovací pult..to je cesta do pekel.
Odpovědět
@nyssa_al_ghul Ale 2kk je dvopokojový byt :-DDD. Tak když to chcete, tak v jednom spí rodiče ve druhém dítě. Kamarádka měla 2kk a měli dvojčata a uplně bez problémů. Kamarádka měla 2kk a taky měli mimčo a přestěhovali se když mu byl asi rok do většího. Teď má svůj pokoj ale už mají druhé a to spí zase s nimi.
Odpovědět
Tezko radit, kazdy clovek je jiny a ma jine priority. Rekla bych, ze jsme na tom byli podobne s manzelem (tehdy jeste pritel) jako vy. Manzel dostal od rodicu pul milionu a zacal planovat koupi bytu, protoze je lepsi splacet vlastni bydleni, nez cizi. Jelikoz jsme tehdy jeste nebyli manzele, tak jsme koupili byt na pul (2 miliony hypo, 300 000 dal manzel a ja si 300 000 pujcila od rodicu) novostavba v Praze 2kk, hypoteka na nas na oba, uz jsme oba pracovali. Zpetne si rikam,ze jsme meli mozna koupit rovnou 3kk, ale deti v te dobe byly pro mne daleka budoucnost a nechtela jsem se tolik zadluzovat. Nakonec jsme v byte bydleli vice jak sedm let a zvladli jsme to tam i se trema detma. Kdyz se narodilo prvni ditko, tak jsme se rozhodli, ze finalni bydleni vyresime pred jeho nastupem do skoly. Casu bylo dost a nijak jsme tedy nechvatali. Sem tam jsme na neco se jeli podivat, jednou skoro koupili domek, ale vzdy to nejak neklaplo. Pak uz bylo synovi ctyri pryc a my zacali intenzivne hledat. A jelikoz jsme chteli domek, tak jsme v podstate resili jen, jestli to bude maly drahy domek na kraji Prahy a nebo velky dum s velkym pozemkem, ale zase daleko za Prahou s nutnosti dojizdeni. A musim rici, ze tedy bida v nasem cenovem limitu. Nakonec vyhrala radovka na kraji Prahy, diky memu odporu k dojizdeni, ktery jsem ziskala behem mnoha a mnoha let dojizdeni. Proste po case mi to fakt lezlo poradne krkem. A jestli to je nase finalni bydleni? Nejspis ano, ale kdo vi. Kazdopadne pocitam, ze na nasledujich 15 let urcite ano. Jinak kamaradime se dvema rodinama, ktere jsou podobne na tom jak my a jedna bydli ve velkem dome za Prahou a kazdy den dojizdi a druha bydli v 3kk v Praze kousek od metra. Vsichni mame tri deti, vsechny tri bydleni nas stala cca stejne. Jen kazdy ma jine priority a kazdy je doufam v tom svem spokojeny.
Odpovědět
@nyssa_al_ghul V 2kk s ditetem je to naprosto v pohode. My to dokonce dotahli na tri deti. Jeden pokoj byl na hrani a spani pro deti a druhy byl kuchyn, jidelna, obyvak a loznice v jednom.
Odpovědět
Profilova fotka
@wendy_ Já hlavně reagovala na to, že uživatelka @vitezove psala, že by stačila i garsonka. Já v něčem podobném vyrůstala, a proto vím, že bych něco podobného pro své děti nechtěla. ;-)
Odpovědět
@nyssa_al_ghul Souhlasim garsonka je uz mala, i kdyz manzel spal vzdy s nama. Nikdy mi nezdrhnul spat vedle. Proste jsme bojovali spolu :-). Jinak musim rici, ze i kdyz ted jsme ve vetsim a deti by mohli spat kazdy ve svym, tak stejne si vecer zalezou vsichni do jedne postele a spi spolu. Maximalne se v noci nastehuji k nam. Nastesti vetsinou maximalne jen dva. Pri trech uz to vzdavam a odchazim spat jinam :-D. Podle mne ta potreba vlastniho pokoje nastane az tak nekdy zacatkem puberty, ale kdo vi. Nejstarsi je zatim prvnacek a sam byt nechce.
Odpovědět
Profilova fotka
@wendy_ Tak to je Váš manžel statečný :-D Máte pravdu, dokud jsou děti malé, tak rádi drží pospolu, ale jak začne puberta, tak nastane boj o území. Nemluvě o tom, až si přivedou první partnery. :-D
Odpovědět
Tak za nás asi problem vyresi nakonec stat :D ve vlade prosel novy zakon o CNB, diky cemuz bude mit CNB pravo urcit max. vysi splatky vuci mzde a max. vysi uveru. CNB povazuje jako strop 5 nasobek ciste rocni mzdy, takze pri prijmu treba 40000 (30 cisteho) dostanete max. 30*12*5 = 1.8 milionu. S mym aktualnim prijmem dosahnu na hypoteku max. 1,6 milionu . Takze max. cena bytu ktery si budeme moct dovolit je tak 2,3. Takze bud pockat az zacne pritelkyne pracovat (mezitim zase ceny bytu pujdou kvuli nehotovemu uzrmnimu planu Prahy a neschvalovani novych projektu nahoru, penize usetrene se inflaci znehodnoti a az si budeme moct konecne dovolit pujcit si za par let treba 2 miliony, tak budou zase 3% uroky :D).. Asi pujdeme do toho pozemku, o vikendu se na nej jedeme podivat
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?