Prašnost v novém domě. Přejde to někdy?

Profilova fotka
ahoj, chci se zeptat, zda někoho trápí stejný problém - dostavěli jsme (zděný dům z cihel) a hrozně se nám v domě práší. nevím čím to je.... přejde to někdy? souvisí to s tím, že je to novostavba? máme tedy rekuperaci, může to být tím? nějaké nápady, co můžu udělat pro vylepšení situace?
Odpovědět
Profilova fotka
@hhranolka nejsi sama. i nám se práší. možná - nevím jak ty ale my v minulých bytech měli koberce a tady tmavou plovoučku, takže na té je to vidět o to víc. druhým faktorem proč si říkám, že se u nás můžu prášit je to, že doděláváme podkroví a tak se tam pořád něco dělá .. ale prach je všude - kuchyn, obývák, ložnice. tam kde je dlažba to tak hrozné není ..
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz no, jenže my uz nic nedodelavame :( to ze je prach na zemi, tak s tím se počítalo... Ale já vyperu prádlo a kdyz ho sundavam suché, tak je to skoro na dýchací přístroj - fakt hrozne prachu, kdyz sedneme na sedačku, tak to samé.... :-(
Odpovědět
@hhranolka my jsme měli to samé a docela se to uklidnilo, ale trvalo to půl roku od nastěhování. Teď děláme nahoře a zase je to horší. Jinak je domě ale mnohem víc bordelu něž v bytě obecně, ale s tím se tak nějak musí počítat. Rekuperaci nemáme, vytírám nebo luxuji denně a stejně máme na ponožkách nalepenou takovou černou špínu.
Odpovědět
Profilova fotka
@hhranolka tak to je docela síla a možná jsem ráda že to u nás vypadá tak jak to vypadá ..je možné že by to tou rekuperací být mohlo, ale jak tomu pomoc nevím .. @sicinka a já se divím když vytírám 2x týdně - no mám co dohánět :)
Odpovědět
@baraz kobinace psa který se nepřezouvá a dítěte které se přezuje až když zařvu a dřevěné podlahy ošetřené olejme je ničivá. Takze podlaha se vymení díte vyroste nahoře se časem taky přestane dělat a psovi u¨seknu packy :-) Já dělám jedno nebo drujé nahrubo denně jednou týdně hodně pořádně a pak mi tu chodí bosé dítě a má nohy jak malej hobit.
Odpovědět
Bydlíme tři měsíce a prachu máme mooooc.. klidně na rozdávání.... uklidňuju se ale tím, že jsme na tom jako Bára, tzn. nemáme hotový vrch - nejsou podlahy, dveře, koupelna, schody.. vše je v surovém stavu... Tak mi ani neříkejte že se to nezlepší, až ten vrch doděláme.... To snad neee.. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@hhranolka to znám :-) Když jsme se nastěhovali do novostavby (ještě k tomu v létě), tak jsem ten prach, co byl všude dostávala pryč několik měsíců. A i tak je to pořád děs. Dřív jsme bydleli úplně v centru města v bytě-auta, prach, tramvaje a stačilo uklidit 1x týdně a bylo to. A dům? Okraj města, čistý, téměř horský vzduch, silnici máme docela kus od domu a projede tam min. aut, za námi nikde nikdo a můžu skončit s úklidem a začít znovu-prach, prach, prach naprosto všude a pořád...Ale už jsem se nad to lehce povznesla-nebudu otrok svého domu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@hhranolka Ahoj, tvůj dotaz bych mohla okopírovat a podepsat se pod něj, taky jsem už uvažovala, že se tady zeptám. Máme novostavbu, pasivní dřevostavbu s rekuperací a práší se hodně (i když na ten dýchací přístroj to není).Nejvíc je to vidět na varné sklokeram. desce a na nočních stolečkách v barvě černohnědý. A já mám jedno takový podezření, že to způsobili truhláři, když si jeden den řezali všechno tady vevnitř a nadělali všude půlcentimetrovou vrstvu prachu. Došlo k tomu prostě naší neopatrností, chvíli jsme je nehlídali. Vzhledem k tomu, že si myslíme, že si za to můžeme sami, jsme se stavitele ani neptali. Takže teď nevím, když je to problém ve více novostavbách... Ale taky to nehrotím, prostě jednou za týden úklid.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Milé přispěvatelky, bydlela jsem ve zděné vile na poli, paneláku u lesa, dřevostavbě na poli a teď v bytě v Praze - upozorňuji , PRACH JE VĚČNÝ! a já si říkám BOJOVNICE S PRACHEM, která to má předem prohrané. Uklízím odmalička a toto je má zkušenost. Je možné, že rekuperace může přispívat k víření prachu, ale prach je vždypřítomný a všude. Včera jsem naleštila vitrínu na kameny a než jsem tam ty kameny naskládala, proti světlu jsem na skle viděla PRACH! Rychle jsem skříňku zavřela a zapomněla. Taky jsme si koupili i-robot vysavač. Ráda se koukám, jak drandí po celé ploše bytu a tu práci dělá za mě. Velké lapače prachu jsou textilie - ale bez nich je byt holý a prázdný. Takže klid a my jsme uklízeli velký úklid v sobotu dopoledne, jinak byl týden pro učení a práci. Tak to je skoro vše na téma PRACH ode mě. Lidka.
Odpovědět
a co máte pod podlahovou krytinou? beton? pokud ano, máte ho napenetrovaný? protože ten práší hodně, i přes krytiny, snad krom dlažby, protože ta tu podlahu úplně uzavře....ale přes ostatní (plovoučka, vinyl, koberec) může prach ze spoda vířit. Může to být, ale nemusí být ten důvod stálého prachu...to je jediné, co mě napadlo a manžel říká, že to může být možný...
Odpovědět
@ hhranolka Moje zkušenost ze starého domu. Práší se i tam, myslím, že to novostavbou nebude, ale určitě záleží na tom, kde dům stojí. Někde se práší víc někde méně. U nás dělá hodně prachu třeba i omítka která opadává. Jinak co u nás pomohlo je kusový koberec, plovoučka to je hrozná věc. Pokud budu mít příště víc peněz nechci ji ani vidět. Dále když mám pocit že se práší víc než jindy tak vyperu závěsy a umyju okna a to hodně pomůže. Na těch oknech se to hodně drží a pak víří v místnosti. A co se týká toho prádla tak to ale může být tím, že máš hodně moderní pračku :-) a ty většinou používají ke ždímání málo vody a tak se ti tam může držet zbytky aviváže nebo pracího prášku a po uschnutí se ti práší. Máme to také tak. Pomůže sušička nebo dát prádlo sušit ven. Speciálně když je vítr tak se to krásně vyklepe.
Odpovědět
V dřevostavbě prach nebyl ani na počátku nikterak extrémní. Koupili jsme robotický vysavač, který tu běhá denně. Jednou týdně vytřu a setřu prach. Neluxuji, to udělá robot. Nemáme závěsy. Máme sušičku, která zbaví prádlo prachu. Prachu není moc.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?