Přestěhovali byste se z města na venkov?

dobrý den přestěhovali by jste se z města na venkov? řešil někdo něco podobného?
Odpovědět
Hned:-) A doufám, že se tak stane v tomto (půl)roce:-)
Odpovědět
Taky bych do toho šla HNED, leč chybí finance...
Odpovědět
ne, pokud bych byla mladá a bezdětná. ne, pokud by to znamenalo výrazné snížení příjmů nebo příliš dlouhé, časově náročné dojíždění. jinak bez problému.
Odpovědět
@vodak01 my z maloměsta na vesnici. Nejdřív nadšení, teď lituju. Naslibovali hory doly a nakonec tu nejezdí městská, autobus taky neposílili, takže jen jednou ráno a odpoledne. Je tu pidikrámek, kde i rohlíky se musí rezerovat den předem.. Nejvíc mě tu štve ta absolutní závislost na autě a že budem dělat taxik dětem, i když do města to takhle máme 12 minut...
Odpovědět
My šli z centra Ostravy (z domu) do Nového Jičína a po roce na vesnici s 1500 obyvateli. Teď jsem nejspokojenější. Autobusy docela jezdí, autem se to dá taky. Do práce to máme 15 km. Děti ještě nejsou, ale škola i školka a doktoři jsou v obci. Omezily se sociální kontakty, protože se kamarádům na vesnici jezdit nechce. Ale ten klid a příroda okolo je pro nás příjemnější. Nikdy bych však nešla do vesnice, která by nemlěa obchod, doktory, školu a školku.
Odpovědět
Profilova fotka
@vodak01 My se přestěhovali z centra ČB na vesnici (osadu) kde stále bydlí i s námi 19 lidí.... Zkraje jsem z toho byla paf, teď bych nejraději neměnila. Budeme se ale po čase až dokončíme rekonstrukci stěhovat do městečka s asi tisícovkou obyvatel...ale je to o povaze, někdo vesnicí trpí, nekdo ji miluje. Já např. tesco a kvanta lidí k životu nepotřebuju... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Bydlím na kraji okresního města. Neumím si předtavit, že bych měla denně jezdit třeba 20km do práce, nemít v místě bydliště doktora nebo školku/školu pro děti. Pokud by to bylo ale v dosahu - neměla bych problém. Lidi mi ve svý podstatě vadí :-D a takový to "kulturní vyžití", že tu máme bowlingy, fitka, kina atd.... jo to je sice fajn, ale zrovna aktivním uživatelem teda nejsem :-)
Odpovědět
Je to každého věc. Já doplním, že u nás je asi 15 stálých obyvatel a z toho jen hospodskýho děti jsou mladší než já:-) Ano, je tam závislost na autě (což je prostě ta daň za klid), autobus "školní" brzy ráno a odpoledne a to jen ve všední den. Nejbližší krámek (ale zato správný vesnický, kde se lidi fakt snaží) je 4km. Škola, doktoři atd. jsou 6km. Ne, neměnila bych. Za tu přírodu a klid, nikdy.
Odpovědět
Můj názor - lidi jsou v dnešní době strašně zhýčkaní. Já bych se stěhovala tam, kde by se mi líbilo, myslím dům, jeho vnitřní dispozice, okolí domu, apod.Nestěhuji se přece někam podle toho, kde je Dr a obchod, za těmi mohu dojet, v dnešní době má auto každý.A obchody jsou dnes taky všude.Myslím, že tyhle obavy z venkova mají většinou lidé z města, právě proto, že jsou městem zhýčkaní a bojí se, že na vesnici jim něco "uteče".Jde jen o to se nebát a jít si za svým snem. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dojíždím 40 km do práce z malého města do vesnice na konci světa, dlouho jsem zvažovala bydlení někde poblíž, ale školka je odtud 10 km, škola i doktor taky, nemocnice 40 km a do místního obchodu vozí jeden den mléko, jeden den maso... Nakonec jsem sice vesničanka a jezdím dál na konec světa (už 42 km) a jsem spokojená, že zbytek rodiny dojede a dojde do školy a práce beze mě.
Odpovědět
Ze zkušenosti vím, že lidi kteří bydleli celý život ve městě si ten venkov často dost idealizují a pak jsou zklamaní. Známí utekli z bytu do domku, protože chtěli mít klid a neřešit problémy se sousedy. Teď to tam prodávají kvůli neschodám se sousedy a ten větší klid taky jejich očekávání nesplnil. Jiní zase prodávají dům nedlouho po dokončení, protože ho neutáhnou finančně a zjistili, že dojíždět 40 km do práce jim nevyhovuje. Chce to veškerá pro a proti pořádně zvážit. Ale i když to uděláte, stejně nemusíte být nakonec spokojení. To je prostě život, člověk musí některé věci poznat na vlastnní kůži, aby zjistil, co je pro něj vlastně nejlepší :) Jinak za sebe říkám, že jedině venkov, vyrostla jsem tak a vím, že mi takový život vyhovuje.
Odpovědět
@merunkova Přesně tak, lidé by mali jít za svým snem. Jenomže ten sen má každý jiný. Myslím, že je to hodně o zvyku, je dost podstatné, kde člověk vyrostl. A pravdu má @lilywhite, že si venkov lidé často idealizují, realita je pak jiná. Já jsem vyrostla ve městě a nikdy bych na vesnici nešla, v tom mám naprosto jasno. Bývalá kolegyně si postavila dům v malé vesničce, kde je akrorát prasečák, pár chalup a jinak nic. Když jsem si představila, že bych tam měla bydlet, tak jsem se osypala. A ona je tam šťastná. Takže je to hodně individuální, důležité je, aby se partneři shodli, kde chtě žít a oba byli spokojeni.
Odpovědět
Článek se načítá
@vodak01 jo jo a jo...vyrostla jsem na vesnici,ted jsem bydlela cca 10 let ve meste v byte a nnesnasim to tady...kvanta lidi,vyziti tu je,ale to by bylo na celou vyplatu,kdyz se chce clovek projit,tak nejdriv musi nekam dojet....neznam ani sousedy...a nusim se moc...tesim se na ves...je tam MS,ZS,doktor i obchudek,takze to neni konec sveta,ale na konci sveta jsem vyrostla a nevadilo by mi ani to
Odpovědět
@vodak01 ale je to o tom co chcete no..pocitat s tim,ze na dome je porad prace,clovek musi hodne obetovat z pohodli,sousedi o vas vi vsechno,vsechno je daleko a kdyz zapomenete koupit mliko nebo maso,tak si proste musite poradit jinak,do prace dojizdite,takze vstavani pred patou ranni neni vyjimkou....ale pak je tam klidek,je kam se jit projit,o volnu muzete snidat na zahradce ci na dvorku,nasavat slunicko,obloha je modrejsi a v noci jsou videt hvezdy....prirodu mate minutu od vas a z okna nevidite jen panelak...
Odpovědět
Profilova fotka
To záleží na nátuře každýho...my jsme šli z města na ves o 80 lidech, není tady nic - hospoda, obchod - zato je tady krásně a jsou tady moc fajn lidi. Žádnej satelit, do města 5 minut autem po hlavní silnici, autobus jezdí každou hodinu...neměnila bych, vydržím i týden do města nejet :-D A za zábavou jezdíme, tak jednou do měsíce - bowling, hospůdka, buď někdo z nás řídí, nebo vezmem zpátky tágo, ale jak říkám, máme to 7 kiláků, tak se až tak neprohnem... Nesnáším paneláky a hodně jsem trpěla, když jsem tam bydlela, když mě probudilo prdění souseda, případně krkání, linoucí se stoupačkama, soulož nadsousedů, nebo kouř z první ranní cigarety v 5 ráno před šichtou od podsouseda...už nikdy, díky!
Odpovědět
Profilova fotka
no, řekla bych že člověk se mění v názorech i s věkem, nebydlím v moc velkém městě 15tisíc obyvatel, ale ve dvaceti jsem si neuměla představit, že bych bydlela někde na vesnici, kde není žádné vyžití. A ted o deset let déle se těším na to, až začneme stavět domek na vesnici, kde je asi tak 40 stálých obyvatel, tedy pár domů a jinak nic. Ale městečko, kde jsou obchody, doktor atd je vzdálené asi 3 km, tak to není tak hrozné. A paradoxně jsem ted z města jezdila do práce na vesnici, jen teda z nového bydliště to budu mít ještě o 10 km dále.
Odpovědět
Profilova fotka
já odjakživa bydlím na vesnici ale manžel se přestěhoval z Prahy sem, vesnice (obec) 1000 obyvatel, máme školu, školku, obchod, lékaře a musím říci, že měl taky jiné představy, dost zkreslené. V městě nepotřeboval tolik auto, do práce jezdil mhd, když neco potřeboval koupit jednoduše doběhl do obchodu a své sousedy moc neznal. Tady každý zná každého, každý se zdraví, co budete přibližně vařit musíte vědět někdy i pár dní dopředu nebo mít dostatečné zásoby, počítat také s tím, že když náhodou napadne hodně sněhu, že neprohrnou a vy můžete mít plány jaké chcete a nikam se nejede. Lékař je tu jen pár dní v týdnu, takže když je něco akutního jedete do okresního města apod. Do práce dojíždí 30 km tam a 30 km zpátky. Je to zkrátka jiné. Jako je určitě rozdíl bydlet v obci s občanskou vybaveností a na vesnici, kde není ani obchod.
Odpovědět
@jirinapezl ja vubec nevim,jestli bych mela odvahu stehovat se na ves,kdybych byla cely zivot jen ve meste a ani bych na vesnici nejezdila...bala bych se prave tech idealizovanych predstav a toho,ze si clovek mozna tu praci neumi ani predstavit..na druhou stranu kdyz se chce vsechno jde :-) sice se clovek uci,ale kdyz neni nafrnenej,vzdycky mu nekdo poradi nebo pomuze
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, od mala bydlím na vesnici, kde je asi 150 obyvatel, krámek tu nemáme, ale hospodu ano :D do města (asi 10 000 obyvatel) je to 4 km, pohoda :) tam jsou školky, školy, gympl, učňák, poliklinika apod. Já dojíždím do práce každý den 50 km tam a zpět, manžel asi 70, jsem zvyklá, nepřijde mi to :) autobusy tak nějak jezdí, ale rozhodně to není pražské metro :) nechtěli jsme do bytovky a dům ve městě, to už je nad naše síly, tady se nám líbí a ten klid je super :)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, za doufám míň jak půl roku se z města cca 20tis. obyvatel stěhujeme na vesnici cca 800 obyvatel, už se nemůžu dočkat, jsou tam 2 hospody, školka, škola do 5tř. a do města 5km co víc si přát ;-) už se klepu jak ratlík, jdeme z bytu 3+1 a sice nebudeme mít mega vilu ale konečně budeme mít zahradu pro děti a na grilování atd., musím teda říct že máme každý své auto takže bus nemusíme řešit
Odpovědět
@mojsha no jen bych chtela rict,ze zalezi jak daleko budete dojizdet..ono nekdy je to autem o dost drazsi nez busem a vlakem-tam si muzes koupit kupon a mas to levnejsi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Bydleli jsme v Chomutově,pak v Praze a teď jsme na vesnici.Asi 50 km od Prahy,kde máme práci.Nemáme děti.Jsme nejspokojenější za celou naši stěhovací kariéru.Je tu klid,pohoda,krásná příroda a kousek do prace.V Praze jsem o víkendech jezdila do práce i 1,5 hod,kvůli blbejm spojům.Já jsem jedině pro. ;-)
Odpovědět
Není vesnice jako vesnice. Takže hodně záleží kam. Někde blízko velkého města je to v pohodě. Také záleží na tom, jak rád ráno vstáváš. Bydlela jsem na Vinohradech v Praze, sice jsem nemusela vstávat hodinu předem do práce, ale jinak jsem trpěla. Teď jsem zpátky v 50ti tisícovém městě, v okrajové části, která je prakticky bývalá vesnice, ale mám tu vše dostupnější než v Praze. Za 10 minut v centru, ale i za 10 minut po dálnici ve vedlejším městě. Ve velkém krajském městě za půl hodiny za kulturou když by byla chuť. Takže zvážit všechna pro a proti.
Odpovědět
od narození bydlím v jedné vesničce o cca 60 obyvatelích, není tady nic, autobusy jezdí dobře, do města 6 km, do Prahy 15 minut na Černý Most, je to paráda, máme krásnou přírodu, každý den chodím na vycházky, z domuz terasy nádherný výhled do údolí, ticho, klid :-), jezdím do práce do Prahy, cca 45 minut, kolegyně z Prahy dojíždí do kanceláře taky´přes půl hodiny :-) , lidi mě obtěžují, ve městě bych bydlet nemohla, je to pro mě vyčerpávající. Naštěstí manžel se k nám na vesničku přestěhoval z většího města rád, postavil nám domek a jsme happy. Každého věc, každý si to musí vyzkoušet a zjistit co mu nejvíc vyhovuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@petapetruska no muž dojíždět bude cca 1.5km do práce jinak děti mají školku i školu v místě bydliště a já až se po rodičáku vrátím do práce tak dojíždím autem a ted to budu mít dokonce o 5km blíž.... nebo jak to myslíš???
Odpovědět
@mojsha no ja myslela kdybyste dojizdeli dal..my budeme dojizdet cca 70km...a tam uz se nafta celkem prodrazi
Odpovědět
Profilova fotka
@petapetruska no já budu dojíždět cca 50km vše po obchvatech takže docela konstantní rychlost a naftu neřeším, máme v rodině zdroj :-D
Odpovědět
@mojsha no...taky bych chtela aspon neco neresit..
Odpovědět
@petapetruska holt musíte pořizovat auta, která mají rozumnou spotřebu...Já najezdím denně taky přes 70km a auto má spotřebu i teď v zimě okolo 5l/100km, takže se to dá utáhnout.
Odpovědět
@flakac nj...ale kde vziot jeste na nove auto :-D ? navic ja se rada kocham,takze me vlak ani bus neva..nemusim davat pozor,muzu spat,cist...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?