Prodej domu z dědictví v insolvenci

Hezký den. Dostal jsem se do nepříjemné situace: zdědil jsem 1/2 domu, druhou polovinu zdědila sestra - ta je v insolvenci. Její insolvenční správkyně tvrdí, že nemám na dům předkupní právo (????). A chce prodat 1/2 domu firmě, jenže se zabývá spekulativní koupi domů v insolveci. Odhad na dům je 1,8 mil. Firma jí nabízí 1,55 mil.( za onu 1/2) a mám obavu, že ode mne budou chtít koupit (tlačit k prodeji) mou polovinu domu za mnohem menší cenu. Vím, že dům resp. mou polovinu mohu neprodat, ale otázka by byla, co bych tím získal. Dům bude chátrat a ztrácet na hodnotě...Setkal se někdo s něčím podobným?
Odpovědět
@fotrtom Zkusil bych zajít někde jinde, kde tato insolvenční správkyně nebude, ale jiná. Jinak... nešlo by, aby se to poupravilo a pronajímalo? To je taková záchrana, popř, když dům celý napíšete na sebe a setra bude u vás?
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom Tak to kupte za 1,6 mil Kč a je to vyřešené. Nebo jim to za 1,8 mil Kč prodejte a je to také vyřešené
Odpovědět
@vladimirsvorba Vy jste odborník, vás bych teda chtěla 😒. Já to pochopila tak, že "odhad na dům je 1,8 mil" jako za celý dům. Rada ať to tazatel koupí za 1,6... No to je teda rada. Kdyby pán hýřil milionama, tak se takhle neptá 🙄 On potřebuje zjistit, jak z toho ven.
Odpovědět
Profilova fotka
@kafr Takže podle vás je odhadní cena na celý dům 1,8 mil Kč a firma koupí půlku domu za 1,55 mil, když odhadní cena polovičky domu je tedy 0,9 mil Kč? Takovou firmu neznám.
Odpovědět
@kafr oba dva první rádci, zřejmě nepochopili psaný text...to se stává i větším mistrům... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom Tak kolik je tedy ten odhad na půlku domu? Dáte sem tedy prosím odkaz na to insolvenční řízení? A jak jinak to chce řešit než tak, že ten dům bude vlastnit jedna osoba?
Odpovědět
@vladimirsvorba odhad na celý dům je 1,8 mil. firma chce koupit 1/2 za 1,55 mil... pochopitelně tržní hodnota je někde jinde ( cca 2,6-2,8mil). Měl jsem za to, že v úvodu je to napsáno poměrně srozumitelně - ten odhad atd.. odkaz na insiolvenční řízení sem nedám - nepotřebuji dalšího vlka z Wall Streetu ve hře... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
, aby @fotrtom je otázkou, jestli ten dům chceš prodat nebo si ho podržet. Svoji půlku prodat nemusíš, ale připrav se pak na právnickou válku, která může dopadnout všelijak. Jak vypadá soudnictví, to také víš. Poslední možnost, která ti zbyde, bude pak - a oznam to té firmě, co tu půlku chce koupit - že do své poloviny nastěhuješ početnější romskou rodinu. Jinak bych ale na tvém místě udělala dotaz - nevím, kam, jestli na ministerstvo pro místní rozvoj nebo ministerstvo spravedlnosti, myslím, že ta informace o tom, že nemáš předkupní právo, má nějaké háčky - dá se ten dům katastrálně rozdělit, aby ho mohly smysluplně užívat 2 rodiny?
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom Pokud by to bylo tak, jak říkáte, tak tržní hodnota půlky domu je 1,3 mil Kč a firma přesto chce nakoupit ještě dráž, tedy za 1,55 mil Kč. To mi stále nedává smysl. Informace si můžete nastudovat například zde https://www.remaxdelux.cz/kupe-nemovi... Hlavním úkolem insolvenčního správce je maximalizovat zisk a uspokojit věřitele v co nejvyšším rozsahu. Proto v případě velkého zájmu je insolvenční správce povinen prodat nemovitost té nejvyšší nabídce. Nemovitost je tedy vždy prodána zájemci s nejvyšší možnou cenovou nabídkou. Pokud nechcete koupit za nejvyšší nabídku, tak je to vyřešené. I za předpokladu, že by tam předkupní právo dle legislativy bylo, insolvenční správce by prodejem pod cenou poškodil věřitele a mohl by jít sedět. Přeji pěkný den.
Odpovědět
@esmeralda2 dům si ponechat nechci, ale nechci prodat pod cenou a za nižší cenu než za jakou to prodá někdo, kdo celý život žije na dluh (sestra). Dům se rozdělit nedá - klasická jedna bytová jednotka..v případě, že by firma, která dům chce koupit nabídla menší peníze, nechám si dům a uvidím co vymyslí oni - pro ně to je investice, pro mne jen něco co jsem zdědil a na prodej nijak nespěchám. PS: sehnal jsem kupce, který nabízí za celý dům 3 mil. A insol. správkyně mi oznámila, že má kupce na půlku za 1,55....Přijde mi podivné, že insolvenčí správkyně nechce "poškodit" někoho kdo má dluhy a chce pro něj získat co nějvětší peníze ale zároveń tím poškodí mně...
Odpovědět
@vladimirsvorba tomu celkem rozumím..ale dluhy sestry činní cca 700 tisíc - tím pádem věřitelé uspokojí tak jako tak. . A firma s nabídbou o cca 50 tis za 1/2 přišla až v okamžiku, kdy ins.správkyně zaslala oznamení na soud a to "vyvěsila" na inetrnet. ..Takto by mohli jednotliví zájemnci stále přihazovat po 1000 koruně...
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom Věřitele uspokojí, ale při prodeji pod cenou by poškodila vaší sestru, která dostane všechny ostatní peníze, které zbudou po umoření dluhů a zaplacení odměny IS. Když to koupíte za 1,6 mil Kč, tak cca půlku z toho dostane vaše sestra, takže budete mít celý barák, na účtu o 1,6 méně a sestra bude mít na účtu o 0,8 mil více :-) Tohle prostě bude platit: "Tak to kupte za 1,6 mil Kč a je to vyřešené. Nebo jim to za 1,8 mil Kč prodejte a je to také vyřešené"
Odpovědět
Článek se načítá
@vladimirsvorba obávám se v poslední věte maté velikou chybu... ta firma, která spekulativně skupuje tyto nemovitosti to ode mne koupit nebude chtít koupit za ty "vaše" peníze, ale bude mně tlačit do ceny o pár stovek tisíc nižší...a to je to jádro pudla, které tady řeším...vaše teorie je pěkná, ale má spoustu neznámých v rovnici.
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom to nejsou moje peníze :-) A vůbec tuto variantu nemusíte řešit, když to koupíte od IS vy. Druhá varianta je o umění vyjednávání, vy sám jste řekl, že máte kupce za 3 mil, což je 1,5 mil Kč za půlku. Pár stovek tisíc z 1,8 mil Kč je 1,6 mil Kč, což je stále víc, než od kupce, kterého jste zmínil..... Každopádně, myslím, že na druhou variantu "nemáte koule". A když se trochu zamyslíte, tak ve variantě 1 koupíte půlku za 1,6 mil Kč a prodáte dům kupci za 3 mil Kč, takže vám zůstane 1,4 mil Kč. A nebo si troufnete na druhou variantu a budete si věřit, že jim to prodáte za více než 1,4 mil Kč. Nemá smysl na tom hledat složitosti, není to složité. Pěkný den
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom jestli jsi našel kupce za 3 mega, tak se s ním dohodni, aby nabídl 3,1 (nebo 3,15) a ty mu ten zbytek po vyrovnání vrátíš
Odpovědět
@esmeralda2 tak nějak to zamýšlíme, ale otázkou je jak vysoko se bude nabídka šplhat..mně zaráží, že ins.správkyně může donekonečna tvrdit, že má "lepší" nabídku...není to dražba. A nakonec si vyhraje varianta, nechám to ležet a firma co to chce koupit bud dá minimálně stejné peníze, nebo její investice bude u ledu rovněž, jelikož půlka domu bude moje...
Odpovědět
@vladimirsvorba původně jsem to chtěl koupit, ale minulý týden jsem se rozhodl pro koupi svatovické katedrály a musel jsem dát zálohu... Chci prodat 1/2 domu - a vy mi radíte ať koupím půl domu...takže za vaše odborné rady děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom komu není rady, tomu není pomoci. Ale jedno doporučení vám ještě dám, s IS komunikujte písemně.
Odpovědět
Nevztahuje se na vas ta výjimka v zákoně 6 měsíců? Pokud vím, tak je tam výjimka, že pokud došlo k nabytí před mébě než 6 měsíců, tak i po 1.7.2020 máte předkupní právo. Jinak souhlasím, že nejvíce se vám vyplatí to za 1,6 koupit a pak prodat.
Odpovědět
@norikakaa ano platí pro mne ta vyjimka - byť ins.správkyně tvrdí opak. A koupit se vyplatí, to mi je jasné, ale pokud čerstvě dostavite dům (máte hypo) a není vám třicet, ale tak přes padesát, tak 1,6 mil může být i problém... A jen tak na okraj: s ins. správkyni komunikujeme písemně - kouřové signály se nám neosvědčily... :-D řeším otázku co může / nemůže po prodeji firma, která dům koupí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?