Rozpočet na rekonstrukci nám přijde vysoký

Profilova fotka
Zdravím všechny, při brouzdání na netu jsem narazila na tuto stránku a tak doufám, že tady potkám někoho, komu se stalo to samé co nám a poradí jak to všechno vyřešit. Ve zkratce napíšu náš příběh: Loni na podzim jsme koupili starší domek zralý na rekonstrukci, případně demolici. Domek stál 200 000 a i když jsme mu moc nadějí nedávali, zedník nás uklidnil, že domek je v pořádku a nebude nutné ho zbourat. Oslovili jsme tedy architekta, protože domek má docela dost netypické rozměry 6x20 metrů a sami jsme si s uspořádáním interiéru nevěděli rady. Všechny konzultace proběhly dobře, příjemně se nám s ním povídalo, dokonce byl stejného názoru jako zedník, že by domek nechal stát i skrz jeho historii a atmosféru a hlavně i proto, že bychom na pozemku, který má cca 11 metrů na šířku nic jiného stejně nepostavili. Byli jsme šťastní, že i ušetříme. Předložili jsme mu náš rozpočet ( 1 500 000) a ptali se ho, zda se do něj vejdeme. Když řekl, že ano, naše přání znělo navrhnout domek tak, aby se daný rozpočet překročil minimálně. Po obdržení návrhu domu jsme byli moc spokojení a začali jsme vyřizovat financování a další potřebné kroky naplno. Kámen úrazu, ale nastal v momentě, kdy mi na mail přišel rozpočet na neuvěřitelných 2 700 000 =-) =-) =-) =-) koukala jsem jako blázen a hned jsem se ohradila, že tohle teda nepůjde, že domluva zněla jinak. Nakonec jsme rozpočet upravili, ale stejně jsme se pod 2 000 000 nedostali. Byli jsme s přítelem frustrovaní a naštvaní, protože naše představa byla taková, že budeme žít a ne přežívat od výplaty k výplatě kvůli tížící hypotéce. Největší paseku to nadělalo v bance, protože jsem momentálně doma s miminkem a berou v potaz jen přítelův plat, můžeme si maximálně vzít 2 100 000. Banka by však chtěla v případě, kdy je rozpočet necelý 3 mega doložit, že máme potřebné finance k dokončení stavby. I pokud by jsme zůstali na dvou, neprojde nám to bez doložení vlastních zdrojů. Dáváme do zástavy dva domy a ani to by bance nestačilo. Domek by měl projít celkovou rekonstrukcí a vznikne z něj 4+kk o rozloze cca 120m2. Vše chceme dělat svépomoci. Má prosím někdo stejnou nebo podobnou zkušenost? Jak to u Vás dopadlo? Vešli jste se do Vámi stanoveného rozpočtu nebo ne? PS: už jsem z toho byla tak nakrknutá, že jsem přemýšlela, že po vydání povolení dám domek na prodej včetně projektu a povolení. Od projektu už nemůžeme cuknout, ale zase se mi nechce dávat za starý barák 3 miliony.
Odpovědět
Ahoj, jen se zeptám, kolik jste obesílali firem? Rozpočty mohou přijít v různých cenách, nedá se asi úplně přesně odrazit od jedné nabídky. Já si kdysi nechala nacenit bourání hospodářských budov, které jsem měla na pozemku a na jednu práci mi přišly nabídky v rozmezí 50-150 tis. Obesílala jsem firmy a firmičky ve vzdálenosti cca do 30-ti kilometrů. Máte hotový výkaz výměr? Ten si sice nechá projektant zaplatit, ale hodně to upřesní požadavky i materiály, jaké budete používat a hodně eliminuje vícenáklady.
Odpovědět
Ale jinak k rozpočtu, jak se píše v jedné knize, připočti 50% pro strýčka příhodu. Ne, vážně. Že tam bude odchylka pár desítek tisíc nebo i 200 tis je asi v normálu, ale jednou tolik......, to je hodně. Vždy je tedy třeba brát v úvahu, že čím větší firma, tím víc peněz. Jsou ale věci odborné, které je lepší, když bude dělat odborník, zase pokud plánujete rekonstruovat svépomocí, hodně ušetříte na velmi výrazné položce, tedy na práci. Celkově, projektant počítá cenu podle metrů krychlových, kolik bude mít dům, z toho se pak také počítá jeho odměna v závislosti na tom, co vše od něj chcete. Cela dle projektu na metr kubický je cca 5-6 tis (teoreticky), cena skutečná bude reálně nižší. O kolik nevím, ale hádám alespoň o 30%.
Odpovědět
Profilova fotka
zdravím :) my to budeme stavět svépomoci, tudíž firmy jsem obesílala pouze ty, které opravdu potřebujeme (okna,dveře, střecha) zbytek si budeme dělat sami. I tak mi to přijde moc vysoké, protože jen na střeše jsme oproti rozpočtu architekta asi o 200 000 níže. To samé platí pro některé "speciálky" které tam architekt navrhl, ale jinak máte pravdu, co se týče třeba fasádního systému mám nabídky asi od 5 firem a je tam rozdíl několik set tisíc :D :D proč ne, že? :D Dopíši jen info, nakonec nebudou potřeba asi tak radikální úpravy, jak jsme si původně mysleli, tak stále doufáme, že se pod ty dva miliony vlezeme. Co se použitých materiálů týče, je to zase sporné. V místě, kde bychom čekali, že architekt dá to lepší zvolil to levnější, jako třeba okna nám tam dal pouze dvojskla, já si zařídila u firmy trojskla. Jinak se snažíme nešetřit na věcech co jsou opravdu potřebné a užitečné, jako okna, zateplení,izolace a zdivo. Interiér si už doladíme podle finančních možností. I tak mě to ale překvapilo, že to vycházelo finančně tak nad rámec. Můj otec mě pořád uklidňuje, že to zvládneme, ale přece jen je to závazek na půl života a jak už jsem psala, chceme normálně žít a neděsit se jakýchkoliv změn s tím, že si nebudeme moci dovolit střechu nad hlavou, taková byla naše vize. Architekti jsou však vždycky přesvědčeni o vlastní pravdě a každý jejich návrh je pro ně něčím důležitý a neradi dělají změny. PS: pokud nám to zdárně půjde založím tady pro inspiraci ostatním fotoalbum. Zejména pro lidi, co by se cítili ve stejně bezvýchodné situaci jako my :) Tak všichni držte pěsti :D :D @charado
Odpovědět
Profilova fotka
@charado My brali nakonec v bance o 20% více než jsme původně chtěli a to z důvodu, kdyby to domek nezvládl a musel k zemi, ať jsme schopni ho postavit. Doporučila nám to naše finanční poradkyně a i když jsem ji nejdříve podezřívala ze ziskuchtivosti :D měli jsme nedávno schůzku s přáteli, kterým dělala hypo ta samá poradkyně a sami říkali, že si nakonec stáli za svým a nechtěli brát více. O rok později dobírali půl mega a byl to docela komplikovaný proces :D Nějak to asi dopadne, nebyli bychom první, kdo by prodával rozestavěný barák a ani poslední, kterým to nakonec vyšlo podle představ. Teď, když už se to začíná pomalu rozjíždět jsem jak na jehlách a čekám na první naše úspěchy (naše=přítel+můj otec :D, ráda bych pomáhala, ale někdo musí hlídat syna)
Odpovědět
Každopádně přeji, ať jde vše dobře. My budeme teprve začínat, ale ne s rekonstrukcí, nýbrž rovnou od adama. Pozemek máme koupený, elektrika tam je, dispozice je namalovaná, momentálně se kreslí, kde budou světla, zásuvky, kudy přesně povede voda a tak dále. Průzkumy máme hotové, hydrogeologický, inženýrský i radonový, zaměřeno, osazeno a po menších potížích i schváleno odborem rozvoje. K rozdílům cen - je to běžné, záleží jak velká firma a kolik na tom chce vydělat. A také, že je jiná cena podle tabulek a skutečná. My budeme stavět na klíč, u domu nad 150 metrů by to šlo jen se stavebním dozorem a je dost problém se časově dohodnout s firmičkama, takže nakonec bude mít stavební dozor firma a naše známá tam občas zajde a zkontroluje (bydlí v té vísce, co stavíme, takže to má takříkajíc po cestě z práce). Nebojte, určitě to dopadne dobře!
Odpovědět
Profilova fotka
@charado Děkujeme moc, na louce zelený se lépe pracuje :) :) držím pěsti ať to výjde
Odpovědět
@mamamababa ja stavim maly domecek a zatim to vychazi oproti rozpoctu o pul milionu mene. Ale je to i dost o.materialu, hledam a poptavam, kdo mi da lepsi cenu, coz je trosku narocnejsi. Na praci.nepoptavam velke firmy, ale male živnostníky, remeslniky na zaklade recenzi a doporuceni. Jsme ve vetsi vesnici a vim, kdo je treba sikovnej elektrikar a kdo.nema dobrou povest. V projektu jsem mela.treba drazsi.krytinu, Bramac, sla jsem do.levnejsi KM Beta.. Samozrejme po.konzultacich s.mym stavebnim dozorem (soucasne.muj projektant), ktery mi zmenu schvali nebo navrhne něco jinyho.
Odpovědět
Mě těch 2.700.000 Kč nepříjde až tak nereálných. Předělával (a pořád předělávám) jsem starý statek a aktuálně jsem v tom za 2.400.000Kč, chybí mi ještě koupelna v podkroví(cca.150.000Kč), chodníky cca 50.000Kč a fasáda(200.000Kč?). Dům je 26x8m, komplet jsem ho předělal, provětrávané podlahy,izolace, okna, podlahy,stropy,komíny, voda, topení ,elektrika,ČOV, TČ, střecha zůstala, dodělávaly se pouze vykýře,... Vše víceméně svépomocí, nechal jsem si dělat vnitřní omítky,strojně hlazené betony,dlažba a obklady,vykýře a jednoznačně největší položkou bylo zateplení+SDK+suché podlahy v podkroví, to stále určitě cca 500-600 tisíc. Rekonstrukce trvá už 8let, nastěhoval jsem se vloni,v podstatě do hotovýho(až na tu horní koupelnu, není to ale žádný staveniště!) Ze začátku jsem to dělal jen tak vlažně,nepotřeboval jsem akutně bydlet, po narození dítěte a před už jsem to tlačil fest(proto třeba ty SDK subdodavatelsky,tam bych jinak ušetřil) ale i tak jsem jenom já odpracoval na rekonstrukci cca 7.500hodin!!!, celkem to bylo asi 11.000!!! Když to spočítate denně jsem tam strávil 2,5hodiny. Věděl jsem přesně do čeho jdu,v podstatě mě nic nepřekvapilo, mám zkušenosti,techniku,znám lidi,jsem starousedlík, to všechno má značný vliv na cenu rekonstrukce. Pokud většinu z toho nemáte,nebo neznáte a zároveň chcete rychle bydlet doporučuji Vám zbourat a stavět znovu. Vyhnete se kompromisům a jestli dům stál 200.000 tak to žádná sláva nebude. Neznám přesně Vaši situaci,ale pokud dům vyhovuje dispozičně a má dobré základy(projekt a představu máte) zboural bych to a na starých základech postavil znova, rozhodně to bude levnější a rychlejší.
Odpovědět
Profilova fotka
@hellmen každý má jiné požadavky. My dům podkrovní nemáme,pouze přízemní s jednou koupelnou. Obyvatelná plocha bude cca 120m. Budete se asi divit, ale dle zedníka i architekta je dům v dobrém technickém stavu na to jak je starý. Co se pracovníků v okolí týče, máme jich více než mnoho a to i odborných. Elektrikáři,tesaři,vodaři,topenáři=rodina, pokrývači,tesaři a dodavatelé, kteří nám dají různé slevy=kamarádi. Jinak tam tu úsporu moc nevidím, demoliční výměr není zdarma, odklizení a uskladnění stavby také ne. Vyšlo by nás to asi na 200 000, když to investujeme do domu, máme většinu hrubých prací hotovou. Už jsem to někde psala, ale asi ne tady. Pozemek nám nenabízí jinou možnost jak dům umístit, takže nám to příjde i nelogické to bourat, aby jsme tam postavili to samé. Abych to i trochu nastínila, domek stojí na hranicích pozemků a dle názoru architekta, pokud by se dům boural nemuselo by nám vyjít povolení stavby, protože ani na jedné straně nemáme odstup od plotu, tak jak zákon káže. A to znamená další papíry a běhačky, ne děkuji, už takhle skoro rok řešíme projekt na přestavbu. Další problém je ten, že na starých základech se sic stavět dá, ale není to tak jednoduchý. Sám zedník nám to moc nedoporučoval. Posledním problémem v naší situaci je kamenný sklípek částečně pod domem, který chceme zachovat, což by se při bourání nemuselo podařit :D PS: to mi tvrdil i otec, že už by starý barák nikdy neopravoval, ale už neřekne, že oprava interiéru ho vyšla asi na 450 000 a nové by za to nepostavil. Mě z toho logicky vyplývá, že pokud nejsme ten dům u kterého se snažíme co nejvíce zachovat schopni do 2 mega opravit, tak ho za ty peníze nemůžeme přece ani postavit
Odpovědět
@mamamababa Říkám je nutné zohlednit víc faktorů, pokud je to jak píšete tak mi ten rozpočet na rekonstrukci příjde dost vysoký. Co se týče té demolice 200.000 je hodně,za to opravdu budete mít hrubou stavbu. Demolice ovšem může být i při rekonstrukci ;-) (výměr se neřeší), místní zemědělské družstvo může zavážet staré močůvkové,senážní jámy, sousedi jsou v pohodě nebo nejsou žádní, staré základ nesly 60cm silné stěny na domě bez věnce, tak proč by neunesly nové zdivo s věncem a se zateplením, atd. opravdu hodně záleží na situaci. Každopádně Vám držím palce,ať se rozhodnete jakkoliv, rozhodně nejsem zastáncem bourání,sám jsem toho příkladem,ale hlavně se řiďte rozumem,srdce je až na druhým místě:)
Odpovědět
Profilova fotka
@hellmen takto koukám, že nejen u nás si obec bere sutě na zavážení cest :D :D Je to bezva, když nám takto pomáhají, už nám odvezli dvě vlečky suti z půdy a kotovice :D Vždycky hraje roli více faktorů, ale my doufáme, že to nějak zvládneme. Brali jsme si ještě rezervu cca 20%, kdyby to spadlo, ale nemělo by se nic sát. S těmi základy jsem se ho ptala na to samé a on mi řekl, že ty základy mají teď nějaké stabilní zatížení a tím, že bychom tomu domu ulehčili, by se mohlo stát, že to začne pochodovat. Díky za podporu :)
Odpovědět
Ať se dílo daří! PS: Já těch vleček měl 45:)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@hellmen Tak to už je jiný kvantum materiálu :D :D u nás jsou docela vybíraví, třeba palach nechtějí, jen cihlu, tašku a kotovici. Zbytek skládka, ale to máme kamaráda, co teď udělal papíry na auto a má kontejner, tak to odvozí :D
Odpovědět
Profilova fotka
My máme dvoupatro, 80m2 zastav. plochy a počítáme že svépomocí to skoro celé postavíme za 1,5mil. naše reko je velmi rozsáhlá, zůstane jen jedna stěna - de facto aby to ještě bylo brané za reko a né demolice. Bude to téměř nový dům....
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ka podobně to mělo být původně u nás, měly jít dvě zdi kompletně dolů. Nakonec se podaří zachovat většina obvodového zdiva a dolů půjdou jen kamenné zdi. Kámen pak použijeme, takže je to v podstatě jen přesun materiálu :D To samé příčky, ty jsou z pálené cihly a nadále je použijeme.
Odpovědět
Profilova fotka
@mamamababa my máme kotovicu, takže ta půjde na ukládku suti. Kameny použijeme znovu, budto do základů nebo na udírnu :-D nevím kde vzal váš architekt takovou sumu... těžko soudit. Nám naše "projektantka" řekla, že dva míče by měli stačit, ale my chceme je 1,5 a opravdu stavět svýma rukama. Max střechu si necháme udělat. To samé okna a dveře. Tam to asi jinak nepůjde než odbornou montáží, kor když chceme mít dvě velké vitríny:-) Zedničina bude opravdu v našich rukách.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ka tak to jste na tom stejně jako my :D my chceme dělat co nejvíce sami a pouze věci, které sami nevyrobíme dodat. Už mám oběhaných snad 10 firem jen ohledně oken, ale vyplatilo se to, našli jsme co jsme hledali. My tam máme jednu celou zeď prosklenou od země až po špičku střechy rozměry cca 6x6,5 metru :D
Odpovědět
Profilova fotka
@mamamababa Tak to bude mega okno :-Dmy chceme jen tak 2*3 my tedy ještě nekontaktovali firmy, ale dokážeme si spočítat +- cenu matroša. Na dek je docela dobrá kalkulačka:-)
Odpovědět
@mamamababa Je dobře, že jste začali architektem. Ten spočítal cenu a výsledná cena může být samozřejmě i vyšší. To je v podstatě jen "odhad". Doporučuji si udělat rozpočet reálný, který budete následně při rekonstrukci hlídat. Jak vypadá ten rozpočet od architekta? Je položkový? S pozdravem, Jiří Vrzal
Odpovědět
Profilova fotka
@panelreko Dobrý den, je sice položkový, ale počítaný, tak jako by stavbu realizovala firma od A-Z, což nechceme. Na některých položkách ušetříme i několik desítek až stovek tisíc. Např cena střechy v rozpočtu je přes 550 000, reálná spočítaná tesařem a pokrývačem je max 320 000. A tak bych mohla pokračovat dále. Děkuji za odpověď.
Odpovědět
@mamamababa Dobré odpoledne, přesto bych vám doporučoval si nechat spočítat cenu od jedné firmy. Pak budete vědět, kolik opravdu ušetříte a následně se rozhodnout. Někdy se vyplatí zadat kompletní stavbu jednomu subjektu. V takovém případě máte jasnou smlouvu o dílo, konečnou cenu a termín dokončení. A pokud byste něco reklamovali, budete mít jen jeden subjekt, který vůči Vám bude odpovědný. Někdy není úplně jednoduché prokázat něčí odpovědnost, protože řemeslníci s oblibou "svalují" vinu jeden na druhého. To v případě jednoho dodavatele celé stavby odpadá. S pozdravem, Jiří Vrzal
Odpovědět
Profilova fotka
@panelreko Dobrý den,děkuji za radu, ale my nemáme v plánu realizovat přestavbu firmou. Jediné práce, které bude provádět firma jsou okna a dveře, pokrytí střechy a její konstrukce. Jinak si stavbu rádi zhotovíme svépomoci
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?