Soused zvedl pozemek

Profilova fotka
Soused si zvedl pozemek, mezi námi je sice plot, ale podezdívka téměř žádná, ta sedí navrchu na hlíně. Pozemek se svazuje k nám, takže při velkém dešti vše poteče k nám. Jak byste to řešili? Plot je jeho.
Odpovědět
1
2
Polud to nechce resit s vami, dejte podnet na stavebni urad.
Odpovědět
O kolko zdvihol pozemok?
Odpovědět
Profilova fotka
O cca 25 cm a my jsme v doliku
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Tím se asi zabývat nebudou, bydlime tu obě rodiny spoustu let.
Odpovědět
25 cm je naozaj vyska, ktorou sa nikto zaoberat nebude.
Odpovědět
@anna_jedlova Proc by ne? Pokud vas ohrozuje destova voda z jeho pozemku? Nechate si to libit? Nas soused udelal pred asi 20 lety neco podobneho - okolo domu si udelal rygol, destovou vodu svedl na spodni kus sve zahrady a zjistili jsme to az kdyz nas ta voda pri cervnovem lijaku vytopila. Ve sklepe jsme meli 40 cm vody. Pracka, lednice, mrazak, kotel, o vse jsme prisli.
Odpovědět
Zvýšením pozemku spíše zpomalí dešťovou vodu a bude jí mít více na pozemku (s jeho nepovinným plotem nepočítám). Pokud tam nepouští vodu ze zpevněných plochu, tak nevím o povinnosti, že by měl přirozeně stékající vodu, která dopadne na zeminu, zadržet u sebe.
Odpovědět
@martin_s jenže mi se nebavíme o májovém deštíku, ale o přívalové vodě. A ta jde velmi rychle a cestou nejmenšího odporu.
Odpovědět
@honzik75 Neznám místní situaci a celý terén, ale víceméně pořád platí, co jsem napsal. Ke zhoršení situace by došlo zvýšením sklonu mebo umělým navedenim vody k hranici.
Odpovědět
@martin_s může (nemusí) to víceméně platit do prvního přívalového deště. Opravdu není rozumné na tu "zkoušku ohněm" čekat jak to dopadne. Soused udělal úpravy pozemku, tak je musí udělat (dodělat) tak, aby zamezil případným negativním důsledkům. A je jedno, zda tam bydlí rok nebo 30 let.
Odpovědět
@martin_s Treba vyhlaska c. 501/2006 Sb., paragraf 20, odst. 5 c). Predpokladam, ze tam zpevnene plochy ma.
Odpovědět
@puhelin A když není voda ze zpevněných ploch?
Odpovědět
Článek se načítá
A to si zvedl v rámci výstavby nového RD, nebo si jen tak upravuje pozemek?
Odpovědět
@martin_s Obcansky zakonik, paragraf 1019. § 1019 (1) Vlastník pozemku má právo požadovat, aby soused upravil stavbu na sousedním pozemku tak, aby ze stavby nestékala voda nebo nepadal sníh nebo led na jeho pozemek. Stéká-li však na pozemek přirozeným způsobem z výše položeného pozemku voda, zejména pokud tam pramení či v důsledku deště nebo oblevy, nemůže soused požadovat, aby vlastník tohoto pozemku svůj pozemek upravil.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanq upravuje si pozemek.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanq Bydlíme tu obě rodiny cca 25 let
Odpovědět
Profilova fotka
@honzik75 Toho se právě bojím, ať přijde přívalovy déšť...
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin právě z toho mám obavy. Plot mezi námi má na čestné slovo a téměř bez podezdívky.
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya ono čím víc se blíží k našemu pozemku, tím ta výška je totiz vyšší.
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_s já ho nenutím, aby si ji tam zadržoval, ale hledám řadu, jak to udělat, ab nad přívalovy déšť díky tomu, té budeme nejníže nevyplavill
Odpovědět
@anna_jedlova To se s ním musíte domluvit nebo si udělejte opatření na svém pozemku, on tu povinnost, když to není ze stavby, nemá.
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_s co byste radil?
Odpovědět
@martin_s On tu povinnost ma, vyse jsem kopirovala paragraf z obcanskeho zakoniku.
Odpovědět
@puhelin To jste zkopíroval dobře, ale ja tam čtu, že povinnost nemá, když to není ze stavby. Stéká-li však na pozemek přirozeným způsobem z výše položeného pozemku voda, zejména pokud tam pramení či v důsledku deště nebo oblevy, nemůže soused požadovat, aby vlastník tohoto pozemku svůj pozemek upravil.
Odpovědět
@anna_jedlova Nejdřív bych se zkusil domluvit se sousedem, protože to bude z jeho strany jednodušší. Jinak je možnosti vice, např. drenazku a štěrk k plotu a někam odvést. Dražší řešení je udělat zidku nad jeho výšku pozemku.
Odpovědět
@martin_s Jenze on dela terenni upravy, coz je stavba. To stekani vody by nebylo prirozenym zpusobem, ale z upraveneho pozemku = stavebni upravy.
Odpovědět
@puhelin Tak to bych tedy neřekl, že terénní úprava je stavbou. I ve stavebním zákoně se často hovoří o terénních úpravách na stejné významové úrovni jako stavby, tedy ne jakože by měly být jejich součástí. Další věc je jestli jsou změny terénu takového rázu, jestli se da hovořit o terénních úpravách dle zákona, což není jisté. Poslední věc je, že aby se zvýšením pozemku zhoršily odtokove poměry, je dost nepravděpodobné. Těžko může být argumentem, že předtím mu zadrzovala jeho dobrovolna podezdivka a nyní uz tu funkci plnit nebude.
Odpovědět
@martin_s Ja bych to nechala na posouzeni nekoho, kdo ma moznost to videt primo v te lokalite. Nakolik destova voda od souseda ohrozuje jejich pozemek. Terenni upravy jsou ve stavebnim zakone definovane: § 3 (1) Terénní úpravou se pro účely tohoto zákona rozumí zemní práce a změny terénu, jimiž se podstatně mění vzhled prostředí nebo odtokové poměry, těžební... Ja nemam pochyb, ze to stavba je. Vybavuju si uz z prumyslovky, ze stavba vznika stavebni cinnosti. Terenni upravy stavebni cinnosti vznikaji.
Odpovědět
Pokud byste to chtěli posuzovat podle stavebního zákona, tak pouze jako terénní úpravy. Stavba to naprosto jednoznačně není. Problém je v tom, že ty terénní úpravy, jak to tazatelka popisuje, nebudou podléhat žádnému povolení nebo souhlasu stavebního úřadu. Úřad to posoudí jako terénní úpravy podle § 80 odst. 3 písm. e) stavebního zákona, pro které není potřeba ze strany stavebního úřadu nic. Takže nezbývá než postupovat občanskoprávní cestou, podle občanského zákoníku. Což v praxi znamená, že se buď se sousedem dohodnete na nějakém rozumném řešení, nebo ho budete muset žalovat. Bohužel.
Odpovědět
@milanq Ja jsem se snazila vypichnout tu stavbu v obcanskem zakoniku, protoze soudci mivaji odlisny pohled nez stavebni urady. I kdyz to nepodleha uzemnimu nebo stavebnimu rizeni, jeste neznamena, ze to muze beztrestne delat. Ja bych se taky branila (prave proto, ze jsme to sami zazili pri povodni, jen my nemeli tuseni, ze soused ty terenni upravy udelal). Podle me se na ten paragraf z ObcZ da terenni uprava jako stavba navazat.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?