Společná stavba domu a zahrady v páru

Profilova fotka
Vy, kdo stavíte v páru (nemusí být manželé) jak máte rozdělené (jestli vůbec) co kdo zařizuje? Rozdělili jste si nějak, kdo bude zařizovat určité části stavby? Nebo to řeší jen "chlap" protože žena chce dům? Musíte do stavby, zahrady druhého nutit? Nebo to u Vás plyne tak nějak svévolně, někdo vybere spotřebiče, někdo řeší technické věci...jak se vlastně shodnete? Má u Vás někdo poslední slovo? Co u Vás rozhoduje? Design, funkčnost, praktičnost? Díky za názory
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj :-) My jsme manželé a tak nějak děláme vše spolu. Ztěch technických věcí dělá manžel víc, protože já tomu pořádně nerozumím, ale snařím se ve chvílích volna samovzdělávat na internetu a pak s ním debatovat. On má obrovskou radost, že mě to zajímá a já mám radost, že má radost :-) Dohodli jsme se hned na začátku, že manžel vybere z čeho se bude stavět, jaké bude topení a střecha a okna...já rozhoduju o barvě.:-D..načetla jsem si tepelné vlastnosti stavebních materiálů a pročetla milion diskuzí o vytápění, ale konečné slovo nechávám na manželovi, opravdu tomu rozumí mnohem líp....o ostatních věcech se bavíme. K dekoru kuchyně si řekne svoje, ale konečné slovo je moje. Vařím já....koupelny vybíráme spolu, to se dohodneme na kompromisu cena/kvalita/estetika...ale spíš dá zase na mě :-) Můj manžel je trošku blázen, on vše propočítává, zvažuje pro a proti, na vše má tabulku (defekt z práce :-D) ale ve stavění domu plus, vidět všena papíru :-) Konečné ladění interiéru bude taky na mě, ale obchody objíždíme vždy spolu a pokud je něco, co se mu vyloženě nelíbí, řekne to a já to respektuju a na truc mu nic určo nekoupím. A nutit do ničeho ho teda určitě nemusím, je milionovej. Vše se snaží udělat co nejlépe a včas, chce abychom měli krásné bydlení :-)
Odpovědět
@ozzy77 Já se obávám, že na tohle není univerzální odpověď. Asi by to každý pár měl dělat tak, jak mu to vyhovuje. Jestli oběma vyhovuje, že chlap postaví dům a ženská se do něj nastěhuje, tak to je dobře. Jestli se chtějí oba podílet rovným dílem, tak je to taky dobře. Jinak u nás nevnímám, že by měl někdo poslední slovo, to je "instituce" toho, kdo je silnější. Já se soustředím spíš na ty technické věci, pak to spolu probíráme, jestli jsem třeba něco nepřehlédl nebo, jestli to řešení je dobré. Rozhodují určitě obě věci - vzhled i funkčnost - ale samozřejmě u myčky víc funkčnost u jiných věcí zase víc vzhled. Ptáš se moc obecně ;) Zkus být konkrétní a třeba dostaneš konkrétnější odpověď :)
Odpovědět
Profilova fotka
Jako aktuálně nestavíme, ale vmanželství a v rodině to všeobecně funguje tak, že každý dělá, co může a umí, a zároveň je vděčný, když ten druhý udělá, co on třeba neumí nebo nezvládá. A pokud si manžel něco přeje, tak mě nemusí nutit, udělám to pro něj ráda, když vím, že mu to udělá radost. A shodu hledáme samozřejmě v demokratické diskuzi. to je manželství
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius a tak já ani nehledám konkrétní odpověď, jen taková sondáž:-) akorát prostě tady čtu kolik věcí zařizují ženy až normálně zírám. Jak všechno fotí, mají ke všem fotkám popisky, jak se účastní z prominutím "každého prdu" na stavbě. Ale moje žena ee. Přitom stavba byl její nápad. Jasně, že jsme se na ní shodli, spoustu procesů jsme prošli spolu. Ale poslední dobou, když už teda stavba začala mít konkrétní obrysy, tak nic...činnost nula. A přitom je tam toho mrtě co dělat. Tak nevím co je špatně. Už jsem jí protáhl na návrh koupelen, kuchyně, dlažby, topení, obkladového kamene (jen pro představu o cenách a rozměrech apod. Ale z její strany nic. Může se realizovat na zahradě, ale taky nic. Nechci jí do ničeho nutit, ale taky nechci mít na starosti všechno já, nedej bože, aby mi pak řekla, že je všechno po mým....Není to jednoduchý.
Odpovědět
my sme se tak nějak nějak dohodli s kompromisema na půdorysu s ohledem na možnosti a skoro tchyni, co bude bydlet v druhé části domu, která pořád strašně chtěla nepůlená okna 125 cm široká, že tam pak nebude mít dost světla, s čímž sem nesouhlasil, protože nestavím dům, abych se na něj díval a vypadalo to jako panelák :-D tak nakonec se bohužel dohodlo, že si teda nechá dát 90cm bez půlení, což je fakt na palici, protože se mi to jednak nelíbí druhak je z nich mnohem míň světla než z těch půlených 125 cm, ale bábě to prostě nevysvětlíš, ona vidí 20 centimetrů široký rámy a sloupek z paneláku a s půleným oknem si spočítala, že tam bude mít dvě 30 cm široký tabulky skla... 8-( 8-( 8-( :-D no budiž, nejsem s tím spokojen, ale jinak by to prostě nešlo asi, to bylo asi všechno z mojí strany .. radši... protože bych chtěl asi všechno jinak, než ty dvě zbylý osoby, já si k tomu řeknu svý, oni ať si vyberou co chtějí, jen jsem si vyhradil právo veta, na něco, co fakt z mojí strany ne, nejsem náročný, tak ať si dělají co chtějí, pak aspoň nebudou moc říkat, že je to hnusný a vybral sem to špatně.. takhle si já budu říkat, že je to hnusný, ale co už, až se to dodělá bude snad klid a mír a všichni spokojení ...snad i já :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@clarise ÓKá technický věci beru, tomu rozumím. Ale je přeci spoustu dalších věcí co může dělat žena (nemyslím to jakože jsou podřadné práce, to určitě ne) ale každopádně by bodlo, kdyby alespoň NĚCO. No u nás vařím já. Tak jsem si přes známého objednal ceník s výprodejovými cenami spotřebičů. Ale když jsem to porovnával, tak jsem přišel na to, že vlastně bych si hrozně ubral místo na poloostrůvku pokud bych objednal desku klasický čtverec. Proto jsem to u něj zrušil a objednám obdélníkovou indukci, ale tenhle impuls klidně mohl příjít od manželky. (taky vaří, dejme tomu o něco míň než já - nebo to je jedno, klidně třeba stejně)
Odpovědět
Ahoj, my jsme dostavěli před půlrokem, nejsme manželé ale žijeme v "společně hospodařící domácnosti" cca 5 nebo 6 let. Na všem jsme se domlouvali co by kdo jak chtěl a věci zařizovali ke spokojenosti obou. je jasné, že chlap má větší páru, tzn. že těžké věci jsem nenosila, ale třeba krumpáčem jsem výkop taky kopala, vozila kolečka se štěrkem. Pokládala jsem dlažbu v technické místnosti a přítel mi dělal "podavače" a řezal obklady podle čar, které jsem mu namalovala, betonovala jsem část podlahy, teď budu natahovat marmolit na sokl (až bude počasí). Malovala jsrm celý dům a lepila tapety.Přítel zase vrtal garnýže a zapojoval světla (elektriky se já bojím), a kreslil výkresy třeba na zábradlí které jsme si nechali vyrobit u zámečníka. Podlahy, dveře obklady jsme vybírali společně, aby se líbily oboum. Prostě každý podle svých možností a schopností. My ale společně jednáme úplně o všem počínaje žárovek do auta, barvou kuchyňského obkladu a výběru co bude k obědu či večeře konče. Máme prostě takový láskyplný vztah, a jsem za to moc ráda.
Odpovědět
Profilova fotka
Jsme manželé, práce rozdělené nemáme, ale většinou vše spolu. Shánění mám na starosti já, aby se tím manžel nezdržoval, jakmile se rozhodneme pro konkrétního dodavatele, tak jednání už přenechávám muži. Technické věci, má na starost on. Nerozumím tomu. Interiér mám na starosti většinou já, ale vše konzultujeme a pokud by manžel s něčím nesouhlasil, tak se dohodneme na jiné variantě. Zahrada je na manželovi, ta jde úplně mimo mě.
Odpovědět
@ozzy77 Tak u nás doteď ....99% zařizuju já (žena :-) ), napsala bych, že 100%, ale hypotéku zařizoval chlap-takže bych mu křivdila. Od rozhodnutí z čeho budeme stavět, přes porametrů výběru oken, tep. izolace, střešní krytiny, obíhání úřadů, domluvy s řemeslníky, kontrola stavby.......teď už pomalu rozmýšlíme interiér a chlap mi do toho začal kecat ]-( . Poslední slovo nemá nikdo. Chlap se snaží prosadit svoje, já taky , ve spoustě věcí se shodneme, ale když ne, musíme udělat kompromis. Jsme oba dost paličátí, takže nám některé věci celkem trvají. Třeba barva kachliček :-D. Podle mě bys měl být rád, že ti do toho moc nemluví, aspoť to uděláš k obrazu svému a budeš spokojený.
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 tak já si taky myslím, že by to mělo být rozdělený....u nás to tak je. Manžel má na starosti technické věci, do kterých mu já občas povídám, ale jak už jsem psala, hlavně z toho důvodu, že on má radost, že mě to zajímá ažemi může něco vysvětlit....Co týče kuchyně, mě by se třeba hrozně líbil kamenný obklad z malých kamenů, jemu se to nelíbí, prřijde mu to hodně nepraktické, tak jsme se dohodli, že vybereme něco jihého, Zatím to vypadá na Lakobel, barvu kuchyně nechává na mě( modrou by teda asi nezkousnul, ale tu bych ani nechtěla). Řekne si svůj názor a já ho respektuju, to samé platí i obráceně. Chtěl 2 HS portály vedle sebe, mě to přišlo jako vyhozené peníze, stačí jeden...Tak bude jeden :-) Ty jo, když si představím, že mi ale kecá do toho, jakou budu mít varnou desku, tak to bych teda nechtěla...Vaří akorát jednou za uherák, když mi chce udělat hezké ráno s omeletou :-D ale třeba grilovat bude on, takže opět, gril bude v jeho režii a já jen připomínky....
Odpovědět
@ozzy77 nečetla jsem všechny příspěvky. Žijeme v páru, nejsme manželé (ono je to ve výsledku asi jedno), ale u nás to bylo tak, že hrubý půdorys navrhl chlap a já jsem to dolaďovala, protože co se týče provozu a fungování domácnosti má ženská nejspíš větší představivost. Samotnou stavbu si pak řídil chlap úplně sám, já bych do toho vnesla akorát tak zmatek a taky proto, že chlapský věci nechávám ráda prostě na chlapovi :-) . Vnitřní vybavení už pak bylo na mě, myslím tím kuchyně, dlažba, obklady, vestavné skříně apod. On si mě jenom směroval co je technicky možné a co ne. Zahrada to stejné, vzhled zahrady já, chlap hlína, dlažba, terasy apod. :-) .
Odpovědět
@bamak Asi by mi vadilo, že se manželka nepodílý a ještě je to jako "výhoda", že mi do toho nekecá. Ale jak říkám, proti gustu... @ozzy77 Na zahradě makáme oba, protože nás to baví, ale samozřejmě ty těžší práce dělám spíš já - ale ne proto, že by to nezvládla, ale spíš, že mně je to blbé :) Jinak myslím, že se o práci a povinnosti tak nějak dělíme intuitivně, co komu jde líp. Když jsme stavěli, tak jsem většinu věcí taky zařizoval já. Ale my jsme stavěli s RD, tak to bylo jiné. Desku jsem zařídil sám, dům a jeho vybavení jsme specifikovali spolu, ale jinak většinu věcí jsem oběhal. Ale to bylo hodně dané tím, že má manželka dvě práce a ještě v té době studovala, tak nějak nebyl prostor :-D Jinak já mám hodně pracovitou ženu, takže nemůžu vůbec říct ani ň.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
jsme manzele. Dum jsme do posledniho detailu vymysleli spolu, jediny do ceho jsem se nemontovala bylo to, ze to bude drevostavba svepomoci. Dal uz se mi manzel snazil vysvetlit vse a ukazat mi, proc a jak to funguje - napr. rekuperace, kterou jsem zavrhovala, protoze "ja prece miluju otevreny okna a pruvan a cerstvej vzduch", tak tu jsem vzala na milost, ale musel nam zvetsit satnu :-D :-D :-D Nemeli jsme jediny zadrhel. Snazila jsem se pomahat, co to slo, ale otehotnela, takze nektere prace mi byly zapovezeny, tak jsem se venovala spis obesilanim poptavek na okna, strechu, material, studnu apod. na interieru jsme se vicemene shodli, hodne pomahaji obrazky z pinterestu a hlavne zkusenosti, co uz clovek ma. Varime oba hodne radi, takze spotrebice kazdopadne budeme vybirat spolu. Ale napr barvu rucniku a doplnku nebo to, jak z baraku udelat domov, to necha muz na me, stejne jako ja mu nebudu kecat do toho, co a jak ma ve svy dilne :-) proste symbioza....
Odpovědět
@mr_falko "..Snazila jsem se pomahat, co to slo, ale otehotnela,.." ..tak pokud to bylo s manželem, tak myslím, že i takovou pomoc ocenil, ne?.. :-D 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth no, samozrejme :-) :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius ježíši, jasné, to já bych si nedovolil ženě cokoliv nařizovat, nedej bože, aby tahala, něco těžkého, to vůbec ne. Ale domluvit zedníky na betonování, beton v betonárce, udělat si výběrko, na tom nic není. Zahrada uvidíme, jak půjde. Ještě tam nebydlíme. Zatím řešíme desku, odpady....třeba jsem byl dokreslovat chybějící základový pás v zahradním domku a přišlo mi, že by to klidně zvládla a nemuseli jsme tam jet oba, mohl jsem se věnovat něčemu jinému. No uvidíme, třeba se s lepším počasím, posune jiným směrem.
Odpovědět
@ozzy77 Četla jsem diskuzi a to, co píšeš mi nepřijde od ní ok...chápu, že nevybírá cihly, neřeší elektriku atp, protože né každá tomu rozumí nebo nemá chuť si to studovat, ale čekala bych, že se bude podílet na arch. návrhu, obíhat úřady, řešit barvu fasády, tašek, okna, dveře, podlahy, kuchyň, koupelny, zahradu....atp.
Odpovědět
@ozzy77 A tak tohle mi ještě příjdou takové "chlapské" záležitosti. Když ono je to podle mě odvislé i od toho, co člověk dělá....Já sedím v práci u počítače a spousta věcí se dá zařídit po mailu, takže napsat mail, dva nezabere skoro nic, ale je to hotové. Manželka pracuje ve školce, tam je bez nároku něco zařizovat :) Možná má pocit, že tohle je tvoje práce, případně, že to chceš dělat a mít to pod kontrolou. Co když prostě u některé akce řekneš, že by bylo fajn, kdyby tam zajela a udělala to a ty mezi tím zvládneš zase něco jiného? Možná je to jen o komunikaci a domluvit se. Nechci, aby to vyznělo nějak blbě, ale začal bych to spíš řešit doma nějakým normálním rozhovorem, ne výčitkami, ale pobavit se o tom, co by Ti pomohlo atp. Můžeš jí říct i svůj pocit, že se Ti zdá, že se tomu tolik nevěnuje a uvidíš, co ti řekne....Tady stejně nezjistíš nic - co kus, to originál a každý to bude mít doma jinak.
Odpovědět
Profilova fotka
Co se domu týče, v podstatě jsem ho celý (z typového) překopala sama, stejně tak jsem sama vyřídila papíry, našla firmu na ČOV, zařídila hypotéku, vyběhala odhad atp... Manžel byl jako "konzultant" po večerech (tzn. to, co jsem vymyslela, jsme probrali a domluvili jsme se, jestli ano, ne, příp. za jakých podmínek) a když bylo potřeba někde něco podepsat. Kdyby bylo na něm, vezme to tak, jak to je a nic neřeší, až třeba zpětně. Má to takhle hozený. Stejně tak teď se zahradou. Já vymyslím, on realizuje fyzicky namáhavé věci. Ale je to tím, že v práci nemá možnost něco zařizovat, takže tohle bylo na mě - v době, kdy jsme řešili stavbu, tak byl malému rok, já už sice byla částečně v práci, ale dělám od PC, takže nebyl problém tyhle věci řešit a obíhat.
Odpovědět
@ozzy77 no myslím, že většina žen se ráda z části na domě podílí, pokud jste stavět chtěli oba, je to trochu zvláštní, že se nechce zapojovat, jak píšeš. souhlasím s @atilius - nejlepší by bylo promluvit si...ono za tím určitě něco bude a může to být jen úplná hloupost, strach zařídit něco, když se to tobě líbit nemusí a tak :) takže se jí hlavně zeptat, ne vyčítavě :) ale každý to má jinak, tak je docela možné, že prostě ona na tyhle věci není a těší se až na hotové.
Odpovědět
My jsme manželé. Pozemek jsme vybírali spolu, tedy to probíhalo tak, že mi poslal nějaké odkazy a já ke všem vyšťourala, proč ne. Nakonec se nám jeden líbil oběma, láska na první pohled, všechno klaplo a je náš. Pak jsme navrhovali projekt. Shodli jsme se na půdorysu "L", udělali jsme nějaké návrhy, zkonfrontovali spolu. Asi nemusím říkat, že to nakonec bylo, jak jsem nakreslila já :-D. Teď ho spolu stavíme, prakticky jen my dva. Muž je spíše na ty technologické věci, zhodnocuje parametry, čte si postupy, víceméně vybírá dodavatele, je strážcem rozpočtu. Já, já si taky něco přečtu, obvykle takové ty "best practises", a pak dělám chytrou :) a ve finále nám to třeba ulehčí i nějakou práci. Jinak já dělám takové ty grafické návrhy, rozmístění kde co bude, jak to bude vypadat, on mi to jen odkýve a nebo řekne, že to chce jinak, předělám to. On je rád, že to nemusí řešit, že to vymyslím za něj. Já občas obešlu nějaké poptávky, konkrétní dodávky už řeší on, domlouvá řemeslníky atp. Co se týče fyzické práce, nedělám jen přicmrndávání, normálně se zapojuju, akorát fyzicky končím cca na 35 kg, to už potřebuju pomoct. Rozdělené to tedy striktně nemáme, ale dobře se doplňujeme.
Odpovědět
@ozzy77 Ahoj, já řešila pozemek, první hypotéku a projekt. Manžel to potom řešil s projektantem co se týče tech. věcí. Co se týče zařizování, tak si většinu řeší manžel. Já jezdím platit, popř. dohlídnout na stavbu na smluvený materiál - zda přijel, otevřít bránu atd... řeším a hledám jak vnitřky nebo jaké jsou novinky a co by se nám mohlo líbit, pak dám výběrové řízení a rozhodneme se zda ano či ne. Sama jsem skládala regály do boudy, kopala a stavila suché wc. Jezdím na stavbu pravidelně vařit a potom jim pomáhat ( nemám problém obsluhovat stroje a nářadí - baví mě to). Věřím, že ten kdo chce, tak pomůže a je jedno jestli je to muž nebo žena. Během stavby pomůže každá ruka. A i kdyby nepomohla, tak by měla plánovat a řešit jak by to "mohlo / mělo" vypadat. Zkus se jí třeba zeptat, jak by chtěla mít kuchyň kvůli odpadům atd., popřípadě jaké barvy se jí líbí,... ale moc na ni netlač. Třeba teď, kdy se dům konečně začíná stávat pomaličku realitou, začíná mít obavy a strach. Zda to zvládnete, aby se nikomu na stavbě nic nestalo...
Odpovědět
Profilova fotka
Vždycky se nějak dohodneme. Do rozložení místností a technických věcí moc nemluvím, nerozumím tomu. Jen málokdy si na něčem trvám, protože to mám odzkoušené, že to funguje. Nábytek je víceméně na mně, jen chci, aby se to partnerovi taky trochu líbilo, takže mu vždycky výběr ukážu. Zahradu jsem navrhla sama, ale nebránila jsem se připomínkám ;-) Jaký tam budou rostliny už je úplně na mně. Spotřebiče a rozložení kuchyně bylo celé na mně. Garáž a technická zase na partnerovi. Pár rozepří bylo, ale nic, co by se nedalo přežít. Zatím to zvládáme. Ten dům není přesně podle mého gusta, měla jsem jinou představu, ale z toho se nezblázním. Bylo pro mě důležitý, že budeme bydlet spolu a budeme mít zahradu
Odpovědět
Profilova fotka
A jinak papírování mám na starosti já, hlídání řemeslníků na místě většinou partner. Oni se totiž na stavbě se ženskou chlapi moc nebaví. Obvolávání a shánění řemeslníků jelo tak nějak napůl. A různý vychytávky na netu aj. hledá hlavně partner, na to nemám trpělivost ani čas ;-)
Odpovědět
@ozzy77 ..a nebo je tady prostě jen možnost, že si v mezičase našla někoho jinýho a tak nemá potřebu "budovat" něco, co stejně časem opustí, ale to už je ta nejvíc hard core varianta... =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zaludova jj na obíhání úřadů jsme měli projektanta, to jsem nedělal ani já. Ale sehnat ze známých elektrikare, nechat pripojit stavebni rozvadec, to je otázka 3telefonatu. Studii isazeni domu a rozlozeni vnitřních mistnosti jsme delali spolu, to bylo v pohode. Pak ale nastalo něco, a nevim co. A říká, vis vy resite ty technicky detaily a mne to nic nerika a uz prestala za projektantem jezdit. Ted když resim detail dveri, když nechci ty klasicky dveře, ale skryte bezoblozkové, tak se strasne divi. Achjo, ted taky musim jet nahoru na stavbu a vyhazet hlinu co se propadla po bagrovani chybejicich pasu. A ona mi rekne - aha. Jako kdyby cekala ze ji reknu at jde taky, nebo mozna ceka ze ji to budu prikazovat? Nevim jak zensky fungujou? Nechci nikomu nic prikazovat, mne to taky nikdo nedela. Jen proste vim, ze když to udelam ja, tak to nebudu muset platit zednikum a oni nebudou muset ztrácet timto cas.
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth mnóóó, tak to je teda hardcore, to snad neeee....:)
Odpovědět
@ozzy77 nejsme manželé. Přítelkyně nakreslila dispozici domu, vybrala stavební materiály, dělala výběrko na projektanta, geodeta, vybírá hypotéku, píše všechny smlouvy, vyřídila veškerá vyjádření, povolení atd. Dělá v práci na pc, tak má občas čas něco vyřídit po mailu atd., potom vše doma konzultujeme. Je-li třeba něco domlouvat po telefonu, tak to už řeším já. Jak provést přípojky jsem řešil já, stejně tak budu domlouvat beton, dovoz cihel atd. Vše předem proberem, co domluvit, jak atd. Dělám si kontakty na dodavatele materiálu, popř. řemeslníky (jsem trochu z oboru). Teď jsme ve fázi, přípravy "návodů" na jednotlivé fáze stavby. Tady už jedeme rovným dílem. Já např. nachystám podklady pro elektro přípojky, prostupy, zaměření domu ...; přítelkyně nachystá zákl. pasy a desku.... Vše potom spolu proberem, aby jsme na něco nezapomněli, aby jsme oba chápali návod toho druhého. Fyzicky práci děláme taky oba, úměrně svým silám, nenechám ji vyklápět míchačku s betonem, ale nosit cihly zvládne ;) Interiér taky řešíme společně. Naštěstí jsme prozatím neřešili jediný problém, takže kompromisy se zatím nekonají, na všem se shodnem, zatím. Vám bych doporučoval, promluvte si, ať nezjistíte pozdě, že ten dům nemá vlastně smysl.
Odpovědět
@ozzy77 No jako "normální" ženskou by asi mělo napadnout samotnou jít ti na stavbu s hlínou pomoct...Já bych si třeba teda netroufla udělat výběrko na elektrikáře....max. bych sehnala nějaké kontakty a reference a výběr nechala na někom, kdo tomu rozumí....ale ty běžné věci to ano...jinak jak už tady padlo...důležité je si v klidu promluvit...ta stavba je celkem i zkouška vztahu...tak abyste dům nestavěli zbytečně....
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme manželé a já jsem na rodičáku, takže mám čas a vše zařizuju já. S mužem to konzultuji, ale on mi stejně řekne, že si to udělám podle sebe, tak at mu to raději ani neříkám :-D Já tu někdo psal - fotím každý prd, abych měla dokumentaci, ale hodně věcí konzultuji se stavitelem. Teď řeším smlouvu s eonem. Manžel bude všude napsaný, ale vyřizovací akce jsou na mě. Fakt obdivuju páry, kteří pracují a tohle všechno stíhají. Člověk by vyplácel veškerou dovolenou jen na techniky, řemeslníky apod. A to máme stavbu na klíč, ale ty konzultace. A zahradu si řeším já, ale oplocení a dlažbu řeší už muž. Ale to nás teprve čeká - takže se máme nač těšit :-D
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?