Stavařky, projektantky, architektky a další povolání ve stavebnictví

Věřím, že se vás tu spousta najde... Zajímá mě to proto, že se hlásímze střední stavební na vysokou stavební, ale nejsem si jistá, jestli se s tím dokáže ženská uživit... Chlap určitě, o tom není pochyb, ale co my? Věnujete se tomu oboru i po škole? Díky moc!
Odpovědět
Ahoj Aurinko! No, popravdě záleží co budeš dělat za pozici po VŠ, jestli někde u známého atd.... Třeba stavbyvedoucí jsou dobře placeni, ale já bych na stavbu nešla ani za zlatý prase :-N Já se oboru věnuju, ale upřímně říkám, že kdybychom měli problémy s penězma, tak jdu okamžitě mimo obor, rodina se živit musí ;-) Mám pocit, že jsem viděla tvoje albíčko na MS, chcete s přítelem na ČVUT, že? (nebo to byl někdo jiný? :-N ) A jaký obor?
Odpovědět
ahoj blani, chceme na vut, ale jinak jsem to asi ja... o tobe uz taky vim- zkopirovala jsem si tvoje pomocny karticky pro navrhovani... rozhodne se hodi... jeste je brzo rict, co jednou budeme delat, pritelovi se moc nepovedl vstup na vysokou, delal informatiku na MUNI, ale moc neuspel, tak to ted chceme zkusit spolecne si pomoct-on mne s matikou a ja jemu se statikou(na stredni delal informatiku)... uvidime, ale nevim, jak nam to pujde. ty jsi primo ing? my to zkusime na tom stavebnim inzenyrstvi... rozhodne to bude vesele, do prvaku ve 20 a v 21...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, já sice nemám VŠ stavební, ale v rodině mám švagrovku. To si piš že se tím ženská uživí, má velice slušné peníze, a to skoro vůbec nic nedělá =-) . Jdi toho, pokud tě to baví. Ona se navíc hlásila z gymplu a zvládla to velice dobře, takže pokud už máš střední stavbní, není co řešit. Přeji hodně úspěchů ve studiu ;-) .
Odpovědět
ono je to z gymplu lepsi, ver mi! s matikou nikoho nezajima, ze s ni nejsi na takovy urovni jako bys ji mela na gymplu (mame 2 hodiny tydne a to z ni mame maturovat), ale v technickych predmetech, kdy by mohli zvyhodnovat nas, kteri s tim mame uz nejaky ty zkusenosti, zacinaji od zacatku... holky drzte pesti, at to vyjde - teda ted hlavne ta maturita!
Odpovědět
Neboj, to zvládnete levou zadní. Já šla z gypmlu zameřenýho na matiku a informatiku. V primě jsem se rozhodla, že chci být architektka, ale říkala jsem si, že přímo na fak.architektury bude matiky málo,že to by mě nebavilo, tak jsem šla na obor Architektura na FSV ČVUT... :-D V prváku mě to nadšení přešlo, jsem netušila, že existuje něco jako "pružina", "betony", "ocel"...blééé. Z gymplu je jediná výhoda ta matematika, ale po prváku už mají výhodu jedině průmyslováci. Ono vlastně na VUT se rozděluje na obory až nějak po druhýku nebo tak nějak, já zapomněla. Já vím, že jsem v prváku potkala svoji spolužačku gymplu a nadávala, že mechanika je hnus, že nechápu magory, co dělají statiku, ona se jen tak začervenala a prý, že chce mít zaměření na statiku. A už končí doktorandský se zameřním na betonové mostní konstrukce :-D
Odpovědět
wow to je teda holka sikovna! rozdeluje se to az po druhaku to je pravda. on je problem v tom, ze tim, jak je ta matika v prvaku tezka, vyhazi spoustu lidi prave ze stavebky a pak tam zustanou jen ty nejotrlejsi... treba me i pritele by meli vzit bez prijimacek a tak se trosku bojim, toho cedniku, kterej nastane v prvaku, a to hned v rpnim semestru. mam par kamaradu, co chodili k nam do skoly a vzdavaj uz po prvnim semestru...
Odpovědět
To je ta nevýhoda technik, naberu co nejvíc lidí, dostanou peníe od státu a pak vyhazují. Sice tě neznám ,ale myslím, že když se budeš poctivě učit a pokud na střední neprolízáš z matiky s odřenýma ušima, tak to zvládneš. Mě stačilo vidět, když jsem v šesťáku odcházela z koleje, co tam bydlelo za týpky prváku :-S Furt zhulení, drzí, na školu šli jen aby rok někde byli, myslím, že právě stavebka, storjárna a elektro je pro mnoho lidí taková jistota příjemně stráveného roku, i když žádný vztah k oboru nemají, když udělaí zkoušky, tak ok, když ne, tak půjdou za rok jinam :-N
Odpovědět
je to pravda, dost lidi jde na vysokou opravdu jen zkusit si to byt rok, dva nekde a "machrovat". stavebka byla muj sen snad od paty tridy na zakladce... pak jsem nemela odvahu zkusit prijimacky (chodit na lepsi zakladku, mohla jsem se dozvedet, ze brali bez prijimacek). ale ja vsadila na jistotu, ale v prvaku jsem odesla a sla znova do prvaku. takze si rikam, ze za ty nervy a namahu to stoji. pritelovy(nebo pritelovi?) rodice tomu ale moc neveri, ze to ma uplatneni. jsou rozvedeni a ani jeden na tom financne neni nejlip. ted maji "zkazenou naladu" tim, ze rok mu plati bydleni a skolu a on z toho nic nema (jednou uz prestoupil na stredni, zase do prvaku, jako ja). takze jsem zacala pochybovat i ja o uplatneni. tatka porad tvrdi, ze nejlepsi to je v kancelari na stavebnim odboru nebo tak neco, ale me to moc nelaka... ty delas co konkretne?
Odpovědět
Ted dělám právě v kanceláři klasického stav.projektanta pozemních staveb. Předtím architekta. Mě by zas nebavilo dělat nic jinýho než sedět u PC a "malovat" projekty :-D . Ale zas v práci mě kluci dost využívají k různých obchůzkám po úřadech atd., takže tak 1 den v týdnu jdu někam s našima projektama se hádat na úřad, občas je třeba něco zaměřit na stavbě (pravděpodobnost, že je třeba něco zaměřit je přímo úměrná zimě venku :-D , takže když hlásí sníh a mráz tak se vyklube nějaká zaměřovačka), v létě je to docela ok, ale ve sněhové vánici je to naprd, to pak lituju ty dělníky, co to musí absolvovat 5 dní v týdnu :-N A s těma rodičema, to je pitomý. U nás v rodině mají všichni "jen" učňák a moje máma byla i proti gymplu a nikdy nevěřila, že tu VŠ dodělám, a ono to člověku moc nepřidá. I na promoci mi odmítla přijít.Teď mi taky občas dá najevo, že ti co nemakají rukama, tak jsou na hov... :-N Napřed mě to strašně deptalo,ale pak mě to zas naopak strašně nabudilo prostě tu školu dodělat co nejrychlej, nejlíp, najít si práci, osamostatnit se, atd.
Odpovědět
aurinko, hlavne si od toho nenech mluvit od rodicu a jdi za tim, co te bude v zivote bavit. Ja jsem si vybrala praci, protoze byla dobre placena, ale vubec me nebavila, bylo to hrozny a uporny. Odborna skola se hodi ..napr i do zahranici(tak je potreba se naucit i nejakej ten jazyk). Na urade muzes nakonec pracovat vzdycky, pokud se nic lepsiho nesezene.
Odpovědět
Jé, až teď jsem si pořádně přečetla, že to bylo práce na "stavebním odboru" a ne "ve stavebním oboru". Jo to je fakt, z těch lidí na úřadech si děláme srandu, většina hezky pevno upracovní dobu, pak jen "prudit" a ve 3 domů (nechci urazit , jestli se tu objeví nějaká kolegyně z úřadu, ať mě neukamenuje :-D )
Odpovědět
presne tohle mi rika mamka taky, nemysli to zle, ale vadi ji, ze se hodne ucim a moc doma nepomuzu-uznavam, ale ty prace je tolik, ze vazne nestiham... nasi maj prave taky jen ucnak, tatka se dopracoval az k podnikani a celkem to vynasi, snazi se pro nas udelat maximum... co myslis, da se to treba po bakalari dodelat dalkove?
Odpovědět
Článek se načítá
tak ja som chodila na stavebnu ale len 3 roky a štvrty som zmenila, nebolo to nič pre mna. Ale pre človeka, ktorého to baví je to super a myslím, že sa s tým dá aj dobre uživiť.
Odpovědět
tak komu by se nelibilo to ve 3 v praci zabalit a s prazdnou hlavou jit domu... catf- na neco je odborna skola vyhodou ale spis to je v ty nizsi cenovy relaci. na vysoky maji lidi z gymplu nesrovnatelnou vyhodu- je to sice logicky, kdyz gympl ma pripravovat na vysokou skolu, ale nekdy se ty odborny zaklady hodi. tim se ale nechcu dotknout blanky, ted toho i trochu lituju, ze jsem to nezkusila na vysokou pres gympl, ale uvidime za 6 let, jestli to k necemu bylo (minimalne)
Odpovědět
blani koukala jsem na modry strese, ze mate obyvacek cerno-bilo-cerveny. doma ted delame koupelnu a segra si postavil hlavu, ze jine barvy proste nechce. bile zarizovaky-umyvadlo, zachod, sprcha, podlaha tmave seda, steny bile a parapetky (mate ho taky v koupelne, za umyvadlem a vanou) cele cervene + cernobile listely. je pravdou, ze domek bude potom jeji a ona si proto vybira barvy, ale hodne me ta kombinace, zvlast v podkrovi, desi. ptam se te proto, ze ja nemam na barvy cit(taky proto nezkousim architekturu). jinak kluci ze tridy, co se byli podivat v praze na fastav rikali, ze tam je pry obor architektura pozemnich staveb a ze z toho pak jsou stavari a ne architekti. spis me to zajima ze zvedavosti, do prahy se mi vubec nechce...
Odpovědět
Aurinko, nemáš čeho litovat! Pokud si odjakživa chtěla dělat stavařinu, tak průmka je nejlepší! U nás v ateliréru jsem z 12 lidí jediná z gymplu. Jsou školy, na které tě nejlépe připraví gympl (nemyslím tím přijímačky, ale celé studium - třeba lékařská fakulta, některé humanitní obory, nebo můj skoromanžel má obor "matematická informatika" - celý roky jen IVT a MA, nic jinýho, tam měl velikou výhodu), ale na stavárnu i architekturu je podel mě lepší průmka. Na gympl mám ty nejlepší vzpomínky, skvělých 7 let (však taky naše svatba bude vypadat jak sraz naší třídy :-D ), ale kdybych se měla rozhodovat znovu, na gympl už ne!
Odpovědět
to jsou hezky opaky! i my s pritelem se zname ze skoly, jeho to byla druha stredni, moje teprve prvni... ti mi znami, co sli z nasi skoly na vysokou loni, predloni, meli prave nejvetsi problem s matikou a fyzikou-na odbornych skolach kamen urazu-zalostne malo hodin! takze v tom je ta nevyhoda. jinak je to asi spis o pristupu toho studenta... snad neusneme na vavrinech... co rikas na ty barvy v koupelne?
Odpovědět
ten obor mám já. A jsem jako jedna z mála, co nedělá architekta, většina lidí šla dělat architekta, i já po škole, ale po roce jsem se z Prahy stěhovali do Brna a byl problém, neměla jsem dlouhou praxi a ještě jsem byla "z Prahy" s podivným oborem. A přitom tento obor česká komora architektů uznává stejně jako architekty z FA ;-) V tom vidím obrovskou výhodu. Z FSV můžeš dělat zkoušky na autorizovanýho inženýra jen v komoře inženýrů, z FA zas jen v Komoře architektů, z oboru "Architektura" na FSV si můžeš vybrat :-D A pokud vím, tak podobný obor je i na VUT a VŠB. Z Ostravy jsem měla spolubydlící, která šla raději do Prahy než do prvního otvíraného ročníku na VŠB, říkala, že prý je to tam nic moc, jak se to teprve rozbíhá. On je to takový nevděčný obor, napůl na stavárně, napůl na FA, nemají tě rádi ani ing. ani arch. :-D :-D Ten obor se jmenuje různě (archtektura poz.staveb, Pozemní stavby a architektura, Acrhitektura,....)
Odpovědět
Ty barvy ti napíšu do IP, ať neobočujeme od tématu :-)
Odpovědět
jo tak dobre... banska je takova unikovka. berou kazdyho klidne i v zari. ukaz maturitni vysvedceni a vitej. celkove ji moc neuznavaj, praha a brno je na tom mnohem lip... v ty autorizaci jsem se nikdy poradne nedokazala vyznat. takze kdyz treba budu mit jenom Bc. a udelam si autorizaci (ted presne nevim, kolik let praxe k tomu musim mit), muzu teda projektovat? architekturu jsem nevyzkousela z jednoho drobneho duvodu-neumim vubec kreslit...
Odpovědět
U autorizace pro českou komoru autorizovaných inženýrů a techniků: Pro Bc. (obor min. 4 letý, ale to jsou myslím teď technické všechny) - min.5 let praxe pro Ing - 3 roky praxe Pak si podáš žádost, doneseš na zkoušku nějaké "svoje" práce, pokecáte nad nimi, odpovíš na teoretické otázky a máš tzv.kulaté razítko a jseš "autorizovaný inženýr" a můžeš si prjektovat :-D (když jsem viděla ty otázky, rozhodně to není těžší než státnice, spíš jde o tu praxi a pak se naučit stavební zákon :-S ) Lidi ze SŠ a Bc. (pro 3 leté obory) . ti můžou být "autorizovaní stavitelé" - nemají takové pravomoci jako "autorizovaní inženýři" Ale on i ten autor.inženýr není zas extra výhra - podepíšeš se pod barák a když se něco pokazí, tak platíš (naštěstí existuje něco jako pojištění profesní odpovědnosti), kolegové co mají "kulatá razítka" , tak se podepisují stejně jen pod stavební část, TZB, statiku, požární bezpečnost,... podepisují jiní specialisté přímo s kultaým razítkem z toho konkrétního oboru.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj aurinko, držím ti palce ať se ti povede co chceš. ;-) Já mám ČVUT - vodní hospodářství, pro mě byla fakt nejhorší matika a konstruktivní geometrie, jsem vyčerpala všechny termíny na zkoušku než jsem jí zvládla, dneska dělám rozpočty a přípravu staveb, stále si hraju s představou, že si udělám autorizaci, ale nějak jsem se k tomu zatím nedostala, no jsem celkem spokojená u svého PC, nemám tolik odpovědnosti, jako kdybych projektovala.
Odpovědět
temu presuvam na modru strechu, kedze tams a hodi skor ako tu
Odpovědět
Profilova fotka
ahojky... ja jsem taky "stavarka" ... mam CVUT, stavebni fakultu, obor geodezie ..... matika i konstruktivni geometrie mi sla... aspon neco.... x-) a prace... no neni spatna, jen v geodezii neni moc penez a clovek je casto venku ( i v tom hnusnym pocasi :o(( ) ... ale kdybych mela menit, tak bych si stejne vybrala stavarnu, jen asi ne geodezii, ale klasickou stavarinu a projektovani ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojda já pracuju coby projektantka inženýrských sítí -přesněji elektro ;-)
Odpovědět
Ahojky, ja mam VUT.sem skoro tri roky v oboryu, sice nejdriv jako asistentka reditele(castecnej uvezk pri doktorantskym), pak kalkulantka a ted pripravarka. placeny to neni spatne, ale i tak uvazuju o zmene :-) zkusit se ma vse. jinak na vutku se menili studijni programy a zda se mi, ze si obor vybiras uz do prvaku.
Odpovědět
Profilova fotka
anaxamon - takhle nas vysoupnout z BRMS.... zdravotni sestricky, Martinky, Adrianky a vsechno ostatni muze na BRMS zustat, ale jenom proto, ze my jsme stavarky, tak nam takhle odstrcite na jine stranky :-( ... ;-)
Odpovědět
ahojte, tiez sa hlasim... v lete budu 3 roky, co som skoncila fa stu v ba. pracujem v odbore, je to fajn, aj ked obcas by som mozno brala nieco kludnejsie :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Taky mam tech par pismenek pred jmenem ze stavarny :) CVUT v Praze. Uzivit se tim urcite da, ale jak psala Blanka, zalezi na tom, do ceho chces po skole jit. Na stavbe je to dobre placeny, maji premie za dostavby atd... projekce (moje zalezitost) jak kde. Nastupni platy jsou dost spatny (kdyz to srovnam s ekonomama, IT) a hrozne moc zalezi na firme, jak to pak stoupa dal. Ja jsem u nas ve firme dva roky, z toho jsem rok delala pri doktorandskym, takze jenom na dohodu, rok jsem zamestnana na plny uvazek a plat se mi zvedl o 50% nad nastupni. Co se tyka tech odboru, stavebnich uradu apod., tak moooooznaaaaaa po materske, kdyz budu potrebovat tu cistou hlavu a jit ve tri domu :) Ale do te doby urcite projekce a snad i potom, zamestnavatel celkem vychazi vstric. Jinak info o CVUT, i tam uz jsou ted prvni dva roky spolecne, pak se teprve voli konkretni obor, kdyz jsem nastupovala, slo se do toho konkretniho oboru rovnou, ted uz ne, je stavebni inzenyrstvi + geodezie + pozemni stavby a architektura a ti stavebni inzenyri se rozdeluji po dvou letech. Satyyy, ty mi urcite poradis, Balt po vyrovnani ma hladinu vys nez Jadran? :))
Odpovědět
Profilova fotka
lenka.... tak jsem v praci udelala anketu, trochu jsme se lisili, ale na tahaku jsem potom nasla, ze Balt + 0,40m = Jadran .. takze Balt ma hladinu vys x-) Jinak jsem tri mesice pracovala na katastralnim urade... je fakt, ze tam neni moc prace, ale taky tam neni moc penez ... nastupni plat po VŠ byl 12tis hrubeho ... s tim, ze skoro kazdy rok se to zvedne o cca 300,- takze zadna slava.... jak jsou na tom tabulky ten po cca trech letech nevim, ale asi to nebude vyrazna zmena :-( ale zase se tam v patek chodilo domu ve dve :o)))
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?