Stavba a následné bydlení v domku (sama s dětmi)

Pročítám diskuse a podobnou jsem tu nenašla. Uvažuji o stavbě malého domku. Nyní zařizuji koupi pozemku, financování, jednám s firmou, stavebním dozorem apod. Stavěli bychom malou dřevostavbu na klíč, samozřejmě přemýšlím, zda to můžu sama finančně i jinak zvládnout, ale teď mi nejde o tento problém (utáhnutí hypotéky a samotnou stavbu domu). Spíš přemýšlím to samotné bydlení..jestli je kolem domu toho opravdu tolik, že po příchodu z práce mě čeká denně jen dřina, život bez výletů, dovolených...jak to někteří popisují. Mám oporu v bratrovi...je stavař a jeho kamarádi pomůžou, spíš pak ten život v domku, jestli je tu některá žena, která tak bydlí sama s dětmi v novostavbě. Jestli jsem se pro stavbu nerozhodla pozdě, dětem je 10 a 7,5 let. Napadá mě, že za 5 let budou více času trávit venku s kamarády a nebude je bavit trávit čas na zahradě apod. Jsou to takové úvahy, ale promyslet musím všechno. Děti se ted těší, ale jak dlouho jim to vydrží... Děkuji za komentáře.
Odpovědět
1
2
Určitě se to dá bez problémů! ;-) Také do toho časem půjdu, teď se zatím cvičně sama starám o velký pozemek a postupně i o chatu, které na pozemku jsou. Teď také bydlíme v domě se zahradou, takže vím, co to obnáší. Pokud nebudete bazírovat na anglickém trávníku bez jediné pampelišky a jetelíčku, tak v tom není žádný problém, všechno se dá zjednodušit. Např. po zkušenosti z domku, kde bydlíme, už vím, že do celého domku (přízemní) půjde dlažba a žádné prahy. Úklid je hotový hned, podlahy jsou prakticky nezničitelné. V koupelně mám jen jedinou taštičku s kosmetikou, zbytek ve skříňce, takže úklid nějakých poliček atd. také odpadá, stačí přejet hadrem umyvadlo a je uklizeno. Je toho spousta, jak si to zjednodušit - hlavně žádné zbytečné lapače prachu a zbytečné dekorace (nejhezčí jsou odolné kytky - orchideje, fíkusy apod.) a směle do toho! ;-) Jo a děti mám v hodně podobném věku, také tři kousky!
Odpovědět
@frufrunka Díky moc, naštěstí jsem samostatná, s dětmi jsem sama delší dobu a až teď jsme se odhodlala. Dítka mám teda dvě, to druhé má 7 a půl :) Někteří to líčí tak náročné, že pořád přemýšlím a přemýšlím...na domě jsem kdysi žila, ještě bez dětí zamlada. Rekonstrukci bytu a veškeré reklamace jsme řešila vždy sama, to mi problém nedělá....jen fakt dumám nad tím životem, že jednou mi na té terase sice bude krásně, ale abych si to sama vychutnala-....děti budou někde v luftě...
Odpovědět
A je to iste ze uz by vas ziadny chlap nechcel?
Odpovědět
@lucil07 Tohle bych neřešila... :-) Najde se buď nějaký přítel, vnoučata, kamarádky, pes.... A i kdyby ne, tak pořád lépe na terásce na zahradě než v paneláku... Já ten domek teď nepotřebuji akutně, spíš do budoucna... A právě i pro případ, že bych zůstala sama. V bytě bych se zbláznila. Potřebuju u jídla, žehlení a vaření koukat do přírody! A hlavně si v té zahradě odpočinout od celýho světa... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Když si postavíte téměř bezúdržbový dům, tak s ním práce není, jen běžný úklid. Kamna nepotřebujete, takže ani nemusíte štípat dříví na zimu. Na zahradě můžete mít běžný trávník nebo louku, žádnou anglii. Pěstovat můžete jen to, co vás bude bavit, ale klidně tam nemusí být nic. Trochu běhání je kolem bazénu, ale ten přece taky není povinnost. A pokud se na domě něco rozbije, existují firmy, co to opraví :-) Nebála bych se toho. Sice s domem teprve začínáme, ale nevidím to jako věčnou dřinu
Odpovědět
Profilova fotka
Ono jako zadny barak a zadna zahrada neni bezudrzbova...i kdyz clovek vse omezi na minimum,jak uz bylo psano a s cim plne souhlasim a na zahrade bude "jen"sekat travu..mame novostavbu par let starou a stale je jeste co kolem resit s dodelavat..nebudu jmenovat,pokud se samy nevyjadri k tematu,ale je tu nekolik holek,co stavi samy ci jiz s odrostlejsima detma a pisou kolikrat jak je to narocne a maji muj obdiv...vse si obstarat,zorganizovat,zaridit ci nekoho na cokoliv sehnat bez te opory v zadech...my zacli stavet az se synem 12let,kdy uz prave si vsechny konicky,skolu a tak obstaral sam,ale samozrejme,ze tim padem uz bylo pak pozde na to,aby si pak dum a zahradu uzil jako maly kluk a placal si tam babovky na pisku,uz mel.plno zajmu v tu dobu a vecne nekde byl...necekej,ze tak velke deti jako mas ti tohle nejak oceni..ac bydleni v dome miluju,nesla uz bych do bytu zpet ani omylem,tak se zkusenosti,co mam bych stejne tak ale nesla do stavby RD s detma sama,poridila bych si peknej byt s predzahradkou a volny cas travila v prirode stejne,nezavisle na dome..proste ten dum a veci okolo cas zabere tak jako tak a ono kolikrat predstavy o ziti v nem jsou tak trosku jine nez je pak skutecnost..kazdopadne at se dobre rozhodnete :-)
Odpovědět
@gigi2 díky, my právě byt máme po rekonstrukci a pořízení nového by nebylo co se týká financí až takový rozdíl oproti domu Jak píšete, nejlépe si to užiji malé děti. Ale určitě i tak bude leisi mít ten prostor. Já už tolikrát začínala, chjo.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucil07 Když se ženská musí postarat o dům, tak prostě musí a jde všechno! Né že ne :-) Ale pro ženu je spousta věcí podstatně těžší než pro chlapa. Např u nás ted v pátek...: Praskla hadička co přivádí vodu do nádržky u záchodu. Vím kde jsou všechny uzávěry vody, věděla bych co s tím, ale prostě ten chlap musel dojít a tu vodu utáhnout. I kdybych se rozkrájela, tak ten kohoutek nedotáhnu :-D Chlap je (pro mě) nepostradatelný! @slabici Vidíte to trošku naivně:-) nic proti:-) dům přece není jen sekání trávy a štípání dříví:-) Pokud se na domě něco rozbije, tak to firma opraví - to sice ano, ale za těžké penízky:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ka je to stejný jako byt.. buď si to umím opravit sama anebo si na to někoho pozvu. Rozhodně si nemyslím, že pokud k sobě ženská nemá chlapa, nemůže mít dům. Jen se prostě něco naučí. A novostavba opravdu není dům, který by mi měl do dvou let spadnout na hlavu. Nemluvila jsem o dodělávkách všude možně, ale o údržbě novostavby ;-) Já bych třeba svépomocí nikdy nestavěla. Dům mi postavila firma a doteď mám záruku. Je tu spousta místních lidí, kterých se taky můžu zeptat a požádat je. Někdo raději vydělává peníze v práci a na opravy domu si najímá lidi, někdo se to holt naučí sám. V práci je dost "holek", co bydlí v domech a problém nemají. Někdy mají manžela, co je věčně v práci, takže je nepoužitelný, někdy manžela nemají. A žádná se nestěhuje zpět do bytu, protože by to nezvládala..
Odpovědět
@zuzana_ka jasně chápu s chlapem je to lepší....to co tu píšete se stává i v bytě.. bydlíme sami přes tři roky. Proto to právě promýšlím ze všech stran a naivní představy v mém věku snad už nemám :)
Odpovědět
@lucil07 Několik hlavních rozdílů výhody a nevýhody (byt - dům) v bydlení mám v kostce popsáno na své www stránce. Dům není úplně pro každého, bydlení v bytě je pohodlnější.
Odpovědět
@travas Tak je jasné, že to má své výhody a nevýhody....proto přemýšlím, než se do toho vrhnu...určitě je pohodlnější byt, ale stačí to k životu? Asi stačí, spíš, jestli to člověka naplní...žila jsem v bytě i domě, nějaké to srovnání mám...bez rodičů žiju cca 18 let.... Proto to pořád probírám ze všech stran, mám kolem sebe pár rodin, kteří se stali otroky domu, nikam nejedou, pořád doma ... Musíme to pořádně probrat, nejsem už naivní dvacítka, co vidí jen oběd na terase a tu ostatní práci ne, Ale věřím, že zkrátka novostavba nebude pár let tak náročná. Ale jak píšete, pohodlnější je určitě byt. Ten náš bychom si nechali jako zadní vrátka.
Odpovědět
Článek se načítá
@slabici Chystám se stavět na klíč s firmou jako vy :) K tomu máme stavaře v rodině...bez jejich příslibu s pomoci bych do toho nešla. Ty terénní práce, udělání terasy, chodníku atd je velká pomoc.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucil07 tak samozřejmě je vždycky lepší mít někoho jako podporu. Anebo hromadu peněz ;-) Nám terénní práce i chodníky dělala zase firma.
Odpovědět
@slabici Hromadu peněz bohužel nemám, ty jsem nechala kvůli ušetření nervů ex...kdybych měla na vše najmout firmu, to bych do toho asi nešla. To počáteční nadšení ted nahlodávají mé pesimistické myšlenky...
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici Rozhodně netvrdím, že žena sama nemůže mít dům. Klidně může, ale je potřeba budto být fakt zručná, umět si poradit a mít znalosti, nebo mít hodně peněz a na kdejakou opravu mít firmu:-) @lucil07 to co jsem popsala se stalo u nás doba v bytě:-) zatím bydlíme v bytě a ještě zhruba tři roky bydlet budeme. Kdybych měla spočítat kolik věcí se nám dodrbalo za 5 let, co tam bydlíme, tak by u mě byl hodinový manžel skoro tak často jako opravdový manžel :-D Jak jsem psala, chce to mít aspon základní znalosti. Např. umět si přivrtat poličku. tzn. vědět jaká hmoždinka, vrták, vrut - sice píšete, že máte bratra a známé, ale ti mají svoje životy, tak aby to nedopadlo tak, že s poličkou budete čekat měsíc než se někdo uráčí:-)
Odpovědět
@zuzana_ka Musím zaklepat, že máme byt po totální rekonstrukci tak je za ty tři roky zatím vše ok. jen jsem čistila třeba ucpané čerpadlo, když vytekla pračka nebo sušička, to už k životě bez muže asi patří. Bratr je nej chlap na světě, tak se mi kolikrát stalo, že jsme se jen zmínila a než jsem přišla z práce...visel mi lustr jako překvapení..je zlato, ale otravovat ho donekonečna nechci. Takže co se týká poruch...jsou podobné jako v bytě a drobnosti jako vrtání a drobné opravy jsou bez rozdílu. Nejhorší je začátek než se vše dodělá, to je jasné. Spíš v domě je hodně práce kolem. Tady v bytě byl šrumec ze začátku, jak máme vše hotové...není nic potřeba----a že nemáme např všude lustry m netrápí :) Budu dál sondovat i po okolí a sbírat názory...ještě je čas.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucil07 všechno jde, když se chce! :-)
Odpovědět
@zuzana_ka JJ, jen je to bez opory protějšku složitější...vy jste mladičká, to já byla ještě plná snů a představ o životě.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucil07 mladičká:-) taky už mám něco za sebou:-) V úvodním příspěvku píšete, že se bojíte o volný čas, který by jste musela třeba trávit na zahradě nebo lítáním okolo domu:-) Já třeba se na to hrozně těším, až dojedu z práce, čapnu hadici a zaliji trávník - pro mě to bude relax :-) právě proto chci z bytu, abych mohla mít vlastní zahrádku s jezírkem, grilem apod:-) U nás v práci mají 3/4 kolegů rd a nemyslím si, že jsou na tom nějak časově špatně, když dojedou z práce:-) jeden dokonce zvládá obstarávat dva rd
Odpovědět
Sousedce zemřel manžel a její závěr je, že ženská v domě bez chlapa to má těžký. Já jsem se jednou rozhodla, že vyčistím okap, měla jsem čas a už to nědal nebudu. U nás teda pořád někdo něco kutí, opravuje, natírá a vyměňuje. Jedněm sousedům se nějak rozhodila zámkovka, dalším začal vlhnout roh. Nám jednou najednou zdechlo čerpadlo ve studni, tzn. koupit nové, sehnat někoho, kdo to vyndá a nandá....musí se to nějak zapojit na el. Po 10 letech začal zlobit bojler. A teď se dohadujte, když o tom člověk nic neví! Buď mít peníze nebo pořád někoho "otravovat" nebo to bude chátrat, pravda je, že to může chátrat desítky let. Těžká volba.... P.S. Už jen blbá sekačka není jen to, že seká.
Odpovědět
@zuzana_ka JJ, to já se taky těším, jen někteří to popisují tak strašidelně, proto tato diskuse...víc názorů. No já už zařizovala bydlení tolikrát, že doufám, že toto už by bylo poslední. Já právě kvůli dětem i měnila práci za časově méně náročnou a bez dojíždění.
Odpovědět
@bylonebylova JJ sekačka, to si pamatuju, měli jsme kdysi pozemek 2500 m a starou sekačku se 70 m prodlužovačkou. To bylo sekání. Ted bude pozemek menší...jinak bojler a podobné provozní věci jsou i v bytě no, ale určitě je to pro samotnou ženu náročnější než s mužem, to je jasné. V tom je výhoda, že jsem byla na vše sama ikdyž jsme muže měla, takže mě život už dost naučil.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucil07 určitě je to i o zvyku, pokud je žena rázem bez chlapa, který dělával všechno, tak je jasné, že nic neudělá... a naopak. Samostatná ženská si bude umět poradit a když dojde na nejhorší, tak někomu zavolá:-)
Odpovědět
@lucil07 Co jsem tu tak pročetl ty názory a Váš dotaz, tak bych se toho asi nebál, pokud máte finance na to tu novostavbu opravdu celou dodělat ať nemusíte některé věci okolo domu dodělávat x let. Co se týče údržby - tak dům je náročnější, protože je většinou větší než byt. Co se týče prostorů kolem domu, tak je to o tom, jak si to uděláte. Pro někoho je to hobby, že má svoji zahrádku na bylinky, někdo to vidí jako práci.. je to o tom jak to máte nastavené a k čemu máte vztah. Jinak ty provozní věci, co vás tu straší jako poruchy na instalaci, vadné spotřebiče a podobně.. to je uplně jedno jestli vás to potká na bytě nebo na domě - pokud jste sama, stejně si musíte nějak poradit takže tu je to zcela nastejno. Počítejte tedy víc času na úklid (podle rozlohy) a něco málo na udržování dvorku (zase záleží, jak velký a co na něm vše bude), ale není to určitě tak, že vám to ukradne veškerý volný čas.. když to překlopím, tak u nás tyto věci okolo dvoru vždycky zaberou sobotní dopoledne, občas něco z odpoledne - ale určitě to není, že bychom se tam dřeli - většinou si to zpříjemníme a občas večer spojíme grilovačku s nějakou "prací" na zahradě.. Pokud tedy máte finance na dokončení domku i okolí, tak bych se toho nebál.
Odpovědět
@doog Díky moc, finance..to bude hlavně hypo a ručit budu ještě bytem, abych měla ze začátku výhodnou hypo. Tuto zástavu bych pak chtěla vyplatit. Napřed jsem chtěla šetřit, ale teď uvažuju i o nějakém zabezpečení a dalších věcech, které mě napadají Pravdu máte v tom, že pokazit se může cokoliv i v bytě tak jako v domku a řešit to musím. Zahradu i domek bych si určitě ráda užila, ale zase nepotřebuji vše pěstovat, chovat, abych se stala otrokem a nejela s dětmi na výlet, nešla na procházku atd. To, že se uskromníme, nám nejspíš prospěje, přijde mi, že rozhazujeme až moc a většinou to ani není potřeba. Samozřejmě pojištění v případě matky samoživitelky budu muset rozšířit, aby to vše krylo v případě nemoci, úrazu atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucil07 já bych se toho nebála. Máme dům, před tím jsme měli byt, ano, dům je náročnější, hlavně v začátcích. Můj manžel létá po světě, doma je jen pár dnů v měsíci, navíc není žádný kutil, opravář a pod..Vše je tedy na mě, když se něco porouchá, musím to řešit já, shánět firmy, řemeslníky. Na úklid máme paní, co dochází 1x týdně. Zahradu jsme si celou dělala sama, firma nám jen rovnala terén a zakládala trávník. Spoustu věcí nám dělají firmy a řemeslníci, občas vypomůže rodina. Nejhorší byli začátky, než člověk pořešil reklamace, drobné úpravy, než vše bylo tak, jak jsme chtěli. Teď už není potřeba nic, zahrada je pro ně relax a 1x za týden posekat není žádná námaha. Otrok domu nejsem. Pokud jsou finance, nebála bych se toho. Syn má 10 let, zahradu využívá s kámoši, bazén nemáme a myslím, že i když si vezme knížku a jde si číst ven, tak je to pro něj skvělé než být v bytě a vymýšlet, kam půjdeme, aby jsme byli venku :-/ Pro ně je zase zahrádka oáza klidu, ráda se o ni starám, pořád něco sázím a pod...mám ráda letní rána a snídaně na terase, večer vínko a pozorování západu slunce, grilovačky s přáteli a pod...
Odpovědět
Profilova fotka
No, ono asi zase sama nebo s chpapem,co neni zrucny nebo nema zajem se starat o dum...to uz je lepsi sama. Vidim to u tchanu. Tchan je typicky mestak. Prazak, co nic v dome neudela. Ani nema zajem. Akorat tam za tech x let nashromazdil hromadu jramu,ktere ted potaji odvazime do sberneho dvora (to bude revu,az to zjisti :-D Takze tchynka vsechno zarizuje a zajistuje sama... Takze pokud po domecku touzite,tak do neho jdete. Ono i kdybyste k sobe partnera mela neni zaruka toho,ze si nebudete muset opravy delat sama,nebo na ne najmout firmu ;-)
Odpovědět
@lendy1 Právě to vyběhnutí na zahradu je super. My bydlíme u rušné křižovatky a ani není tady kam vyběhnout, myslím jako, aby šli kluci sami. Samozřejmě jezdíme na výlety, na kole, na dovču...jen zkrátka večer po kolotoči kroužků atd není čas ještě někam jít. Takhle se zahradou u domu je to jiné. Kdysi jsem na domě žila, opravovali jsme starý, a to bylo to super. Tady docela trpím... Vyřizování reklamací to je kapitola, my kupovali novostavbu bytu a ještě, že jsem tenkrát byla na md. K nám ani kamarádi kluků nemůžou, sousedka pod námi vyvádí a vyhrožuje vším možným, že nám to nestojí za to. Ten pocit, kdy ji nebudem muset řešit, vyfénuju si vlasy, kdy budu chtít, zapnu pračku třeba v noci....no paráda. Snad už by tohle zařizování bylo naposledy.
Odpovědět
@margot_ka JJ, vdané kamarádky někdy tvrdí, že není jako mně. :) To máte pravdu, kolikrát je ten líný a manuálně nezručný chlap na tom domku spíš přítěž...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?