Stavební spoření. Co bych měla dělat s těmi penězi?

Profilova fotka
Jak jste na tom, baby? Já spořím už skoro šest let a příští rok bych s tím měla něco udělat - bude tam 300 tis. Zatím mne nic nenapadá..žijeme v zahraničí. jedině snad investovat do nějakého pozemku, ale v tom se moc nevyznám a navíc mi to přijde trošku riskantní :-|
Odpovědět
1
2
6
můžeš si pořídit cokoliv - my si za jedno koupili auto a za druhé chceme zařídit dětský pokoj a takový ty blbůstky + rezerva... klidně tam ty peníze i nech, na šest let starém spoření nebude tak špatný úrok - určitě lepší, než v bance
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám ale pocit, že když to neinvestuju do stavby ci pozemku, tak pak přijdu o státní příspěvky.
Odpovědět
Profilova fotka
zuzanal: pozor na investici do pozemku, pokud jsi v zahraničí a nemůžeš na pozemek dohlížet. Známému se stává, že pokud svůj pozemek častěji nekontroluje, sousedi mu tam sváží různý odpad a nepotřebné harampádí... prostě si z nezastavěného pozemku dělají skládku.
Odpovědět
http://www.salve24.eu/stavebni-sporeni nakládání s naspořenými penězi, včetně statní podpory, není po ukončení smlouvy jakkoliv omezeno tady to píšou, můžeš ty peníze použít na cokoliv ;-)
Odpovědět
zuzanal: Ono to zase tak výhodný není! Pokud ty prachy nepotřebuješ tak je tam nechej a spoř si tak! Stejně ti nedají ihned po ukončení smlouvy překlenovací úvěr, pač nebudeš splňovat jakousi bonitu, kterou budeš splňovat až za nějaký rok po ukončení smlouvy a nabídnou ti úvěr nebo snížení cílové částky, aby ti mohly dát překlenovací úvěr pětiprocentní ... Já si to vyřizovala letos a musela jsem si snížit cílovou částku na 250, aby mně dali překlenovák. Jediný co je na tom sympatický a výhodný je, že Vám ty peníze dají a není nutno žádných ručitelů ani ručení majetkem. A zase zrušení stavebního spoření a vybrání si peněz naspořených jen mně přijde škoda, většinou tam má každej svých cca 120 tisíc, pač málokdo platí měsíčně víc jak 1500,- ...
Odpovědět
Tím, že splatíš 6 let nekončíš smlouvu a nemusíš investovat nebo rušit ... můžeš tam mít u nich ty prachy několik let.
Odpovědět
Kdyz si vemu ten uver (nebo asi nejdrive ten preklenovaci uver), tak ten uz je vazany jenom na koupi bydleni. ten nemuzu pouzit na nakup auta?
Odpovědět
wobludka: Ano se svými penězi pokud zrušíš smlouvu a vybereš si co tam je naspořeno vč. podpory pokud je smlouva řádně ukončena po 6 letech povinného splácení! Ale pokud by sis od nich brala překlenocí úvěr, pak jen na rekonstrukce, pozemky atd.
Odpovědět
chiswick: hele je to tak, vyřídíš si u nich překlenovací úvěr a do 6 měsíců tu částku musíš zdokladovat /bez těch svých naspořených, které můžeš použít na co chceš/! Tzn. pokud budeš mít paragony faktury na to, abys zdokladovala to co si půjčíš navíc do cílové částky, můžeš si jet klidně na dovolenou za to. Oni tě zkontrolovat nepřijdou ...
Odpovědět
chiswick: Jinak úvěr ti dají hned s překlenovacím dělají občas caviky. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojte, tak stavební spoření je sice fajn, ale určitě bych si z něj nebrala překlenovací úvěr :-| je to krajně nevýhodný, spořit ano, i když jsou v dnešní době lepší produkty na spoření, kde je lepší zhodnocení apod. ;-) arietiska: jenomže překlenovák je hrozně nevýhodnej, nemůžeš z něj nic splatit dokud nedoplatíš překlenovák a co je největší nehoráznost, že platíš úroky i z tebou naspořených peněz ]-( ]-( ]-(
Odpovědět
holky ja to asi nejak nechapu - muzete mi prosim vysvetlit jaky je rozdil mezi preklenovacim uverem a uverem? ja mam u lisky 'atraktiv' a uroky by pak mely byt 3.7% u uveru, coz se mi zda vyhodne, kdyz hypoteky jsou kolem 5% (pokud si teda nepletu).
Odpovědět
Článek se načítá
makelka: To není pravda, splatit překlenovák můžeš kdykoliv.
Odpovědět
arietiska: já třeba svůj překlenovák splatit kdykoliv nemůžu ;-). Když jsem to uzavírala, tak to bylo nastavené tak, že se musí jet přesně podle předem stanoveného plánu. makelko: a v čem je podle tebe překlenovák nevýhodný?
Odpovědět
chiswick: No vlastně v procentech. U úvěru je vyšší než u překlenováku.
Odpovědět
makelka: jo promiň ty už jsi to psala. No my máme dva překlenováky, kde si můžeš mimořádnými splátkami umořovat, takže se nám postupně umazává a zkracuje.
Odpovědět
kacka.va : tak já už můžu ... no dřív ti ani nedali peníze a platili za tebe faktury oni. Dnes už ti je pošlou do 14 dní po uzavření smlouvy o překlenováku či úvěru. Já to mám u modré pyramidy.
Odpovědět
arietiska: to bylo taky jak kde, my už měli, že faktury jsme museli dodatečně doložit a podle mě to tak bylo lepší :-), ale ono i dneska některé úvěry jsou takové, že to proplácí banka na základě předložené faktury přímo dodavateli. My máme taky u Modrý pyramídy :-)
Odpovědět
Oni to asi furt trochu mění ... :-)
Odpovědět
:-D
Odpovědět
Profilova fotka
Co se týče stavebních spoření, tak já bych rozhodně nerušila pokud ho nepotřebuješ a spíš navýšila částku a spořila dál. Důvody: 1. před šesti lety máš ještě původní podmínky tj 18 tisíc vklad ročně = 4500kč od státu o státní příspěvky můžeš přijít pouze v tom případě,že přespoříš cílovou částku. 2. Uvažuje se o tom,že v příštím roce nebo od roku 2009 bude provedena změna stavebních spoření a budou fungovat už bez příspěvku od státu,ovšem slmlouvy uzavřené před touto změnou budou ungovat pořád stejně,tak jak byly uzavřený původně i kdybys na ně spořila třeba 20 let. My chceme stavět baráček,ale až tak za 7 let až něco našetříme, já mám stavebko už šest let na cílovou částku 1200 000,(teď tam mám naspořeno tak 120tis.) a druháé stavebko uzavřené letos na částečné umoření nějakého úvěru,který budem určo potřebovat. Státní podporu dostáváš i když čerpáš meziúvěr,jakmile,se ale dostaneš do té části kdy už čerpáš úvěr,tak přestaneš dostávat státní podporu(proto to druhé stavebko na které si pak převedu tu státní podporu,teď mi bude jen tak ležet ladem) a manžel to má taky tak.Hlavně jsem ráda,že to máme nachystané tak,že pak si budeme moci vzít úvěr s úrokem 3,7 % což mi příjde super.
Odpovědět
tak to jsem pochopila hned, ze v procentech ;-) ale puvodne jsem si myslela, ze ten preklenovaci je vice urocen, protoze si ho beres drive nez mas nasporenou cilovou castku a pak az postupne (kdyz dosporis) prejdes na normalni uver, ktery uz je urocen nize... nebo je to naopak?
Odpovědět
Profilova fotka
bajunka - když ale zvýšíš cílovou částku, tak o 4500 příjdeš, protože je to změna smlouvy a už pojedeš podle nových podmínek ;-) No určitě bych stavebno nedoporučovala, v tomhle se pohybuju a jsou mnohem výhodnější produkty, stavebko je sice fajn, ale jeho booooooom už je dávno pryč ;-) a banky mají mnohem výhodnější produkty, kde můžeš třeba i spořit a umořovat tím úvěr a nebo spořit a dostaneš penízky po doplacení :-)
Odpovědět
ja jsem loni v lete zvysila cilovou castku a tech 4500 jsem neprisla ;-) jenom jsem musela docela dost zaplatit za to navyseni. (u lisky)
Odpovědět
Profilova fotka
makelka to záleží na spořitelně jaké má podmínky já zvýšila částku letos u lišky a 4500kč mám pořád, jen dřív jsem to měla úročený 3% a teď už jen 2%. ˇ Úvěr čerpáš od určité části naspořené cílové částky třeba u té lišky je to skoro 40% cílové částky do té doby je to ten meziúvěr(u kterého je pochopitelně vyšší úrok,ale zas mám státní podporu)no a až tam máš 40% a víc tak se to převádí na úvěr,kde je zas nižší úročení,ale zas nedostáváš státní dotaci.
Odpovědět
Profilova fotka
No já vychytala letos akci,že jsem zaplatila jen to 1% z cílové částky navyšovala jsem z 200 tis na 1,4mil. budu dostávat dál 4500kč od státu a díky té akci jsem nemusela platit tu jednu třetinu úroky kdy se mi to snižovala ze 3% na 2%. Makelko, nevím já bych zas stavebko doporučovala, je sice spousta bankovních věcí kam investovat,ale stavebko je určitá jistota.Spousta lidí má třeba starch,aby peníze investovali do různých podílových listů,akcií apod.
Odpovědět
Profilova fotka
bajunka - nejde o investice, tak jsem to nemyslela, ale v porovnání s jinýma produktama (hypotéky, úvěry apod.) je stavebko na posledním místě. Dělám ve finančnictví sice krátce, ale už jsem měla možnost zjistit, že opravdu je stavebko na posledním místě - bohužel - dříve to výhodné bylo, ono taky nic jiného nebylo, ale teď se dá opravdu tohle všechno vyřešit i jinak ;-)
Odpovědět
Bajunko, tak to vypada,ze to mame podobne. (ja mam 38% z cilove castky) ten muj financni poradce je i vstricny k vyjdnavani ohledne uroku u toho meziuveru, snazi se konkurovat hypotekam. mluvila jsem s nim telefonicky pred cca 2 tydny a rikal, ze bychom se na necem mohli dohodnout (kdyz jsem mu rikala, ze bych to stavebko komibinovala s hypotekou - tak rikal, ze bych to cele mohla mit u nich-lisky). zatim jsem se nesetkala s nikym , kdo by s tim mel zkusenosti a jestli je to vyhodne (ale zda se mi ze jo, kdyz hypoteky jsou prece uroceny kolem 5%? a tohle by bylo tech 3.7%)...neziji momentalne v cecham tak bych radu ocenila ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jde o to, že lidi nejsou informovaní, ale já to chápu, tak jako si všichni myslí, že životní pojištění Dynamik od České pojišťovny je nejlepší - což opravdu už DNES není - tak je to i se stavebním spořením. Skoro denně děláme přeúvěrování smluv - stavebko na nějakou hypošku. I když jsou hypotéky momentálně dražší, půjdou dolů, kvůli zvýšení DPH a hlavně boooooooom stavění už byl na vrcholu a teď bude klesat ;-)
Odpovědět
makelka, a jak treba? ja prave nevim jestli to cele radsi nezrusit. protoze sporici ucty jsou vice uroceny tady, kde ziju. a nemovitost bych kupovala pouze jako investici.
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?