Stěhování z města na vesnici, zvykneme si?

Pokud vše dobře vyjde měli bychom se stěhovat na vesnici do domku s velkou zahradou. Nyní bydlíme v menším městě v řadovce okolo spooooousta sousedů a maličká zahrádka. Na vesnici není školka ani škola, jsou tam dva obchody, pošta, hospoda. Zvykneme si? :-D Nejsem nějak náročný člověk, mám ráda klid. Spíš se bojím toho cestování dětí do školky a pak do škol. A další věc co z města neznám je studna - majitelé používají vodu jako pitnou ze studny, mají ČOV já byla zvyklá na kanalizaci. Kotel na tuhá paliva, my měli doma plyn :D Měl jste to někdo podobně? zvykli jste si na nový styl života?
Odpovědět
1
2
@tracyy Teď už je asi pozdě nad tím přemýšlet. Záleží na povaze a očekávání. Mně osobně by nejvíce vadilo, že tam není ani školka a škola. Děti tak budou úplně odkázaný na rodiče. Starší nebude moc vyzvednout mladší a tak. Co se týče domku bez kanalizace a vodovodu, tak na to se zvyknout podle mě dá bez problému. Co může být ale trochu problém, tak jiná mentalita lidí. Všichni o sobě všechno ví, žije se více tradičním způsobem, hůře se přijímají novoty. Nemusí to být pravidlo, ale je potřeba s tím počítat.
Odpovědět
Noo, je to zajimava zmena, ja jdu take z panelaku do domecku, ale kde jsem vyrustala. No, urcite se toho neboj, asi to nebude jednoduche ze zacatku a v zime, ale clovek si zvykne.. :-)
Odpovědět
@jancip co se týká školky a školy ty jsou 4km ve městě, ale uvažujeme nechat je ve školce a škole tady u nás ve městě 8km od nového bydlení. Oba s manželem pracujeme tady ve městě, takže ráno budou jezdit s námi autem. Odpoledne si je vyzvednu z družiny a školky a pojedeme domů buď autobusem nebo autem. A až budou větší a schopní chodit sami tak si sjedou autobusem domů sami, spoj je tam slušný.
Odpovědět
@jancip ohledně lidí, prý jsou v pohodě, ve vesnici jsou v létě často různé akce. Je tam už hodně novopřistěhovalců, tak snad to nebude nějaká hrůza :)
Odpovědět
@tracyy Já teda mám obavu právě s těch lidí...Máme (resp. chceme) se stěhovat na hlučínsko (tzv.: prajzka) a tam to je co se týká lidí nářez....každou sobotu zamést chodník před domem, aby tě sousede nepomluvili a ta závist v těch lidech co je tam zakořeněná - ta mně děsí...už teď slyšíme hlášky, že jsme si museli na dům určitě nakrást, protože kdo si dneska může dovolit stavět nový dům, apod...
Odpovědět
Profilova fotka
@tracyy No já vyrostla na vesnici v domě se zahradou, pak jsem se přestěhovala do Prahy a teď jsem zase na vesnici v domě. Musím říct, že jsem se nemohla dočkat, až z toho města vypadnu, protože já asi nikdy nebudu ten klasický městský typ. Žijeme teď v podobné vesnici jaké popisuješ...pošta,úřad,dvě hospody a my tu tedy máme i školku a školu snad do páté třídy. Taky používáme vodu ze studny, takže té se neboj...jestli navíc budete mít v ruce rozbor, že je pitná, tak pitná bude a možná i lepší než ve městě...alespoň u nás to tak je. Takže jestli tě domek se zahradou opravdu láká, myslím, že si zvykneš a budeš spokojená...já jsem se vrátila ke staronovému životu a jsem tedy moc. Hlavně se mi líbí jak se na té vesnici lidi vesměs znají. Sousedé nám hlídají barák, když odjedeme...dokonce ví o čemkoli co se tu mihne víc než my :-D Pro nás s mužem je to super život :-)
Odpovědět
@tracyy Pokud je tam hodně novopřistěhovalců, tak by to mělo být dobrý...Pokud je to ale taková ta klasická vesnice, kde je většina starousedlíků, tak bych do toho nešla.
Odpovědět
@limda On je ale rozdíl, že jsi tak žila před tím, takže ti to přijde jako norma. Když ale dojde "městský" člověk na vesnici, tak z toho "zájmu" sousedů může být dost paf...Nehledě na to, že starousedlíci nikdy moc "městského" člověka nepřijmou za svého....Navíc mám pocit, že na vesnici chlapi drží víc při sobě v tom smyslu, že přece není nic na tom, když si zajdou na pivo, a žena bude s dětmi doma, že oni vydělávají peníze, tak práce doma je už nemusí tak zajímat apod. Opět, nemusí to pravidlo, ale ta pravděpodobnost je větší.
Odpovědět
Profilova fotka
@jancip No s tím musím nesouhlasit. Já mám doma chlapa, který tu v životě v hospodě nebyl a je právě celý život "jen pražák" a stejně ho sousedi mají rádi. Jsme tu v podstatě jediní mezi těmi starousedlíky a ze začátku z nás měli nejspíš dost šok...dělali jsme rámus, máme na zahradě bordel kvůli práci, ale zvykli si. Ono to je asi i o tom přístupu... když po týdnu přijdu za sousedem, že mu moc hlasitě štěká pes a že druhý zas jezdí v noci domů a dělá bordel s vraty, tak nás nebude mít rád asi nikdo. Chce to toleranci, trochu nadhledu nad těmi vesnickými drby a všechno půjde.
Odpovědět
@fotrtom @jancip zase to nedramatizujte. Mi zase na městě vadí ta lhostejnost a neosobnost, o bezohlednosti ani nemluvím. Bydlím teď v bytě ve 4. patře a třeba mi hodně vadí, jak sousedi z nižších pater chodí kouřit na balkon a já to svým otevřeným oknem musím čichat. Život na vesnici je často nejvíce ovlivněn tím, jaké máte sousedy. Když je s nimi peklo, je celý život na vesnici peklo. Pokud jsou sousedi super, pak je i život na vesnici super. Vše ostatní je jen o zvyku.
Odpovědět
@limda Jako samozřejmě, není nic pravidlo, píši obecně....Jestli jsem to ale dobře pochopila, Tvůj muž nerostl na vesnici, je z města, takže to není takové to typické chlapi sobě:-).... Toleranci to samozřejmě chce ze všech stran, ale to už je jedno, zda je to na vesnici nebo v bytě ve městě...Je milion pozitiv bydlení na vesnici, ale stejně tak je milion negativ...a je jen na každém, jaké má priority.
Odpovědět
@fotrtom nic ve zlem, ale to jsou kecy, jsem z prajzske a zrovna ten chodnik urcite nezametam každý tyden, na zavist lidi se vykasli
Odpovědět
Článek se načítá
@flakac Nic nedramatizuji, jen píši své zkušenosti...a to je snad dovoleno, ne? Co vadí jednomu, nemusí vadit druhému a naopak. Je to o zvyku a prioritách. Ono se to nezdá, ale je to hodně důležité rozhodnutí, protože od toho se pak hodně odvíjí styl života. Takže je potřeba zvážit pro i proti.
Odpovědět
@jancip No, mně teda taky přijde, že to vidíte dost zkresleně. My šli z města na vesnici a nemohli jsme udělat nic lepšího. A to chlapi sobě mě pobavilo, to tak fungovalo možná před sto lety, ne? Ale to i ve městě.
Odpovědět
@fotrtom jo prajzkou znám, taky jsme tam chtěli kupovat dům,ale měli bychom to dál do zaměstnání a k rodině (30km) tak jsme hledali něco blíže. Tady doufám, že to bude v pohodě. Naproti toho domu bydlí bývalá kolegyně mého chlapa, co je prý uplně v klidu, s nimi budeme mít jen společnou příjezdovou cestu (je to slepá ulice a my bydlíme na konci, oni naproti) a pak dvojí sousedé jedni přes potůček takže dál od nás a jedni na konci zahrady mají svou zahradu, tam budem mít jen brambory.
Odpovědět
@limda majitelé mají rozbor starý 3 roky, máme chtít nový? Od jejich sousedky (naší známé) víme, že voda je tam v pořádku. Bydlí tam 26 let a nikdy neměli problém. Vodu používají na umývání, splachování, vaření atd a na zahradu z okapů, protože jediná věc co tam vznikne je, že v létě trochu voda klesne tak aby bylo dostatek. Ale je tam i přípojka na vodovod u sousedů, takže v nejhorším případě se dá do budoucna napojit. Majitel říkal,že stačí zakoupit nějaký filtr (moc tomu nerozumím) a voda bude shodná s kojeneckou. To se mi na vesnicích líbí, že se lidé znají pomůžou si s kdečím. My teda se tu taky všichni známe na ulici (si myslím, že jen naše ulice = počet obyvatel té vesnice :-D )
Odpovědět
@jancip já jsem z malého města z řadovky kde naše ulice je oblepená sousedy ze všech stran, naše 150m zahrada má kolem sebe 5 sousedů :D takže už jen to, že tam budou jen 3 sousedé a ještě né v přímém kontaktu s námi je pro mě obrovské pozitivum. Jinak tady u nás se taky stará každý o každého, vyzvídá a tak. Ale zase už s ničím moc nepomůžou, jen světlé vyjímky, s kterými se více bavíme. Manžel tady ve městě žije 12 let jinak pochází také z vesnice kde mají souseda idiota vyloženě :D
Odpovědět
@cayene Píši své zkušenosti....a znovu opakuji, co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému, proto je na to potřeba nahlížet ze všech stran....s těmi chlapi to neplatilo před 100 lety, ta tendence je pořád....ano, je to o hodně jiné jak před sto lety, ale je pořád znát rozdíl mentalita města a mentalita vesnice a to není myšleno zle..každé má prostě své.
Odpovědět
co se týká té závisti tak já bych tohle nepřisuzovala zrovna pouze vesnickému chování. Závist je typická česká vlastnost :D Samozřejmě, že se tam nenastěhujeme a nezačneme všem říkat jak máme to a to super a že máme např. lepší auto než on a tak :-D :-D :-D
Odpovědět
@tracyy Si myslím, že v tom případě to pro vás nebude až tak velký rozdíl, abyste si nezvykli
Odpovědět
@jancip já doufám :) největší strach jsem měla z toho,že tam není školka a škola. Řidičák mám,ale už dlouho nejezdím, mám strach, tak hold budu muset strach potlačit a začít jezdit :-.
Odpovědět
@jancip Ale tak jste asi na špatném místě. Ty tendence nevidím. A spousta našich kamarádů šla z města na venkov, samozřejmě v dojezdové vzdálenosti od města a všichni si to chválí. Asi nebude vesnice a vesnice. To co popisujete ale nevidím nikde.
Odpovědět
@tracyy To chápu..to by mi také nejvíc vadilo...i třeba to, že případně starší dítko nebude moc zavést mladší do školky (nevím, jak staré děti máte), ale budou jen odkázaný na auto rodičů. Stejně tak později kroužky...jako řešit se dá vše, ale s tímto bych já měla největší problém. Podobně lékař, pokud tam není.
Odpovědět
@cayene Nevím, zda na špatném..ale ono je rozdíl místo, kde většinu lidí tvoří starousedlíci a místo, kde je hodně přistěhovalců.
Odpovědět
@jancip Syn má 6 let, má odklad takže tento rok ještě školka, příští škola. Holka má 2,5 roku. Do školky chodí na vesnici cca. 3 km od nového bydliště, je to vesnice mezi městem kde teď bydlíme a vesnicí kde se máme stěhovat. Jezdit tama budeme denně do práce,takže se vezmou po cestě.Navíc mají udělaný svoz dětí z té školky do tohohle města,takže mi děti přivezou téměř k zastávce autobusu ve 3 hodiny a v půl 4 jede bus do vesnice. Se školou pak bude kluk v družině kde si ho vyzvednem, později ze školy dorazí ke mě do práce, která je kousek a pojedem společně domů. Navíc tady ve městě mám rodiče a prarodiče, kteří ho mohou ze školy taky vyzvedávat, syn může pak i dojít k nim než pojedem společně domů, např. No ono se to nějak udělá, musí :)
Odpovědět
Profilova fotka
Narodila jsem se ve meste a na vesnici jsem se prestehovala za svym manzelem a vubec toho nelituju. Sice bydlime uz asi 15 let v bytovce, kde se nam take narodili nasi skveli, ted uz 12ti leti, kluci, ale ted konecne stavime novy dum v te same vesnici a letos se snad i prestehujeme. Jinam bysme nechteli. Skolka a skola je ve vedlejsi vsi cca 3 km od nas. My jezdime za praci 20 km. Kluky do skoly vozime. Kdyz byli mensi, vyzvedavala jsem je ze skoly (skolky), pak se naucili v pohode sami jezdit autobusem. Jeden ze synu ma za sebou ted prvni rocnik osmileteho gymnazia ve meste, kde pracujeme. Takze rano jeden vystoupi po 3 km, druhy s nami jezdi do mesta. Tam oba jeste navstevuji 3x tydne hudebku, takze ten prvni musi jeste autobusem dojizdet do mesta. Posta a obchod je v te same vesnici (tedy mestysu), kde je skola. U nas je jen maly kramek, ktery byva otevren hlavne v dopolednich hodinach asi 4x v tydnu, hospoda a obecni urad. Dojizdeni je narocnejsi, ale do mesta bych uz vazne nesla.
Odpovědět
Profilova fotka
@tracyy Já jsem si zvykala tři roky :-D. Ale ani tak nešlo o způsob života jako o to, že jsem zůstala na mateřské a chyběli mi lidi. Dneska po dvanácti letech mi hodně lidí leze na nervy :-D. Jsem typická vesničanda se vším všudy. Lodičky jsem vyměnila za holiny, sukni za tepláky a nejlepší účes je "vstala a šla" :-D. My tady nemáme nic (obchod, školu, školku, hospodu, lékaře, poštu atd.), kromě deseti chalup, kde žijí skoro samí důchodci :-). I tu autobusovou zastávku máme 1km daleko :-D. V baráčku je hodně práce, pořád není něco hotové, ale ten klid za to stojí ;-).
Odpovědět
Profilova fotka
no co se týká těch mužů na vesnici a z města..musím říct, že co znám chlapi já, z vesnice se umějí pořádně otáčet,starat se o dům, zahradu, kutit atd... kdežto měšťáci doma nedělají lautr nic, přijdou, zavřou se vy bytě nebo domě - většinou bez zahrady a nedělají nic..neodhazují v zimě ani ten blbý sníh před barákem - opakuji ale,že to je ze života mého, nechci se tím v žádném případě dotknout nikoho, kdo to třeba ve městě dělá.
Odpovědět
@evelynka25 tomu říkám správný přístup...pěkně učit samostatnosti... Mi to přijde jako rakovina...každé ráno před školou je zácpa, jak rodiče musí přivézt děti až do školy...nechápu...pro nás to rodiče nedělali a vyrostli jsme v samostatnosti a zodpovednosti za mladší sourozence. A myslím, že to mělo i výchovný účinek.
Odpovědět
@evisek213 konečně to někdo napsal...já to psát nechtěl, abych nebyl nařčen z podjatosti nebo vychloubání...Ale je to tak, ze co ted bydlim na byte, tak mi z toho, že nemam co delat, nekdy fest kape na karbit...Chlapi na vesnici mozna obcas zajdou na pivo, ale to ve meste taky. Na vesnici ovsem az po tom, co udelaji praci, kterou doma maji. Navic tam vic nez jinde funguje "Lojza potrebuje pomoct, tak mu jdu pomoct, taky nám pomohl"...A ze se u toho neco vypije? ano, to je pravda, ale nikdy ne tak, aby se neudelala prace, kvuli ktere jsme se sesli.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?