Těžký vzduch v bytě

Profilova fotka
ahoj, potřebovala poradit. Bydlíme v novostavbě (pronájem) jako první nájemníci, jedná se o bytovku (o 4 bytech) betonového charakteru. První zimu se nám objevili plísně a velká vlhkost tak jsme koupili vysoušečku vzduchu, je jaro a vlhko je v normálu ale strasně těžko se nám dýchá - je tu dost těžký vzduch, manžel říká, že se vlhkost odpařuje do bytu a větrání nestačí, mj. i všechny ty směsy kterými je beton zalitý. Máte s tím někdo zkušenosti? pomohla by čistička vzduchu? Naše holky jsou pořád nemocný, tak nás ta čistička zajímá, ale máme obavu zda to pomůže a nebudou to zbytečně vyhozený peníze. Už jsme uvažovali i o jiném bydlení, ale není jistota zda nebude stejný porblém. Potřebujeme vydržet cca 2-3 roky než budeme mít konečně svůj domeček. Snad jsem to napsala srozumitelně a dostanu od vás nějaký rady
Odpovědět
kapulet a aká je tam vlhkosť?
Odpovědět
Profilova fotka
no vlhkost byla dost vysoká přes 85% ale už máme přes půl roku vysoušeč vzduchu tak se podařilo stáhnou do limitu mezi 40 - 50 %, pořídili jsme si kvůli tomu vlhkoměr. Co je hezky tak jej téměř vůbec nepouštíme, vlhkost nestoupá, dost větráme ale těžký vzduch je tu pořád. Jsme z toho úplně zničený, a je nám všude líp než doma. Tak nás právě napadl ten čistič vzduchu zda by nepohol.
Odpovědět
Profilova fotka
omlouvám se ten limit je 40-60% vlhkosti
Odpovědět
Podle mne by čistička vzduchu měla pomoci a její koupí nic neztratíš, hodí se ti i v novém baráčku. Já osobně ji zapínám, když k nám má přijít nekuřácká návštěva a pak v období chřipek, když se vrátíme odněkud, kde bylo víc lidí - vyčistí vzduch i od bakterií, které jsme si domů donesli a které by se doma v teple rozmnožily do té míry, že by způsobily onemocnění. Takže já jsem pro čističku, ale kvalitní.
Odpovědět
to nie je nic nezvycajne. taketo stavby sa zvycajne robia velmi narychlo a podlahy sa po zaliati nenechaju dostatocne odvetrat. takyto smrad v byte sa drzi dost dlho. aj rok -dva. potom by to malo byt ok. navyse ak je stavba aj zle zateplena alebo zaizolovana, co nie je tiez nic nezvycajne, tak sa samozrejme robia plesne a rosia okna. nehovoriac o tom ze vsetko oblecenie v skriniach je zatuchnute a smradlave. ale ako tomu pomoct to neviem. my sme mali otvorene okna aj pri -15°C lebo sa niekedy nedalo dychat :-| po dvoch rokoch som mohla spat aj pri zatvorenom. ale to len vtedy ked som nesusila v izbe pradlo....
Odpovědět
Profilova fotka
zelinka my jsme koupili sušičku prádla, vysoušeč vzduchu vlhkost nám klesla ale ten těžký vzduch tu je pořád, on to manžel zná, dělá ve stavební firmě, mě jen zajímalo, zda s tím máte některá zkušenosti a jak se vám to podařilo vyřešit, tu čističku bych chtěla taky snad to pomůže. No, mám takový pocit, že jsme pěkně naletěli ]-( ale kvůli 2 letům už se nám stěhovat nechce. (během 5 let jsme se totiž stěhovali už 3x - kvůli práci).
Odpovědět
Profilova fotka
Nevím kolik byste byli ochotní investovat, ale možné řešení by bylo řízené větrání, nemyslím třeba přímo od Atrey, ale něco menšího. Prostě nějakou ventilaci.
Odpovědět
Zdenko, Kapulet přece nebude investovat do říz.větrání, když počítá s odchodem do rod.domečku během 2-3 let. Ledaže by pozvala hygienu a na základě jejího nálezu by mohli tlačit na byt.družstvo, aby udělalo příslušná opatření. Přijde mi to nespravedlivé, aby nájemce řešil z vlastní kapsy to, co nezavinil. Proto jsem radila tu čističku, protože ta se dá využít kdekoliv a i na jiné příčiny.
Odpovědět
Profilova fotka
byt je v OV, takže vše řešíme přímo s majiteli, ovšem ti než něco vyřeší tak budeme pryč ]-( ta čistička mě taky napadla i s tím, že by se využila v našem domečku, jen nevím zda tady náš problém vyřeší. a pokud jste se některá vícekrát stěhovala tak víte, že do dalšího nového bydlení stejně nějakou tu korunu musíte investovat a to se nám právě už nechce, vše vkládáme do splátek na auto a vybavení pro manžela do práce a letos v létě už bude splaceno, no a pomalu se začne hledat pozemek a stavět, proto se už nechceme nikam stěhovat, ale dýchat zase taky musíme :-N asi vyzkoušíme tu čističku, nevíte která je dobrá? je jich docela dost :-p taky mě napadlo, jestli nejsou nějaké triky s bylinkama a tak
Odpovědět
Mám od Zepteru, funguje dobře -přečti si na jejich stránkách v odd.Zepter medical. Já mám ten bílý, ale ten plochý je novější typ a bude možná dokonalejší, mají tam také e-shop. Cena je hrozná 21.000,--, ale dá se koupit přes jejich dealera na měsíční splátky. Ale čističek je hodně typů od hodně firem a tak věřím, že se dá koupit stejně účinná za méně peněz.
Odpovědět
Profilova fotka
chtěla jsem se zeptat, zda máte někdo tu čističku od Bionaire jestli jste s ní spokojeni, nebo se mám raději kouknout po jiné? Domluvili jsme se s našima ,tak ji manžel dostane k narozkám :-D jen nevím jakou, tak sonduji
Odpovědět
kapulet:ja nekde cetla, ze mnohem lepsi nez cisticka je kytka zelenec http://www.celysvet.cz/chlorofytum.php
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Můžete mi někdo poradit, my zase těžký vzduch nemáme ale máme doma hrooozný vlhko. Takový, že nám úplně vše plesniví - oblečení, boty, nábytek, taška na notebooka, ... zkrátka úplně vše co máme v bytě :-( . Bydlíme tam od listopadu, jenže počasí je takový jaký je - na posr*ní, takže větrání u nás nic neřeší. Několikrát mi to už vehnalo slzy do očí ;-( , několik věcí už skončilo v kontejneru ]-( . Já mám z toho už zánět na průduškách a beru antibiotika. Byteček se mi moc líbí, okolí se mi moc líbí ale to vhlko mi kazí radost ze života. Teď čekáme na likvidátora z pojišťovny. Z peněz který (doufám že nějaký) dostaneme chcem koupit nějaký pořádný odsavač vlhkosti. Jenže bojíme se, abychom nezaplatili peníze za něco, co nám nepomůže. Máte s tím někdo zkušenosti? Koukala jsem na arteu, tam stojí nejlevnější okolo 5.000 kč. Nemám s tím zkušenosti a tak nevím, jestli to tu vlhkost opravdu natahá.
Odpovědět
Profilova fotka
já se upsala, já chtěla napsat že jsem koukala na artelu (www.odvlhčovače.org)
Odpovědět
peniaze z poistovne za vlhkost ? Jedine ako následok povodne, prasknutého potrubia
Odpovědět
marketa, my máme de longhi odvlhčovávač, lebo máme zateplenú novostavbu a vlhkosť tu proste je. A nemáme pocit, že by sme si ju chceli nechať na pamiatku. :-D Kúpili sme si ho minulú zimu, bola som príjemne prekvapená účinnosťou, ale šli sme na istotu, lebo kolega ho má tiež - býva v byte, ktorý je tak blbo pod úrovňou terénu a poblíž je vysoká hora a má tam proste vysokú vllhkosť, samozrejme aj jeho susedia. Tak som vedela ako sa správa, mali sme ho na jeden deň požičaný. Na jar keď sa oteplilo, sme ho odstavili a na jeseň opäť spustíme. Ak bol zapnutý s prestávkami - on funguje v nejakom režime, ktorý si sama nadstavíš, stiahol vyše 1 liter vody za deň. A bolo to teda primerane aj cítiť na celkovej klíme. Keď sme ráno prišli do obývačky rozdiel bol markantný, podstatne sviežejší vzduch. A to sme vetrali úplne predpisovo, manžo je vetranie úplný odborník, má to dosť naštudované a odsledované. ;-) Doporučujem zvážiť pomer výkon/značka/cena/hlučnosť. Chceli sme čo najtichší. Výkon je pravdaže podstatný tiež. Môj záver je - vrelo doporučujem.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky za odpověď. Už jsme tak nějak rozhodnutý, že objedem krámy a nějaký odvlhčovač prostě koupíme. Protože takhle se fakt nedá fungovat :-(
Odpovědět
daj si do googlu a vyhodí ti aj cenu, parametre a rýchlo sa zorientuješ.
Odpovědět
ahojte, mojmu svokrovi pomohlo jednoduche - zateplit dom a kupit si kachle... my rozmyslame kvoli malej o klime s osviezovacom a cisticom vzduchu - mame novostavbu a nie je v nej ziaden smrad ani ziadna vlhkost - ak to je v novostavbe tak tam nieco nie je dobre spravene - na novostavbu mate zaruku - urcite by som si zistila v com je problem a ziadala napravu od stavebnika, prip. toho od koho ste byt kupovali... v dome pomaha zateplit, vetrat ( co by ale nemala byt podmienka ) a pomaha dost ohen - vysusuje vzduch a vyhrieva steny, co pomaha proti vlhkosti. taktiez odstranit velke kusy nabytku od stien a pod. ... teraz predavaju biopalivove krby kombinovane s osviezovacom... to by tiez mohlo pomoct ( a viete si to vziat so sebou kde chcete - ked si kupite prenosny typ )
Odpovědět
dai, v zateplených novostavbách nejaké percento vlhkosti na začiatku proste bude a neznamená to, že je niečo zle spravené, len sa tým polystyrénom mokrý proces trochu zafixoval a je potrebné sa ho zbaviť, teda zostatkovej vlhkosti. Je možné, že pri najbližšej zime to pocítite tiež. Samozrejme ti to neprajem, ale stať sa to fakticky môže.
Odpovědět
asi mas pravdu stolverka, ja az tak do stavebneho procesu nevidim - viem akurat ze sa neda postavit dobre dom za rok - normalny murovany, ze beton treba nechat vyschnut a stavbu vyzriet - nas dom sa staval 2,5 roka - a stavba nestala, tak dufam ze postupovali tak ako mali :-| ale uvidime ( my mame moznost vetrat kazdu miestnost takze to tak tragicky nevidim, aj keby nejaky problem nastal - ja vetram rada :-D )
Odpovědět
Iste dai, ale v zime musíš vetrať v trošku inom intervale ako v lete. V našom meste sa stavia veľká obytná zóna, veľmi drahé byty - teda na túto lokalitu - a keďže chodím denne okolo do práce tak to trošku sledujem, Zatepľovali v najväčších mrazoch, aj keď lialo ako z krhle. Nechcem si predstaviť čo je a bude vo vnútri.
Odpovědět
:-( hm, to je blbe stolverka... no s tymi intervalmi mas pravdu... ja som v tomto ale dost neporiadna, ako hovoirm - vetram rada - milujem ked je totalne zima vo vnutri a ja sedim na tepluckej zemi zabalena v deke... este ked k tomu svieti vianocny stromcek, vonku snezi a vo nutri je zapnuty krb... ach, to je krasa :-D ale teraz som uz odbocila od temy, sorryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahojte:-) dai_nám dali piloty v marci a stavať začali v auguste, do zimy bol dom pod stechou a do jari stavba oddychovala. sťahovať sa chceme v auguste, resp. v septrebri podľa toho ako sa nám podarí vyvetrať. ale nemám pocit, že keď ti dodržia isté pravidlá, teda betónovanie, strecha, zatepľovanie v lete a nie v zime, žeby sa nedal postaviť dom aj v priebehu jedného roka. jasné, ešte v ňom nebývam, ale mám pocit, že bude ešte "sadať" ale podlahy a steny sú hotové od február - marec a v augste resp. v septembri by mohli byť ok. či sa mýlim? ;-)
Odpovědět
daniela, ja v tomto nie som odbornik |-| ale to co si napisala znie dobre... v jednej novostavbe sme uz byvali a tie zle spravene veci sa v pravidle objavia prve 2 roky... potom by mal byt uz relativne pokoj - takze pokial prezijete v pohode tie prve 2 az 5 rokov a o dom sa budete starat tak asi to je znak ze je naozaj kvalitne postaveny... takze teraz este len tiez doladujeme a zimu sme este v byte nezazili, tak tiez uvidim co to spravi ako pisala stolverka...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
nechcem zakladat novu temu a tak pisem sem. ma niekto doma cisticku vzduchu-prachu? je to hovadina alebo dobra vec?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
@vojteska9 a prosim Ta aku cisticku mas? nie je hlucna? neviem sa v tom zorientovat..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?